Aankoop binnenvaartschip Dibrad mogelijk door crowdfunding

KRUININGEN – Het echtpaar Peeters uit Kruiningen heeft het binnenvaartschip Dibrad (voorheen Discovery) gekocht. Richard Peeters geboren en getogen op een binnenvaartschip, gaat samen met zijn vader vrachten vervoeren in de internationale binnenvaart in Europa.

Het beunschip Dibrad is 67 meter lang en heeft een te benutten tonnage van 868 ton, speciaal gebouwd voor het vervoer van (nat) zand en baggerspecie. SVB Peeters gaat dit werk uitvoeren in opdracht van vaste bevrachter Rapide Bevrachting.

De investeringsbehoefte voor de aankoop van het binnenvaartschip SVB Peeters is gedeeltelijk verkregen door crowdfunding via Collin Crowdfund.

Van timmerman tot schipper
Eigenaar Richard Peeters is geboren en getogen op een binnenvaartschip. ‘Ik ben een opleiding tot timmerman gaan volgen’, vertelt Richard. ‘Maar mijn hart lag toch bij de binnenvaart. Daarom ben ik naar de schippersopleiding gegaan, die ik vervolgens met succes heb afgerond. Na een aantal jaren als matroos en schipper in dienstverband gewerkt te hebben, hebben mijn vrouw Diana en ik ons eerste binnenvaartschip gekocht. En dit schip verruilen wij nu voor het grotere beunschip Dibrad!’

In 2009 heeft het echtpaar hun eerste kind gekregen. Tot eind 2014 heeft Diana Peeters als matroos meegevaren. Toen hun kind naar school moest, is Diana aan wal gegaan en werkt nu in de buurtzorg. De vader van Richard gaat in vaste dienst met zijn zoon meevaren.

Binnenvaartschip Dribad
Het aan te kopen schip is een motorvrachtschip. Het schip Dibrad kan door haar afmetingen (67 x 7,11 x 2,77) op veel bestemmingen komen. Veel laad- en losplaatsen liggen aan klein vaarwater. Op deze trajecten is het toch mogelijk om de volledige tonnage van 868 ton van het schip te benutten. Het schip voldoet met haar uitrusting aan de huidige eisen die aan een binnenvaartschip worden gesteld. Het vervoer van allerlei soorten zand, grind, klei, verontreinigde grond/bagger vindt voornamelijk plaats in België en Nederland.

Financiering door crowdfunding
Om het binnenvaartschip Dibrad te kunnen kopen was er een totale investeringsbehoefte € 489.000. Een gedeelte van de financiering heeft SVB Peeters verkregen via een succesvolle crowdfund campagne via Collin Crowdfund. De lening aanvraag van € 170.000 is volgeschreven door 195 investeerders.