27213

De Bosberg

€ 125.000  |  8,0% rente  |  84 maanden  |  Investeerders: 139  |  Reacties: 0
Reeds
geïnvesteerd
100%
Verlopen
inschrijftijd
1%
Risicoscore
Dun & Bradstreet
Laag risico
Collin
credit score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 21-06-2017 in 1 uur volgeschreven door 139 investeerders

Samenvatting

Even buiten Appelscha, midden in de bossen van het Drents-Friese Wold, ligt het sfeervolle Restaurant – Eetcafé de Bosberg. De Bosberg is een begrip in Friesland en is van origine een bekend theehuis. In 2010 is De Bosberg overgenomen door het echtpaar Willem en Gea Riksen. Willem en Gea hebben van De Bosberg weer een gezonde en solide onderneming gemaakt. De Bosberg vormt een perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars, mede door de ruime parkeerplaats en de mooie ligging vlakbij de Bosbergtoren: het hoogste punt van Friesland. Bezoekers kunnen genieten van een heerlijke kop koffie en Gea’s zelfgemaakte appeltaart, een gezellig en intiem avondje uit eten of om hun bruiloft te vieren. De Bosberg is een heerlijke uitvalsbasis op ieder moment van de dag. Nu is het moment gekomen om de dienstverlening van De Bosberg verder uit te breiden met logies in de vorm van 4 appartementen en een bruidssuite. Om deze uitbreiding te realiseren vraagt men een financiering aan via Collin ter hoogte van €125.000,-.

Financieringsbehoefte
De totale investeringsbehoefte bedraagt € 450.000,-. Hiervan wordt € 15.000,- uit eigen beschikbare middelen door de ondernemers gefinancierd. De Rabobank financiert € 310.000,-. De resterende € 125.000,- is de gevraagde financiering via Collin Crowdfund. De looptijd is 84 maanden, waarvan de eerste 6 maanden aflossingsvrij, en daarna lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8% gedurende de gehele looptijd.

Risico
Dun & Bradstreet kwalificeert de onderneming met een Laag risico. De Collin Credit Score komt uit op Voldoende. De debiteur voor de financiering is de eenmanszaak De Bosberg met als eigenaar de heer W.J. (Willem) Riksen. Daarnaast zal zijn echtgenote, mevrouw G.H. (Gea) Riksen – Dalmolen, hoofdelijk meetekenen voor de financiering. Ten behoeve van de investeerders wordt er als zekerheid een 3e hypotheek gevestigd op het horecaobject De Bosberg (inclusief bedrijfswoning) ter hoogte van € 125.000,-. Er is een overlijdensrisicoverzekering afgesloten voor een bedrag van € 200.000,- op de levens van Willem en Gea Riksen. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. Een gedeelte van de totale lening van de Rabobank, ter hoogte van € 100.000,-, wordt achtergesteld ten opzichte van de Collin investeerders. Tenslotte worden ook de leningen welke de heer W.J. Riksen in privé is aangegaan, ter hoogte van € 180.000,- en € 130.000,-, achtergesteld ten opzichte van de Collin investeerders.

Leendoel

De ondernemers gaan de dienstverlening van Restaurant de Bosberg uitbreiden met logies. Hiervoor gaat men 4 appartementen en een bruidssuite onderbrengen in een nieuwe etage die bovenop het huidige hoofdgebouw zal worden geplaatst. Tevens komt er een gemeenschappelijke ruimte en een wellness. De twee 4-persoons en de twee 6-persoons appartementen zijn flexibel en te koppelen naar 1 appartement. Hierdoor is de nieuwe accommodatie geschikt voor gezinnen en groepen van 4 tot 24 personen.

Ondernemer

Willem Riksen (46 jaar) is na de middelbare hotelschool altijd werkzaam geweest als horecamanager op vakantieparken. Na twee uitstapjes als accountmanager van kassasystemen en als vestigingsmanager van Hakvoort Horeca is hij in 2000 begonnen op vakantiepark Westerbergen. Als medevennoot is hij verantwoordelijk geweest voor de groei van het partycenter op het vakantiepark. In 2010 kwamen Willem en zijn echtgenote in contact met Restaurant de Bosberg. Hier vonden zij hun nieuwe uitdaging en zij besloten in 2010 om De Bosberg nieuw leven in te blazen. Men heeft de exploitatie overgenomen en de eerste jaren bewust gehuurd. Eind 2014 waren zij in de mogelijkheid om het onroerend goed te kopen en sindsdien zit de onderneming helemaal in de lift. Willem heeft de dagelijkse leiding over Restaurant de Bosberg en houdt zich verder bezig met het onderhoud.

Gea Riksen – Dalmolen (37 jaar) is de echtgenote van Willem. Na afronding van een mbo (administratief – juridisch) – en hbo (personeel en arbeid) opleiding heeft zij veel ervaring opgedaan als job coach en manager bij een re-integratie bedrijf voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Daarvoor heeft ze in diverse managementfuncties gewerkt binnen de horecabranche. Gedurende haar baan als manager is zij in 2012 begonnen met het bakken van appeltaarten voor De Bosberg. Inmiddels levert zij de taarten ook aan andere horecagelegenheden. Gea’s Appeltaart is inmiddels niet meer weg te denken uit de Noordelijke regionen. Na realisatie van de uitbreiding zal Gea fulltime in loondienst gaan werken voor De Bosberg. Gea is verantwoordelijk voor de distributie en verkoop van Gea’s Appeltaart. Daarnaast zal zij worden belast met marketing, personeelszaken en administratie.

Onderneming

Kernprofiel en doelgroep
Restaurant de Bosberg biedt haar gasten een diversiteit aan mogelijkheden. Naast onvoorwaardelijke gastvrijheid hanteren zij de schijf van vijf:

 1. 5 meter van het bos
 2. 5 meter van het fietspad
 3. 50 meter van de Bosbergtoren, het hoogste punt van Friesland
 4. 50 van het klimbos, een fantastisch touwenparcours door de toppen van de bomen
 5. 500 meter van het verwarmde openluchtzwembad

De gasten van de nieuwe groepsaccommodatie kunnen genieten van een luxe verblijf en een goede keuken. Zij krijgen het ultieme vakantiegevoel, middenin het bos tegen een betaalbare prijs. De gasten van Restaurant de Bosberg waarderen de goede prijs-kwaliteit verhouding en zijn veelal verrast door hetgeen zij gepresenteerd krijgen. Kwaliteit, service, vriendelijkheid en een warm welkom is een vanzelfsprekendheid voor de gasten van De Bosberg, zodat ze met een grote glimlach de deur uitgaan.

Missie en visie
Restaurant de Bosberg wil haar gasten een plek bieden waar men in luxe kan overnachten. Waar men heerlijk kan eten en drinken en waar prachtige feesten en partijen gegeven kunnen worden. Waar getrouwd kan worden, maar ook waar een zakelijk overleg kan plaatsvinden en presentaties gegeven kunnen worden. Een plek waar personeelsfeestjes gegeven kunnen worden en waar je even bij kunt komen van je fiets- of wandeltocht. Een plek waar je je thuis voelt en wilt terug keren.

Strategie
Willem en Gea willen een totaalconcept aanbieden waarbij alle bedrijfsonderdelen elkaar versterken. Zij doen dit door een luxe groepsaccommodatie te realiseren bovenop het hoofdgebouw. De bruidssuite is het liefdesnestje van de accommodatie. Dit is terug te zien in het interieur van de kamer, maar ook vanaf de buitenzijde zal de bruidssuite opvallen. Er is veel vraag naar luxe accommodatie tot 24 personen. Een soortgelijke accommodatie is er binnen een straal van 25 kilometer niet. De nieuwe uitkijktoren, het hoogste punt van Friesland, doet eveneens steeds meer groepen aantrekken. De onderneming wil van een seizoensgebonden bedrijf veranderen naar een bedrijf wat ‘minder’ afhankelijk wordt van het seizoen.

Markt en positionering
Restaurant de Bosberg zit net buiten de kern van Appelscha midden in de bossen van het Drents-Friese Wold. Met een stap sta je in het bos om te wandelen, om de mooiste ATB routes te fietsen of de prachtige Bosbergtoren te beklimmen. Het is een unieke locatie die bij ouderen veel mooie herinneringen oproept. Deze nostalgie wil men graag behouden, maar wel in een moderner en luxe jasje steken. De Bosberg biedt ook groepsarrangementen aan. Er zijn talloze mogelijkheden zoals de Bosbergsche Boswok, een binnen of buiten BBQ en warme en koude buffetten. Inmiddels mogen zij ook met trots vermelden dat ze de beste appeltaart van Appelscha en omstreken serveren onder de naam Gea’s appeltaart.

Onderscheidend vermogen
De onderneming onderscheidt zich door een uniek concept in een unieke omgeving op een unieke locatie. Het doel is om een breed publiek te bereiken en meer dan alleen voor het eten en drinken.

Structuur
De onderneming wordt in een eenmanszaak geëxploiteerd. Daarnaast is Waak Riksen B.V. opgericht om pensioen in op te bouwen.

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Bouwkundige investeringen € 340.312,-
Interieur/ inventaris € 65.540,-
Onvoorzien € 32.678,-
Werkkapitaal  € 11.470,-
Totale investeringsbehoefte € 450.000,-
Eigen inbreng € 15.000,-
Rabobank * € 310.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 125.000,-

Leenbedrag: € 125.000,-
Rente: 8,0%
Looptijd: 84 maanden, waarvan de eerste 6 maanden aflossingsvrij, en daarna lineaire maandelijkse aflossing

* Financiering Rabobank
Het totale uitstaande bedrag bij de Rabobank ná financiering (inclusief de bedrijfswoning die privé wordt gebruikt) bedraagt € 780.000,-. Dit is inclusief de nieuw te verstrekken lening van € 310.000,-, welke onderdeel vormt van het investerings- en financieringsplan. De totale financiering is ondergebracht in meerdere leningen met een gemiddelde rente van 4,75%. Verder heeft de onderneming de beschikking over een kredietfaciliteit met een kredietlimiet van € 20.000,-. Daarnaast verstrekt zij een tijdelijke faciliteit voor de voorfinanciering van de BTW. De Rabobank heeft de volgende zekerheden bedongen:

 • 1e hypotheek (bestaand) van € 450.000,- en een 2e hypotheek (nieuw) van € 330.000,- op het horecaobject aan de Bosberg 2 – 3 te Appelscha. Hieronder valt tevens de privé woning van de ondernemers.
 • Staatsgarantie.
 • Verpanding op alle huidige en toekomstige inventaris en debiteuren van de eenmanszaak.

Overige bestaande financieringen

 • In 2010 is er een onderhandse lening aangegaan ter hoogte van € 34.000,-. De lening is aflossingsvrij en het rentepercentage bedraagt 8,0%. Per ultimo 2016 stond er nog een bedrag open van € 22.000,-.
 • In 2015 is er een lease aangegaan ter hoogte van € 16.252,- met een looptijd van 3 jaar. Als zekerheid voor de lease geldt een pandrecht op de combisteamer.

Risico

Zekerheden en voorwaarden

 • De debiteuren zijn de heer W.J. Riksen h.o.d.n. Restaurant de Bosberg en zijn partner mevrouw G.H. Riksen – Dalmolen. 
 • Een te vestigen hypotheek van € 125.000,- als 3e in rang op het horecapand aan de Bosberg 2 – 3 te Appelscha (hieronder valt tevens de privéwoning van de ondernemers). Het horecapand is voorbelast met een 1e en 2e hypotheek van respectievelijk € 450.000,- en € 330.000,- met als hypotheekhouder Rabobank. Het horecapand kent een marktwaarde na realisatie van € 830.000,-. Deze waarde blijkt uit een recent taxatierapport (november 2016) uitgevoerd door een erkend horecamakelaar.
 • Er is een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering afgesloten op de levens van de heer W.J. Riksen en mevrouw G.H. Riksen – Dalmolen met een huidig verzekerd bedrag van € 200.000,-. Het verzekerd bedrag daalt ieder jaar met € 20.000,-. De verzekering zal worden verpand aan de investeerders van Collin.
 • De lening van Rabobank ter hoogte van € 100.000,- aan Restaurant de Bosberg wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. De looptijd van de lening bedraagt 60 maanden waarvan de eerste aflossing zal plaatsvinden op 31 augustus 2019. De rente bedraagt 7,05%. 
 • De lening van WAAK Riksen B.V. ter hoogte van € 130.000,- aan de heer W.J. Riksen in privé wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening van Collin zal er niet op deze lening worden afgelost. De rente bedraagt 3% en wordt wel betaald. 
 • De lening van Riksen Westerbergen B.V. ter hoogte van € 180.000,- aan de heer W.J. Riksen in privé wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening van Collin zal er niet op deze leningen worden afgelost. De rente bedraagt 3% en wordt wel betaald. 

Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet geeft een Laag risico aan voor Restaurant De Bosberg.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De score is mede gebaseerd op de definitieve jaarcijfers 2016, de door de accountant opgestelde prognoses 2017 tot en met 2019 en een businessplan. De overall Collin Credit Score is Voldoende. 

Rentabiliteit
De afgelopen jaren is de omzet jaarlijks gemiddeld rond de 10% gestegen. In 2016, mede door de nieuwe uitkijktoren op nog geen 50 meter van De Bosberg, is er een omzet gerealiseerd van € 368.000,-. De operationele cashflow na privé komt voor 2016 uit op € 71.000,- met een uiteindelijk netto cashflow overschot van € 46.000,-. 2017 staat in het teken van de verbouwing. Men verwacht een omzet te realiseren van € 433.000,-. De omzetstijging wordt ingegeven door voornamelijk de uitbreiding van de activiteiten. Door stijging van de personeelskosten en de rentelasten komt de verwachte operationele cashflow na privé uit op € 50.000,-, dit is lager dan in 2016. Het verwachte netto cashflowoverschot in 2017 komt uit op € 17.000,-. De extra te genereren omzet zal met name te zien zijn in de exploitatie van 2018. De verwachte omzet in 2018 komt uit op € 549.000,- met een verwacht netto cashflow overschot van € 57.000,-. De prognose is realistisch opgesteld en het gebied en de locatie hebben voldoende potentie. Omdat de prognose nog wel gerealiseerd moet worden, beoordelen wij de Rentabiliteit voorzichtigheidshalve op Ruim voldoende.

Solvabiliteit
De solvabiliteit per ultimo 2016 is 3% op een balanstotaal van € 350.000,- (score Matig). Echter, de Solvabiliteit na financiering zal fors gaan verbeteren naar 16,5% op een verlengd balanstotaal van € 784.000,-. De Rabobank zal namelijk een gedeelte van haar uitbreidingsfinanciering (€ 100.000,-) verstrekken middels een achtergestelde lening. Door deze achtergestelde lening zal de score van de Solvabiliteit na financiering uitkomen op Voldoende. Op de balans staat het onroerend goed tegen een boekwaarde van 80% ten opzichte van de onlangs (2016) getaxeerde marktwaarde (going concern). Deze aanwezige stille reserve is niet meegenomen in de solvabiliteitsberekening. Samengevat beoordelen wij de Solvabiliteit op Voldoende, gelijk aan de score na financiering.

Liquiditeit
Op basis van de opgestelde liquiditeitsplanningen blijkt dat er op ieder moment voldoende liquide middelen aanwezig zijn om aan de verplichtingen te voldoen. Daarnaast heeft de onderneming nog een remweg middels het aanwezige rekeningcourantkrediet bij de Rabobank. Volgens de liquiditeitsplanning hoeft dit krediet niet gebruikt te worden. Restaurant de Bosberg heeft in verband met haar activiteiten een beperkte voorraad-, debiteuren- en crediteurenpositie. De current ratio van de onderneming wordt dan ook sterk beïnvloed door de aflossingsverplichtingen. Hierdoor komt de current ratio uit op 0,3 (2016 en prognose 2017). Wij beoordelen de Liquiditeit, ondanks een matige current ratio, op Voldoende, omdat uit de liquiditeitsplanning voldoende liquide middelen blijken om aan de aflossingsverplichtingen te voldoen.

Samenvattend
Rentabiliteit: Ruim voldoende
Solvabiliteit: Voldoende
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Voldoende

Extra beloning

Alle investeerders krijgen een waardebon van De Bosberg ter waarde van € 50,-. Deze is vrij te
besteden bij De Bosberg en kan dienen als dinercheque of als korting op een verblijf in de nieuwe
accommodatie.

De waardebon zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-20815 heeft € 500 geïnvesteerd.
21-06-2017 om 11:07
investeerder-30872 heeft € 500 geïnvesteerd.
21-06-2017 om 11:07
investeerder-8069 heeft € 500 geïnvesteerd.
21-06-2017 om 11:07
investeerder-1872 heeft € 500 geïnvesteerd.
21-06-2017 om 11:07
investeerder-26846 heeft € 500 geïnvesteerd.
21-06-2017 om 11:07

Ondernemer
Willem en Gea Riksen

Crowdfund Coach


Benno van der Werf