De 4 gouden investeringstips

Investeren door via een crowdfundplatform deel te nemen in leningen aan het mkb is een mooie manier om rendement te verkrijgen op uw spaargeld. Maar hoe kunt u hier het beste aan beginnen? Vanuit Collin Crowdfund geef ik vier tips die de kans op een mooi rendement vergroten.

Afbeelding plant 4 gouden investeerderstips

1.      Spreiden

Zorg voor het goed spreiden van uw investeringen. Met spreiding vermindert u het risico. Een portefeuille met investeringen in 10 verschillende leningen heeft een lager risico dan een portefeuille met één investering in één lening. Ofwel: spreid uw geld; spreid uw risico.

Binnen Collin stimuleren wij onze investeerders tot spreiden middels ons loyaliteitsprogramma. Hoe meer investeringen er worden gedaan, hoe hoger de korting die een investeerder opbouwt over de beheervergoeding. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees het hier.

2.      Kies een betrouwbaar platform

De tweede tip geldt voor ieder product of dienst die online wordt afgenomen: kies een betrouwbare partij. Beslist belangrijk wanneer u wil gaan investeren. Hoe weet u of u te maken heeft met een betrouwbaar platform?

AFM

Om als crowdfundplatform (ook wel crowdfinanceplatform genoemd) überhaupt te mogen bemiddelen in financieringen tussen de crowd (investeerders) en de ondernemer, is er een ontheffing nodig voor het bemiddelen in opvorderbare gelden (gelden die op enig moment terug betaald moeten worden). De AFM (Autoriteit Financiële Markten) verstrekt deze ontheffing en neemt de desbetreffende onderneming op in het register.

Zodra een platform de ontheffing heeft gekregen, moet er geregeld gerapporteerd worden over resultaten en omvang. Tevens vinden er regelmatig overleggen plaats.

Reviews

Daarnaast is er de mogelijkheid om online reviews op te zoeken van de betreffende partij. Zoek hiervoor naar reviews van een onafhankelijk reviewplatform en ga niet enkel af op reviews die door het crowdfinanceplatform zelf op de website zijn verzameld. Trustpilot is een voorbeeld van een onafhankelijk reviewplatform. Kijk hierbij naar het aantal reviews en de verhouding tussen positieve en negatieve beoordelingen.

Branchevereniging en keurmerk

Andere factoren die de betrouwbaarheid weerspiegelen zijn de aansluiting bij de branchevereniging Nederland Crowdfunding en het keurmerk Erkend MKB financier.

Nederland Crowdfunding is de branchevereniging van crowdfinanceplatforms voor bedrijfsfinanciering. De branchevereniging is actief op het gebied van voorlichting, zelfregulering, kennisdeling, promotie en het stimuleren van crowdfinance. Samen met de AFM en overheden streven zij naar een gunstig crowdfinanceklimaat.

Wanneer een platform is geaudit als erkend MKB Financier wil dit zeggen dat zij een betrouwbare en transparante gesprekspartner is voor informatie en advies over bedrijfsfinancieringen.

Zodra een crowdfinanceplatform is aangesloten bij één van bovenstaande partijen, wordt dit veelal getoond op de website, zoals onderstaand. Daarnaast kunt u tevens op de website van de desbetreffende partij de aangesloten ondernemingen vinden.

Afbeelding kwalificaties Collin

3.      Voer een risicoanalyse uit

Na het zoeken van een betrouwbaar platform komt de volgende stap aan bod: “Hoe kan ik de risico’s van de investeringskansen inschatten?”. Om hier antwoord op te krijgen raad ik aan om altijd een risicoanalyse uit te voeren. Lees hiervoor alle informatie over de leningaanvragen goed door. Ieder platform heeft zijn eigen risicoclassificatie, bekijk deze en achterhaal de betekenis van de score. Bij Collin hebben wij onze eigen Collin Credit Score opgezet:

Afbeelding uitleg CCS score

Benieuwd hoe de score wordt opgebouwd? Bekijk Collins risicoclassificatie in detail.

4.      Wees oplettend en wees er snel bij

Tot slot wil ik u, om geen investeringskansen te missen, meegeven om (toekomstige) livegangen goed in de gaten te houden. Investeringskansen kunnen namelijk snel vollopen. De aanvragen op het Collin-platform worden doorgaans binnen één uur gefund. Houd daarom de vooraankondigingen of de vaste tijdstippen van livegangen in de gaten. De Collin-livegangen zijn dagelijks om 11:00 uur en eventueel om 14:00 uur.

Zorg daarnaast voorafgaand voor saldo op uw account om direct te kunnen investeren. Sommige platforms hebben tevens een app ontwikkeld om het proces te vergemakkelijken. Bekijk hier de app van Collin.

Mocht u nog vragen hebben omtrent het investeren via crowdfunding, neem dan contact op met onze Servicedesk. Dit kan via (0)85 401 6546, of info@collincrowdfund.nl.

Beleg daarnaast enkel met gelden die u kunt missen. Een goede nachtrust gaat nog altijd boven een mooi rendement.

Jeroen ter Huurne

Afbeelding Jeroen ter Huurne

Jeroen ter Huurne is oprichter en algemeen directeur van Collin Crowdfund. Marktleider in de Nederlandse crowdfinance markt.

Ervaringen van investeerders

Vragen over investeren?

E-mail
info@collincrowdfund.nl

Telefoon
085 401 6546

Bereikbaarheid
Werkdagen van 9.00 – 17.00 uur.

Investeren bij Collin

  • Aantrekkelijk rendement
  • Kredietwaardige leningen
  • Loyaliteitsprogramma
  • Online portefeuille