18285

Brownies & downieS IJsselstein

€ 60.000  |  7,0% rente  |  48 maanden  Investeerders: 62
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

6 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Gemiddeld risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 27-10-2015 in 1 uur volgeschreven door 62 investeerders

Samenvatting

Ruud van den Tillart wil graag in IJsselstein een franchisevestiging openen van het bijzondere concept Brownies&downieS. Al in de beginfase van de franchise, drie jaar geleden, was er contact met initiatiefnemer Thijs Swinkels. Toen werd er echter geen geschikte locatie in de provincie Utrecht gevonden. Sinds een jaar is Ruud betrokken bij Brownies&downieS onder andere als Master franchisenemer voor de provincies Utrecht en Flevoland, waarin hij andere franchisenemers begeleidt in het proces.
Sinds de start van het concept Brownies&downieS zijn er landelijk inmiddels 27 vestigingen geopend. Nu is de tijd gekomen om de eerste Brownies&downieS vestiging in de provincie Utrecht te openen! 

Financieringsbehoefte

De totale investering is € 75.000,-. De eigen inbreng bedraagt € 15.000,-. Het resterende bedrag van € 60.000,- wordt via een lening bij Collin Crowdfund opgehaald. De looptijd bedraagt 4 jaar met een lineaire maandelijkse aflossing. De rentevergoeding bedraagt 7%.

Structuur

Ruud van  den Tillart gaat het nieuwe lunchcafé exploiteren in de vorm van een eenmanszaak, waardoor hij hoofdelijk aansprakelijk is voor de lening.

Risico

De Dun & Bradstreetscore kwalificeert een verhoogd risico, aangezien het een nieuw opgerichte eenmanszaak betreft. De Collin Credit Score is voldoende, gebaseerd op de prognose voor het eerste jaar uit het ondernemingsplan.

Video Pitch

Leendoel

Het doel van de lening is het aantrekken van werkkapitaal voor de start van een vestiging van Brownies&downieS in IJsselstein. Het geld zal besteed worden aan de verbouwing van het gehuurde winkelpand (o.a. toiletgroepen, keuken) en aanschaf van inventaris en voorraden. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 60.000,-. 

Ondernemer

Ruud van den Tillart (33) is een zeer enthousiaste startende ondernemer. Na het behalen van zijn VWO diploma is hij gaan studeren in Utrecht. Zijn passie zit echter niet in de boeken en na een aantal jaren en verschillende onafgeronde studies heeft hij besloten om via verschillende banen ervaring op te doen in de gebieden waar hij zich wel in interesseerde: horeca en technische productie. Daaruit is gebleken dat naast een natuurlijke gedrevenheid en neiging tot perfectie, samenwerken en omgaan met enthousiaste mensen de echte drijfveer is voor Ruud. Een drietal jaar geleden kwam Ruud voor het eerst in contact met de initiatiefnemer van Brownies&downieS, Thijs Swinkels. Toen werd er echter geen geschikte locatie in Utrecht gevonden om een vestiging te beginnen en moest het concept zich nog voor een deel bewijzen. Inmiddels zijn er 27 vestigingen door het hele land en is Ruud sinds een jaar betrokken bij Brownies&downieS, onder andere als Master Franchisenemer (MFN) voor de provincies Utrecht en Flevoland. Als MFN begeleidt hij andere ondernemers in deze provincies met het opstarten van zijn en/of haar filiaal, waar een eenmalige bijdrage en doorlopende fee tegenover staat.
Nu is het moment gekomen dat Ruud een eigen Brownies&downieS vestiging gaat openen. Ten eerste omdat hij het zo leuk vindt om met de doelgroep te werken en daar veel energie van krijgt. Daarnaast verwacht hij met het openen van het eerste filiaal in de provincie Utrecht, nog meer  naamsbekendheid boven de rivieren te krijgen en zodoende meer werk en inkomsten te kunnen genereren uit het Master Franchisenemerschap. Hij heeft er bewust voor gekozen om de zaak niet helemaal alleen te runnen, maar zich te omringen met zowel een chef-kok als met een hoofd begeleiding. De chef-kok zal de hoge kwaliteit van gerechten waarborgen en het hoofd begeleiding stuurt het bedienend personeel aan. Het gaat hier om mensen die al ervaring hebben met het concept van Brownies&downieS. 

Over Ruud zijn motivatie:
“Enthousiasme is van cruciaal belang binnen een Brownies&downieS. Als jij zelf niet enthousiast bent, dan kun je dat ook niet overbrengen op je collega’s. Gelukkig zijn de bijzondere medewerkers waar wij mee werken van nature al heel positief ingestelde mensen en ik merk dat ik daar zelf enorm veel energie van krijg en enthousiast van word. Inmiddels werk ik een jaar bij Brownies&downieS en ik moet bekennen dat ik het nog niet eerder zo goed naar mijn zin heb gehad. Voor het eerst in jaren ga ik met plezier naar mijn werk toe en op het einde van de dag ga ik met een nog grotere glimlach weer huiswaarts. De energie en puurheid van de bijzondere medewerkers is ongekend en werkt heel aanstekelijk. Het enthousiasme overkomt je gewoon, je hebt geen keus, het gaat als vanzelf! Deze beleving, naast een kwalitatief uitstekende lunch gun ik al mijn klanten natuurlijk ook!”

Onderneming

In het centrum van IJsselstein zal Brownies&downieS kwalitatief hoogstaande, ambachtelijke lunches, salades en soepen serveren in een lunchcafé met een sociaal maatschappelijk karakter. Bij ons in het lunchcafé zullen medewerkers werkzaam zijn die een achterstand op de arbeidsmarkt hebben. Het zijn jongvolwassenen vanaf 18 jaar en een maximale leeftijd is er niet. Zolang de medewerkers maar enthousiast zijn en het leuk vinden om bij Brownies&downieS te werken. De werkzaamheden die ze bij ons gaan doen omvatten alle aspecten die komen kijken bij het exploiteren van een lunchcafé; van gastheerschap en bestellingen opnemen tot aan het afrekenen aan de kassa.
Door dagelijks verse producten te gebruiken die op ambachtelijke wijze door een chef-kok worden bereid, willen we het beste lunchcafé van de stad worden. Zo draaien we zelf de mayonaises, benen dikke lende uit voor carpaccio en trekken jus de veau van kalfsbotten. We willen gasten versteld doen staan van de kwaliteit van ons lunchcafé. 

Om dit voor elkaar te krijgen, is er een mooi pand gevonden in het centrum van IJsselstein. Dit pand is gelegen aan de Utrechtsestraat en daardoor is een stroom van potentiële klanten gewaarborgd. Deze straat ligt namelijk in het verlengde van de Benschopperstraat en zij vormen samen dé gezelligste winkelstraat van IJsselstein, waar veel horeca vertegenwoordigd is. De weekmarkt vindt iedere vrijdag plaats van 13:00 uur tot 21:00 uur en deze staat letterlijk voor onze deur, waardoor voorbijgangers ons lunchcafé onmogelijk kunnen missen. Momenteel is er geen enkel lunchcafé met een zelfde soort concept in de stad en daardoor zijn wij uniek.
We zijn overdag een lunchcafé, maar eenmaal per maand en in de toekomst misschien zelfs wekelijks, hebben wij Eten Wat De Pot Schaft. Tijdens deze avond kunnen mensen tussen 17:00 uur en 20:00 uur voor slechts €13,50 genieten van een tweegangen diner. Iedere keer weer een ander menu dat geïnspireerd is op de seizoensgroenten.

Franchisegever
Brownies&downieS heeft haar betrokkenheid bij mensen met een verstandelijke beperking of afstand tot de arbeidsmarkt, gecombineerd met de liefde voor de horeca en ontwikkeld tot een unieke positionering binnen de horeca. Het concept “Brownies&downieS” is ontstaan in Veghel in 2010, Thijs Swinkels en Teun Horck openden daar hun eerste lunchcafé met dit concept. Al snel bleek dit een groot succes en het aantal vestigingen groeide snel; heden 27 vestigingen. In 2012 is besloten om het concept landelijk te gaan uitrollen in de vorm van een franchiseformule. Brownies&downieS heeft de ambitie om de komende 5 jaar door te groeien naar 70 vestigingen verspreid over het hele land.
Brownies&downieS is een bijzonder lunchcafé waar kwalitatief hoogstaande gerechten op ambachtelijke wijze worden bereid, voor een redelijke prijs. De bediening wordt verzorgd – onder begeleiding van de ondernemers – door mensen met een verstandelijke beperking of mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.  Het doel is het opdoen van ervaring in de maatschappij en wellicht doorgroeien naar betaalde arbeid.
De franchisegever bewaakt streng de uitgangspunten van het concept en ondersteunt de ondernemers waar mogelijk op elk denkbaar gebied. Daarentegen laat de fanchisegever voldoende ruimte om lokaal een passende invulling te geven.
De franchisegever heeft alle vertrouwen uitgesproken in een succesvolle onderneming van Ruud van den Tillart, getuige ook de bereidheid om een groot deel van de entreefee als achtergestelde lening in te brengen, waarover pas na 2 jaar afgelost hoeft te worden. 

Doelgroep
De gasten van Brownies&downieS zullen voor het grootste deel bestaan uit jongvolwassenen van circa 25 jaar en ouder. Voornamelijk winkelende mensen die gezelligheid zoeken naast het doen van hun inkopen. Het bieden van een interessante winkelbelevenis wordt steeds belangrijker; winkelend publiek zoekt naast het doen van inkopen meer en meer naar een ‘belevenis’ tijdens het winkelen. Het concept van B&D sluit hier naadloos op aan. 
Een andere vrij grote doelgroep is de familie en kennissen van de werknemers. Hierdoor is een deel van de omzet onafhankelijk van het winkelend publiek te realiseren. Tenslotte is er nog de doelgroep van mensen die normaalgesproken niet zo snel in een eetgelegenheid gaan lunchen, maar door dit unieke concept hier wel toe bereid zijn. Zo kunnen zij meewerken aan een maatschappelijk sociaal doel.

Locatie
Het bedrijfspand waar Brownies&downieS IJsselstein in gestart wordt, is gesitueerd in de Utrechtsestraat 30. Deze straat in het centrum is dé winkelstraat van de stad waar tevens wekelijks op vrijdag de markt wordt gehouden. 
Voorheen was er in het pand een retailzaak gevestigd, welke per 1 oktober is gesloten. Gelukkig zit er ook een horecabestemming op het pand waardoor het verkrijgen van de vereiste vergunningen geen problemen heeft opgeleverd. Uiteraard zal er een flinke verbouwing noodzakelijk zijn, zo wordt er een complete professionele open keuken in geplaatst en worden er op de begane grond twee toiletgroepen gerealiseerd.

Het aantal vierkante meters wat tot beschikking staat, is verdeeld over twee verdiepingen. Op de begane grond ± 90m2 en op de eerste verdieping nog eens 20m2. De eerste verdieping zal gebruikt worden als opslag en personeelsruimte (met privé toilet en keukenblok), deze ruimte is niet toegankelijk voor publiek. Hierdoor is er op de begane grond iets meer verkoopoppervlak gerealiseerd en kunnen er pakweg 40 zitplaatsen gecreëerd worden. Aan de voorzijde van het pand is er ruimte voor een klein terras (4 tafels – 10 tot 15 personen).
Op 150 meter afstand is er een grote parkeergarage gesitueerd waar winkelend publiek 24 uur per dag de auto kan parkeren. Bovendien is er op ongeveer 300 meter een grote parkeerplaats aanwezig.

Positionering en concurrentiepositie
–    Alles ambachtelijk bereid en huisgemaakt
–    Hoogwaardige kwaliteit
–    Redelijke prijsstelling
–    Bijzonder personeel
–    Jonge, ambitieuze ondernemers
–    Business to business catering (mvo)
–    Gericht op alle doelgroepen
–    Eén keer in de maand is Brownies&downieS IJsselstein ’s avonds geopend  als restaurant met als thema “Eten Wat De Pot Schaft”. Een tweegangen diner waarbij de gasten pas aan tafel vernemen wat er die avond gegeten wordt.
–    Gun factor
–    Beproefd concept

Er is nog geen lunchcafé in IJsselstein met dit concept, of iets wat daarbij in de buurt komt. We zijn dan ook uniek in het centrum van IJsselstein, waardoor er naar verwachting veel klanten aangetrokken zullen worden. Het concept heeft zich al bewezen in plaatsen met ongeveer hetzelfde aantal of zelfs minder inwoners. Zo zijn Veghel, Sint-Oedenrode, Asten, Oss, Boxtel, Oisterwijk, Uden en Boxmeer plaatsen waar reeds een Brownies&downieS gevestigd is en die allemaal succesvol zijn. Door veel te gaan werken met streekproducten, zal er contact ontstaan met de lokale slager, bakker en groenteboer. Hierdoor wordt de lokale economie gestimuleerd en kunnen we verse, kwalitatief goede producten uit de regio aanbieden. 

In IJsselstein zijn een zevental concurrenten geïdentificeerd. Er is gekeken naar de restaurants die vanaf 11.00 uur of 12.00 uur open zijn en lunches verzorgen. 
Het concept van Brownies&downieS is echter is zo verschillend ten opzichte van de andere eetgelegenheden in IJsselstein, dat er verwacht wordt hiertussen een uitstekende positie te verwerven op basis van kwaliteit, prijs en maatschappelijk belang.

Administratie 
De administratie wordt door Accountkantoor Witlox-Van de Boomen verzorgd.  

Structuur

organigram

De lening wordt geadministreerd op de eenmanszaak R. v.d. Tillart t.h.o.d.n. Brownies&downieS Franchise Utrecht. Daarmee is de ondernemer hoofdelijk aansprakelijk.

Financieringsbehoefte

De financieringsbehoefte ziet er als volgt uit

Verbouwing en inrichting € 16.000,-
Keuken € 17.500,-
Inventaris en onvoorzien € 10.000,-
Werkkapitaal opstartfase  € 15.000,-
Voorraden € 6.500,-
Franchise fee  € 10.000,-
Totale Financieringsbehoefte € 75.000,-
Eigen inbreng -/- € 15.000,-
Leenbedrag Collin Crowdfund     € 60.000,-

    
    
    
   
    
   
   
    

Hierbij wordt opgemerkt dat door het aangaan van de Masterfranchise voor de provincies Utrecht en Flevoland de daadwerkelijke entreefee hoger ligt, namelijk op €25.000,-. Hiervan is echter €15.000,-. door franchisegever ingebracht als achtergestelde lening ten opzichte van de Collin investeerders; aflossing hiervan start na 2 jaar. 

Leenbedrag € 60.000,-
Rente: 7%
Looptijd: 48 maanden, lineaire aflossing

Risico

De lening wordt geadministreerd op de eenmanszaak R. v.d. Tillart t.h.o.d.n. Brownies&downieS Franchise Utrecht. Daarmee is de ondernemer hoofdelijk aansprakelijk. De ondernemer is gezien zijn werkervaring bij Brownies&downieS geschikt geacht om deze onderneming te runnen. De franchisegever heeft inmiddels zeer ruime ervaring in de kostenstructuur en de mogelijkheden voor het rendabel exploiteren van een lunchcafé in vergelijkbare plaatsen qua inwoneraantal.

Dun & Bradstreet
De Dun & Bradstreetscore rapporteert de kwalificatie verhoogd risico, aangezien het een recent opgerichte eenmanszaak betreft.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score die is berekend op basis van de mix van solvabiliteit, rentabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is gebaseerd op het eerste jaar uit het businessplan en heeft de kwalificatie voldoende. De kredietbeoordeling is voorbereid door 4WRDfinance.

Rentabiliteit
De begroting is gebaseerd op informatie van de franchisegever en vergeleken met andere Brownies&downieS vestigingen om tot een reële schatting te komen. Gezien de werkervaring van de ondernemer binnen Brownies&downieS, kan er geconcludeerd worden dat er voldoende inzicht bestaat in de financiële aspect van een Brownies&downieS vestiging. De financiële prognose laat zien dat de ondernemer in staat is om naast zijn privéonttrekkingen vermogen op te bouwen de komende jaren. Voor het eerste volledige boekjaar wordt een omzet begroot van € 254.100,-, oplopend in het tweede jaar naar € 269.405,- en het derde jaar naar € 273.708,-. Op basis van deze prognoses kan het leenbedrag goed opgebracht worden. De privé opname van de ondernemer zal relatief beperkt blijven. Score: ‘voldoende’.

Solvabiliteit
De startende ondernemer heeft met €15.000,- een relatief beperkte eigen inbreng in de onderneming. In de financiering van deze franchisenemer zit een Master-Franchisefee van € 25.000,- aan de franchisegever. In ruil daarvoor kan de ondernemer gebruik maken van de naamsbekendheid, begeleiding en uitwisseling van ervaringen met andere vestigingen. Deze brengen ze ook over op andere starters in de provincie Utrecht. De franchisegever is bereid om €15.000,- te financieren en dit hoeft pas na 2 jaar betaald te worden. Bij Collin wordt een 4 jarige lening van €60.000,- aangevraagd. Voor eventuele tegenvallers kan Ruud nog terugvallen op aanwezige liquiditeiten van familie. In de toekomst, bij het starten van andere franchisenemers in de provincie Utrecht, kan de fee die daarbij verkregen wordt gebruikt worden om deze vordering af te lossen. Score: ‘voldoende’.

Liquiditeit
De ontwikkeling van de liquiditeit is afhankelijk van de snelheid waarmee de omzet gaat groeien. Er is rekening gehouden met eventuele tegenvallers door beschikbaar houden van eigen middelen via familie. Ook zou de inrichting nog iets lager kunnen uitvallen. Score: ‘voldoende’.

Samenvattend
Rentabiliteit: voldoende
Solvabiliteit: voldoende
Liquiditeit: voldoende
Overall: voldoende

Extra beloning

Investeerders van € 1.500,- krijgen een lunch voor twee personen bij Brownies&DownieS IJsselstein. Investeerders van  2.500,- of hoger krijgen een diner van 2 personen voor Eten Wat De Pot Schaft en een fles huiswijn gratis. Indien de wijn niet genuttigd wordt, dan mag de fles huiswijn ook meegenomen worden.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

Anonieme investeerder heeft € 1.500 geïnvesteerd.
27-10-2015 om 12:50
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
27-10-2015 om 12:50
Anonieme investeerder heeft € 1.500 geïnvesteerd.
27-10-2015 om 12:46
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
27-10-2015 om 12:44
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
27-10-2015 om 12:44

Ondernemer

Ruud van den Tillart

Crowdfund Coach


Dirk Teijen