Collin bereikt als eerste Nederlandse platform de € 500 miljoen grens.

Collin Crowdfund is deze week de mijlpaal van een half miljard aan verstrekte financieringen gepasseerd. Een mooi moment om stil te staan bij onze groei. ‘’Ik ben erg trots op de groei die wij als team de laatste jaren hebben doorgemaakt’’, oprichter en algemeen directeur van Collin Crowdfund, Jeroen ter Huurne. ‘’Op naar het miljard!’’

Snelle maar vooral gezonde groei

Collin is opgericht op 4 juni 2014. Destijds nog gehuisvest in het tuinhuis van de oprichter. De eerste investeringskans die toen op het platform verscheen was De Typetuin. De benodigde financiering van ‘slechts’ € 200.000,- deed er toen nog 34 dagen over tot hij volledig volgeschreven was. Dat is tegenwoordig wel anders. Met een totaal van € 138 miljoen aan verstrekte financieringen in 2022 wordt er gemiddeld bijna € 400.000,- per dag aan funding opgehaald. Dit ging uiteraard niet over een nacht ijs, want dit heeft bijna negen jaar geduurd. Een groei die relatief snel, maar op een gezonde stabiele manier verloopt.

Die groei zit hem uiteraard niet alleen in de funding, maar ook in de werknemers. Wij zijn met slechts drie medewerkers gestart en inmiddels hebben wij een team van 31 interne en 11 externe medewerkers. En die moeten allemaal ergens kunnen zitten. Het Tuinhuis hebben we dan ook al vele jaren achter ons gelaten. Inmiddels zijn wij sinds afgelopen zomer verhuisd naar een gloednieuw energieneutraal kantoor aan de Schijfstraat in Oisterwijk. En we vergeten niet waar we vandaan komen. Het Tuinhuis heeft een mooie plek gekregen binnen het design van ons nieuwe kantoor.

Werken volgens de slogan ‘’Hoe kan het wel?’’

Bij Collin werken wij met de gedachte ‘’Hoe kan het wel?’’ Veel (traditionele) instanties beoordelen een aanvraag op basis van een volledig geautomatiseerd proces. Wij gaan graag verder door niet enkel naar de historische cijfers, maar ook naar de prognose te kijken. Ook kijken wij of de leningnemer bijvoorbeeld overwaarde op zijn woning heeft en of deze ingebracht kan worden als zekerheid? Of dat de verkoper bijvoorbeeld een bijdrage wil leveren door een deel achtergesteld te financieren? Zodat de risico’s voor onze investeerders acceptabel zijn. De aanwezigheid van dit soort mogelijkheden kennen veel leningnemers niet. Wij kijken graag hoe we de ondernemer op een verantwoorde manier kunnen helpen in zijn financieringsbehoefte. Tegelijkertijd proberen we de risico’s voor onze investeerders zo goed mogelijk af te dekken. Dat doen wij door in gesprek te gaan met de leningnemer, om te onderzoeken ‘’hoe kan het wel?’’.

Onze investeerders zijn onze kracht

Na al die jaren is het voor ons wel duidelijk. Onze investeerders zijn onze kracht. Leningnemers willen graag een snelle funding en dat kunnen wij ze bieden door te adviseren op basis van het investeerdersgedrag welke wij constant analyseren. Wij zien dit terug in onze hit-ratio van 99,6% succesvol gefunde leningaanvragen, die wij na een strenge beoordeling op ons platform plaatsen. Ook hebben wij het afgelopen jaar gezien dat de rente behoorlijk is opgelopen. Investeerders zijn hedendaags moelijker warm te krijgen voor een investeringskans met een rente van bijvoorbeeld 5,0%. Wij adviseren onze leningnemers met welke rente zij het beste live kunnen gaan. Collin heeft zelf geen baat of last van een hogere of lagere rente. Ons verdienmodel staat los van de rente. Uiteindelijk bepalen de kwaliteit van onze pitches en onze investeerders het succes van een investeringskans.

Op naar het miljard

Het behalen van deze mijlpaal is natuurlijk geweldig, maar uiteindelijk zegt het weinig. Of het nou 400, 500 of 600 miljoen is, uiteindelijk draait het om de kwaliteit en de maatschappelijke bijdrage die wij leveren. De tevredenheid van onze investeerders, leningnemers, intermediairs en medewerkers is voor ons vele malen belangrijker. En met hun tevredenheid behaal je deze resultaten. En dat die tevredenheid er is blijkt onder andere uit onze klantbeoordelingen op Trustpilot. Inmiddels hebben wij ruim 1.300 reviews mogen ontvangen en hebben wij een gemiddelde score van 4.5 op 5.0. Dat is een mooie 9 als je het mij vraagt met uiteraard altijd ruimte voor verbetering in individuele situaties. Wij gaan verder met het realiseren van onze missie: ondernemers financiële ruimte bieden middels onze serieuze investeerders. En op die route bereiken wij ‘’vanzelf’’ (ergens in 2025) de mijlpaal van € 1 miljard aan bedrijfsfinancieringen. Middels deze weg wil ik graag iedereen bedanken die bij heeft gedragen aan het behalen van deze bijzondere mijlpaal.

Jeroen ter Huurne is oprichter en algemeen directeur van Collin Crowdfund. Marktleider in de Nederlandse crowdfinance markt.