Sprout 3-7-2018

Dit zijn de 10 grootste crowdfunding-knallers van 2018 (tot nu toe)

Over de eerste helft van dit jaar is er 55 procent meer crowdfund-geld opgehaald dan in het eerste halfjaar van 2017. Ondernemers zorgden grotendeels voor de fikse groei, waarbij dit de tien grootste knallers tot nu toe zijn qua opgehaald bedrag.

Ondernemers haalden in de eerste helft van 2018 een gezamenlijk bedrag van 138 miljoen euro op. Gijsbert Koren van Crowdfundingcijfers zet voor Sprout de tien grootste crowdfundcampagnes van ondernemers op een rij:

1. HyGear

HyGear is de merknaam van het in Arnhem gevestigde Green Vision en levert installaties voor productie van industriële gassen, waaronder waterstof. Al snel na de start in 2002 ontdekte HyGear te ver voor de troepen uit te lopen: voor het leveren van waterstof aan vulstations voor auto’s op waterstof bleek de markt nog niet klaar. De brandstofceltechnologie was voor de automotive-oem’ers nog te duur om op grote schaal toe te passen. Dus ging het Arnhemse bedrijf op zoek naar alternatieve markten voor zijn waterstofproductiesystemen – en vond die in vooral de glasproductie, metaalindustrie, food en semicon.

Platform: NPEX
Streefbedrag: 1.000.000 euro
Opgehaald bedrag: 4.999.999 euro
Financieringsvorm: Lening

2. Bouman

De innovatieve technieken die door Bouman Industries zijn ontwikkeld, namelijk de ontwikkelde vloeistofseparatietechniek en de CO2-recyclingtechniek, richten zich op het verduurzamen van verschillende industrieën wereldwijd. Gezien de toenemende vraag naar deze producten had het bedrijf werkkapitaal nodig ter ondersteuning van deze groei.

Platform: NPEX
Streefbedrag: onbekend
Opgehaald bedrag: 2.500.000 euro
Financieringsvorm: Lening

3. Landgoud Houdringe

De komende jaren zal eigenaar Capricorn Capital, in samenwerking met huurder Sweco Nederland, het Landgoed Houdringe nog verder verduurzamen, vergroenen en moderniseren. Door het aanbrengen van onder meer een groen dak, zonnepanelen en een WKO-installatie streven ze ernaar dat het landgoed in 2030 volledig energieneutraal is, waardoor bezoekers nog tientallen jaren verantwoord kunnen genieten van dit landgoed.

Platform: NPEX
Streefbedrag: 2.190.000 euro
Opgehaald bedrag: 2.190.000 euro
Financieringsvorm: DuurzaamInvesteren

4. Duetz Adam

Duetz Kleding uit Zeist is een familiebedrijf met een historie van 160 jaar. Pim en Astrid Duetz staan als vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf met vestigingen in Bergen, Bilthoven, Heemskerk, Hilversum, Soest en een ‘flagshipstore’ in Zeist. Door de overname uit het faillissement van de voormalige Doniger Fashion Groep (het moederbedrijf van modemerken als McGregor, Gaastra en Adam Brandstore), moet een toekomstbestendiger bedrijf gerealiseerd worden. En voor overnames is geld nodig.

Platform: Collin Crowdfund
Streefbedrag: 1.750.000 euro
Opgehaald bedrag: 1.750.000 euro
Financieringsvorm: Lening

5. Zorg Vastgoed Management

Zorg Vastgoed Management (ZVM) ontwikkelt eerste/anderhalvelijns zorgcentra voor institutionele beleggers. Mede door de vergrijzingsgolf neemt de vraag naar betaalbare zorg fors toe, waardoor veel zorgtaken worden verplaatst naar de eerstelijns zorgverleners. Hierdoor ontstaat er veel vraag naar speciale gezondheidscentra waar deze eerstelijns zorgverleners gezamenlijk gehuisvest zijn. ZVM is in dit gat gesprongen en heeft op deze manier landelijk reeds meerdere projecten succesvol opgeleverd.

Platform: Collin Crowdfund
Streefbedrag: 1.500.000 euro
Opgehaald bedrag: 1.500.000 euro
Financieringsvorm: Lening

6. Liesker Procesfinanciering

Je financiert je bedrijfsmiddelen, je voorraden en je debiteuren: waarom niet ook die slepende rechtszaak waarin je tonnen claimt van de tegenpartij? Ondernemers die een kansrijke claim hebben van minimaal 150.000 euro, kunnen die voorleggen aan Liesker. Zodra dat er brood in ziet, schiet het de advocaats- en proceskosten voor. Wordt de zaak gewonnen en komt de claim tot uitbetaling, dan houdt het een succesfee van 30% in, plus kosten. Op die manier heeft Liesker de afgelopen jaren zaken gefinancierd waarin het belang inmiddels is opgelopen tot gemiddeld 1,2 miljoen euro.

Platform: Collin Crowdfund
Streefbedrag: 1.200.000 euro
Opgehaald bedrag: 1.200.000 euro
Financieringsvorm: Lening

7. Oceandiva

De eisen die worden gesteld aan evenementenlocaties zijn door de jaren heen fors toegenomen, alles moet tot in detail zijn verzorgd, een perfecte locatie hoort daar ook bij. Oceandiva biedt hiervoor met (nu nog) twee varende evenementenlocaties voor zakelijke en feestelijke gelegenheden grenzeloze mogelijkheden in het hogere segment. Oceandiva is nu actief in Nederland, België en Duitsland, en gaat volgend jaar uitbreiden naar Londen.

Platform: NPEX
Streefbedrag: 1.000.000 euro
Opgehaald bedrag: 1.181.000 euro
Financieringsvorm: Lening

8. Groen gas van familie Van Eijck

Van Eijck is een familiebedrijf dat in 1963 is opgericht door de gebroeders Henk en Jan van Eijck. De subonderneming Van Eijck Groengas staat op het punt om een groen gas installatie te bouwen waarmee we uit mest groen gas kunnen produceren. Dit groen gas wordt geleverd aan het openbare gasnetwerk in het Noord-Brabantse Alphen.

Platform: OnePlanetCrowd
Streefbedrag: 900.000 euro
Opgehaald bedrag: 1.100.000 euro
Financieringsvorm: Lening

9. 4Everyware

4Everyware koopt partijen consumentenartikelen in Nederland en ver daarbuiten op om deze vervolgens weer in andere markten en landen te verkopen. Om conflicten of concurrentie met de eigen producten van de verkoper te voorkomen, maakt 4Everyware hierover afspraken met de producent/verkoper. Het betreft bekende merkproducten zoals onder andere Jamie Oliver, Tefal, Brabantia, Diadora, Fila en Philips.

Platform: Collin Crowdfund
Streefbedrag: 1.000.000 euro
Opgehaald bedrag: 1.000.000 euro
Financieringsvorm: Lening

10. iQ2

Vér overschreven is crowdfundingcampagne van iQ2, bijna maal tien. iQ2, wat je uitspreekt als iQsquare, is een jong bedrijf uit Hillegom dat vermogensmeters voor wielrenners produceert. Voor de prijs die je voor een vermogensmeter betaalt (vaak honderden euro’s), waren de verwachtingen van het product hoog. Helaas werden de oprichters hierin teleurgesteld als het aankomt op het installeren of de werking van desbetreffende vermogensmeter. Dit heeft ze aan het denken gezet om te kijken of het mogelijk is om een betaalbare versie te ontwikkelen.

Platform: Kickstarter
Streefbedrag: 100.000 euro
Opgehaald bedrag: 932.732 euro
Financieringsvorm: Rewards