Commotie in crowdfundland

Begin deze week was er de nodige commotie in crowdfundland vanwege het stoppen van een klein regionaal platform (met 3 leningen in haar portefeuille) die in de ogen van de journalist de belangen richting de investeerders niet goed behartigde. Onderstaand is de visie van Collin hierop te lezen.

Als Collin Crowdfund vinden wij het belang van een exit strategie groot. Zoals wij eerder kenbaar hebben gemaakt zijn wij voorstander van een goed wetgevend kader op basis waarvan de toezichthouder kan handhaven. Dit is in het belang van de gehele crowdfinance markt. De branchevereniging Nederland Crowdfunding heeft dit recent ook gesteld en inmiddels denkt de AFM daar ook zo over. Overigens is Regio Fund geen lid van de branchevereniging.

Naast de gebruikelijke zaken, zoals een van het platform afgescheiden stallen van vermogen van de investeerders, is het o.i. van groot belang dat een platform blijvende inkomsten heeft en niet slechts een succesfee up front ontvangt. Dit is bij Collin nadrukkelijk het geval. Zowel de leningnemers als de investeerders betalen bij Collin een jaarlijkse vergoeding. Dit is de beste waarborg voor het continueren van de taken van een platform (c.q. de overblijvende stichting in ons geval) mocht er met het platform zelf iets gebeuren. Dus naast de rentabiliteit in de huidige situatie gaat het juist ook om de toekomst.

Algemeen Directeur Jeroen ter Huurne was vanochtend te gast bij BNR Nieuwsradio om de visie van Collin toe te lichten. Tevens in beeld (links) Bas Perik, CEO van Voetbalshop die via Collin 1,5 miljoen euro ophaalde. Terugluisteren? Dat kan via deze link. Luisteren vanaf minuut 50.10 tot en met 1.14 min.

Een kijkje in de keuken bij Collin Crowdfund

Bent u benieuwd hoe het bij Collin eraan toe gaat? Dan nodigen wij u graag eens uit  voor een interessant ochtendprogramma op onze locatie te Oisterwijk (nabij Tilburg). Wij zijn gevestigd in de voormalige Koninklijke Lederfabriek, nu de Leerfabriek KVL. Hier is onze servicedesk gevestigd, beleven wij de livegangen en lopen onze Crowdfund Coaches geregeld binnen.

Bent u geïnteresseerd om kennis te maken met onze mensen en onze prachtige bedrijfslocatie te zien? Stuur dan een mail naar info@collincrowdfund.nl met als onderwerp ‘Open Dag Collin’. Let op: max. 10 plaatsen. Na het ontvangen van de aanmeldingen gaan wij een ochtend uitkiezen en de uitnodigingen versturen.

 

Investeerders op ondernemersbezoek

Vaak bieden onze leningnemers de crowd een extra incentive bij het investeren in hun crowdfund campagne. Algemeen Directeur van Collin Crowdfund, Jeroen ter Huurne, was vorige week aanwezig bij een investeerdersdiner van de ondernemers achter Food, Jazz & DJ’s, welke een financiering via Collin hebben aangetrokken voor de verbouwing en inrichting van hun nieuwe werklocatie. Hieronder vertelt Jeroen over de avond.

De ondernemers van Food, Jazz & DJ’s hadden hun investeerders uitgenodigd voor een 5-gangen diner op hun nieuwe bedrijfslocatie. Vorige week was ook ik aanwezig naast 40 investeerders samen met hun partner. Mooi te zien: de ambitie van de twee jonge ondernemers en de betrokkenheid van de investeerders. Onze Crowdfund Coach was tevens van de partij; ook hij investeert (verplicht) mee in zijn eigen case. Dat doet ook altijd een van de directieleden van Collin; vandaar dat ook ik persoonlijk genodigde was. Naast de ondernemers was het ook boeiend nader kennis te maken met enkele investeerders.

Financierings4daagse INretail 

Bent u een ondernemer in de retailsector die vragen heeft over uw huidige financiering? Of heeft u de ambitie om te groeien en te investeren in uw toekomst? Onze partner INretail organiseert van maandag 18 tot en met donderdag 21 september de Financierings4daagse. Collin Crowdfund zal aanwezig zijn om ondernemers te informeren over de kansen die Crowdfunding kan bieden. Voor ondernemers die willen winnen!

Zie het filmpje hieronder voor meer informatie. Aanmelden kan via deze link.

Collin in het nieuws! 

”Gemiddeld rendement Collin nadert 4%”
(Investeerders.nl, 10 augustus 2017)

Het gemiddelde netto rendement voor investeerders bij Collin Crowdfund is in juli dit jaar opgelopen tot 3,90 procent. In mei van dit jaar was het gemiddelde rendement, gemeten over de totale portefeuille zoals die in ruim drie jaar is opgebouwd, nog 3,80 procent, maar dat nam toe tot 3,82 procent in juni. Het rendement kruipt hiermee steeds dichter bij de doelstelling van Collin om voor haar investeerders een netto gemiddeld rendement van rond de 4 procent te halen. Lees verder.

Ondernemers in het nieuws! 

Wist u dat een goed georganiseerde crowdfunding campagne niet alleen zorgt voor financiering van ondernemingen? De campagne draagt ook bij aan extra naamsbekendheid en zelfs ambassadeurschap voor een product of dienst. In deze rubriek vindt u een selectie van publicaties in de (vak)media over gefinancierde projecten via Collin.

Crowdfunding campagne van Arnhemse duurzame houtproducent loopt storm
(De Ondernemer, 10 augustus 2017)

ARNHEM – Platowood, een succesvolle duurzame houtproducent gevestigd in Arnhem, is een crowdfunding campagne gestart. Op deze manier wil het bedrijf kapitaal verzamelen om grote partijen snel groeiend loofhout uit bossen uit West-Afrika te bestellen, schrijft De Gelderlander. Lees verder.

Aankoop binnenvaartschip Dibrad mogelijk door crowdfunding
(Reimerswaalse & Kapelse Bode, 30 augustus 2017)

KRUININGEN – Het echtpaar Peeters uit Kruiningen heeft het binnenvaartschip Dibrad (voorheen Discovery) gekocht. De investeringsbehoefte voor de aankoop van het binnenvaartschip SVB Peeters is gedeeltelijk verkregen door crowdfunding via Collin Crowdfund. Lees verder.

Volgeschreven leningaanvragen

Onze investeerders hebben de afgelopen weken weer zeven ondernemingen voorzien van een passende financieringsoplossing. De ondernemers danken u voor het gestelde vertrouwen in hun bedrijf!

Top1Toys Lier € 140.000,- 8,0% 60 maanden
De Zwaan vastgoed – VSS Security € 350.000,- 6,5% 60 maanden
Habeku € 75.000,- 8,0% 36 maanden
SVB Peeters € 170.000,- 8,0% 84 maanden
Platowood € 1.250.000,- 7,0% 60 maanden
Bereik 3 € 250.000,- 6,5% 60 maanden
Totaal € 2.460.000,-