Collin Crowdfund doorbreekt de grens van 100 miljoen

Collin Crowdfund is sinds de oprichting in 2014 heel snel het grootste crowdfundingplatform van Nederland geworden. In oktober financierde ze succesvol hun 400e project en deze week is de Nederlandse marktleider de grens van 100 miljoen euro aan leningen gepasseerd. Hun ambitie is eind dit jaar de totaalteller op 150 miljoen te hebben. Gezien het feit dat de groei in 2017 langzamer is gegaan dan gehoopt, is het afwachten of dat gaat lukken.

Ter gelegenheid van de mijlpaal van 100 miljoen heeft Collin een infographic op hun site gezet met wat ze tot op heden hebben bereikt. En dat is in minder dan 4 jaar een hoop.

Opinie Ondernemersfacts
Dat Collin Crowdfund zo snel de grootste van Nederland is geworden verbaast me niet. Daarvoor zijn een aantal redenen:

  • Ze waren verre van het eerste platform dat begon en hebben dus voor hun start kunnen zien wat bij toekomstige concurrenten werkte. En vooral wat niet werkte. Ook was toen zij begonnen crowdfunding als financieringsmethode al redelijk bekend.
  • De oprichters combineren een brede jarenlange ervaring in de bankenwereld. Daardoor weten ze goed hoe de wereld van het geld werkt, hadden ze bij de start een goed netwerk en weten ze waarop ze moeten letten bij het beoordelen van ondernemers en hun plannen. Met die kennis hebben ze een werkwijze opgezet die leidt tot een goede screening en begeleiding van de projecten.
  • Ze funden leningen vanaf €50.000. Die ondergrens zorgt ervoor dat ze geen tijd – en geld dus – hoeven te stoppen in relatief kleine leningen die weinig rendement opleveren. En hun bovengrens van 2,5 miljoen zorgt ervoor dat juist ook ondernemers met wat grotere bedrijven  hen in de laatste jaren van de crisis hebben weten te vinden als alternatief voor bancaire financiering. Grotere bedrijven die vaak meer bezittingen en een groter trackrecord hebben dan veel kleine bedrijven die financiering zoeken.

Geld nodig of over?
Heb je als ondernemer voor je bedrijf een financiering (in welke vorm dan ook) nodig van minimaal €50.000? Collin staat ook bekend om de heldere informatie op hun website. Weet wel dat ze met hun strenge screening ongeveer tweederde van de aanvragen afwijzen. Maar als je erdoor komt levert financiering via dit kanaal in plaats van een bank je meer op dan alleen geld.

Heb je wat geld over dat je wilt investeren in goed gescreende (startende) ondernemers? Dan moet je opletten en snel zijn, want Collin staat bekend om de snelheid waarmee hun projecten worden gefinancierd. Ook vandaag is het weer gelukt binnen een uur €50.000 te funden.