Investeerders.nl 04-10-2017

Collin: ‘Steeds meer informele investeerders’

Crowdfunding groeit en neemt steeds volwassenere vormen aan. Het wordt door velen al hét alternatief voor de bank of informele investeerders genoemd. Uitgerekend het platform dat daarmee nu het meeste geld ophaalt, ziet dat juist anders. “De bank en informals spelen in toenemende mate een rol bij onze campagnes.”

Collin Crowdfund is momenteel het platform dat het meeste geld binnenhaalt. Het publiceert regelmatig vrij grote aanvragen en dat is zeker bijzonder te noemen. Crowdfunding als concept is juist populair bij financieringsvragen tussen de 100.000 en 150.000 euro. Maar Collin heeft al een groot aantal campagnes boven de half miljoen euro gehad en ook boven de miljoen euro zijn er al succesvolle campagnes gefinancierd.

‘Een op de vier campagnes al samen met de bank’
Collin combineert crowdfunding steeds vaker in combinatie met andere financieringsvormen. Ongeveer een op de vier campagnes is tegenwoordig in combinatie met een banklening. Daarnaast schuiven er in toenemende mate informals aan. Volgens Jeroen ter Huurne, algemeen directeur bij Collin Crowdfund, is die ontwikkeling positief. “Collin richt zich op een specifieke plaats in de markt en gaat grote bedragen niet uit de weg. Dan kom je al snel in de wereld van co-financieringen.”

De rentabiliteit van bedrijven wordt door Collin altijd streng onder de loep genomen. Risicovollere leningen, waarbij rentepercentages in de dubbele cijfers gerechtvaardigd zijn, biedt het niet aan. Maar bij grote bedragen vergt dat een stevige eigen-vermogen-positie. Om ondernemers daarmee te helpen verwijst Collin ze, nog voordat er een crowdfunding-campagne wordt opgetuigd, regelmatig eerst naar informals.

‘Informele investeerders kunnen eigen vermogen versterken’
Informals kunnen het eigen vermogen versterken door eerst aandelen te kopen, voordat de crowdfunding-campagne van start gaat. Ondernemers die liever geen aandelen verkopen, kunnen een informal vragen om een achtergestelde lening. “Soms is die weg minder complex”, vertelt Jeroen. “De exit is dan duidelijk. En als het de informal om rendement gaat, zijn er ook constructies denkbaar waarbij er naast de achtergestelde lening ook een winstuitkering is op basis van het bedrijfsresultaat.”

Een informal-netwerk is Collin niet. En het platform speelt officieel geen rol tussen de investeerder en ondernemer, maar denkt wel graag mee. “Onze rol is formeel beperkt tot de crowdfunding-campagne. Maar omdat onze coaches vooraf al veel persoonlijk contact hebben met ondernemers, kunnen we vanuit onze positie soms wel goed doorverwijzen of meedenken over het ideale financieringsplaatje.”

‘Elke maand wel een campagne met een informele investeerder’
Door een informal aan te haken die aandelen koopt of een achtergestelde lening biedt – zodat de onderneming aan de solvabiliteitswensen van Collin voldoet – kan de situatie er volgens Jeroen opeens heel anders uit komen te zien. “Momenteel worden er al maandelijks campagnes gestart waarbij vooraf een informal betrokken was en dat aantal neemt toe.”

Gezien de tijd die erin gestoken moet worden, verwacht Jeroen dat deze trajecten voorlopig een minderheid zullen blijven. Maar in bepaalde gevallen biedt het mogelijkheden die zonder een informal ondenkbaar zijn. “Als het ervoor zorgt dat de rente van de crowdfunding-campagne omlaag kan en het risico voor de crowdfunding-investeerders beperkt wordt, dan is dat toch een win-win voor iedereen?”