28461

Côte Wispe

€ 215.000  |  8,0% rente  |  60 maanden  Investeerders: 224
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

73 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 15-12-2017 in 11 uur volgeschreven door 224 investeerders

Samenvatting

Côte Wispe wordt een bar/restaurant op één van de beste locaties aan de Weesperzijde in Amsterdam met alleen de beste producten voor ontbijt, lunch en diner en hoogwaardige kwaliteit koffie, mooie wijnen en diverse bieren op de tap. Een stijlvolle en fijne plek voor een ruime doelgroep, elke dag geopend van 08.00 uur tot 01.00 uur: een plek waar je je thuis voelt, gelegen aan de mooie Amstel. 

De drijvende krachten achter Côte Wispe zijn Jessica Sparenberg en Manuela Uijtdewilligen. Jessica heeft middels haar holding Sedosa B.V. 50% van de aandelen van Côte Wispe (Waterfront B.V.) in bezit, Manuela 25% middels haar holding Mongravet B.V. en de overige 25% is in handen van een derde.

Financieringsbehoefte
De totale financieringsbehoefte van € 290.000,- wordt voor € 35.000,- voorzien door de inbreng van de twee ondernemers (ieder voor 50%) en voor een bedrag van € 40.000,- middels een vooruitbetaalde kortingsregeling.
De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 215.000,-. De looptijd is 60 maanden met een aflossingsvrije periode van 3 maanden, gevolgd door 57 maanden lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8,0% gedurende de gehele looptijd.
 
Risico

De Dun & Bradstreet score is een Verhoogd risico. De Collin Credit Score voor Waterfront B.V. is Voldoende. De debiteuren zijn Sedosa B.V., Mongravet B.V.en Waterfront B.V.
De inventaris van Waterfront B.V. wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
Manuela Uijtdewilligen geeft een borgstelling af voor € 100.000,-, welke op dit moment morele waarde heeft. Jessica Sparenberg geeft een borgstelling af voor € 100.000,-, welke op dit moment morele waarde heeft. Een derde persoon/niet-ondernemer geeft een borgstelling af voor € 75.000,-, welke op dit moment van materiële waarde is, getuige zijn IB-aangifte over 2016, die in ons bezit is. Ten slotte is er een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen ter handhaving van de solvabiliteit. Dit houdt in dat er geen onttrekkingen aan het eigen vermogen van Waterfront B.V. mogen plaatsvinden en pas zijn toegestaan als de solvabiliteit van Waterfront B.V. hoger is dan 36%.
 

Leendoel

De financiering zal worden aangewend voor de overname en de verbouwing. De keuken zal worden verplaatst naar de achterkant van het pand en er zal een nieuwe luifel, terras en inventaris worden aangeschaft. 

Ondernemer

Jessica Sparenberg (1990) is ongehuwd. Zij werkt ruim vijf jaar in de horeca en heeft gemerkt dat hier haar absolute passie ligt. Zij vindt dat het nu tijd is geworden om voor zichzelf te gaan beginnen en dat zij met haar visie iets moois kan toevoegen aan de Amsterdamse horeca. Door haar ervaring in de sector weet ze wat belangrijke speerpunten zijn voor een succesvolle horeca onderneming. Zo vindt ze het belangrijk zich bijzonder te focussen op service, iets waar het toch vaak aan schort in Amsterdam. Ook het begeleiden van het personeel zal ze voor haar rekening nemen. Daarnaast ziet ze zichzelf als een harde werker; ze heeft in het laatste jaar van haar studie haar Master-diploma behaald en fulltime gewerkt. Zoals zij zelf zegt: "Als ik eenmaal een doel voor ogen heb, ben ik bereid om alles te doen om dat te halen. Ik ben een harde werker met een proactieve instelling en daarbij stressbestendig."

Manuela Uijtdewilligen (1972) is ongehuwd. Manuela heeft de nodige financiële ervaring opgedaan in de twaalf jaar die ze als fiscalist heeft gewerkt en is daarna acht jaar ondernemer geweest in de hospitality. Mede hierdoor heeft ze goede contacten met de Gemeente; de administratieve kant zal dan ook voor haar rekening komen. Zij is bedreven in het aanvragen van vergunningen, financiële administratie, marketing en het maken van personeelsroosters. De combinatie van gastvrijheid, mooie producten en mensen blij maken is de basis van het concept dat ze graag wil neerzetten en dit het liefst met Jessica, vooral vanwege haar enthousiasme, werkhouding en omgang met mensen, die zij in de praktijk heeft ervaren.

De onderneemsters zullen beiden zelf operationeel werkzaam zijn om er met een voorliefde voor styling en inrichting een mooi nieuw concept van maken, waar je je gelijk op je gemak voelt. 
 

Onderneming

Côte Wispe zal een fijne plek worden om de beste koffie te drinken, te ontbijten, lunchen, dineren en te borrelen met vrienden. Daarnaast wordt het zeker ook een plek om een zakelijke afspraak te plannen. Alles moet kloppen: de koffie, het eten, het drinken, het interieur en de gastvrijheid. Dat is Côte Wispe!

Côte Wispe bevindt zich op een mooie locatie waar al lange tijd meerdere horeca gelegenheden van naam zijn gevestigd. Allen met mooi terras in de zon en uitzicht over het water. Aan de achtergelegen hippe Wibautstraat zijn er inmiddels ook een aantal horecalocaties bijgekomen, onder andere een hotel, een trendy sportschool en meer. 

Côte Wispe zal geopend zijn van ’s morgens 8:00 uur tot ‘s avonds tot 01:00 uur. Kwaliteit van de producten vindt men erg belangrijk. ‘s Morgens ligt de focus vooral op uitstekende koffie. Mensen kunnen genieten van een goede cappuccino, verse croissants of ander fijn ontbijt terwijl ze diverse (zakelijke) kranten lezen met op de achtergrond rustige klassieke muziek. Langsfietsende of lopende mensen kunnen voor een coffee-to-go een pitstop maken. 

Tijdens lunch en diner wordt een kleine kaart gevoerd met steeds wisselende gerechten. Je kan er terecht voor een korte lunch of een uitgebreid diner met een mooie wijnkaart. Alles blijft betaalbaar, waardoor een ruime doelgroep bediend kan worden.

Rond een uur of vijf zal de aandacht zich verplaatsen naar de borrel, waarbij mensen kunnen genieten van diverse soorten speciaalbier, een goed glas wijn of fijne cocktails. Daarnaast zullen er ook evenementen worden georganiseerd. Hierbij valt te denken aan oester- en cocktailavonden, kookworkshops en als er bijvoorbeeld een belangrijke voetbalwedstrijd is, dan wordt daar ook weer een mooi feestje van gemaakt. Er is ook een aparte ruimte waar borrels kunnen worden gegeven, waarbij te denken valt aan een bedrijfsborrel of afstudeerfeest. Daarnaast zal er op de koude winterzondagen een live bandje spelen. Heerlijk met een glas rode wijn om het weekend af te sluiten. Kortom: een plek waar je graag terugkomt en die als een tweede thuis aanvoelt.

Het pand is gelegen op de Weesperzijde op één van de mooiste plekjes van Amsterdam in een populaire omgeving. De Weesperzijde is een van de drukste straten met bijzonder veel passerende fietsers, momenteel al 16.000 per dag. (Bron: Gemeente Amsterdam). 

Na het aflossen van de lening via Collin Crowdfund wil men graag een ‘zusje’ van Côte Wispe openen. 

Juridische structuur


 

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Overnamesom € 185.000,-
Verbouwing/inrichting € 70.000,-
Werkkapitaal (marketing, website, onvoorzien) € 35.000,-
Subtotaal € 290.000,-
Eigen middelen € 35.000,-
Lening Heineken* € 40.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 215.000,-

Leenbedrag: € 215.000,-
Rente: 8%
Looptijd: 60 maanden inclusief een aflossingsvrije periode van 3 maanden.

*Heineken verstrekt een lening van € 40.000,- welke wordt terugbetaald door middel van de verrekening van bonuskortingen.
 

Risico

Zekerheden en Voorwaarden

De debiteuren zijn Sedosa B.V., Mongravet B.V. en Waterfront B.V.

  • De (huidige en toekomstige) inventaris en voorraad van Côte Wispe wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
  • Manuela Uijtdewilligen geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 100.000,-, die op dit moment morele waarde heeft.
  • Jessica Sparenberg geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 100.000,-, die op dit moment morele waarde heeft.
  • Voorts wordt door een derde persoon een persoonlijke borgstelling afgegeven voor € 75.000,-, die op dit moment materiële waarde heeft, blijkens de in ons bezit zijnde aangifte Inkomstenbelasting 2016.

Als aanvullende voorwaarde geldt verder:

  • Ter handhaving van de solvabiliteit is een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen, die inhoudt dat er geen onttrekkingen aan het eigen vermogen van Waterfront B.V. mogen plaatsvinden en pas zijn toegestaan als de solvabiliteit van Waterfront B.V. hoger is dan 36%.

Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet geeft zowel voor Sedosa B.V., Mongravet B.V., en Waterfront B.V. Verhoogd risico aan.
Voor deze aanvraag hanteren wij de Dun & Bradstreet score Verhoogd risico.

Collin Credit Score 
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. Voor de beoordeling is uitgegaan van de door een fiscalist opgestelde prognoses en balansen 2018 en 2019 van Waterfront B.V. De overall Collin Credit Score is Voldoende.

Rentabiliteit
De omzetprognose is berekend op basis van cijfers van vergelijkbare zaken in Amsterdam, waarin Jessica veel ervaring en kennis heeft opgedaan. Voor wat betreft de horeca ontwikkelt Amsterdam zich nog steeds positief, zeker in het gebied waar Côte Wispe zich gaat vestigen. Er is ruimte voor 45 terrasplekken en 60 plaatsen in de zaak. Er zit eventueel nog besparingsruimte in de managementfee van beide partners. Het geprognosticeerde netto cashflowoverschot bedraagt voor 2018 € 78.000,- (op basis van elf maanden) met een score Excellent. Ultimo 2019 is het netto cashflowoverschot naar verwachting € 114.000,- (op basis van een volledig jaar en grotere naamsbekendheid), wat tevens resulteert in de score Excellent. Omdat een en ander op prognoses is gebaseerd, stellen wij de score voor de Rentabiliteit voorzichtigheidshalve vast op Ruim voldoende. 

Solvabiliteit
De onderneemsters brengen ieder een bedrag van € 17.500,- in en daarnaast zal Heineken een bedrag van € 40.000,- ter beschikking stellen. De activa bestaan voornamelijk uit goodwill voor de overname van de zaak en verbouwings- en inrichtingskosten. De solvabiliteit bij aanvang is 12% op een balanstotaal van € 290.000,- wat de score Matig oplevert. Na het eerste exploitatiejaar 2018 wordt de solvabiliteit naar verwachting 40% wat overeenkomt met de score Goed. Ultimo 2019 is de solvabiliteit conform prognose 65% (score Excellent). Wij stellen de score voor Solvabiliteit voor nu vast op Matig.

Liquiditeit
Door de eigen inbreng wordt de liquiditeit versterkt vanaf de start. Rekening houdend met enige aanlooptijd hebben wij een aflossingsvrije periode van drie maanden ingebouwd. Na het eerste exploitatiejaar 2018 bedraagt de current ratio volgens begroting 1,4 wat een score Ruim voldoende betekent. Eind 2019 zal de liquiditeit volgens prognose 4,6 zijn met een score Excellent. Wij hanteren op dit onderdeel voor nu een score Matig.

Samenvattend
Rentabiliteit: Ruim voldoende
Solvabiliteit: Matig
Liquiditeit: Matig
Overall: Voldoende
 

Extra beloning

Elke investeerder vanaf € 2.500,-, krijgt een voucher voor een mooie fles champagne geserveerd in Côte Wispe. 

Iedere investeerder vanaf € 10.000,- krijgt een eigen barkruk met zijn of haar naam erop.
Door aanspraak te maken op deze beloning zal uw anonimiteit opgeheven worden.
 

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-1708 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
15-12-2017 om 21:09
investeerder-47503 heeft € 500 geïnvesteerd.
15-12-2017 om 20:49
investeerder-41750 heeft € 4.000 geïnvesteerd.
15-12-2017 om 20:29
investeerder-31521 heeft € 500 geïnvesteerd.
15-12-2017 om 19:52
investeerder-16291 heeft € 500 geïnvesteerd.
15-12-2017 om 19:07

Reacties

Investeerder – 24910
18-12-2017 11:25
Wat is de relatie van de ‘derde’ versus de ondernemers?

Collin Crowdfund
18-12-2017 18:01
Geachte investeerder,
Als crowdfundplatform namens de investeerders optredend, is het voor ons van van belang de morele en financiële gegoedheid van de bij een aanvraag betrokken “derden” te kennen en daarvan hebben wij ons o.a. vergewist middels de inzage in diverse financiële gegevens. Het spreekt voor zich dat er sprake is van een “relatie” tussen ondernemers en “derden”, maar voor de beoordeling in het kader van de aanvraag is het niet relevant te weten wat de relatie is.

Met vriendelijke groet,
Collin Crowdfund

Ondernemer
Jessica Sparenberg en Manuela Uijtdewilligen

Crowdfund Coach


Fred Bouwman