15586

Bar Bistro Brink 20

€ 100.000  |  8,5% rente  |  60 maanden  Investeerders: 58
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

13 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Gemiddeld risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 7-07-2015 in 2 uur volgeschreven door 58 investeerders

Samenvatting

Iboica Baas (43 jaar) heeft jarenlange ervaring in de horecabranche en heeft sinds 2010 voor eigen rekening en risico een tapasrestaurant geëxploiteerd aan de 1e Anjeliersdwarsstraat in Amsterdam, genaamd “Jottum”. Dit restaurant heeft zij in maart 2015 verkocht vanwege het feit dat Iboica Baas in deze zaak, creatief gezien, aan het eind van haar mogelijkheden zat.

Iboica is in haar zoektocht naar een nieuwe uitdaging, waarbij zij creatief gezien volledig haar gang kan gaan, terechtgekomen bij een prachtig pand te Laren midden op de Brink, met bestaande horecabestemming. Deze toplocatie bevindt zich in het centrum en heeft als reputatie “De Hot Spot van Laren”. Met de mogelijkheden die deze locatie gaat bieden (120 zitplaatsen binnen en 40 terrasplaatsen) zal Iboica hier volledig op haar plaats zijn en het vernieuwde concept buitengewoon goed kunnen exploiteren. Dit concept zal een eigentijdse, stoere, trendy maar ook klassieke Bar Bistro Grill worden, waarbij de Josper houtskooloven een hoofdrol gaat spelen. Dit geeft een unieke smaak, geur en textuur aan de producten.

Financieringsbehoefte

Iboica wenst een financiering voor de verbouwing, een compleet nieuwe inventaris, keuken, werkkapitaal en waarborgsom huur. De totale investering komt uit op € 360.000,-. Iboica brengt zelf € 50.000,- aan eigen middelen in en de eigenaar van het pand financiert mee voor een bedrag € 100.000,-. Daarnaast wordt door de aannemer een achtergestelde lening verstrekt ter hoogte van € 50.000,- en zal via de horecaleverancier een bedrag van € 60.000,- worden gefinancierd. Het resterende bedrag wenst Iboica via een crowdfinance campagne bij Collin Crowdfund te realiseren. Het leenbedrag is € 100.000,-. De looptijd bedraagt 5 jaar, met een maandelijkse lineaire aflossing. Het rentepercentage is 8,5% gedurende de gehele looptijd van de lening.

Structuur

Iboica Baas staat ingeschreven in de Kamer van Koophandel als eenmanszaak h/o Bar Bistro Brink 20. Gelet op het feit dat ze als eenmanszaak opereert is zij hoofdelijk aansprakelijk voor het volledige leenbedrag.

Risico

De Dun & Bradstreet score kwalificeert een verhoogd risico, hetgeen onder andere te maken heeft met de horecabranche. De Dun & Bradstreet score is op basis van de in maart jl. verkochte zaak en kan in dit kader niet geheel als representatief worden beschouwd. De Collin Credit Score, gebaseerd op de onderdelen rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit, wordt als “ruim voldoende” beoordeeld.

Video Pitch

Leendoel

De financiering is bestemd voor de nieuw te openen Bar | Bistro | Grill Brink 20 te Laren, op een mooie locatie in het hartje centrum van Laren in een prachtig karakteristiek pand op een markante plek. Het pand waarin het restaurant wordt gevestigd heeft al zeer lange tijd een horecabestemming, maar zal drastisch worden verbouwd en zal een eigentijdse inrichting krijgen en zal vernieuwend zijn in ’t Gooi. Totale investering van € 360.000,-, waarvan € 100.000,- middels crowdfinance. De opening is eind september 2015 gepland.

Ondernemer

Iboica Baas (1971) is na haar middelbare schoolopleiding van 1997 tot 2006 werkzaam geweest als bedrijfsleidster bij verschillende ketens in de kledingbranche, waaronder The Sting. Vanaf 2006 tot 2010 heeft zij als bedrijfsleidster in de horeca gewerkt bij het tapasrestaurant “Jottum” in de Amsterdamse Jordaan, waarvan zij sinds 2010 de eigenaresse is geworden. In deze periode is dit restaurant onder haar leiding een groot begrip geworden in Amsterdam, hetgeen in een aantal jaren heeft geresulteerd in een mooie omzetstijging. In maart 2015 heeft zij deze zaak verkocht, mede vanwege het feit dat, zoals Iboica het zelf noemt, zij creatief gezien niet meer haar ei kwijt kon bij Jottum. Het restaurant heeft slechts 55 zitplaatsen en beschikt niet over een terras; daarnaast bood de locatie niet de mogelijkheid om ook overdag open te gaan.

Haar wens is om van Brink 20 een bruisend begrip te maken, waar iedereen over spreekt. Een laagdrempelig restaurant met een eigentijdse, warme, stoere maar toch zeker ook klassieke uitstraling. Een internationale kaart waar gerechten uit verschillende werelddelen op staan. Een zaak waar iedereen zich welkom en bovenal thuis voelt. Of zoals Iboica het zelf zegt: “Een zaak waar je lekker aan de bar kunt genieten van een goed glas bier met een barbite of gewoon lekker met vriendinnen op onze lange Chesterfield kunt genieten van een high wine, dan wel uitgebreid kunt dineren en genieten van onze overheerlijke gerechten”. Zij wil dat realiseren op deze top locatie die ooit de HOT SPOT van Laren was.Met dit enthousiasme en goede ideeën, heeft zij bij medefinanciers veel vertrouwen gewekt.

Onderneming

De nieuwe bar bistro zal zich voornamelijk richten op mensen in de leeftijdscategorie vanaf 30 jaar. Kortom een breed publiek. Bar Bistro Brink 20 zal zich onderscheiden door een laagdrempelig horecaconcept met open keuken en houtskool grill oven (www.jospergrillovens.nl). Laagdrempelig vanwege het feit dat op ieder moment van de dag voor ieder wat wils te beleven is. Met de houtskool grill oven speelt Iboica in op de ontwikkeling van het tegenwoordig zeer populaire barbecueën en grillen in restaurants. Deze oven geeft een overheerlijke authentieke barbecue smaak aan allerlei producten, gevarieerd van tournedos tot kreeft, maar ook diverse soorten gegrilde groeten- en aardappelproducten worden hierdoor waanzinnig lekker! Aangezien hierin ’t Gooi nog niet mee gewerkt wordt, zal Iboica zich alleen al op deze wijze onderscheiden van de rest.

Missie, visie en strategie
De missie is het verwennen van de klanten in een eigentijdse stoere, warme, industriële ambiance met trendy en klassieke accenten. De achterliggende visie is dat de klanten in het algemeen en het publiek uit ’t Gooi in het bijzonder, zich thuis laten voelen in deze ambiance. De strategie die Iboica heeft is het neerzetten van een fris concept, waarbij de drie belangrijke zaken in de horeca (prijs, kwaliteit en bovenal service) goed uitgevoerd en bewaakt zullen worden.

Concurrentie
De belangrijkste concurrenten zijn een viertal restaurants in de nabije omgeving, waaronder een biefstuk restaurant van een grote keten, een restaurant van naam in de omgeving, een tapasrestaurant en een nostalgisch eetcafé. Voor het concept van Bar Bistro Brink 20 is er nog voldoende ruimte. Het inwonersaantal van ’t Gooi bedraagt ruim 180.000 inwoners, waarvan ruim 95.000 binnen de doelgroep van Bar Bistro Brink 20 vallen. De bereikbaarheid en parkeergelegenheid van de locatie is uitstekend te noemen, zowel met eigen vervoer als met het openbaar vervoer.

Voor het concept van Bar Bistro Brink 20 is er voldoende ruimte, zeker vanwege het feit dat het een vernieuwend concept is en dat het restaurant zich alleen qua keuken al sterk kan onderscheiden van de concurrent. Concurrentie houd je scherp en maakt je alleen maar sterker, is het motto van Iboica.

Marktonderzoek en trends
Voor Horeca Nederland in zijn algemeenheid en voor ’t Gooi (Laren) in het bijzonder blijken de navolgende trends en ontwikkelingen:

  • een toename van buitenhuis consumptie
  • een opkomst van kapitaalkrachtige ouderen met een frequent horecabezoek
  • het onderscheidend vermogen wordt in de branche belangrijker
  • door het rookverbod in de horeca neemt het terrasbezoek verder toe, met als gevolg dat de inrichting van het terras belangrijker wordt
  • Brink is het hoofdpunt in Laren
  • het inkomen in ’t Gooi ligt 50% boven het landelijk gemiddelde
  • in Laren ontbreekt een gelegenheid waar je vanaf ’s ochtends 9.00 uur terecht kan

Historie
De vorige exploitant is failliet gegaan. Dit kwam mede voort uit het feit dat de voormalig eigenaar van het pand geen smetteloze staat van dienst had en er daardoor uiteindelijk geen vergunning werd afgegeven. Inmiddels is het pand volledig casco beschikbaar en vanaf 1 mei jongstleden in het bezit gekomen van een zeer respectabele en graag geziene vastgoed belegger afkomstig uit de Regio. Dit feit in combinatie met de plannen van Iboica, heeft onder andere veel vertrouwen gewekt bij medefinanciers, die hebben besloten om financiële middelen ter beschikking te stellen teneinde de plannen te kunnen realiseren. Zodra de gehele financiering gerealiseerd is (het laatste deel middels crowdfinance) zal de gemeente overgaan tot het afgeven van de benodigde vergunningen. De Collin lening wordt pas uitgeboekt nadat de vergunningen daadwerkelijk zijn verstrekt.

Structuur

Financieringsbehoefte

Iboica wenst een financiering voor de verbouwing, een compleet nieuwe inventaris, keuken, werkkapitaal en waarborgsom huur. De totale investering komt uit op € 360.000,-. De onderneemster brengt zelf een bedrag in van € 50.000,-, hetgeen ten opzicht van de investering een relatief gering bedrag is. Er zijn voldoende medefinanciers die het plan helemaal zien zitten en graag bereid zijn om een helpende hand te bieden. Zo verstrekt de verhuurder van het horecapand een bedrag ter hoogte van € 100.000,-, de aannemer een achtergestelde lening ter hoogte van € 50.000,- en de horecaleverancier een lening ter hoogte van € 60.000,-. Voor het restant bedrag ter hoogte van € 100.000,- wordt invulling gezocht via crowdfinance.

De financieringsbehoefte kan als volgt worden gespecificeerd: 

Investering in vaste activa (verbouwing, inrichting etc.) € 326.000,-
Waarborgsom huur € 29.000,-
Onvoorzien € 5.000,-
Totaal € 360.000,-
Eigen inbreng € 50.000,-
Achtergestelde lening € 50.000,-
Lening verhuurder € 100.000,- (af te lossen in 5 jaar)
Lening via leverancier € 60.000,- (af te lossen in 5 jaar)
Middels crowdfinance via Collin € 100.000,- (af te lossen in 5 jaar)

Leenbedrag: € 100.000,-
Looptijd: 5 jaar, lineaire aflossing
Rente: 8,5%
Zekerheden:
– achterstelling lening van de aannemer ter hoogte van € 50.000,-

Rentabiliteit/Solvabiliteit
De opening staat voor eind september 2015 gepland. Voor het eerste volledige boekjaar wordt een omzet begroot van € 1.260.000,-, oplopend in jaar twee naar € 1.350.000,- en jaar drie naar € 1.500.000,-, bij een bruto marge van 70% (zoals gebruikelijk in de horeca). In jaar 1 is een netto bedrijfsresultaat (voor privé opnamen) geprognosticeerd van € 138.000,- en een cash flow (netto bedrijfsresultaat + afschrijvingen) van € 200.000,- oplopend in jaar 3 naar € 295.000,-. Op basis van bovenstaand financieringsoverzicht, dient er over een bedrag ter hoogte van € 260.000,- afgelost te worden in een periode van 5 jaar (zijnde € 52.000,- per jaar). Op basis van prognose kan hetgeen goed opgebracht worden. De privé uitgaven van de onderneemster zullen relatief gezien beperkt blijven. Iboica woont thans in huurwoning te Amsterdam en heeft zij geen hoge vaste lasten. Daarnaast bezit zij nog wel een appartement te Alkmaar welke volledig is belast met hypotheek en thans wordt verhuurd. 

Risico

Iboica Baas heeft reeds vele jaren voor eigen rekening en risico een horecabedrijf geëxploiteerd en kent dus het klappen van de zweep. Desondanks is dit nieuw op te zetten horecabedrijf een uitdaging. Het restaurant te Laren is tweemaal zo groot als het tappasrestaurant en ligt in een nieuwe omgeving. Het betreft echter wel een toplocatie in het centrum van Laren, goed bereikbaar en voldoende parkeergelegenheid. Het risico voor de investeerders kan als relatief hoog worden aangemerkt, reden waarom dit zich dan ook vertaald in het rentepercentage op de lening van 8,5% gedurende de gehele looptijd.

Dun & Bradstreet score
De score op het door de onderneemster verkochte bedrijf is hier niet van toepassing. Het betreft een nieuw te starten onderneming en daarmee kent Dun & Bradstreet de kwalificatie “verhoogd risico” toe.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score die is gebaseerd op basis van een mix van Solvabiliteit, Rentabiliteit en Liquiditeit. De Collin Credit Score komt overall uit op: “ruim voldoende”.

Rentabiliteit:
Op basis van de vorige horecazaak kan de score worden gewaardeerd op excellent. Deze score is in deze niet van toepassing, maar geeft wel een indicatie over het verleden. Op basis van de prognoses van Bar Bistro Brink 20 komt de score uit op “goed”.

Solvabiliteit:
Op basis van de balans na investering en rekening houdende met de achtergestelde lening bedraagt de aanvangsolvabiliteit 28% (van het balanstotaal). Indien de prognose wordt gerealiseerd zal deze na 1 jaar > 35% bedragen. De score van de vorige horecazaak kwam uit op “ruim voldoende”, welke gelijk is aan de score van Bar Bistro Brink 20 op basis van de balans na kredietverlening bij aanvang. De score “ruim voldoende” is gebaseerd op de inbreng van eigen middelen en is verhoogd met de te verstrekken achtergestelde lening.

Liquiditeit:
De current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) op basis van de prognose komt uit op 1,1 en is daarmee “voldoende”.

Samenvattend:
Rentabiliteit: goed
Solvabiliteit: ruim voldoende
Liquiditeit: voldoende
Overall: ruim voldoende

Extra beloning

  • Investeerders met een inschrijving vanaf € 500,- tot en met € 1.500,- ontvangen een “Vrienden van Brink 20 pas” die recht geeft op 10% korting gedurende de looptijd van de lening. 
  • Investeerders met een inschrijving vanaf € 2.000,- tot en met € 3.000,- ontvangen een “Vrienden van Brink 20 pas” die recht geeft op 15% korting gedurende de looptijd van de lening.
  • Investeerders met een inschrijving vanaf € 3.500,-  ontvangen een “Vrienden van Brink 20 pas” 20% korting gedurende de looptijd van de lening.

Deze passen zijn niet geldig op feestdagen. De vriendenpas kan worden afgehaald op de locatie onder opgave van uw investeringsnummer bij Collin Crowdfund. 

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
07-07-2015 om 15:00
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
07-07-2015 om 14:58
Anonieme investeerder heeft € 1.000 geïnvesteerd.
07-07-2015 om 14:54
Anonieme investeerder heeft € 1.500 geïnvesteerd.
07-07-2015 om 14:54
Anonieme investeerder heeft € 5.000 geïnvesteerd.
07-07-2015 om 14:48

Ondernemer

Iboica Baas

Crowdfund Coach


Charles Bijvoet