16927

De Herderin

€ 50.000  |  7,0% rente  |  48 maanden  Investeerders: 39
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Laag risico
Collin
Credit Score
Goed
Deze leningaanvraag is op 12-10-2015 in 1 uur volgeschreven door 39 investeerders

Samenvatting

Restaurant De Herderin is een klassiek en eeuwenoud restaurant dat in het historische centrum van de Hanzestad Hasselt ligt. Met naast het pand het vroegere 17e-eeuwse raadhuis en de grote Sint Stephanuskerk heeft het restaurant altijd een horecafunctie gehad. Restaurant De Herderin beschikt naast het restaurantgedeelte ook over een brasserie en twee kookstudio’s.

Ondernemers
Medio dit jaar kwam een jarenlange wens van André Koudijs en Reinoud Binnendijk in vervulling, toen zij werden benaderd om het restaurant over te nemen. Beide heren exploiteren met Kontento.eu al vele jaren een succesvol cateringbedrijf in de regio Hasselt en zien in dit aanbod een mooie mogelijkheid hun activiteiten verder uit te breiden. De oud-eigenaar van De Herderin stelt hen in de gelegenheid het vastgoed en de groot-inventaris te huren. De klein-inventaris komt voor eigen rekening en voor de afgegeven huurgarantie wordt financiering aangevraagd. De afgelopen jaren heeft de omzet zich op een niet al te hoog niveau gestabiliseerd, wat alle ruimte biedt om een mooie groei te realiseren.

Onderneming
Vooralsnog wordt de bedrijfsvoering nagenoeg ongewijzigd voortgezet. Er zijn enkele andere accenten gelegd en de menukaart is door de chef-kok aangepast. De Herderin wil een horecaonderneming voor een breed publiek zijn, met een goede prijs/kwaliteitverhouding en een gastvrije mooie ambiance bieden. De openingsuren zijn uitgebreid, zodat ook lunches kunnen worden geserveerd zonder inzet van extra personeel. Daaruit is inmiddels gebleken dat de verruiming van de openingsuren en de kleine aanpassingen een positieve invloed op de omzet hebben gehad, in vergelijking met dezelfde periode in 2014.

Financieringsbehoefte

De gevraagde financiering voor de overname van restaurant De Herderin bedraagt € 50.000,-. De looptijd is 48 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 7%.

Structuur

De Herderin is een V.O.F. welke bestaat uit twee natuurlijke vennoten; André Koudijs en Reinoud Binnendijk.

Risico

De Dun & Bradstreet score rapporteert de kwalificatie ‘laag risico’. De Collin Creditscore is ‘goed’. Het betreft een V.O.F. waardoor de vennoten hoofdelijk aansprakelijk zijn voor het gehele leenbedrag.

Video Pitch

Leendoel

Met de lening kan de overname gefinancierd worden. Verdere kosten zitten in promotie en aanpassingen in het restaurant om het aan de wensen van de ondernemers te laten voldoen.

Ondernemer

André Koudijs
André is een zeer gastvrije en gepassioneerde gastheer bij wie ondernemerschap in het bloed zit. De vijftien jaar ervaring in het inkoop/logistieke vak hebben hem gevormd tot wie hij nu is. Zijn passie ligt in de omgang met mensen en de wil om ze een onbezorgde gastvrije dag of avond te bezorgen. “De gast moet zich meer dan welkom voelen”, aldus André. Naast gastheerschap heeft hij ook een drive op het evenementenvlak. Zo heeft hij zich als vrijwilliger altijd tomeloos ingezet als kantinevoorzitter van diverse sportverenigingen. Ook heeft hij de evenementenpoot van onderneming Kontento succesvol opgezet, ondanks de sombere economische vooruitzichten.

Reinoud Binnendijk
Reinoud is de schoonzoon van André. Hij heeft als zelfstandig kok en later chef-kok veel ervaring opgedaan in onder andere Auberge ’t Asje in Dalfsen en Culinair Centrum De Herderin in Hasselt. In 2012 besloot hij samen met André het nu succesvolle cateringbedrijf Kontento op te richten. Dagelijks is hij heer en meester in zijn domein: de keuken.

Als team vullen beide heren elkaar perfect aan. Waar de keuken het domein van Reinoud is, zwaait André de scepter in het restaurant. Beide heren zijn ieder op eigen gebied meewerkende voormannen en hebben het volste vertrouwen in het overige personeel. Ieder personeelslid heeft een stem in de bedrijfsvoering en mag zelf ideeën aandragen of feedback geven op de koers die André en Reinoud voor ogen hebben. Dat maakt het team sterk en De Herderin succesvol!

De overname van Restaurant De Herderin vond in een goede sfeer plaats. De oud-eigenaar bood De Herderin enkel aan de heren Koudijs en Binnendijk aan, vanwege het wederzijdse vertrouwen en de overtuiging dat zij de continuïteit van De Herderin kunnen waarborgen. Uiteraard met hun eigen invulling. Reinoud Binnendijk is daarbij op bekend terrein, omdat hij jaren als chef-kok de scepter in de keuken zwaaide. Het hechte team van medewerkers blijft na de overname in dienst. Voor de continuïteit van De Herderin essentieel.

Onderneming

Restaurant De Herderin ligt in het historische centrum van de Hanzestad Hasselt. Hasselt is een klein stadje gelegen aan het Zwarte Water op ca. 6 km van Zwolle.

Naast het restaurant ligt het vroegere 17e eeuwse raadhuis en de St. Stephanuskerk. Het bouwjaar van het oorspronkelijke pand dateert van rond 1650 en heeft vanaf het begin een horecafunctie gehad. Het restaurant dankt haar naam aan de echtgenote van de 18e-eeuwse dominee en tevens herbergier Zacharias Spies. Na zijn overlijden besloot de echtgenote het goede werk van haar man voort te zetten. In de volksmond kreeg de toenmalige herberg de naam “De Herderin”. Zij was immers de vrouw van de herder-wat zeer toepasselijk was.

Het huidige restaurant De Herderin beschikt naast een restaurantdeel ook over een brasserie en twee kookstudio’s. Deze combinatie van activiteiten maakt het geheel aantrekkelijk voor een breed publiek. Ruim tien jaar geleden is het interieur volledig gerenoveerd. De laatste jaren heeft ook het exterieur een grote onderhoudsbeurt gehad met ook een eigen terras ziet het geheel er uitnodigend uit.

Eigenaren Koudijs en Binnendijk zetten naast Restaurant De Herderin ook hun cateringbedrijf Kontento door. Hiermee is een vaste klantenkring opgebouwd, zowel zakelijk als particulier. Met beide ondernemingen is tevens kruisbestuiving mogelijk.

De doelgroep is heel breed geformuleerd. De Herderin wil een restaurant van naam zijn voor een breed publiek met een toegankelijke menukaart en een mooie prijs/kwaliteitsverhouding. Binnen dit kader wordt er in de keuken een topproduct bereidt en door het gastvrije team aan de gast gepresenteerd.

Belangrijk zijn de kookstudio’s voor grote en kleine groepen deelnemers; bedrijven, verenigingen, families en vriendengroepen kunnen hier onder leiding van een ervaren kok hun eigen maaltijden bereiden en consumeren. Deze formule bleek de afgelopen jaren succesvol.

Deze combinatie van Restaurant, brasserie en kookstudio’s is uniek in de wijde omtrek.

Structuur

 Het betreft een V.O.F. waardoor de vennoten hoofdelijk aansprakelijk zijn voor het gehele leenbedrag.

Financieringsbehoefte

Investeringsopzet  
Klein inventaris en voorraden € 30.000,-
Huurgarantie € 12.000,-
Diverse €  8.000,-
Totale financieringsbehoefte € 50.000,-

Leenbedrag € 50.000,-
Rente: 7%
Looptijd: 48 maanden, middels lineaire maandelijkse aflossing te financieren middels een vierjarige lineaire lening met een vaste rente van 7,0%.

Voor het vastgoed en de groot-inventaris zijn goede huurcontracten van respectievelijk vijf en twee jaar gesloten met koopopties tegen redelijke prijzen. De klein-inventaris wordt overgenomen en er wordt een huurgarantie verstrekt. Dat betekent dat de overname op een zeer soepele manier is ingevuld. Beide V.O.F’s zijn vrij van enige vorm van financiering, wat duidt op een mooie vermogenspositie. 

Risico

De exploitatie van Kontento loopt ongewijzigd door.

De D&B score is laag en passend gekwalificeerd.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score die is gebaseerd op basis van een mix van Solvabiliteit, Rentabiliteit en Liquiditeit. De Collin Credit Score komt overall uit op ‘goed’.

Rentabiliteit
De cash flow in de bestaande exploitatie is ruim voldoende om de verplichtingen na te kunnen komen. Het bedrijf wordt in enigszins gewijzigde vorm voortgezet wat nu reeds vruchten afwerpt in de positieve omzetontwikkeling. De verruiming van de openingsuren en de beschikbaarheid voor zakenlunches geeft mooie perspectieven voor de nabije toekomst.

In de combinatie met de verdiensten uit Kontento en arbeidsinkomen uit loondienst van de echtgenotes is er voldoende ruimte om de lasten te voldoen. Na financiering is er nog steeds voldoende rendement. Er zijn aanknopingspunten genoeg om het rendement te verbeteren en die werkwijze is reeds ingezet. Na aftrek van de privé opnamen resteert vanaf 2016 een cash flow van minimaal€ 26.000,- oplopend naar ruim € 60.000,- in 2019. Hierbij is rekening gehouden met slechts een beperkte omzetstijging in de komende jaren. De score is ‘ruim voldoende’.

Solvabiliteit
Omdat er geen financiering in Kontento zit is er vrijwel 100% eigen vermogen. De activa zijn bij een default van weinig waarde. Na een jaar aflossen is het eigen vermogen excellent. De omvang is weliswaar gering, maar de financiering is dat ook. De heren Koudijs en Binnendijk zijn als vennoten hoofdelijk aansprakelijk.
In privé is er geen aanvullend vermogen. De score is ‘goed’.

Liquiditeit
Ondernemers houden er van om snel aan hun verplichtingen te voldoen en om buitenkansjes te benutten. Daarom is er een comfortabele liquiditeit. Bij ongewijzigd beleid kan in 2017 de nog aan te kopen groot inventaris uit eigen middelen worden voldaan. De score excellent is afgewaardeerd tot ‘goed’.

Samengevat
Rentabiliteit: ruim voldoende
Solvabiliteit: goed
Liquiditeit: goed
Overall: goed

Extra beloning

Bij een bedrag vanaf € 1.000,- euro bieden wij een jaarlijkse lunch aan voor twee personen.
Bij een bedrag vanaf € 2.000 euro bieden wij een jaarlijks drie gangen diner aan voor twee personen.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

Anonieme investeerder heeft € 1.000 geïnvesteerd.
12-10-2015 om 10:05
Anonieme investeerder heeft € 2.000 geïnvesteerd.
12-10-2015 om 10:04
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
12-10-2015 om 10:04
Anonieme investeerder heeft € 1.000 geïnvesteerd.
12-10-2015 om 10:04
Anonieme investeerder heeft € 1.000 geïnvesteerd.
12-10-2015 om 10:04

Ondernemer




André Koudijs




Reinoud Binnendijk

Crowdfund Coach


Gert-Jan van der Vegt