De Ondernemer 26-1-20178

Deze 7 slimme financieringsvormen kun je inzetten voor groei van je bedrijf

De manieren waarop je als ambitieuze ondernemer aan werkkapitaal kan komen zijn – mede dankzij de digitalisering – groot. Het combineren van verschillende financieringsvormen is eerder een regel dan uitzondering. Deze week was er bij de Rabobank in Utrecht een financieringsevent voor ondernemers.

Het evenement werd georganiseerd door De Ondernemer en vond plaats in het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Ruim 350 zakelijke professionals – met name ondernemers met een financieringsbehoefte – bezochten de bijeenkomst. Naast diverse keynotes presenteerden tientallen partners van het evenement zich aan het ondernemerspubliek.

Welke financieringsvormen zijn er op de markt? Hieronder een overzicht met alle ins en outs over: crowdfunding, online financieren, PIN Voorschot, debiteurenfinanciering, subsidies, lease en businessangels.

Crowdfunding
Bij het populaire crowdfunding, ofwel publieksfinanciering, zorgt een grote groep mensen samen voor de benodigde financiële middelen. Crowdfunding bestaat al heel lang. In 1885 werd de sokkel van het Vrijheidsbeeld in New York bijvoorbeeld gefinancierd door het Amerikaanse volk op initiatief van krantenbaas Joseph Pulitzer.

De doorbraak van het internet heeft crowdfunding enorm populair en toegankelijk gemaakt. Eén van de bekendste voorbeelden van een crowfundingplatform is Kickstarter. De creatieve projecten en ondernemingen die via dit platform gefinancierd zijn passeerden ontvingen tot 2014 maar liefst $1,000,000,000 aan donaties. Als er sprake is van sponsoring dan krijgt de sponsor later een kleine niet-financiële beloning als tegenprestatie. Haalt een project op Kickstarter het doelbedrag niet? Dan krijgen de donateurs hun geld (vaak enkele tientallen of honderden euro’s) terug.

Naast donaties en sponsoring zijn lenen en aandelen twee veel voorkomende manieren van crowdfunding.

Twee bekende partijen die leningen op basis van crowdfunding aanbieden zijn Collin Crowdfund en Knab. Collin Crowdfund laat ondernemers die kapitaal nodig hebben tussen de 50.000 en de 2,5 miljoen euro lenen tegen een rentepercentage van gemiddeld 7,5 procent. Investeerders die deze leningen samen mogelijk maken kunnen vanaf een bedrag van 500 euro per project instappen.

Crowdfunding van internetbank Knab verloopt in samenwerking met Collin Crowdfund. Het minimum- en maximumbedrag zijn gelijk. Voorname verschil is dat de bank zelf 10 procent mee-investeert en dat investeerders al vanaf 100 euro kunnen participeren.

Het bijzondere aan crowdfunding is dat het bestaande of nieuwe klanten aan het bedrijf kan binden. Het is een goede gelegenheid om je bedrijf op de kaart te zetten en de media op te zoeken.

Online financieren
Goede ideeën van ambitieuze ondernemers behalen bij crowdfunding soms al binnen enkele uren het beoogde bedrag. Is het publieke enthousiasme wat minder dan kan er veel langere tijd overheen gaan. Bij online financiering weet je vaak al binnen één werkdag waar je aan toe bent. Dat is ook het geval bij Spotcap. Ondernemers kunnen daar geheel online een krediet van tussen de 10.000 en 250.000 euro aanvragen. En dat scheelt een hoop papierwerk, afspraken en dus tijd, zegt Nicole Bijkerk van Spotcap. “Doordat de ondernemers snel bij het flexibel opneembare krediet kunnen, wordt vaak het mislopen van omzet voorkomen. Denk aan een horecabedrijf dat voor de start van het hoogseizoen een nieuwe tap nodig heeft, of een modezaak die moet investeren in een nieuwe collectie”, zegt Bijkerk. “In die gevallen weet je als ondernemer dat je omzet in het hoogseizoen gaat stijgen en kun je het krediet inzetten als voorfinanciering. Of in het laagseizoen ter overbrugging.” Spotcap werd in 2014 opgericht in Berlijn en is actief in vijf landen waaronder sinds 2015 Nederland.

PIN voorschot
Voor bedrijven met weinig liquide middelen en een sterk wisselende omzet kan het lastig zijn om maandelijks een vast bedrag van een lening af te betalen. Het bedrijf EMF Finance ontwikkelde daarvoor een handige technische oplossing. Het terugbetalen van het bedrag tussen de 2000 en 50.000 euro gaat geheel geautomatiseerd. Een vast percentage van de pin-omzet gaat ongemerkt als aflossing naar PIN Voorschot. Monique Mesman, accountmanager bij PIN Voorschot geeft een praktijkvoorbeeld: “Eén van onze klanten heeft een bruidsmodezaak met een kostbare voorraad bruidsjurken. De eigenaar van de zaak -een 22 jarige dame- gaat verhuizen naar een groter pand, even verderop. Ze maakt gebruik van een krediet van 6000 euro voor kleine onderhoudswerkzaamheden en voor het uitbreiden van de voorraad.

Debiteurenfinanciering
Voordat je geld gaat lenen voor de groeiplannen van je bedrijf kan het lonen om de debiteuren te bekijken. Het kan zomaar zijn dat de openstaande facturen een flink bedrag vertegenwoordigen. Geld dat je liever vandaag al wil investeren. Factoring of debiteurenfinanciering maakt dit geld beschikbaar. Bedrijven als Boozt24 en Svea kopen je facturen waarna je ze binnen 24 uur betaald krijgt. Het factoringbedrijf wacht vervolgens op de betaling zodat je dat zelf niet hoeft te doen. Voor deze dienst vragen de factoringbedrijven een aantal procent van het factuurbedrag. Volgens financieringsspecialist Carlo van der Weg van Credion kunnen met name bedrijven met een seizoensgebonden omzet en bedrijven die snel groeien veel baat hebben bij debiteurenfinanciering als ze extra werkkapitaal nodig hebben. “Factoring is een heel schaalbaar model. Als je meer debiteuren hebt dan krijg je automatisch ook meer financiering.”

Subsidie
Als je als ondernemer aan financiering denkt, zul je misschien niet gelijk aan subsidies denken. Vindsubsidies.nl van Idox Solutions brengt de mogelijkheid daarom onder de aandacht. “Er valt voor mkb-bedrijven meer te halen dan je denkt. Er zijn van de overheid uit verschrikkelijk veel mogelijkheden”, benadrukt Martijn Croon van Vindsubsidie.nl. Subsidies zijn er in vele soorten en maten, hoofdzakelijk te verdelen in drie soorten. “Er bestaan fiscale stimulerings maatregelen waarbij je bijvoorbeeld fiscale korting krijgt op loonkosten van research & development-medewerkers of die je fiscaal voordeel geven bij investeringen in duurzame gebouwen of machines”, legt Croon uit. Ook zijn er overheidssubsidies waarbij de overheid een deel van een innovatieve of duurzame inbvestering op zich neemt. “De derde subsidievorm ontstaat waar marktfalen plaatsvindt: mkb-bedrijven kunnen vaak niet voor financiering terecht bij een bank als ze bijvoorbeeld nog geen klanten hebben. De overheid kan dan een rentedragende lening verstrekken.” De overheid kan tot slot ook garant staan voor een lening van de bank.

Leasing
Leasing is een belangrijke bron van financiering van het bedrijfsleven. Je krijgt hierbij geen geld, maar een object ter beschikking. Lease-overeenkomsten kunnen in twee categorieën worden verdeeld: de financiële leasing en de operationele leasing. In beide gevallen koopt een leasemaatschappij een object (bijvoorbeeld een machine, computer of voertuig) dat je als ondernemer kunt gebruiken. Bij financiële leasing beperkt de kredietverstrekker zich tot de financiering van het object. De gebruiker betaalt deze investering gedurende de contractperiode terug aan de leasemaatschappij. Nadat alle leasetermijnen zijn betaald, gaat het eigendom van het object automatisch (of tegen een kleine vergoeding) op de gebruiker over. In het geval van operationele leasing zal op het einde van het contract het object worden teruggenomen door de leasemaatschappij die het object voor een zo goed mogelijke prijs probeert te verkopen of verleasen. Om deze reden blijft de leasemaatschappij vaak betrokken bij onderhoud, reparaties en verzekeringen van het object. “Het voordeel van leasen is dat de leasemaatschappij vaak 100 procent van de waarde van je benodigde bedrijfsmaterieel voor zijn rekening neem. Klop je bij de bank aan dan zal deze hooguit 70 procent van de waarde financieren, de rest moet je zelf inbrengen”, zegt financieringsspecialist Van der Weg. Bij leasen weet je als ondernemer bovendien waar je aan toe bent. “Waarom zou je altijd eigenaar willen zijn van al die activa? Soms is het gewoon handig om het bij de specialisten te laten. Bekend voorbeeld zijn bedrijven die auto’s leasen. Ze weten dan welke prijs daaraan hangt per maand en dan kunnen ze daar zonder risico op budgetteren.”

Business angels
Ondernemers die geld hebben overgehouden aan de verkoop van de onderneming kunnen ervoor kiezen om minder ervaren ondernemers te ondersteunen. Ze worden dan Business Angels of Informal Investors genoemd. Behalve geld bieden ze vooral kennis van zaken en contacten. Daarbij letten de Business Angels vooral op de persoonlijke instelling en de kwalitatieve aspecten van de plannen.

Een beroep doen op businessangels is volgens Van der Weg een goed idee bij het opstarten van kansrijke nieuwe bedrijfsactiviteit of een overname. “Er zijn dan geen zekerheden te bieden en nog geen debiteuren. Het gaat dan met name om uren en dat is niet te financieren met vreemd vermogen. daar heb je risicokapitaal voor nodig”, aldus Van der Weg. Volgens hem is het in verhouding wel duur geld. De investeerders vragen vanwege het hoge risico een hoog rentepercentage van 10 of 20 procent op jaarbasis of een deel van het aandelenkapitaal.” Volgens René Reijtenbagh van Businessangels Netwerk Nederland is dit dan ook beslist niet de eerste optie waar ondernemers naar moeten kijken. “Het is ook niet de snelste optie, omdat je de tijd moet nemen om te ontdekken of er een goed klik is tussen de angel en de ondernemer.

Financieringsmix
In veel gevallen is één soort financiering niet voldoende. Je kiest dan voor het combineren van financieringsvormen, het zogenoemde stapelfinancieren. Van der Weg geeft een voorbeeld: “Je laat je bedrijfspand bij een specialistische vastgoedbank financieren. Je brengt je debiteuren wellicht onder bij een factoraar. Voor je machines zoek je een geschikte leasemaatschappij. Soms heb je nog wat meer geld nodig om een bedrijf over te nemen en zoek je een investeerder erbij.” De bank levert over het algemeen de goedkoopste financiering, De bovengenoemde financieringsvormen zijn hier vaak een aanvulling op.

Bancair
De reden dat de Rabobank letterlijk en figuurlijk ruimte geeft aan het evenement is dat bancaire- en alternatieve financiering tegenwoordig hand in hand gaan, zegt woordvoerder Hendrik Jan Eijpe. “Bij kredietaanvragen van bedrijven verlenen banken steeds vaker een gedeeltelijke financiering, aangevuld met alternatieve financieringsvormen. De Rabobank wil daarbij een rol financieel regisseur op zich nemen.”