27592

De Beren Bezorgrestaurant Tilburg

€ 135.000  |  8,0% rente  |  60 maanden  Investeerders: 174
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

18 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 28-07-2017 in 3 uur volgeschreven door 174 investeerders

Samenvatting

Restaurantketen De Beren staat al 30 jaar bekend om lekker eten en een gastvrije bediening in een gezellige, ongedwongen sfeer. De Beren telt 30 restaurants en mag wekelijks meer dan 25.000 gasten verwelkomen. 

Vanwege het succes van de restaurants is in 2001 De Bezorgbeer opgericht. Deze bezorgformule telt inmiddels 18 vestigingen en serveert gerechten van de grill. 

Anno 2017 is de organisatie uitgegroeid tot een sterke, professionele franchiseformule. Snelheid en service zijn van essentieel belang bij De Beren. Elke bestelling wordt vers bereid, om vervolgens door de opvallende Berenkoeriers warm en compleet te worden bezorgd voor een aantrekkelijke prijs.

De menukaart van De Beren Bezorgrestaurants en de gewone De Beren Restaurants zijn grotendeels gelijk met een goede prijs/kwaliteit verhouding. De Beren Bezorgrestaurant is een welkome aanvulling op de andere bezorgrestaurants, die voornamelijk shoarma en pizza’s bezorgen. Tilburg wordt de nieuwste locatie van De Beren Bezorgrestaurant. Angenel Maas gaat deze vestiging exploiteren in een B.V.-constructie. 

Financieringsbehoefte
Voor de verbouwing en opstart van De Beren Bezorgrestaurant Tilburg is er een totale investeringsbehoefte van € 255.000,-. Door de ondernemer wordt € 5.000,- ingebracht. Een bevriende relatie verstrekt een achtergestelde lening van € 25.000,-. Deze wordt aangevuld met een achtergestelde lening van de franchisegever van € 12.500,-. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 135.000,-. De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8,0% gedurende de gehele looptijd.

Risico
De Dun & Bradstreet score noteert een Verhoogd risico voor DB Tilburg 1 B.V. De overall Collin Credit Score is Ruim voldoende. De debiteuren voor de financiering zijn DB Tilburg 1 B.V. en A&M Beheer B.V. Angenel Maas en haar moeder geven een gezamenlijke, persoonlijke borgstelling af ter hoogte van de financiering. De borgstelling heeft op dit moment ongeveer voor de helft materiële waarde. Tenslotte is er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten voor een bedrag van € 135.000,-, op het leven van de onderneemster. Deze wordt verpand ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund.

Leendoel

De lening wordt gebruikt voor de verbouwing en inrichting van het bezorgrestaurant. Verder zal het gebruikt worden voor de aanschaf van keukenapparatuur. 

Ondernemer

Angenel Maas (38 jaar) is ongehuwd en woonachtig in Tilburg. Na de Koksopleiding (1996) aan het SVH in Breda, heeft ze gewerkt als (chef)kok, om vervolgens bij Domino’s Pizza in Tilburg en Breda aan de slag te gaan. Na het opzetten van een bezorgtak binnen restaurant Yammie in Tilburg, is ze manager geworden bij Starbucks, gevolgd door interim manager bij De Beren. Begin 2017 heeft ze de keuze gemaakt om zelf een vestiging van de Beren Bezorgrestaurants te openen in Tilburg.

Angenel is creatief, stressbestendig en heeft een groot doorzettingsvermogen. Ze legt voor zichzelf de lat hoog. Ze kan goed met personeel omgaan en weet het beste uit mensen te halen. Haar doel is om binnen drie jaar in de top 3 van beste/populairste bezorgrestaurants van Tilburg te komen.

Onderneming

De Beren Bezorgrestaurant Tilburg wordt geleid door Angenel Maas. Het is haar missie om ervoor te zorgen dat iedereen die hier bestelt, met een tevreden en voldaan gevoel naar huis gaat. Niet alleen door lekkere gerechten te bezorgen, maar vooral door exceptionele service te verlenen. Dat geldt ook voor haar team: als zij goed is voor haar mensen, zijn zij goed voor de gasten. Door het team te motiveren en te betrekken in de missie, zet zij een stevige basis neer voor succesvolle business.
 
Wanneer je de juiste prijs/kwaliteit combineert met een perfecte service, heb je goud in handen. En dat is wat ze wil bereiken met de Beren Bezorgrestaurants. Niet het “zoveelste” bezorgrestaurant in Tilburg, maar een wow-factor teweeg brengen; het verschil maken. Dat begint bij de kwaliteit van het product. Vervolgens bij het team van bezorgers en tenslotte in de keuken. Het gevoel creëren dat je uit eten bent geweest, maar dan vanuit huis. 
 
Over een jaar of drie is de Beren niet meer weg te denken uit Tilburg. De bezorgers met de Beren-helm is een vertrouwd straatbeeld geworden en er is een grote groep trouwe klanten. De gemeente Tilburg is groot genoeg om daar meerdere vestigingen van de Beren te kunnen vestigen. Dit is tevens haar ambitie. De eerste vestiging komt aan de Schouwburgring 155, in het centrum van Tilburg.
 
Franchiseformule
De Beren is in 1984 in Rotterdam opgericht. De Beren Bezorgrestaurants hebben inmiddels 18 vestigingen in Nederland. De focus lag in eerste instantie alleen op restaurants met een gemoedelijke, informele uitstraling. Tien jaar geleden zijn daar bezorgrestaurants bij gekomen en deze tak wordt nu landelijk uitgebreid.
 
De concurrentie is groot, de verwachting van de consument is hoog en het aanbod van bezorgrestaurants is enorm. De Beren bezorgrestaurants is een sterk concept:
• Formule die al ruim 30 jaar bestaat met goede naamsbekendheid en een hoge klantwaardering
• Ondersteuning en opleiding door het hoofdkantoor
• Centraal inkoopbeleid en scherpe inkoopprijzen
• Landelijke en regionale marketing & sales ondersteuning
• Goed haalbaar rendement.
 
Vanuit het hoofdkantoor van de Beren Bezorgrestaurants worden wekelijks omzetten van alle bezorgvestigingen gedeeld om zo te vergelijken en te leren van andere vestigingen. De franchisecoach bezoekt regelmatig de vestigingen en ondersteunt waar nodig. Het kassa- en administratiepakket geeft inzicht in de cijfers en heeft een directe koppeling met de accountant. 
 
De Beren stond in 2016 op de 43e plaats jaar in de Horeca Top 100 en is gekozen tot het meest sympathieke horecamerk van Nederland (vóór onder andere La Place). Het staat bekend om zijn gastvrijheid, ruime porties en een goede prijs/kwaliteitsverhouding.
 
Het concept van De Beren
Het menu is eenvoudig. Er is voor elk wat wils, voor jong en oud, voor mensen met een grotere portemonnee en mensen met een kleinere portemonnee. Er is een budgetmenu te vinden voor € 7,95 waarmee je voldoende gegeten hebt, maar als je een uitgebreider menu wenst en wat luxer wil eten, heb je bijvoorbeeld ook een mixed grill menu met sausjes en bijgerechten voor € 17,95. Ook aan de kinderen is gedacht. Je kunt de menu’s in een kleinere vorm bestellen, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld los een frikandel met frietjes te bestellen. 
 
Omdat het menu uitgebreid is, is het voor vele doelgroepen toepasbaar. De producten worden veelal gegrild in de oven, en het is snel bereid, waardoor er ook snel geleverd kan worden. De focus gaat liggen op service, snelheid en kwaliteit. Het doel is om 95% van de bestellingen binnen 30 minuten bezorgd te hebben. Er is immers geen betere reclame dan lekker eten dat warm én snel bezorgd is tegen een goede prijs. 
 
Situatie in Tilburg
In het bezorggebied met 44.000 huishoudens wonen veelal tweeverdieners, eenpersoons huishoudens en gezinnen. Gezinnen met kinderen en tweepersoons huishoudens zijn de belangrijkste doelgroepen. Ze hebben beide een behoorlijk inkomen en kiezen vaker voor het gemak en luxe van het thuisbezorgen. Maar dit geldt ook voor de gezinnen met kinderen. Werkende ouders, een druk leven, soms geen tijd en zin om te koken. “We bestellen wel even iets.” De kaart spreekt zowel de kinderen als de ouders aan. 
 
De meeste bezorgrestaurants in Tilburg bieden shoarma en pizza’s zoals Domino’s Pizza, New York Pizza, Taco Mundo en Sparerib Express. De Beren Bezorgrestaurant is een welkome aanvulling op het aanbod en sluit aan bij de behoefte van de consument: een gevarieerde menukaart, ruime porties, goede prijskwaliteit en snelle bezorging.
Het doel van Angenel is om op termijn andere vestigingen in Tilburg te openen. Hierbij is het van belang dat alle vestigingen op een strategisch punt zitten, zodat je snel kunt bezorgen en bezorgers niet onnodig lang kwijt bent (dit gaat ten koste van kwaliteit, service én personeelskosten). Maar de stap naar de tweede vestiging volgt over een paar jaar pas zodra de eerste vestiging rendabel is, een stabiele omzet heeft en zelfstandig kan draaien.
 
Het pand ligt aan de rand van het centrum van Tilburg aan een drukke, doorgaande weg. Door de goede ligging zijn alle woonwijken rond het centrum snel te bereiken, waardoor de bestelling snel geleverd kan worden. 
 
Marketing
In Tilburg is Thuisbezorgd.nl het belangrijkste kanaal om bestellingen te plaatsen. Aan de hand van de recensies en beoordelingen (sterren), maken mensen hun keuze. Het is dus extreem belangrijk dat vanaf dag één alle bestellingen warm, snel en compleet bezorgd worden. Iedereen die een bestelling geplaatst heeft bij Thuisbezorgd krijgt nadien een mailtje met de vraag of ze de bestelling willen beoordelen. De meest voorkomende klachten zijn: bestelling niet compleet, lauw en te laat bezorgd. Dit zijn dé drie punten waar klanten veel waarde aan hechten en waar het bezorgrestaurant op beoordeeld wordt. En dit is direct zichtbaar op Thuisbezorgd.nl. In het eerste jaar wordt geïnvesteerd in zichtbaarheid om de naamsbekendheid te vergroten door marketingacties op social media, flyers, samplen en overige reclame-uitingen.
 
Juridische structuur

Financieringsbehoefte

Het pand is goed beheerd en verkeerd in goede staat. De ruimte is makkelijk in te delen zonder dat daar een grote verbouwing aan te pas moet komen. Het pand wordt cosmetisch aangepast om te voldoen aan de gewenste uitstraling van De Beren Bezorgrestaurant en geschikt gemaakt voor een keuken met toebehoren. De investeringen zijn onderbouwd met offertes. Vervoersmiddelen (operational lease) zijn onderdeel van de exploitatiebegroting.

Investeringsbehoefte

Verbouwing en inrichting € 91.000,-
Keukenapparatuur en inventaris  € 75.000,-
Entree fee   € 12.500,-
Startvoorraad en waarborgsom huur € 12.000,-
Liquide middelen en BTW* € 64.500,-
Totale investeringsbehoefte € 255.000,-
Eigen inbreng € 5.000,-
Twee achtergestelde leningen € 37.500,-
Financial lease apparatuur € 71.500,-
Leverancierskrediet € 6.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 135.000,-

* Aangezien de BTW deels wordt mee gefinancierd, ontstaat na teruggave extra werkkapitaal waaruit de aanloopkosten opgevangen kunnen worden.

Leenbedrag: € 135.000,-
Rente: 8,0%
Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing.

Risico

De belangrijkste risico's met de bijbehorende risico beperkende maatregelen: 
 
1. Risico van achterblijvende omzet
Dit is het grootste risico. Dit wordt ondervangen door een effectieve marketingcampagne bij de start. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van de ervaring van de franchisegever. De omzetprognose is mede gebaseerd op de ervaringen bij andere Bezorgrestaurants. 
 
2. Risico op uitval personele bezetting
Er is een relatief klein team dat elkaars werk kan overnemen. Er zijn oproepkrachten en een vaste kracht naast de ondernemer. Er is dus sprake van een beperkte afhankelijkheid, alle medewerkers kunnen elkaars werk overnemen.
 
3. Risico’s die gepaard gaan met uitoefening van het bedrijf
Er wordt een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten, naast rechtsbijstand. En uiteraard een brand-, inboedel-, en geldverzekering. Het huurcontract heeft een vijfjarige looptijd. De benodigde vergunningen zijn inmiddels binnen.
 
4. Arbeidsongeschiktheid of overlijden van de ondernemer
Er is zowel een overlijdensrisicoverzekering als een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. 
 
Zekerheden en voorwaarden
  • De debiteuren zijn DB Tilburg 1 B.V. en A&M Beheer B.V.
  • Onderneemster A.J.C. Maas geeft met haar moeder M.A.A.J. Maas-van Roessel een gezamenlijke, persoonlijke borgstelling af ter hoogte van € 150.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment voor ongeveer de helft materiële waarde. 
  • Er wordt een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van Angenel Maas ter hoogte van € 150.000,- gelijk dalend aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. De verzekering zal worden verpand ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. 
  • De onderhandse lening van een vriend ter hoogte van € 25.000,-, wordt achtergesteld. Gedurende de looptijd van deze lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
  • De franchisegever stelt de entree fee van € 12.500,- achter. Gedurende de looptijd van deze lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
  • Een deel van de inventaris wordt geleased. Collin heeft het eerste pandrecht op het niet geleasede deel van de inventaris en de vervoersmiddelen (ter hoogte van ongeveer € 7.000,-) ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund.
Dun & Bradstreet
De Dun & Bradstreet score noteert voor DB Tilburg 1 B.V. een Verhoogd risico. A&M Beheer B.V. noteert een Laag risico. Voor deze aanvraag hanteren we de score Verhoogd risico.
 
Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is mede gebaseerd op de geconsolideerde balans na investering en prognoses van 2017 tot en met 2020. De prognoses zijn passend voor de huidige markt en gebaseerd op ervaringscijfers van verglijkbare vestigingen van de franchiseformule. Ze zijn opgesteld in samenwerking met een administratiekantoor. De overall Collin Credit Score is Voldoende.
 
Rentabiliteit
De prognose over de laatste maanden in 2017 leidt naar verwachting tot een omzet ter hoogte van € 234.000,- met een genormaliseerde cashflow van € 37.000,-. Na aflossing van de lening via Collin Crowdfund resteert er voor 2017 een verwacht netto cashflow overschot van € 17.000,- (score Goed). Voor het eerste hele boekjaar 2018 wordt een netto cashflow overschot verwacht van € 63.000,-(score Excellent) bij een verwachte omzet van € 570.000. Omdat de prognoses nog waargemaakt dienen te worden, beoordelen wij de Rentabiliteit op Ruim voldoende. 
 
Solvabiliteit
De solvabiliteit (risicodragend vermogen/balanstotaal) na financiering bedraagt 17% (score Voldoende), op een balanstotaal van € 253.000,-. Per ultimo 2017 zal het balanstotaal licht dalen (door toevoeging van de winst in verhouding tot de aflossingen) en de solvabiliteit naar verwachting stijgen naar 23% (score Voldoende). Voor nu beoordelen we de score voor Solvabiliteit op Voldoende, gelijk aan de solvabiliteit na financiering.
 
Liquiditeit
De current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) na financiering is 1,5 (score Goed). Doordat de BTW deels wordt mee gefinancierd, ontstaat er na teruggave extra werkkapitaal waaruit de aanloopkosten opgevangen kunnen worden. Per ultimo 2017 zal de liquiditeit naar verwachting stijgen en komt de current ratio uit op 1,7 (Excellent). Wij beoordelen de Liquiditeit op Goed. 
 
Samenvattend
Rentabiliteit: Ruim voldoende
Solvabiliteit: Voldoende 
Liquiditeit: Goed
Overall: Ruim voldoende

Extra beloning

Alle investeerders krijgen een waardebon voor 10% korting als dank voor de investering. Deze waardebon is één jaar geldig en zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-28946 heeft € 500 geïnvesteerd.
28-07-2017 om 12:35
investeerder-26902 heeft € 500 geïnvesteerd.
28-07-2017 om 12:31
investeerder-35810 heeft € 500 geïnvesteerd.
28-07-2017 om 12:19
investeerder-16388 heeft € 500 geïnvesteerd.
28-07-2017 om 12:11
investeerder-27790 heeft € 500 geïnvesteerd.
28-07-2017 om 12:05

Reacties

Investeerder – 35593
28-07-2017 11:57
Korting alleen op bezorgen?
Of ook in één van de beren restaurants?

A.J.C. Maas
28-07-2017 12:22
Geachte heer/mevrouw,

Dit geldt alleen voor het bezorgrestaurant in Tilburg. Maar dit is niet alleen voor bezorgen, maar ook voor afhalen. Dus mocht u in de buurt wonen, kunt u altijd uw bestelling telefonisch doorgeven en dan zorgen wij ervoor dat het klaarstaat. Hoeft u ook niet te wachten 🙂

Met vriendelijke groet,
De Beren Bezorgrestaurant Tilburg

Ondernemer

Angenel Maas

Crowdfund Coach


Henk Beke