32766

Chocolate Company Café Hilversum BV

€ 190.000  |  8,0% rente  |  60 maanden  Investeerders: 204
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

52 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Aanzienlijk
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 4-09-2019 in 16 dagen volgeschreven door 204 investeerders

Samenvatting

Chocolate Company Café is een café met een geïntegreerd retail concept, waarin chocolade centraal staat. Chocolate Company (CHCO) gasten kunnen in het CHCO-café genieten van een heerlijke lunch, een gezellige High Tea of unieke High Choc (een High Tea overladen met chocolade), de beste koffies, hoge kwaliteit gebak en nog veel meer. In de CHCO-chocoladewinkel kunnen gasten zichzelf trakteren op heerlijke CHCO-chocolade; ambachtelijk geproduceerd in de CHCO-fabriek in Kerkrade. 

Het doel van deze lening aanvraag is de start van het Chocolate Company Café in het centrum van Hilversum. Ondernemer van het Chocolate Company Café is Patrick van Woudenberg, de dagelijkse leiding komt in handen van zijn schoonzus Allison Bast.

Franchiseformule
De Chocolate Company is in 2003 door Toussaint Claessens en Mirjam Schröder in Kerkrade opgericht. Inmiddels zijn er 20 Chocolate Company Café vestigingen (deels in eigen beheer, deels franchisevestigingen). Daarnaast het de Chocolate Company een succesvolle webshop. 

Financieringsbehoefte
De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 190.000. De looptijd is 60 maanden waarvan de eerste 6 maanden aflossingsvrij. Vanaf de zevende maand geldt een lineaire maandelijkse aflossing in 54 maanden. De rente bedraagt 8,0% per jaar gedurende de gehele looptijd. 

Risico
Dun & Bradstreet geeft een Aanzienlijk risico voor dit bedrijf. De Collin Credit Score is Voldoende. De volgende zekerheden en voorwaarden worden gesteld:

 • De debiteuren zijn Chocolate Company Café Hilversum B.V. en Wood & Hill Beheer B.V.
 • De heer P.S. van Woudenberg en mevrouw C.B.A. van Woudenberg-Bast geven een gezamenlijke borgstelling af voor € 190.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment gedeeltelijk materiële waarde op basis van de verwachte overwaarde op de privéwoning, waarop een tweede hypothecaire inschrijving wordt gevestigd.
 • Er wordt een tweede hypothecaire inschrijving ter hoogte van € 190.000,- op het woonhuis aan de Zilvermeeuwstraat 2 te Hilversum verkregen ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 245.000,- en openstaande schuld van € 205.000,-. Het onroerend is in september 2018 getaxeerd op € 245.000,-. Tevens verklaart P.S. van Woudenberg dat er geen aanvullende schulden worden aangegaan onder de eerste hypothecaire inschrijving.
 • De lening van de franchisegever Chocolate Company Retail B.V. ter hoogte van € 24.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
 • Ter handhaving van de solvabiliteit is een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van Chocolate Company Café Hilversum B.V. mogen plaatsvinden, zolang de solvabiliteit (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Collin Crowdfund) 20% of lager is.
 • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van P.S. van Woudenberg voor een bedrag van minimaal € 190.000,-. Deze is gelijk aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van Chocolate Company Café Hilversum B.V. worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • De franchisegever geeft een terugkoopverklaring af voor de inventaris en machines tegen 80% van de boekwaarde. 

Leendoel

De financiering zal worden gebruikt voor de start van een nieuwe Chocolade Company Café franchisevestiging in Hilversum: inventaris, machines, bouwkundige voorzieningen, voorraden en werkkapitaal. 

Ondernemer

Patrick van Woudenberg (1971) woont in Hilversum. Hij is getrouwd met Claire van Woudenberg-Bast (1980) en samen hebben ze vier dochters. Sinds 1995 is hij zelfstandig ondernemer en geeft ruim tien jaar sales trainingen aan kleine of grotere groepen, enerzijds gericht op koude acquisitie en anderzijds op het bieden van klantwaarde. In 2016 heeft Patrick zelf een faillissement aangevraagd voor zijn bedrijf dat verkooptrainingen gaf, omdat inkomsten niet meer voldoende waren om de huurkosten te kunnen betalen. Het faillissement is indertijd volledig afgewikkeld. 
Patrick is enthousiast, heeft veel energie en beweegt zich makkelijk in verschillende netwerken. 
Hij stelt zich als doel Chocolate Company Café in Hilversum snel succesvol en toekomstbestendig te laten maken om daarna een tweede vestiging te starten. Het gezicht in het café wordt Allison Bast (35 jaar), de schoonzus van Patrick. Allison heeft 19 jaar ervaring als leidinggevende bij Ahold en maakt de overstap om zich verder persoonlijk te ontwikkelen. Allison zal de dagelijkse operationele taken op zich nemen, terwijl Patrick de marketing en de financiële zaken op zich neemt. Wekelijks bespreken ze samen de ontwikkelingen en uiteraard worden ze ondersteund door de franchisegever.

Onderneming

Chocolate Company is in 2003 door Toussaint Claessens en Mirjam Schröder in Kerkrade opgericht. Zij hebben de CHCO Hotchocspoon bedacht: een heerlijke blok chocolade aan een houten lepel, waarmee de lekkerste warme chocolademelk wordt gemaakt. De Hotchocspoon is de trots van CHCO en is verkrijgbaar in meer dan 60 smaken. 

In 2012 kwamen Cleassens en Schröder in contact met marketeer Geert van Kuyck (in dienst geweest bij Starbucks en Philips als chief marketeer) en Alexander de Ronde Bresser, met wie zij de basis legden voor het huidige CHCO café concept. Het CHCO café concept is momenteel succesvol uitgezet op 20 locaties binnen Nederland, België en Duitsland. 

Bij het CHCO café concept draait alles om chocolade (bonbons, spreads, truffels en natuurlijk de CHCO Hotchocspoon) én horeca (koffie/thee, sandwiches, salades, gebak). Gasten komen binnen in een winkel waarbij ze direct worden ondergedompeld in een overvloed van chocolade. De andere producten hebben een match met chocolade. Zo komt de CHCO koffie uit Guatemala en wordt er bij de koffie altijd een bonbon geserveerd. Deze aandacht aan de producten en gasten zorgt voor binding met het merk en de producten. Hierdoor zijn de CHCO gasten sneller geneigd zijn naast hun cafébezoek ook de winkel te bezoeken. De zomerdip (concurrentie van álle terrassen) wordt opgevangen met op ijs-gebaseerde dranken – denk bijvoorbeeld aan de CHCO Coldchoc – en andere ijsproposities. 

Visie 
De franchisegever ziet ruimte om gestaag binnen Nederland verder te groeien, waarmee ook de naamsbekendheid verder toeneemt. In de start- en beginfase van de nieuwe vestiging in Hilversum zal gebouwd worden aan de naamsbekendheid, onder andere door gebruik van Social Media en flyers uit te delen op het mediapark en bij de vele grote scholen. Patrick en Allison hebben als geboren en getogen Hilversummers een groot sociaal en zakelijk netwerk in Hilversum en verwachten op deze manier snel een vaste klantenkring op te bouwen. 

Markt
De out-of-home markt in Nederland blijft zich positief ontwikkelen. Mensen consumeren steeds meer buiten de deur. Authentieke producten en een onderscheidend concept zoals bij Chocolate Company zijn belangrijk. Uiteraard is een goede locatie essentieel: een atypische hoek-locatie, mogelijkheid voor een terras, goede passanten en bezoekersstromen. Het Hilversumse pand voldoet aan al deze criteria. 

Hilversum heeft 90.000 inwoners en ruim 30.000 personen die in Hilversum werken en studeren maar daar niet wonen (scholen, Mediapark). Daarnaast is er nog sprake van los winkelend publiek uit de regio. Ervaringen binnen de franchiseformule in Nederland leert dat er een marktpotentieel nodig is van minimaal 40.000 personen voor een rendabele exploitatie. 
Chocolate Company Café wordt gevestigd aan Groest 19 in Hilversum. De locatie ligt op het kruispunt dat elke voetganger passeert van het NS-station en parkeergarages naar het winkelcentrum en de markt. 

Structuur
Er is een nieuwe werkmaatschappij opgericht voor de nieuwe vestiging in Hilversum, deze valt onder de personal holding Wood & Hill Beheer B.V. Van beide bv’s is Patrick van Woudenberg de bestuurder. Chocolate Company Café Hilversum B.V. en Wood & Hill Beheer B.V. zijn debiteur voor deze lening.

Financieringsbehoefte

De nieuwe vestiging van Chocolate Company Café komt in Groest 19 in Hilversum. De investeringen zijn bedoeld voor het aanpassen van het pand, de inventaris & apparatuur, voorraden, huurgarantie, entree fee en werkkapitaal. Er zijn op dit moment geen andere financieringen. 

Investeringsoverzicht

Bouwkundige aanpassingen   € 95.000,-
Inventaris   € 95.000,-
Entreefee   € 15.000,-
Huurgarantie  € 9.000,-
Startvoorraad  € 9.000,-
Werkkapitaal en liquide middelen  € 15.500,-
Totaal   € 239.000,-
Eigen inbreng  € 25.000,-
Achtergestelde lening franchisegever   € 24.000,-
Lening via Collin Crowdfund   € 190.000,-

Leenbedrag: € 190.000,-
Rente: 8,0%
Looptijd: 60 maanden. Hiervan zijn de eerste 6 maanden aflossingsvrij, gevolgd door 54 maandelijkse lineaire aflossingen.

Risico

Zekerheden en voorwaarden

 • De debiteuren zijn Chocolate Company Café Hilversum B.V. en Wood & Hill Beheer B.V.
 • De heer P.S. van Woudenberg en mevrouw C.B.A. van Woudenberg-Bast geven een gezamenlijke borgstelling af voor € 190.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment gedeeltelijk materiële waarde op basis van de verwachte overwaarde op de privéwoning, waarop een tweede hypothecaire inschrijving wordt gevestigd.
 • Er wordt een tweede hypothecaire inschrijving ter hoogte van € 190.000,- op het woonhuis aan de Zilvermeeuwstraat 2 te Hilversum verkregen ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 245.000,- en openstaande schuld van € 205.000,-. Het onroerend is in september 2018 getaxeerd op € 245.000,-. Tevens verklaart P.S. van Woudenberg dat er geen aanvullende schulden worden aangegaan onder de eerste hypothecaire inschrijving.
 • De lening van de franchisegever Chocolate Company Retail B.V. ter hoogte van € 24.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
 • Ter handhaving van de solvabiliteit is een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van Chocolate Company Café Hilversum B.V. mogen plaatsvinden, zolang de solvabiliteit (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Collin Crowdfund) 20% of lager is.
 • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van P.S. van Woudenberg voor een bedrag van minimaal € 190.000,-. Deze is gelijk aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van Chocolate Company Café Hilversum B.V. worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • De franchisegever geeft een terugkoopverklaring af voor de inventaris en machines tegen 80% van de boekwaarde. De aanvangswaarde is € 95.000,- en wordt in vijf jaar lineair afgeschreven.

Dun & Bradstreet
Collin Crowdfund werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet. De kwalificatie van Dun & Bradstreet wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te bepalen. De kwalificatie voor Wood & Hill Beheer B.V is Verhoogd risico en de kwalificatie voor de nieuw opgerichte werkmaatschappij Chocolate Company Café Hilversum B.V. is Aanzienlijk risico, door een faillissement uit het verleden. Wij hanteren voor deze aanvraag de score Aanzienlijk risico. 

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De prognoses zijn opgesteld door de franchisegever en mede gebaseerd op de ervaringen van de formule. De Collin Credit Score is Voldoende. We halen comfort uit het vertrouwen door de franchisegever en de afgegeven terugkoopverklaring, de commitment van zijn schoonzus, plus de (samen met zijn vrouw) afgegeven hypotheekstelling op de eigen woning.

Rentabiliteit
Bij de beoordeling van de rentabiliteit is uitgegaan van een periode van de eerste twee jaar. Er wordt in het eerste jaar een omzet van € 326.000,- geprognosticeerd. Er wordt afgezien van een management fee, daar hij kan leven van het inkomen van zijn partner, waardoor er een netto resultaat van € 4.000,- wordt begroot. Het cashflow overschot na aflossingen op de lening bij Collin Crowdfund wordt begroot op € 17.000,-. 
In het tweede jaar wordt een omzet van € 363.000,- geprognosticeerd en een netto cashflow na aflossing op de Collin lening van € 5.000,-. Omdat de exploitatiebegroting mede is gebaseerd op de ervaringen van de franchiseformule, waarderen wij de score voor Rentabiliteit op dit moment op Voldoende.

Solvabiliteit
Het risicodragend vermogen op de openingsbalans na financiering bedraagt € 49.000,- (20%) op een balanstotaal van € 239.000,-. Aan het eind van eerste jaar stijgt het risicodragend vermogen naar verwachting naar 24% op een balanstotaal van € 218.000,- om vervolgens door te groeien naar een solvabiliteit van 33% na jaar twee. Voor nu hanteren we de aanvangsscore voor Solvabiliteit van Voldoende.

Liquiditeit
Door de aard van de activiteiten (geen vorderingen en nauwelijks voorraad), is voor de beoordeling van de Liquiditeit uitgegaan van de zogenaamde Debt Service Coverage Ratio (DSCR). Deze ratio wordt berekend door het bedrijfsresultaat (EBITA) minus belastingen, te delen door de rente en aflossingsverplichtingen. Voor het eerste jaar wordt de DSCR geprognosticeerd op 1,7 en voor het tweede jaar op 1,2. Voor dit moment hanteren we de score voor Liquiditeit op Voldoende. 

Samenvattend
Rentabiliteit: Voldoende
Solvabiliteit: Voldoende
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Voldoende

Extra beloning

Investeerders vanaf € 1.000,- ontvangen een eenmalige waardebon met 15% korting (geldig t/m 30-12-2019) te besteden bij de Chocolate Company Webshop.

De waardebon zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-91516 heeft € 5.500 geïnvesteerd.
04-09-2019 om 14:24
investeerder-78214 heeft € 500 geïnvesteerd.
03-09-2019 om 20:40
investeerder-74245 heeft € 1.500 geïnvesteerd.
03-09-2019 om 15:18
investeerder-14088 heeft € 500 geïnvesteerd.
03-09-2019 om 10:31
investeerder-91184 heeft € 1.500 geïnvesteerd.
03-09-2019 om 10:13

Ondernemer

Patrick en Allison

Crowdfund Coach


Henk Beke