39532

Chocolate Company Mall of the Netherlands

€ 110.000  |  7,5% rente  |  60 maanden  Investeerders: 139
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Laag risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 6-04-2021 in 1 uur volgeschreven door 139 investeerders

Samenvatting

Chocolate Company Café is een geïntegreerd café/retail concept, waarin chocolade centraal staat. Bij Chocolate Company (CHCO) kunnen gasten in het CHCO-café genieten van een heerlijke lunch, een gezellige High Tea of unieke High Choc (een High Tea overladen met chocolade), de beste koffies, hoge kwaliteit gebak en natuurlijk kiezen uit één van de 60 smaken hotchocspoons. In de CHCO-chocoladewinkel kunnen gasten zichzelf trakteren op heerlijke CHCO-chocolade; ambachtelijk geproduceerd in de CHCO-fabriek in Kerkrade. Chocolate Company opent binnenkort de 21ste vestiging in Westfield Mall of the Netherlands. 

Invloed coronavirus
De vestigingen van Chocolate Company hebben in 2020 een omzet gerealiseerd die lag op een niveau van 50 tot 80% van de normale omzet. De focus tijdens de lockdowns lag op de verkoop van chocolade, koffie en chocolademelk to go; hierop is de presentatie (o.a. QR-codes en speciale to go-kaart) en de routing in de winkel aangepast. Ook is extra aandacht gegeven aan de webshop en het thuisbezorgen van High Choc’s en chocoladepakketten en is minder personeel ingezet om de ratio’s goed te houden. 

Financieringsbehoefte
De totale investering is € 180.000,-. De franchisegever verstrekt een achtergestelde lening van € 15.000,-, er is een financial lease van € 5.000,- en een derde partij stelt een investering beschikbaar van € 50.000,-. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 110.000,-. De looptijd is 60 maanden waarvan de eerste zes maanden aflossingsvrij. Vanaf de zevende maand geldt een lineaire maandelijkse aflossing in 54 maanden. De rente bedraagt 7,5% per jaar gedurende de gehele looptijd. 

Risico
Voor deze aanvraag hanteren we de kwalificatie van Dun & Bradstreet Laag risico. De Collin Credit Score is Ruim Voldoende. 
De volgende zekerheden en voorwaarden zijn van toepassing:

 • De debiteur is V.O.F. Rijsdijk Horeca tevens handelend onder de naam Chocolate Company Mall of the Netherlands. De vennoten zijn de heer E.L. Rijsdijk en mevrouw M.J. Rijsdijk – Eliasberg. Vanwege de gekozen rechtsvorm zijn de ondernemers hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Op dit moment is de privévermogenspositie buiten de overwaarde in de woning van de ondernemers beperkt.
 • Er wordt een derde hypothecaire inschrijving ter hoogte van € 110.000,- op hun woonhuis in Barendrecht verkregen ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 258.650,- en openstaande schuld van €228.200,- en een tweede hypothecaire inschrijving en openstaande schuld van € 35.000,-. Het onroerend goed kent een WOZ-waarde van €407.000,- d.d. 01-01-2020.
 • De lening van Chocolate Company Retail B.V. ter hoogte van € 15.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van V.O.F. Rijsdijk Horeca t.h.o.d.n. Chocolate Company Mall of the Netherlands worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Chocolate Company Retail B.V. geeft een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin voor de inventaris en apparatuur gelijk aan 80% van de boekwaarde (met een afschrijvingstermijn van 60 maanden).
 • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van de heer E.L. Rijsdijk en mevrouw M.J. Rijsdijk – Eliasberg voor een bedrag van € 110.000,-. Deze is gelijk aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Het is mogelijk per kalenderjaar maximaal 10% van het oorspronkelijke leenbedrag af te lossen zonder extra vergoedingsrente.

Leendoel

De financiering zal worden gebruikt voor de start van een nieuwe Chocolate Company Café in Westfielfd Mall of the Netherlands. De financiering wordt aangewend voor de kosten die dit met zich meebrengt. Daarnaast wordt de financiering aangewend voor de franchise entree fee en het werkkapitaal, waaronder de huurgarantie.

Ondernemer

Monique (1970) en Edwin Rijsdijk (1971) zijn gehuwd en hebben een dochter. Edwin is, na zijn elektrotechnische opleiding, in 1995 als zelfstandig ondernemer begonnen als installateur en gaat daar mee stoppen zodra Chocolate Company Mall of the Netherlands open gaat. 

Monique heeft oorspronkelijk een makelaarsdiploma behaald en is sinds 2003 franchisenemer geweest bij enkele formules zoals Délifrance en in 2013 heeft zij bovendien een eigen concept opgezet voor een Frozen Yoghurt winkel. Vanaf 2014 is ze franchisenemer van een Bruna vestiging in Rotterdam en in 2018 is daar een tweede Bruna vestiging bij gekomen. Corona heeft voor de Bruna-vestigingen tot aan de lockdown in 2020 alleen maar groei gebracht. De lockdown kwam op een slecht moment: voor de boekhandelsbranche zijn de laatste twee weken van het jaar de beste weken. Er is gebruik gemaakt van bezorgen en click&collect zodra dat mocht. Sinds begin maart zijn de winkel op afspraak open. In de winkels staat ervaren personeel, die de zaak grotendeels zelfstandig kunnen runnen. 

De combinatie van horeca en retail spreekt Monique en Edwin enorm aan in de formule van The Chocolate Company. Ze willen graag weer samen aan de slag in een zaak.

Onderneming

Chocolate Company is in 2003 door Toussaint Claessens en Mirjam Schröder in Kerkrade opgericht. Zij hebben de CHCO Hotchocspoon bedacht: een heerlijke blok chocolade aan een houten lepel, waarmee de lekkerste warme chocolademelk wordt gemaakt. De Hotchocspoon is de trots van CHCO en is verkrijgbaar in meer dan 60 smaken. 

In 2012 kwamen Cleassens en Schröder in contact met marketeer Geert van Kuyck (voormalig Starbucks en Philips) en Alexander de Ronde Bresser, met wie zij de basis legden voor het huidige CHCO café concept. Het CHCO café concept is momenteel succesvol uitgezet op 20 locaties binnen Nederland, België en Duitsland. 

Bij het CHCO café concept draait alles om chocolade, denk hierbij aan bonbons, spreads, truffels en natuurlijk de CHCO Hotchocspoon én horeca: koffie/thee, sandwiches, salades, gebak. Gasten komen binnen in een winkel waarbij ze direct worden ondergedompeld in een overvloed van chocolade. De andere producten hebben een match met chocolade. Zo wordt er bij de koffie altijd een bonbon geserveerd. Deze aandacht aan de producten en gasten zorgt voor binding met het merk en de producten. Waardoor de CHCO gasten sneller geneigd zijn om naast hun cafébezoek ook de winkel te bezoeken. De zomerdip (concurrentie van álle terrassen) wordt opgevangen met op ijs-gebaseerde dranken – denk bijvoorbeeld aan de CHCO Coldchoc – en andere ijsproposities. 

Wat Chocolate Company zo uniek maakt is dat ze naast een chocoladewinkel ook een café zijn. Je kunt er ambachtelijke chocolade kopen in de winkel, om daarna te genieten van een heerlijke lunch in het café. Dit zorgt voor de ultieme beleving; genieten van een lekkere kop koffie of thee in het Chocolate Company Café én de mogelijkheid om de Chocolate Company lekkernijen mee naar huis te nemen voor jezelf of als perfect cadeau. 

Markt
De out-of-home markt in Nederland blijft zich positief ontwikkelen: mensen consumeren steeds meer buiten de deur. Authentieke producten en een onderscheidend concept zoals bij Chocolate Company zijn belangrijk.

Chocolade Company richt zich met name op vrouwen tussen de 18 en 40 jaar. In de praktijk weten we een bredere groep te interesseren door het gevarieerd aanbod; het is natuurlijk chocolade. Het sociale karakter van de formule leent zich ook prima voor kleine groepen die een dagje uit zijn of een paar vriendinnen die even willen bijkletsen in een inspirerende en plezierig omgeving. Die nemen nog wat chocolade mee naar huis. 

Westfield Mall of the Netherlands (voorheen Winkelcentrum Leidsenhage) is de afgelopen jaren compleet vernieuwd en uitgebreid. De Mall of the Netherlands is een uniek, volledig overdekt winkelcentrum met een mooie mix van hoogwaardige architectuur, onderscheidende horecagelegenheden, bijzondere evenementen, bioscoop met elf zalen, een hoog serviceniveau voor de bezoekers en de aanwezigheid van een naastgelegen park en waterpartij.

De markt van chocolade is wereldwijd een enorme groeimarkt. In combinatie met een duidelijk koffieaanbod bereikt Chocolate Company de doelgroep van de Mall of the Netherlands. De Mall verwacht een bezoekersaantal van 12 tot 14 miljoen bezoekers op jaarbasis te realiseren. Er bevinden zich 280 winkels met alle top merken, 11 bioscoopzalen, een food court in combinatie met twee grote supermarkten, 4000 gratis parkeerplekken, goed bereikbaar met openbaar vervoer en de fiets, maken het een unieke plek.

Verschillende andere dag-horeca zaken (zoals Anne en Max, Coffee Company, Douwe Egberts, Starbucks) zijn verspreid over de Mall gesitueerd. Douwe Egberts en Chocolade Company zullen beide in een kiosk vorm worden uitgevoerd, de andere formules komen in een normale winkel positie. 

Chocolate Company Café heeft ruim 50 zitplaatsen en de winkel is 100 m² groot. Zij onderscheiden zich van de andere formules door de combinatie van café en chocolade winkel. De “Hotchocspoon” is een heel belangrijk onderscheidend product en goed voor 30% van de omzet aan warme dranken. De chocolade winkel zal vooral in de maanden september tot en met april veel bijdragen. Denk aan het begin van de herfst, de feestdagen in december en Valentijnsdag. 

Structuur
De ondernemers hebben twee V.O.F.’s. Onder V.O.F. Rijsdijk Horeca hebben de ondernemers eerder een horeca vestiging geëxploiteerd en werden de afbouwwerkzaamheden van de heer Rijsdijk geadministreerd. Onder deze V.O.F. wordt Chocolate Company Mall of the Netherlands geëxploiteerd. Vanuit de andere V.O.F. Rijsdijk van de ondernemers worden twee Bruna vestigingen geëxploiteerd.

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Bouwkundige voorzieningen € 28.500,-
Inventaris en apparatuur € 80.500,-
Franchise entree fee € 15.000,-
Startvoorraad € 5.000,-
Werkkapitaal (w.o. BTW en huurgarantie) € 51.000,-
Totale investering € 180.000,-
Achtergestelde lening franchisegever € 15.000,-
Investering derde € 50.000,-
Financial lease vaatwasser € 5.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 110.000,-

Leenbedrag: € 110.000,-
Rente: 7,5%
Looptijd: 60 maanden, waarvan de eerste zes maanden aflossingsvrij.

Een derde partij verstrekt een investering van € 50.000,-. Deze investering is niet opeisbaar en niet rentedragend en is op de balans onderdeel van het aansprakelijke vermogen. Deze bijdrage loopt in 5 jaar terug naar nul. 

Overige financiers
Los van een financial lease voor de vaatwasser en de achtergestelde lening door de franchisegever, zijn er geen andere financiers.

De V.O.F. waarbinnen de beide Bruna vestigingen wordt geëxploiteerd heeft een lening van de Rabobank voor de vaste activa en een rekening courant krediet. Rabobank heeft toestemming gegeven voor de Collin financiering en heeft geen pandrecht op de activa van V.O.F. Rijsdijk Horeca, handelend onder de naam Chocolate Company Mall of the Netherlands.

Risico

Dun & Bradstreet
Collin Crowdfund werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet. De kwalificatie van Dun & Bradstreet wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te bepalen. De kwalificatie voor V.O.F. Rijsdijk Horeca is Minimaal risico. De kwalificatie voor de andere onderneming, V.O.F. Rijsdijk, is Laag risico. Voor deze aanvraag hanteren we Laag risico. 

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van afloscapaciteit, solvabiliteit en zekerheden. De score is bepaald aan de hand van de balans na investering en de prognoses voor de komende drie jaar voor de vestiging van Chocolade Company Mall of the Netherlands. De cijfers zijn opgesteld in samenwerking tussen de ondernemer en de franchisegever. De prognoses passen bij de ervaringscijfers van de bestaande vestigingen van de franchiseformule. De overall Collin Credit Score is Ruim Voldoende.

Vanuit de andere V.O.F. van de ondernemers worden twee Bruna vestigingen geëxploiteerd. De omzet daarvan over heel 2020 was € 1.200.000,- en een winst voor belastingen en privéonttrekkingen van € 109.000. Voor 2021 wordt, door de lockdown, een lagere omzet begroot van € 960.000,- en een verwachte winst van € 40.000,-. 

Afloscapaciteit
Over de eerste twaalf maanden na de opening wordt omzet begroot van € 419.000,- en een netto cashflow overschot na privé onttrekkingen, belastingen en aflossingen van € 14.000,-. In het tweede jaar wordt een omzet geprognosticeerd van € 447.000,- en een netto cashflow overschot van € 8.000,-. Omdat de prognose nog wel waargemaakt moet worden, kwalificeren wij de afloscapaciteit als Voldoende.

Solvabiliteit
Het aansprakelijk vermogen op het moment van financiering bestaande uit een achtergestelde lening van de franchisegever van € 15.000,- en een bijdrage van de verhuurder van € 50.000,-. Deze bijdrage is niet opeisbaar, waardoor deze tot het aansprakelijk vermogen gerekend wordt en in vijf jaar wordt afgewaardeerd tot nul. Dit geeft een solvabiliteit van 36% op een balanstotaal van € 180.000,-. Ultimo 2021 wordt een solvabiliteit begroot van 42% op een balanstotaal van € 170.000. Wij kwalificeren de solvabiliteit als Ruim Voldoende.

Zekerheden en voorwaarden

 • De debiteur is V.O.F. Rijsdijk Horeca tevens handelend onder de naam Chocolate Company Mall of the Netherlands. De vennoten zijn de heer E.L. Rijsdijk en mevrouw M.J. Rijsdijk – Eliasberg. Vannwege de gekozen rechtsvorm zijn de ondernemers hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Op dit moment is de privévermogenspositie buiten de overwaarde in de woning van de ondernemers beperkt.
 • Er wordt een derde hypothecaire inschrijving ter hoogte van € 110.000,- op hun woonhuis in Barendrecht verkregen ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 258.650,- en openstaande schuld van €228.200,- en een tweede hypothecaire inschrijving en openstaande schuld van € 35.000,-. Het onroerend goed kent een WOZ-waarde van €407.000,- d.d. 01-01-2020.
 • De lening van Chocolate Company Retail B.V. ter hoogte van € 15.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van V.O.F. Rijsdijk Horeca t.h.o.d.n. Chocolate Company Mall of the Netherlands worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Chocolate Company Retail B.V. geeft een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin voor de inventaris en apparatuur gelijk aan 80% van de boekwaarde (met een afschrijvingstermijn van 60 maanden).
 • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van de heer E.L. Rijsdijk en mevrouw M.J. Rijsdijk – Eliasberg voor een bedrag van € 110.000,-. Deze is gelijk aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Het is mogelijk per kalenderjaar maximaal 10% van het oorspronkelijke leenbedrag af te lossen zonder extra vergoedingsrente.

Door zowel de derde hypotheek, als de verpanding van de roerende zaken en de daarbij afgegeven terugkoopverklaringen, kwalificeren wij de zekerheid als Goed.

Samenvattend
Afloscapaciteit: Voldoende
Solvabiliteit: Ruim Voldoende 
Zekerheid: Goed
Overall: Ruim Voldoende

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-221473 heeft € 500 geïnvesteerd.
06-04-2021 om 11:07
investeerder-108213 heeft € 500 geïnvesteerd.
06-04-2021 om 11:07
investeerder-14532 heeft € 500 geïnvesteerd.
06-04-2021 om 11:07
investeerder-240103 heeft € 5.000 geïnvesteerd.
06-04-2021 om 11:07
investeerder-9161 heeft € 500 geïnvesteerd.
06-04-2021 om 11:07

Ondernemer

E. Rijsdijk en M. Rijsdijk-Eliasberg

Crowdfund Coach


Henk Beke