Sprout 19-02-2018

Collin Crowdfund op weg naar de 150 miljoen

Crowdfundingplatform Collin doorbreekt deze week de grens van 100 miljoen euro aan leningen voor het mbk. Volgens mede-oprichter en algemeen directeur Jeroen ter Huurne is zijn platform nu bezig aan een groeispurt: eind dit jaar gaat de teller door de 150 miljoen. ‘Ik denk dat zowel ondernemers als investeerders afkomen op kwaliteit.’

De oprichters van Collin Crowdfund hadden in 2014 bepaald geen first mover advantage toen ze de markt opgingen met hun platform. Maar de gewezen mkb-bankiers en accountants wisten blijkbaar heel goed hoe je alternatieve financiering solide neerzet: vanaf dag één hadden de Collin-campagnes vrijwel allemaal succes, in een steeds rapper tempo liepen ze vol, voor bedragen die van tonnen opliepen tot ruim boven de 1 miljoen euro.

Het maakte Collin anderhalf jaar geleden al tot marktleider en inmiddels is via het crowdfundingplatform in totaal 100 miljoen euro aan MKB-leningen verstrekt. Bij die gelegenheid hebben Jeroen ter Huurne en de zijnen de cijfers maar eens op een rijtje gezet in een fijne infographic. En die cijfers bewijzen dat de aanpak van Collin werkt: 99,5% van de campagnes was de afgelopen jaren een succes, het gemiddeld geleende bedrag ligt rond de 215.000 euro en de campagnes liepen binnen 46 uur vol – gemiddeld. “Bedenk daarbij wel dat het in de eerste maanden ook wel eens 30 dagen heeft geduurd voordat een lening volliep”, verontschuldigt Ter Huurne zich.

Actieve crowd
Tegenwoordig is het vaak binnen een paar uur gepiept: zelfs de 1,75 miljoen die herenmodeketen Duetz onlangs ophaalde, vergde net 12 uur. Er staat namelijk een actieve crowd van 15.000 investeerders klaar om in te stappen, desgewenst via een app. Dat doen ze voor gemiddeld 1213 euro en tegen een rente van gemiddeld ruim 7,5%. Tegenwoordig loopt er vrijwel dagelijks een campagne, die steevast om 11.00 uur live gaat. “Dat hebben we geprikt als moment waarop sociale media ook goed scoren en we hebben nooit reden gehad om het aan te passen. Een investeerder zei laatst: 11.00 is voor mij Collin time.”

Jazeker, die 7,5% is het bruto rendement. Maar hier laten de mannen van Collin zien dat ze number crunchers zijn: ze zetten in hun infographic ook keurig op een rijtje hoeveel leningen (deels) moesten worden afgeschreven omdat de ondernemers in problemen kwamen of zelfs failliet gingen: 2,62% van het totaal geleende bedrag is om die reden tot nu toe afgeboekt, nog eens 2% van de ondernemers heeft een betaalachterstand. Daardoor, en door de beheerskosten, is het netto rendement over de afgelopen vier jaren uitgekomen op 4,02%.

“En daar zit ook al een voorziening in verwerkt voor defaults die we zien aankomen”, zegt Ter Huurne. Voor de goede orde: de gemiddelde looptijd van de leningen is langer dan Collin bestaat, dus die default rate kan nog wijzigen. Maar het publiceert waarschijnlijk het meest conservatieve rendement van de markt.

Defaults
Hoe zit het met die defaults? Tot nu toe zijn bij 18 van de ruim 460 leningen problemen gerezen, waarvan 8 volledig moesten worden afgeboekt en voor 10 een voorziening is getroffen, in overleg met de ondernemer én de crowd. Collin begeleidt de defaults namelijk actief, via de coach die elke ondernemer vanaf de start krijgt toegewezen en via een eigen afdeling intensief beheer.

“We onderhandelen met de ondernemer over een nieuw financieringsvoorstel waarin bijvoorbeeld de betaaltermijn wordt opgerekt. Het kan ook uitdraaien op een schikkingsvoorstel, waarmee de ondernemer een persoonlijk faillissement wil voorkomen. Als we ons erin kunnen vinden, leggen we het nieuwe voorstel ter stemming voor aan de investeerders. Volgens ons reglement moet de helft plus 1 ermee instemmen om het nieuwe voorstel door te laten gaan, maar tot nu toe lag dat alle 20 keren boven de 90 %.”

Marges
Collin maakt op deze manier relatief veel werk van zijn bemiddeling. Vreet dat niet aan zijn marges? “We maken juist dankzij onze aanpak winst! Het is precies de reden waarom we de grootste zijn geworden en ruim een jaar geleden al break-even draaiden, wat, vrees ik, uniek is in onze branche.” Collin Crowdfund is al met al het tegenovergestelde van de cowboys die je hier en daar aantrof toen crowdfunding nog een verse hype was.

De ondernemers die vanuit alle branches door de selectie komen, zijn overigens ook niet altijd even rock-‘n-roll. Startups zonder track record mogen bijvoorbeeld een deur verder gaan, en aan convertibles doet Collin ook niet. “Wij doen alleen leningen en wijzen waarschijnlijk meer aanvragen af dan wie dan ook. We eisen dan ook een sterke case: de solvabiliteit en de rentabiliteit moeten op orde zijn, al is het dan in de toekomst. En uiteindelijk plaatsen we alleen cases waar zowel de ondernemer als de investeerder blij van wordt.”

Banken
Bij dergelijke eisen en zeker bij de woorden ‘intensief beheer’ zullen bij veel ondernemers de nekharen overeind gaan staan: dat klinkt alsof ze net zo goed bij de bank kunnen aankloppen. Zeker niet, zegt Ter Huurne. “Als een bedrijf snel groeit en niet veel zekerheden te bieden heeft, ligt de rentabiliteit meer in de toekomst. Daar kan een bank weinig mee. Die kan en wil alleen maar de ‘makkelijke’ leningen verstrekken. Wat dat betreft kun je wel zeggen dat wij leven van de strikte regels waaraan banken tegenwoordig gebonden zijn. Maar we werken wel volop met ze samen an co-financiering: we verwijzen een ondernemer met zekerheden ook wel eens naar de bank, zodat hij een deel bancair krediet kan combineren met crowdfunding als een stapelfinanciering.”

Opvallend: het crowdfundingplatform maakte in 2016 flink vaart en draaide ook in 2017 prima, maar groeide toen nauwelijks ten opzichte van het jaar ervoor. Met die trend is sinds een maand of twee volledig gebroken, zegt Ter Huurne. “We zien ineens meer campagnes van rond een miljoen euro en hebben er nog een paar in de pijplijn zitten: we knallen uit onze verwachtingen voor 2018. We gaan dit jaar naar 60 miljoen aan nieuwe leningen.”

Saai
Volgens Ter Huurne is het de kwaliteit van zijn platform waarop zowel ondernemers als investeerders op afkomen. “We hebben nooit gezegd dat we de grootste wilden worden, maar wel dat we de beste wilden zijn en blijven. Die kwaliteit, met drie uitroeptekens, is vanaf de start de focus geweest van Collin. Dat resulteert in een enorm hoge hitratio en een trouw investeerdersbestand die wij een saai rendement kunnen beloven. En met saai bedoel ik: voorspelbaar en stabiel, maar wel aan de bovenkant van de markt.”