Sprout 20-12-2017

Crowdfunding groeit naar 175 miljoen, dit zijn de 10 grootste platforms

Nederlandse ondernemers hebben dit jaar 175 miljoen euro aan crowdfunding opgehaald, blijkt uit cijfers van Fundwijzer. Collin Crowdfund blijft ondanks een bescheiden groei het grootste platform.

De Nederlandse crowdfundingmarkt, die uit de puber- naar de volwassen fase groeit, werd dit jaar een bescheiden 15 procent groter. In 2016 groeide de markt nog met 30 procent, naar 150 miljoen euro. Dit jaar (tot nu toe) werden in totaal 2.750 projecten succesvol gefinancierd.

Colin Crowdfund blijft het grootste crowdfundingplatform. Het bedrijf van voormalig bankiers Jeroen ter Huurne en Jan-Willem Onink en registeraccountant Bas Denisse genereerde dit jaar ruim 33 miljoen euro aan gecrowdfunde leningen voor ondernemers. Het 3 jaar oude platform vierde dit jaar zijn 400ste succesvol gefinancierde project.

Funding Circle
Geldvoorelkaar volgt net als vorig jaar op plek 2, met 24 miljoen euro. Funding Circle belandt dit jaar met stip op plek 3, met 10,6 miljoen euro.

Dat Britse bedrijf wordt geholpen door een flinke toevoer aan institutioneel kapitaal van onder meer Aegon. Daarmee verstrekt Funding Circle dit jaar wereldwijd ongeveer 2 miljard euro aan leningen. In Nederland ging er, inclusief institutioneel geld dat via een automatische verdeelsleutel bij verschillende projecten belandt, dit jaar 32 miljoen euro aan leningen door het platform.

Top 10
De tien grootste platforms claimen met 119 miljoen aan opgehaalde financiering samen ruim 65 procent van de markt.

De hele top 10:

bron: Fundwijzer

2017 was ook het jaar van de shake-out, zoals Fundwijzer het noemt. Ophef was er in augustus nadat de oprichter van Regiofund in een korte verklaring bekend maakte te stoppen met de dienst. Geldvoorelkaar.nl nam de portefeuille over.

Shakeout
Vorige maand gaf Wekomenerwel de brui aan. Doorgaan.nl, een crowdfundplatform van De Amersfoortse (ASR), trekt op 1 januari de stekker eruit.

Fundwijzer merkt daarnaast op dat “een behoorlijk aantal crowdfundingplatformen niet of nauwelijks projecten plaatst en succesvol weet af te ronden. De verwachting is dan ook dat er in 2018 meer platformen zullen volgen in deze shake-out.”

Desondanks waren er ook dit jaar nieuwkomers: New Funding (vastgoedfinanciering) en Kapitaal Lokaal.