Collins veel ontvangen review: ‘investeringskansen zijn snel volgeschreven’, hoe kan dit?

Reviews: ze zijn essentieel voor ondernemingen om te blijven groeien en ontwikkelen. Ook binnen Collin hechten wij hier grote waarde aan. Niets is zo waardevol als de feedback van onze klanten. Waar positieve reviews ons ontzettend trots maken, geven reviews met tips en/of opbouwende kritiek ons de kans om verbeteringen door te voeren.

Wij kunnen echter niet altijd direct aan de slag gaan met deze verbeteringen, omdat in sommige gevallen de behoefte van onze ene doelgroep tegenstrijdig is met de behoefte van onze andere doelgroep. Collin brengt namelijk twee doelgroepen bij elkaar; enerzijds de investeerders en anderzijds de leningsnemers. Investeerders zijn gebaat bij een ruime keuze aan investeringskansen maar tegelijkertijd ook een gedegen kredietbeoordelingsproces. Daarnaast willen investeerders het liefst hoge lening rentes, lage risico’s en geruime tijd om zich in te lezen en een beslissing te nemen. Leningnemers zijn daarentegen opzoek naar een simpel kredietbeoordelingsproces dat snel duidelijkheid biedt en lage lening rentes. Daarnaast willen zij snel over de gelden kunnen beschikken en een snelle funding helpt hierbij.

Wij proberen beide partijen zoveel mogelijk in hun (deels tegenstrijdige) behoeften te voorzien. Wij merken dat we vanuit onze investeerders met regelmaat de volgende feedback krijgen: ‘’Nagenoeg alle investeringskansen zijn binnen een uur volgeschreven’’ (bron: Trustpilot). En steeds vaker kan een leningaanvraag zelfs binnen enkele minuten vol zitten.

Een snelle funding is voor de leningnemer vaak gewenst. Daarbij spreekt een snelle funding ook het grote vertrouwen van investeerders in ons platform en de ondernemer uit. Toch snappen wij maar al te goed dat dit tot frustratie kan leiden wanneer investeerders al snel na het moment van publieke livegang achter het net vissen.

Maar hoe komt het dat deze investeringskansen zo snel worden volgeschreven en hoe kunt u voorkomen dat u achter het net vist?

De innercrowdfase

Sommige investeerders vinden dat de ‘innercrowd’ strategie van Collin leidt tot ongelijkheid en zien hier de toegevoegde waarde niet van in. Daar geven wij graag wat meer uitleg over.

Tijdens het beoordelingsproces worden het financieringsvraagstuk, de onderneming en de ondernemer nauwkeurig beoordeeld. Onder andere belangrijk in dit proces, is het algehele vertrouwen in de ondernemer. Dit toetsen wij geregeld middels zijn/haar directe omgeving. Zijn de klanten, zakelijke relaties, familie, vrienden en/of kennissen van de ondernemer bereid om te investeren? Zo ja, dan getuigt dit van vertrouwen en biedt dit Collin en haar investeerders extra zekerheid. Daarom wordt het ophalen van een minimaal percentage in de eigen omgeving geregeld als vereiste gesteld.

Het klopt dus dat er vrijwel altijd een groep investeerders is die als eerste kan investeren, maar dit heeft een meerwaarde voor alle betrokken partijen en dus ook voor u als investeerder.

​Het Social Media bereik

Naast de innercrowdfase krijgen ondernemers met een leningaanvraag van boven de € 250.000,- tevens de kans om de onderneming en het bijbehorende financiële vraagstuk onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Hiervoor starten wij campagnes op Social Media met als doel een groot publiek te bereiken voor naamsbekendheid van zowel de onderneming als voor het platform van Collin Crowdfund. Crowdfunding wordt hiermee ingezet als marketingtool voor de ondernemer. Onze slogan is niet voor niets ‘Meer dan geld alleen’.

​Waarom geen vooraankondigingen?

Tot slot krijgen wij geregeld de vraag waarom wij geen vooraankondigingen doen met het exacte livegang moment van onze investeringskansen. Dit idee is binnen Collin uitvoerig besproken en we hebben weloverwogen besloten dit niet te doen. De redenen waarom lichten wij onderstaand graag toe.

Het moment van livegang van onze investeringskansen wordt op korte termijn besloten. Dit in verband met onder andere het percentage dat door de innercrowd opgehaald dient te worden. Wanneer dit percentage is behaald, valt niet te voorspellen.

Daarnaast beschikt het Collin platform op dit moment over meer fundingcapaciteit bij haar investeerders dan dat er geïnvesteerd kan worden in gepubliceerde leningaanvragen. Simpel gezegd hebben we meer vraag dan aanbod. Een aspect dat wij erg waarderen en getuigt van het vertrouwen dat investeerders hebben in onze dienst.

Als wij exacte vooraankondigingen plaatsen zal dit tot gevolg hebben dat er te veel investeerders klaar zitten voor de betreffende investeringskans. Dit betekent dat er een nog groter aantal klanten teleurgesteld zullen zijn, terwijl ze om 11:00 uur klaar zitten om op de knop te drukken. Wij kunnen daarom helaas niet voorkomen dat er een deel van onze investeerders achter het net vissen.

Om deze reden houden wij vast aan de livegang momenten van 11:00 uur, 14:00 uur en bij grote drukte ook 16:00 uur.

Hoe mist u zo min mogelijk investeringskansen?

Graag sluiten we af met een aantal tips waarmee u de kans kunt verhogen om deel te nemen aan nieuwe investeringskansen:

  • Alle relatief grotere investeringskansen komen altijd om 11:00 uur online. Zorg dat u op voorhand voldoende saldo op uw ‘Mijn Collin’ account heeft staan. Dit voorkomt een extra handeling en daarmee tijd tijdens het investeringsproces.
  • U kunt ook investeren via de Collin app. Als u via de app investeert hoeft u niet meer te bevestigen per SMS. Dit kan wel het geval zijn bij investeren via onze website. Ook dit voorkomt weer een extra handeling.

Download de app (Android)  Download de app (iOs)

  • Investeert u via de website? Stel dan de tweestapsverificatie in via de app. Dit scheelt tijd met het inloggen, omdat u dan niet op de SMS hoeft te wachten.

Meer uitleg over het instellen van tweestapsverificatie 

  • Tot slot geven wij als tip om regelmatig op onze toekomstige investeringskansen pagina te kijken. Daar kunt u zich minimaal 48 uur van tevoren inlezen in de investeringskansen die binnenkort live gaan.

Bekijk onze toekomstige investeringskansen

Wij hopen u middels dit blog onze werkwijze voor u te hebben verduidelijkt. Wij nemen alle reviews en feedback serieus en nemen dit ook mee in onze besluitvorming.

Mocht u toch nog vragen en/of opmerkingen over ons beleid omtrent de investeringskansen, neem dan contact met ons. Wij staan onze investeerders en leningnemers graag te woord.

Roel van de Plas

Roel van de Plas is manager operations van Collin Crowdfund, marktleider in de Nederlandse crowdfinance markt.

Ervaringen van investeerders

Vragen over investeren?

E-mail
info@collincrowdfund.nl

Telefoon
085 401 6546

Bereikbaarheid
Werkdagen van 9.00 – 17.00 uur.

Investeren bij Collin

  • Aantrekkelijk rendement
  • Kredietwaardige leningen
  • Loyaliteitsprogramma
  • Online portefeuille