27 oktober 2016 – Collin door de 50 miljoen euro gefinancierd grens!

Collin viert feest!

In ruim 2 jaar tijd hebben wij als Collin 50 miljoen euro aan financieringen verstrekt aan meer dan 250 MKB ondernemingen. Een resultaat dat bereikt is met teamwork.

In deze nieuwsbrief geven wij het woord aan diverse mensen aan wie Collin Crowdfund haar succes te danken heeft, niet alleen binnen onze kantoormuren, maar ook zeker daarbuiten!

27 oktober 2016

Jeroen ter Huurne 
Algemeen Directeur

”Collin Crowdfund is met haar eerste leningaanvraag live gegaan op 4 juni 2014. Dit na een voorbereidingstijd van zo’n 1.5 jaar. Inmiddels zijn we niet alleen 2 jaar, maar ook 50 miljoen euro verder. Een fantastische ontwikkeling, waar wij met ons hele team trots op zijn. Hier past ook een woord van dank naar onze klanten (geldleners en investeerders) voor hun vertrouwen, naar onze partners voor hun prettige wijze van samenwerking en naar onze medewerkers voor hun betrokkenheid en inzet. Vanuit ons huidige marktleiderschap blijven wij werken aan verdere verbetering van onze processen, producten en het koesteren van het vertrouwen van de markt in Collin. Onze ambities zijn fors: medio 2017 verwachten wij onze 100 miljoen euro uitgave uit te brengen.”

Totaal gefinancierd via Collin

Sinds de eerste livegang op 4 juni 2014 heeft Collin ruim 250 leningen verstrekt aan het MKB, goed voor 50 miljoen euro. Hieronder een weergave van de groei van Collin.

Klaas Kroot
Eerste leningnemer – Typetuin

”De Typetuin had een droom; tot de top 3 spelers van de type-markt gaan behoren, landelijke uitrol van onze type-opleiding, wij hadden reeds een van de beste producten in de markt. Hiervoor was veel geld nodig. Totaal meer dan EUR 400k. Hiervan wilden wij 200k ophalen bij onze huisbankier. De start hiervoor was gemaakt en ondanks dat onze adviseur zijn uiterste best deed en de bank positief  erin stond voelde dit erg stroperig. Op een zelfde moment kwam Collin Crowdfund in beeld. De Typetuin mocht als eerste het spits afbijten en een lening van 200k plaatsen op het platvorm.

Wij dachten snel live te kunnen omdat wij al veel beeldmateriaal hadden. Dit bleek een illusie. Om een investeerder over de streep te trekken en ambassadeur te worden was veel meer nodig. Dit bleek toen na de 1e week de funding nog haperend verliep. Na overleg met de Crowdfund Coach van Collin en externe begeleiding werd nieuw beeldmateriaal gemaakt en is de boodschap aangescherpt. Met succes!  De lening stroomde vol. Samen na afloop het succes gedeeld. Vervolgens een warme groep van investeerders om ons heen gekregen die mee hebben gedacht en ons bedrijf verder hebben geholpen. Als De Typetuin weer een financieringsbehoefte heeft dan is een ding helder; Collin is voor ons weer in beeld!”

Arja Kapitein
Crowdfund Coach Kop van Noord-Holland

”Voor mij is crowdfunding veel meer dan alleen financiering. Ik noem crowdfunding ook wel eens de goedkoopste marketingtool die je als ondernemer kunt inzetten. De media exposure die je als ondernemer krijgt en kunt realiseren, krijg je er ´gratis´ bij. Immers, in je pitch om investeerders te overtuigen om te investeren, zet je jezelf en je onderneming neer op een zeer wervende manier. Je geeft aan wat jou anders maakt dan anderen, dat je prachtige producten en/of diensten levert en een zeer gezonde onderneming hebt met veel perspectief. Je laat je passie zien.
Niet alleen potentiële investeerders zien dit, maar ook iedereen die mogelijk in jou geïnteresseerd is. Zij allen lezen dit wervende verhaal. Via social media, via persoonlijke mails (je hebt immers een goede reden om deze mails te versturen) en via het platform van Collin Crowdfund. En als je slimme persberichten uitdoet (al dan niet in samenwerking met Collin), kun je misschien zelfs de landelijke pers bereiken. Hier hebben wij vele voorbeelden van.”

Iwahn Apon
Zakelijk investeerder

”Vanaf februari 2016 zijn we ons wat gaan verdiepen in crowdfunding. Allereerst hebben we tientallen platformen vergeleken om terstond het kaf van het koren te scheiden. We hebben ook contact opgenomen met een aantal van hen. Dit resulteerde in een gedegen inzicht in de verschillende werkwijzes en de kwaliteit van het management. Wat we heel belangrijk vinden is de transparantie v.w.b. acceptatiegraad van financieringsaanvragen: de voorselectie, het te behalen rendement en het defaultpercentage. Als investeerder wil je immers de risico’s goed kunnen inschatten.
We hebben ervaring opgedaan met zes verschillende crowdfundingsites. Inmiddels investeren we nog slechts via twee platformen, waarvan CollinCrowdfund.nl er één is. De financieringsaanvragen zijn hier gedegen gescreend en dat geeft zoveel vertrouwen, waardoor vele investeerders de aanvragen meestal binnen een dag laten “vollopen”, daar waar sommige sites er werkelijk soms maanden over doen. Als investeerder kun je, bij zelf kritisch blijven, een rendement behalen van zo’n 6,5%.”

Thea Mallens en Tamara van Dongen
Medewerkers Servicedesk

”Super trots dat wij hebben mogen bijdragen aan het behalen van de 50 miljoen euro en heerlijk om te mogen werken bij een bedrijf waar service verlenen de standaard is. Of het nu telefonisch of per mail is, wij helpen onze klanten graag; leningnemers of investeerders maakt voor ons niets uit.
Het geeft ons energie, want ondanks dat we een digitaal platform zijn vinden wij het persoonlijke contact zeer waardevol.
We begeleiden leningnemers tijdens het aanvraagproces, de funding, maar ook daarna bij de afwikkeling. Als we een ondernemer na een succesvolle funding bellen om te feliciteren is deze vaak meer dan verbaasd over de snelheid, maar ook trots dat zoveel investeerders vertrouwen in zijn of haar bedrijf hebben. Onze hoop is dat we flink door blijven groeien (vanzelfsprekend met dezelfde zorgvuldigheid) zodat we tegelijkertijd onze steeds groeiende groep investeerders op hun wenken kunnen bedienen.
Dus wat ons betreft op naar de 100 miljoen en niet vergeten…. We helpen u graag!”

Silvia Bal
Particulier investeerder

”Crowdfunding is op dit moment erg populair en laat een sterke groei zien. Voor de ondernemers is het interessant om middels crowdfunding de financiering aan te trekken, omdat de investeerders ook meteen ambassadeurs zijn voor je product of dienst. Voor de investeerders is het op hun beurt leuk om de ondernemers verder te helpen met hun bedrijf en het levert daarnaast ook nog een mooi rendement op. Ik werk graag samen met Collin Crowdfund omdat de pitches vooraf goed gecontroleerd worden en daarnaast werkt Collin met een éénduidige opzet, waardoor je al snel inzicht hebt in de propositie die voor je ligt. Hierdoor kan ik makkelijk en snel mijn keuze bepalen. Daarnaast vind ik het prettig dat Collin op een vast tijdstip de lening op het platform beschikbaar stelt. Ik werk graag met de app van Collin. Hierdoor kan ik overal en tussendoor bepalen of ik aan een lening op het platform mee wil doen. Dit werkt handig en snel. Inmiddels heb ik veel investeringen bij Collin gedaan. Een duidelijk inzicht op de website in de transacties en de mogelijkheid om te transporteren naar Excel helpen mij om de investeringen goed te kunnen managen.”

Bas Denissen
Directeur Bedrijfsmanagement/CFO

”In 2014 begonnen 3 Directieleden, 2 Servicedesk medewerkers en 5 Crowdfund Coaches aan het spannende avontuur om van Collin Crowdfund het kwalitatief beste crowdfund platform van Nederland te maken. Inmiddels zijn we 2 jaar verder, zijn we verhuisd naar het schitterende KVL Leerfabriek gebouw in Oisterwijk en hebben we meer dan 250  ondernemers kunnen helpen met de 50 miljoen euro die door onze duizenden investeerders bij elkaar is gebracht. Deze groei was nooit mogelijk geweest zonder onze inmiddels 3 Stafmedewerkers, 9 Servicedesk medewerkers, 2 Riskcoaches en 32 Crowdfund Coaches. Dankzij dit fantastische team kijk ik vol vertrouwen uit naar de toekomst. Hierbij gaan wij de uitdaging aan om zowel richting leningnemers, investeerders als de andere belanghebbenden aantoonbaar “in control” te zijn en blijven.”

Tom van Wanrooij
Medewerker Servicedesk

”50 miljoen euro opgehaald voor ondernemers om hun dromen te realiseren. Een super mooi resultaat! Crowdfunding is nog steeds een relatief nieuwe manier van financieren. Het is daarom erg leuk om zowel leningnemers als investeerders te informeren over de mogelijkheden hiervan. Steeds meer mensen raken bekend met, en worden enthousiast over crowdfunding. De positieve reacties geven mij veel kracht en energie voor de toekomst.

50 miljoen euro is natuurlijk prachtig. We gaan met kwalitatief hoogwaardige leningaanvragen de groei doorzetten. Zo krijgt onze groeiende groep investeerders steeds meer aanbod in diverse leningaanvragen met een mooi rendement en helpen we het MKB te groeien. Op naar de 100 miljoen!”

Tessa Oostdam
PR-specialist

”Een crowdfunding campagne staat nooit op zich. Het is het gevolg van serieuze ambitie, groeiplannen of overdonderend succes. Collin helpt ondernemers om het verhaal áchter die ambitie of dat succes te delen met de buitenwereld. De afgelopen twee jaar deelden vele ondernemers hun inspirerende verhaal met een groot aantal landelijke en regionale (online) kranten, radio, tv en vakpers. Met als gevolg: nog meer exposure en ambassadeurs voor de organisatie. Geen groter plezier dan samen met ondernemers en Collin te zorgen voor de juiste aandacht in de juiste media. Collin, van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal! Op naar nog veel meer campagnes voor inspirerende ondernemingen!”

Fred Bouwman
Crowdfund Coach Amsterdam

”Crowdfunding is veel meer dan alleen het ter beschikking stellen van geld, want door de publiciteit, wat onlosmakelijk verbonden is aan een goede crowdfund campagne, wordt tegelijk ook de naamsbekendheid en de klantenbinding met de investeerders vergroot.
Collin Crowdfund heeft als crowdfund platform een unieke positie door de rol van de lokale Crowdfund Coaches, die de ondernemer in hun eigen omgeving ontmoeten en vervolgens ter plaatse kunnen assisteren in het gehele aanvraagproces, van verzamelen van cijfers en andere benodigde stukken, opstellen van het aanvraagformulier en de pitch tot aan adviseren over de marketingcampagne.

Daarnaast heeft de coach vervolgens minimaal een keer per jaar persoonlijk contact met de ondernemer om de gang van zaken te bespreken en op basis van de cijfers de jaarlijkse update voor de investeerders na te kijken.”

Jan-Willem Onink
Commercieel directeur

”Kwaliteit als uitgangspunt, samenwerking als logisch gevolg, verbinding maken tussen de traditionele financieringswereld en de fintech-business.

Met ondernemers gesprekken voeren over ambities, kansen en tegelijkertijd ook over zorgen en risico’s. Uiteindelijk financieringsuitdagingen oplossen en toegang verlenen tot de echte toegevoegde waarde van Crowdfunding: exposure voor het bedrijf en ambassadeurs voor het product of dienst. Voor onze investeerders? Een verantwoorde investering.

Dat is Collin in een notendop. Een onderneming met een fijne groep medewerkers die deel uitmaakt van het fintech-netwerk, maar de mens steeds centraal blijft stellen!

Met dit onderscheidende uitgangspunt groeit Collin en ontvangen wij wekelijks een groeiende stroom leningaanvragen. Trots zijn wij op het vertrouwen dat wij krijgen van onze klanten en partijen met wie wij samenwerken. Dat koesteren wij bij alles wat we doen. Klanttevredenheid is key!

Wij kijken uit naar onze volgende mijlpaal en spreken de wens uit dat u daar allen weer deelgenoot van bent.”

Loes Goossens
Directiesecretaresse/ Communicatiemedewerker

”Een gouden combinatie tussen doorgewinterde financiers met bakken ervaring en jonge mensen met innovatieve ideeën die razendsnel kunnen schakelen. Dat is Collin Crowdfund. Een onderneming met voor
uitstrevende technologie, maar waar we iedere dag met z’n allen beginnen rondom ons grote whiteboard met post-its om de stand van zaken te bespreken.

Collin Crowdfund zien groeien is fantastisch. Met 15 collega’s binnen de kantoormuren en nog meer dan 30 door het land verspreid samen sparren over hoe het nog beter kan. Dat is fijn werken!

Op naar 2017 met nog meer mooie mijlpalen.”

Servicedesk Collin Crowdfund

Hieronder staan de toppers van onze servicedesk. Dit zijn de mensen die maandag tot en met vrijdag van 9 tot 21 uur voor u klaar staan voor allerhande zaken. Zij helpen graag om uw vragen te beantwoorden, leningnemers te begeleiden tijdens de livegang, de social media berichten te versturen, de directie te ondersteunen, het platform technisch te verbeteren, contact met de Crowdfund Coaches en nog veel meer!

Richard Halters
Risk Coach

”Onze taak als Risk Coach is het met meer afstand bekijken van de door de Crowdfund Coach ingediende aanvragen. Daarbij toetsen wij vooral of de analyse correct is gedaan. Wij doen dit aan de hand van een aantal criteria. Van belang is verder dat ondernemers volledige openheid van zaken geven en een sterk, eigenlijk altijd privé commitment. Crowdfunding is daarbij een hele transparante financieringsvorm. In de praktijk merken we dat dit nog wel eens op bezwaren stuit, en echt nieuw is. Toch doen we hier als Collin geen concessies in. Soms voegen we ook mitigerende maatregelen toe, teneinde het risico in een verlening ten behoeve van onze investeerders verder te beperken. Crowdfinance is een financieringsvorm die mits goed toegepast een grote toekomst heeft.”

Vincent Tol
Leningnemer Papierindustrie Adriaan Dekker

”Na goede gesprekken gehad te hebben met diverse banken, waren de adviseurs heel enthousiast over mijn plannen. Via mijn Accountant Van Duyn Van der Geer BV ben ik in contact gekomen met Crowdfunding. Toen had ik er zelf nog nooit van gehoord en hebben we ons businessplan voorgelegd aan het platform Collin Crowdfund. Het businessplan werd positief beoordeeld, ik maakte een pitch met de coach van Collin en het project ging online. Binnen 3 dagen was er € 1.500.000 vol gestort en kon ik mijn nieuwe ultra moderne drukpers bestellen.

Wat er daarna gebeurde had ik nooit verwacht, wat een exposure voor ons mooie bedrijf; diverse persberichten, live bij BNR Nieuwsradio, een mooi groot stuk in het Financieele Dagblad, in diverse dagbladen van Noord-Holland t/m Zuid-Holland en in onze vakbladen zoals Graficus en Verpakkingsmanagement.

Inmiddels heb ik de nieuwe drukpers besteld en gaat deze in maart/april 2017 operationeel.

Crowdfunding is de nieuwe vorm is van financieren, waar in de toekomst steeds meer gebruik van gemaakt zal worden.”

Leon Westmaas
Crowdfund Coach West-Brabant

”Veel mensen denken nog steeds dat crowdfunding een alternatieve financieringsvorm is, maar het is veel meer dan dat!
Crowdfunding onderscheidt zich van andere financieringsvormen door de marketingmogelijkheden die het met zich meebrengt en waar de leningvrager goed gebruik van kan maken. De ondernemer verkrijgt dankzij crowdfunding veel meer exposure dan bij andere financieringsvormen. Naamsbekendheid omdat social media en internet vol ingezet kunnen worden bij de leningaanvraag, en daarnaast transformeert de ondernemer de investeerders in ambassadeurs voor zijn of haar bedrijf.
Collin Crowdfund onderscheidt zich in de markt door het inschakelen van Crowdfund Coaches, die de leningvrager gedurende het gehele crowdfunding proces terzijde staan.
De coaches zijn financiële professionals met een gedegen opleiding die up to date geïnformeerd blijven over de ontwikkelingen in de financieringsmarkt.
Zij onderzoeken de mogelijkheden tot samenwerking met andere financiële partijen, waaronder ook banken, om het MKB in Nederland verder te helpen met de ontwikkeling van hun bedrijf.”

Collin helpt het MKB te groeien! Helpt u mee?

Hier doen we het voor: ondernemers helpen om hun groeiambities te realiseren. Natuurlijk ook voor onze investeerders die met een goede spreiding tegen een verantwoord risico een mooi rendement kunnen maken!