15800

Barbaresco

€ 150.000  |  7,5% rente  |  60 maanden  Investeerders: 52
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

2 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Laag risico
Collin
Credit Score
Goed
Deze leningaanvraag is op 16-09-2015 in 1 uur volgeschreven door 52 investeerders

Samenvatting

Barbaresco verwijst naar oorspronkelijkheid. De stage van Tony Topouzis bij sterrenrestaurants zullen zich hier vertalen in kwalitatief hoogstaande producten. Puur en oorspronkelijk gepresenteerd, maar wel tegen bereikbare prijzen. In een houtskooloven zullen zuurdesem deegwaren en dagverse ingrediënten worden verwerkt in pizza’s, pasta’s, risotto’s, salades en een beperkt aantal vis- en vleesgerechten. Het prachtige pand waar Barbaresco gevestigd wordt, bevindt zich bovendien midden in het centrum van Oosterhout, direct aan het winkelgebied, waardoor koffie, gebak, lunch en borrel voor extra dagomzet zullen zorgen.

De kans die zich nu voordoet is een nieuw restaurant te beginnen in een voormalige apotheek, direct naast restaurant Perron, op de historische Heuvel in Oosterhout. De gemeente Oosterhout wil graag meer horeca op dit prachtige plein (nu vijf restaurants) en Tony, als voorzitter van de belangenvereniging van ondernemers en bewoners aan deze Heuvel, ziet hier zijn kans. Met Barbaresco wil Tony een Italiaanse keuken in een hedendaagse formule aanbieden; Pure Food, Coffee & Drinks. Naast de 70 zitplaatsen binnen en 50 zitplaatsen op het verwarmd terras, nut Tony de bovenverdiepingen uit met een moderne Bed & Breakfast.

Financieringsbehoefte

De gevraagde financiering bedraagt € 150.000,-. De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 7,5%. Tony heeft een financiering nodig voor enkele bouwkundige aanpassingen, een compleet nieuwe inventaris en een professionele keuken.

Structuur

Tony is eigenaar van Topouzis Holding BV, waaronder momenteel twee en straks drie werkmaatschappijen vallen. Barbaresco wordt zonder bank, stand alone, middels crowdfinance gefinancierd, met daarnaast een achtergestelde inbreng vanuit privé. De holding Topouzis Holding BV wordt meeverbonden met de nieuwe financiering. Er wordt een persoonlijke borgstelling afgegeven voor het gehele leenbedrag. Tony kiest bewust voor crowdfinance om geïnteresseerde personen in zijn eigen netwerk als ambassadeurs te kunnen betrekken bij zijn nieuwe onderneming.

Risico

De Dun & Bradstreet voor de holding Topouzis Holding B.V. kwalificeert een laag risico. De Collin Credit Score, gebaseerd op de onderdelen rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit, wordt als “ruim voldoende” gekwalificeerd.

Video Pitch

Leendoel

De financiering is bestemd voor “Ristorante Barbaresco | Coffee | Wine | Foodbar | B&B “ een nieuwe hedendaagse formule in een pand naast Tony’s Perron op de historische Heuvel van Oosterhout. Dit pand -een voormalige apotheek- verkeert in perfecte staat, voor wat betreft indeling, afwerking, luchtbehandeling, koeling, etc. Tony heeft daarom slechts een beperkte financiering nodig voor enkele bouwkundige aanpassingen, een compleet nieuwe inventaris en een professionele keuken.

Ondernemer

Tony Topouzis (48 jaar) heeft ruim 25 jaar ervaring in de horecabranche. Al tijdens zijn hotelschoolperiode was hij actief in het restaurant van zijn ouders en daarna had hij diverse functies bij Golden Tulip Hotels. In 1989 is hij voor eigen rekening en risico zijn eerste Brasserie Brevi & Tompoes begonnen in Oosterhout. Daarna startte hij stadscafé-restaurant Meesters in Tilburg, Brasserie Le Sud in Oosterhout, Tapasrestaurant La Cantina en Restaurant Perron in Oosterhout. De focus kwam uiteindelijk in Oosterhout te liggen waar Tony de twee laatst genoemde restaurants al jarenlang (respectievelijk 12 en 5 jaar) succesvol exploiteert.

Tony’s roots liggen dus duidelijk in de horeca en gastvrijheidssector. De restaurantformules die hij neerzet hebben een vernieuwend doch duurzaam exploitabel karakter. Tony wordt geroemd om zijn gastvrijheid, zijn flair en zijn culinaire visie. Door zijn jarenlange activiteit heeft hij een zeer groot netwerk in Oosterhout en omgeving.

Tony wil op termijn graag focussen op de twee exploitaties (fysiek) naast elkaar. Bovendien heeft hij de mogelijkheid bedongen dit pand na afloop van de eerste huurtermijn (2020) tegen een nu reeds vastgesteld bedrag te kopen, iets wat bijzonder motiveert en past in de financiële planning van Tony privé.

Onderneming

Met Tony’s nieuwe onderneming opent hij een restaurant (en B&B) naast Perron (wat ook door Tony wordt geexploiteerd), op de historische Heuvel in Oosterhout. Dit unieke plein is door de gemeente omarmt en aangewezen als horeca-toplocatie. Tony draagt hier met zijn nieuwe initiatief aan bij. Een voormalige apotheek wordt omgebouwd tot restaurant met bed & breakfast-faciliteit en versterkt daarmee niet alleen het plein maar ook de aantrekkelijkheid van het populaire terras van Perron. Doordat Mediq langlopende verplichtingen heeft jegens pandeigenaar, heeft Tony een prachtige kans om onder gunstige voorwaarden zijn droom waar te maken; Het pand verkeert in opperste staat van geschiktheid en Mediq draagt tot 2020 behoorlijk bij in de huurverplichtingen.

Het verdienmodel van Barbaresco is tweeledig; het B&B gedeelte en Barbaresco, Coffee, Wine and Foodbar.

De B&B; bij opening worden twee luxe B&B kamers in gebruik genomen, in het tweede jaar worden er nog twee B&B kamers ingericht op de tweede verdieping. De doelgroep is hier recreatief/zakelijk. Hierbij moet ook worden opgemerkt dat Tony eind 2016 op de bovenverdieping van Perron drie B&B kamers voorziet, waarmee de totale capaciteit op zeven kamers uit zal komen, gebruik makend van één receptie en ontbijtfaciliteit.

De horeca-activiteiten zijn verdeeld over de dag, beginnend bij het (B&B) ontbijt. Daarna wordt geconcentreerd op koffie- en lunchgasten gezien de ligging aan de ingang van het winkelgebied van de stad. Lunch en dineractiviteiten zijn ingeschat op ervaringscijfers bij ‘buurman’ Perron. De doelgroep is breed gezien de hoge kwaliteit en de ‘lage instapprijs’ voor pizza en pastagerechten. Overdag winkelend publiek, zakelijk lunches en bedrijfsborrel. Daarna in een eerste shift recreatief/toeristische gasten, daarna meer publiek uit het hoger bestedingssegment.

Missie/visie/doelstellingen
De missie is gastvrijheid, ongedwongen relaxen en genieten van kwaliteitsproducten tegen eerlijke prijzen op een historische en mooie locatie. Hip and happening. De strategie is zowel het kwaliteitsaanbod horeca op dit plein te versterken, alsmede de wisselwerking met Perron te optimaliseren en daarmee de aantrekkelijkheid voor beide restaurants te versterken.

Positionering in markt
B&B aanbod in Oosterhout, alsmede hotelaanbod, is sterk beperkt. Oosterhout is hiervoor aangewezen op Breda. De B&B’s in Oosterhout hebben hoge bezettingsgraden en ook hier lijkt voldoende ruimte voor een extra B&B, zeker op deze historische centrumlocatie.

Oosterhout zelf is een middelgrote Brabantse gemeente met een toenemende toeristenstroom (54.000 inwoners). De gemeente is met een actieve stichting “De Heilige Driehoek” bezig met de openstelling van een monumentaal gebied waarin drie actieve kloosters aaneengesloten liggen, blijkbaar is dit wereldwijd een unicum, dat naar verwachting veel extra toeristen zal gaan trekken. Deze kloosters varen een andere koers dan voorheen en worden ook afhankelijker van externe geldstromen. In deze ontwikkeling (op 1 kilometer afstand van De Heuvel) past de openstelling van de kloostertuinen met de op een na grootste wijngaard van Nederland. Tot slot heeft Oosterhout een regionale winkelfunctie door twee overdekte winkelcentra (op 150 meter afstand) en sinds jaar en dag – door de bosrijke omgeving- druk bezochte campings en een vakantiepark.

Concurrentiepositie
Directe concurrentie op de Heuvel is er niet. Momenteel bevinden zich daar vijf goede en zich van elkaar onderscheidende restaurantformules die elkaar juist versterken en er is ruimte voor meer. In Oosterhout onderscheidt de Heuvel zich met name van de Markt en uitgangsstraat ‘Klappeijstraat’. Deze locaties in Oosterhout met meerdere restaurants zijn in zijn algemeenheid meer ‘main stream’. De directe –en enige- concurrent op het gebied van pizza en pasta ligt ook aan de Markt en bestaat sinds de jaren 70. Met de pure food gedachte wordt de populaire italiaanse keuken in een moderne omgeving aangeboden, en op een onderscheidende locatie.

Structuur
Tony Topouzis is 100% eigenaar van de holding Topouzis Holding BV. Daaronder drie werkmaatschappijen, iedere werkmaatschappij voor 100% eigendom van de holding, één werkmaatschappij per restaurantexploitatie (Jonge Meesters = restaurant Perron, Penta = restaurant La Cantina).

Financieringsbehoefte

Uit de huidige cash flow zijn de aanloopkosten voor onderzoek, architect-, advies- en legeskosten voor dit nieuwe initiatief betaald. De financieringsbehoefte is hierdoor beperkt tot beperkte bouwkundige aanpassingen in het geschikte en goed geëquipeerde pand, alsmede de gehele inventaris. Tony realiseert hiermee zijn derde restaurant in een kleine straal waarmee hij zijn bedrijfsvoering verder kan optimaliseren verder inhoud kan geven aan zijn missie van gastvrij en ongedwongen genieten.

De totale financieringsbehoefte – los van BTW overbrugging – bedraagt € 200.000,- in totaal waarvan € 150.000,- gevraagd wordt via Collin Crowdfund.

De financieringsbehoefte kan als volgt worden gespecifieerd:

Verbouwingskosten (inclusief onvoorziene kosten): € 66.000,-
Inventaris: € 108.000,-
Werkkapitaal (inclusief 37K BTW overbrugging): € 63.000,-
Totaal: € 237.000,-
Eigen inbreng via achtergestelde lening: € 50.000,-
BTW overbrugging gefinancierd door holding: € 37.000,-
Financieringsbehoefte € 150.000,-

Leenbedrag: € 150.000,-
Looptijd: 5 jaar, lineaire aflossing
Rente: 7,5%

Risico

Voor deze leningaanvraag zijn de volgende zekerheden opgesteld:

  • Non onttrekkingsverklaring wanneer de solvabiliteit < 30% bedraagt
  • Persoonlijke borgstelling voor de gehele lening (€ 150.000,-)
  • Geen intercompany leningen richting andere BVs
  • Achtergestelde lening van € 50.000,- mag pas worden afgelost wanneer de solvabiliteit > 30% bedraagt

Dun & Bradstreetscore
De holding, Topouzis Holding BV, heeft een score “Laag risico”.

Collin Credit Score
De Collin Credit score is een gewogen score die is gebaseerd op basis van de mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. Deze is gebaseerd op de prognose van Barbaresco, waarbij wel de historische cijfers van de bestaande activiteiten zijn meegenomen. De overall score op basis van de prognose 2015 is vastgesteld op “Ruim Voldoende”.

Rentabiliteit
De historische rentabiliteit van de bestaande activiteiten krijgt een score Goed. De omzet van de drie restaurants amen ligt rond de 2 miljoen euro. De prognoses van Barbaresco geven (na rente en aflossing op de crowdfunding) een ruim positieve cash flow in jaar 1 van circa € 50.000,-. Omdat het een starter betreft stellen we de rentabiliteit voorzichtigheidshalve op “Ruim Voldoende”.

Solvabiliteit
Met de inbreng van de achtergestelde lening komt de solvabiliteit in jaar 1 op 21% (jaar 2: 26%) en wordt daarmee door ons als “voldoende” gekwalificeerd. Er mag pas worden afgelost op de achtergestelde lening bij een solvabiliteit van > 30%.

Liquiditeit
De current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) voor het eerste jaar komt uit op 1,7 en dat geeft de kwalificatie ‘ruim voldoende’. Volgens prognose is er eind 2016 een saldo van circa € 60.000,- opgebouwd aan liquide middelen (2017: € 125.000,-). We beoordelen de liquiditeit vooralsnog als “Ruim Voldoende”.

Samenvattend
Rentabiliteit: Ruim voldoende
Solvabiliteit: Voldoende
Liquiditeit: Ruim voldoende
Overall: Ruim voldoende

Extra beloning

Investeerders met een inleg vanaf € 1.000,- krijgen een kortingspas waarmee gedurende de looptijd van de lening een korting van 7,5% wordt verkregen in al Tony’s restaurants, gedurende het gehele jaar (met uitzondering van carnaval en gesloten feesten). Daarnaast zal voor deze investeerders eenmaal per jaar een investeerdersborrel worden georganiseerd, waarin de voortgang persoonlijk wordt toegelicht. Verder worden investeerders uitgenodigd voor de openingsborrel van Barbaresco (verwachting: half december 2015).

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

Anonieme investeerder heeft € 2.500 geïnvesteerd.
16-09-2015 om 9:49
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
16-09-2015 om 9:44
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
16-09-2015 om 9:42
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
16-09-2015 om 9:38
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
16-09-2015 om 9:37

Ondernemer




Tony Topouzis

Crowdfund Coach


Johan Mol & Leon Westmaas