38794

BackWERK Rotterdam Alexanderplein

€ 250.000  |  8,0% rente  |  66 maanden  Investeerders: 258
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Laag risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 23-02-2021 in 1 uur volgeschreven door 258 investeerders

Samenvatting

BackWERK Rotterdam Alexanderplein wordt een franchisevestiging binnen de BackWERK-formule. BackWERK is een bakery-café waarbij gasten in een warme, gezellige omgeving de heerlijkste vers bereide gerechten direct kunnen kiezen. BackWERK is een internationale succesformule en opent steeds meer vestigingen in Nederland, nu ook op station Rotterdam Alexander. Doordat alle producten klaar liggen, kunnen gasten snel ontbijten, lunchen of een tussendoortje eten tijdens hun reis. De Express Store wordt in maart turn-key (sleutelklaar) overgedragen aan Joel Wattimena, die met zijn eenmanszaak franchisenemer wordt van de 30ste vestiging in Nederland.

Invloed coronavirus
De vestiging Rotterdam Alexanderplein is sinds begin november open. De openingstijden zijn aangepast; take away is mogelijk en dat resulteert in een kostendekkende omzet. Het grootste deel van de bedrijfskosten is variabel en beweegt mee met de omzet. 

Financieringsbehoefte
De totale investering is € 327.500,-. BackWERK Nederland verstrekt een achtergestelde lening van € 35.000,-. Met een eigen inbreng van € 42.500,- is de gevraagde financiering via Collin Crowdfund € 250.000,-. De looptijd is 66 maanden waarvan de eerste 6 maanden aflossingsvrij. Daarna volgt een lineaire aflossing in 60 maanden. De rente bedraagt 8,0% gedurende de gehele looptijd. 

Risico
Voor deze aanvraag hanteren we de kwalificatie van Dun & Bradstreet Laag risico. De Collin Credit Score is Voldoende. 
De volgende zekerheden en voorwaarden zijn van toepassing:

 • De debiteur zijn:
  • De heer J.S. Wattimena t.h.o.d.n. backWERK Rotterdam Alexanderplein. Vanwege de gekozen rechtsvorm is de ondernemer hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Op dit moment is de privévermogenspositie van de ondernemer (na inbreng van het eigen vermogen) beperkt. 
  • BackWerk NL B.V. (franchisegever) en Valora Food Service Deutschland GmbH. Beide debiteuren zijn onderdeel van het Zwitserse beursgenoteerde bedrijf Valora A.G.; op dit moment is er sprake van een ruime vermogenspositie. 
 • De (huidige en toekomstige) vaste activa van backWERK Rotterdam Alexanderplein worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • De lening van BackWERK NL B.V. ter hoogte van € 35.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
 • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering aangevraagd op het leven van de ondernemer voor een bedrag van € 250.000,-. Als deze verzekering wordt verstrekt, wordt de polis verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. 
 • Het is mogelijk per kalenderjaar maximaal 10% van het oorspronkelijke leenbedrag af te lossen zonder extra vergoedingsrente.

Video Pitch

Leendoel

BackWERK Rotterdam Alexanderplein is verbouwd en aangepast naar het BackWERK Express Store concept en wordt turn-key overgedragen aan de ondernemer. De financiering wordt aangewend voor de kosten die dit met zich meebrengt. Daarnaast wordt de financiering aangewend voor het werkkapitaal.

Ondernemer

Joel Wattimena (1981) heeft na een horeca opleiding op MBO-niveau gewerkt in de financiële dienstverlening. Sinds 2012 is hij zelfstandig ondernemer en heeft hij een lunchroom gehad. Daarna heeft hij als zelfstandig professional interim opdrachten Bijzonder Beheer gedaan bij financiële instellingen. Daghoreca bleef echter trekken en de BackWERK formule sprak hem enorm aan. Joel is een goedlachse, enthousiaste ondernemer, communicatief vaardig en heeft uitstekend financieel inzicht. Hij is goed bekend in de regio.

Onderneming

BackWERK is een bakery-café waarbij gasten in een warme, gezellige omgeving de heerlijkste vers bereide gerechten direct kunnen kiezen. De kracht van het snel groeiende BackWERK ligt in een combinatie van lage prijzen, grote versheid en snelheid. 

BackWERK is een internationale succesformule en opent steeds meer vestigingen in Nederland. In 2009 werd de eerste Nederlandse vestiging geopend in Nijmegen. De afgelopen jaren is de franchiseketen hard gegroeid en telt op dit moment meer dan 340 vestigingen met locaties in diverse Europese landen, waaronder Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland. Momenteel staat het aantal vestigingen in Nederland op 30 en heeft BackWERK nog steeds de ambitie op te groeien. 

Sinds het najaar van 2017 valt BackWERK onder het Zwitserse beursgenoteerde Valora A.G. Valora is een food convenience provider (detailhandel, dienstverlening en handel) en hanteert een multi-format strategy met elf verschillende formules. Ze zijn voornamelijk gevestigd in Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Nederland en hebben 2.700 vestigingen. 

Bij BackWERK worden de hele dag door de lekkerste dingen bereid. Het assortiment bestaat uit:

 • Vers belegde broodjes die de dag door vers worden gebakken en belegd;
 • Koude dranken, huisgemaakte sappen, smoothies en frisdranken;
 • Heerlijke warme producten zoals hot sandwiches, vers belegde pizza’s;
 • Vers gebakken koeken en gebak;
 • Warme dranken, zoals verse koffie van Bio Arabica bonen;
 • En natuurlijk vers groot- en kleinbrood.

De kracht van BackWERK is een vriendelijke prijs en de open keuken. Hiermee is BackWERK transparant over alles wat gegeten en gedronken wordt in de zaak. De producten liggen klaar en klanten hebben de keus om snel of rustig te komen ontbijten, lunchen of een tussendoortje te eten.

BackWERK zit op high traffic locaties, waar mensen winkelen, werken of onderweg zijn. BackWERK wil mensen bedienen die geen zin hebben in een ingewikkelde menu kaart, onduidelijke bestelstructuur en vervolgens te lang moeten wachten op een te duur broodje, bakje of sapje.

Franchiseformule
BackWERK heeft twee verschillende formules: de City Stores en de Express Stores. Afhankelijk van de locatie wordt gekeken welke van de twee formules het beste past.

 • City Stores zijn doorgaans gevestigd in de binnensteden. Bezoekers kiezen en pakken zelf datgene wat ze willen uit de vitrines. In de City Store hebben bezoekers de mogelijkheid om plaats te nemen in het zitgedeelte en daar te lunchen. Een City Store heeft een oppervlakte die ligt tussen de 150 en 250 m2.
 • De Express Store is een concept dat ontwikkeld is voor de high-traffic locaties zoals trein- of metrostations. Er zijn geen zitplekken, het is uitsluitend take-away. De artikelen zijn in tegenstelling tot de City Stores voorverpakt wat er voor zorgt dat klanten snel weer door kunnen. Een Express Store is qua oppervlakte een stuk kleiner dan een City Store. Zo heeft een Express Store een gemiddelde oppervlakte tussen de 40 en 100 m2. De vestiging op station Rotterdam Alexander wordt een Express Store.

De franchisegever begeleidt en ontzorgt de bij de formule aangesloten franchisenemers. Nieuwe vestigingen worden na aanpassing naar het BackWERK-concept turn-key overgedragen aan de ondernemer. Indien nodig wordt de ondernemer financieel ondersteund met een achtergestelde lening tegen een lage rente. Nieuwe ondernemers worden goed ingewerkt en vanaf de start intensief begeleid door de openingscoördinator. De franchisegever heeft inzicht in de omzet en kosten van elke vestiging, spreekt regelmatig de ondernemer over de ontwikkelingen en kan bijsturen indien nodig. In de meeste gevallen is de franchisegever de hoofdhuurder van het pand. 

Markt
BackWERK Rotterdam Alexanderplein is eind november 2020 geopend en zit op het splinternieuwe RET en NS-station Rotterdam Alexander, naast Albert Heijn to-go. Het is een van de drukste OV-punten van Rotterdam met meer dan 35.000 overstappers per dag voor de trein, bus en metro. 

De passanten- en toeristenstroom in de winkelstraten zijn in het voor- en najaar van 2020 fors gedaald, de zomerperiode was goed. Toch kan de BackWERK formule een gezonde exploitatie laten zien. 
De vestiging op station Rotterdam Alexander draait op take away; er zijn geen zitplaatsen. 
Zelfs tijdens de recente lock down heeft BackWERK Rotterdam Alexanderplein nog altijd een kostendekkende exploitatie; ook al omdat veel bedrijfskosten variabel zijn. 

In de zomermaanden van 2020 was de omzet van de City en Express Stores ongeveer gelijk aan vorig jaar ondanks de lagere passantenstromen en de 1,5 meter afstand die binnen de winkels werd gerespecteerd.

De vestiging op Station Rotterdam Alexander krijgt een totale oppervlakte van 88 m². Een deel hiervan wordt gebruikt als bereidingskeuken. Het andere deel is voor publiek toegankelijk, want daar worden de verschillende producten gepresenteerd.

De vestiging op station Rotterdam Alexander is een Express Store en heeft geen zitplaatsen. Deze specifieke vestiging is dan ook gericht op gemak en snelheid. Het pand heeft een grote glazen pui wat zorgt voor een goede zichtbaarheid. Niet alleen voor de bezoekers van het metro- en treinstation is de BackWERK vestiging goed zichtbaar, ook vanaf het busstation kijk je recht op het pand. De markt voor de vestiging Rotterdam Alexander bestaat met name uit forensen, studenten en winkelend publiek van het aangrenzende Rotterdam Alexandrium Shopping Center met 140 winkels en jaarlijks ongeveer 14 miljoen bezoekers. In Rotterdam is BackWERK ook gevestigd in het winkelcentrum op Zuidplein, op de Korte lijnbaan en op de metrostations Beurs, Centraal, Wilhelminaplein, Dijkzigt en Kralingse Zoom. 

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Bouwkundige voorzieningen   € 145.000,-
Inventaris en installaties € 149.500,-
Franchise entree fee € 13.500,-
Werkkapitaal en voorraad € 19.500,-
Totale investering € 327.500,-
Eigen inbreng € 42.500,-
Achtergestelde lening BackWERK NL B.V.   € 35.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 250.000,-

Leenbedrag: € 250.000,-

Rente: 8,0%
Looptijd: 66 maanden waarvan de eerste 6 maanden aflossingsvrij.

Overige financiers
BackWERK NL B.V. financiert de btw voor ter hoogte van € 66.000,-.

Risico

Dun & Bradstreet
Collin Crowdfund werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet. De kwalificatie van Dun & Bradstreet wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te bepalen. Dun & Bradstreet kwalificeert de heer J.S. Wattimena t.h.o.d.n. backWERK Rotterdam Alexanderplein en Valora Holding A.G. als Laag risico. Dun & Bradstreet hanteert voor BackWERK NL B.V. de score Verhoogd risico. Voor deze aanvraag hanteren we de kwalificatie Laag risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van afloscapaciteit, solvabiliteit en zekerheden. De score is bepaald aan de hand van de balans na investering en de prognoses voor de komende drie jaar. De prognoses passen bij de markt en ervaringscijfers van de bestaande vestigingen van de franchiseformule. De cijfers zijn opgesteld in samenwerking tussen de ondernemer en de franchisegever. De overall Collin Credit Score is Voldoende. 

Afloscapaciteit
Over de eerste twaalf maanden na de opening wordt een omzet begroot van € 558.000,- en een netto cashflow overschot na aflossing op de Collin lening en privé opnames van € 5.000,-. In het tweede jaar wordt een omzet geprognosticeerd van € 614.000,- en een netto cashflow overschot van € 9.000,-. Een groot deel van de kosten heeft een variabel karakter. Wij kwalificeren de afloscapaciteit als Voldoende.

Solvabiliteit
De ondernemer brengt zelf € 42.500,- in aan eigen vermogen. Daarnaast verstrekt de BackWERK NL B.V. een achtergestelde lening van € 35.000,-. Eind 2021 wordt een solvabiliteit begroot van 29% op een balanstotaal van € 287.000,-. Ultimo 2022 is de prognose dat de solvabiliteit 37% zal bedragen op een balanstotaal van € 251.000,-. Wij kwalificeren de solvabiliteit als Voldoende.

Zekerheden
Voor deze lening zijn de volgende zekerheden verkregen:

 • De debiteur zijn:
  • de heer J.S. Wattimena t.h.o.d.n. backWERK Rotterdam Alexanderplein. Vanwege de gekozen rechtsvorm is de ondernemer hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Op dit moment is de privévermogenspositie van de ondernemer (na inbreng van het eigen vermogen) beperkt. 
  • BackWerk NL B.V. (franchisegever) en Valora Food Service Deutschland GmbH. Beide debiteuren zijn onderdeel van het Zwitserse beursgenoteerde bedrijf Valora A.G.; op dit moment is er sprake van een ruime vermogenspositie. 
 • De (huidige en toekomstige) vaste activa van backWERK Rotterdam Alexanderplein worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • De lening van BackWERK NL B.V. ter hoogte van € 35.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
 • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering aangevraagd op het leven van de ondernemer voor een bedrag van € 250.000,-. Als deze verzekering wordt verstrekt, wordt de polis verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. 
 • Het is mogelijk per kalenderjaar maximaal 10% van het oorspronkelijke leenbedrag af te lossen zonder extra vergoedingsrente.

Door zowel de hoofdelijke aansprakelijkheid, de verpanding van zowel de overlijdensrisicoverzekering als van de vaste activa zaken en de daarbij afgegeven terugkoopverklaringen, kwalificeren wij de zekerheid als Ruim Voldoende.

Samenvattend 
Afloscapaciteit: Voldoende
Solvabiliteit: Voldoende
Zekerheden: Ruim Voldoende
Overall: Voldoende

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-118979 heeft € 500 geïnvesteerd.
23-02-2021 om 11:00
investeerder-53424 heeft € 500 geïnvesteerd.
23-02-2021 om 11:00
investeerder-34179 heeft € 500 geïnvesteerd.
23-02-2021 om 11:00
investeerder-78945 heeft € 500 geïnvesteerd.
23-02-2021 om 11:00
investeerder-2196 heeft € 500 geïnvesteerd.
23-02-2021 om 11:00

Ondernemer

J. Wattimena

Crowdfund Coach


Henk Beke