Brabants Dagblad 29-10-2019
Café Meesters haalt recordbedrag van 1,2 miljoen euro op voor tweede leven: ‘Een wonder dat we er nog zijn’
Het gestamp van graafmachines, hekken eromheen, jaar na jaar na jaar. Café Meesters zit gevangen tussen het bouwgeweld in de Tilburgse binnenstad. De horecazaak haalde een recordbedrag op via crowdfunding: 1,2 miljoen euro. Binnen negen uur.
,,Het gaat een beetje je voorstellingsvermogen te boven”, vertelt horecaondernemer Arie Moret. De ondernemer doet voor hoe hij verbaasd naar zijn crowdfundingspagina zat te kijken. Dat iemand 30.000 euro stortte. Dat binnen negen uur de gevraagde 1,2 miljoen euro al bij elkaar was.
Ter vergelijking: de Tilburgse horecagelegenheid Buutvrij haalde jaren geleden 12.500 euro op via crowdfunding. Focus Foodbar bijna 80.000 euro.
De 1,2 miljoen euro voor Meesters werd overgemaakt door 1040 mensen, vertelt Moret. ,,Uit het hele land, maar waarschijnlijk vooral uit Brabant. Volgens mij ging het zo snel omdat het tot de verbeelding spreekt om in een café te investeren. Het gaf ons eindelijk een positief gevoel, echt een steuntje in de rug.”
Niet belangeloos
De 1040 deelnemers – die overigens allemaal anoniem investeren via Collin Crowdfund – zien er wel wat voor terug. Het is geen belangeloze donatie (zoals crowdfunden soms kan zijn): ze krijgen na vijf jaar hun investering terug plus 6 procent rente.
Maar voor Moret is dat steuntje niet alleen welkom, ook broodnodig. Hij staat al 22 jaar aan het roer van stadscafé Meesters, maar de afgelopen vier jaar kwam de bodem in zicht. De bouw van de Primark, de verbouwing van het gemeentehuis: Meesters zit er letterlijk bovenop.
,,Herrie, stank, je kunt het je niet voorstellen. Het is gewoon een oorlogsgebied geweest. Dat mensen al jarenlang niet meer op hun plekje komen.” Moret vertelt dat Meesters bijna twintig jaar lang meer dan 100.000 bezoekers per jaar had. En nu? ,,Dertigduizend. Het is eigenlijk een wonder dat we er nog zijn.”
Vet op de botten
Voor ‘Meesters 2.0′, zoals Moret het omschrijft, was vet op de botten nodig. Het café werd binnen van top tot teen gerestyled en er werden leningen met relatief hoge aflossingen geherfinancierd.
In de eerste instantie klopte Moret bij de bank aan. ,,Ik ben een heel traditionele ondernemer, in crowdfunden zag ik niks, het zal wel een generatiedingetje zijn. Maar ja, de banken geven niet thuis. De bank zag ook wel dat de cijfers naar beneden gingen. ‘Ja wacht nou, help mij tot 2020′, dacht ik. Maar ja, helpen bestaat niet, de bank gaat alleen voor de zekerheid. Terwijl ik altijd al mijn verplichtingen heb voldaan.”
Via zijn accountant en financieel adviseur werd hij op het crowdfundingspad gezet. ,,Over vijf jaar moet ik het inlossen. Of opnieuw crowdfunden, of bij een bank aankloppen of het pand verkopen. Maar ik ga er vanuit dat het eind 2020 echt helemaal klaar is en dan kan ik simpelweg weer geld verdienen.”
Risico’s?
Of hij zich bewust is van de risico’s? Ooit begon crowdfunden als een vorm van liefdadigheid, nu zitten er bedrijven achter die er zelf ook aan verdienen. Er zijn verhalen over platforms die woekerrentes hanteren of verdienen aan ‘technisch failliete bedrijven’. Over die 1,2 miljoen euro moet Moret 6 procent rente betalen.
,,Er zijn veel spookverhalen, maar ook veel platforms om dit op te doen. Door deze constructie ben ik de helft aan cashflow minder kwijt dan in de oude constructie. De banken en alles los ik in één keer af. Geen hypotheek, geen schuld of wat dan ook. Met mijn accountant en een onafhankelijk adviseur heb ik hier naar gekeken. Ik was ook argwanend hoor.”
De crowdfunders krijgen per maand de rente gestort, aan het eind van de looptijd hun geld terug. ,,Ik heb een pand (hij is de eigenaar – red.) met een waarde van boven de twee miljoen euro, dus mocht ik dat niet kunnen doen, gaat het in de verkoop. Dat is de zekerheid die je geeft.” Droogjes: ,,En ik heb een levensverzekering, dus als ik dood ga komt het ook wel goed.”