27127

De Schatberg

€ 1.000.000  |  8,0% rente  |  60 maanden  Investeerders: 728
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Laag risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 10-07-2017 in 8 uur volgeschreven door 728 investeerders

Samenvatting

Het veelzijdige vijfsterren vakantiepark De Schatberg behoort tot de grootste vakantieparken van Nederland. In de nabije toekomst worden er twee nieuwe activiteiten toegevoegd aan het geheel: een indoor speelparadijs voor kinderen van 3 tot 16 jaar en een 'American Buffet Corner'. Hierdoor komt men in de gelegenheid om bezoekers van het vakantiepark (naast de bestaande faciliteiten) een uitgebreide keuze in entertainment en horeca aan te bieden. 
De Schatberg is in 1965 opgericht en is sinds 1995 eigendom van de familie Hoppzak. Het park ligt in Sevenum, dichtbij de A67 en A73. De Schatberg is 100 hectare groot en biedt een divers en kwalitatief goed aanbod van (luxe) kampeerplaatsen, (luxe) bungalows, een groepshotel, een multifunctioneel centrumgebouw en overige voorzieningen aan haar gasten. Het echtpaar Ronald en Karin Hoppzak en Boy Knapen zijn de ondernemers achter De Schatberg.

Structuur
Ronald Hoppzak en Boy Knapen zijn de aandeelhouders van Horecrea Sevenum Beheer B.V., waar vakantiepark De Schatberg onder valt. Ronald heeft een meerderheidsaandeel in Horecrea Sevenum Beheer. Voor de nieuw op te richten activiteiten worden B.V.’s opgericht, waar Ronald Hoppzak, Boy Knapen, Karin Hoppzak en Hans Hoppzak (vader van Ronald) een aandeel in zullen hebben. 

Financieringsbehoefte
De totale investeringsbehoefte is € 11.000.000,-. De ondernemers brengen € 3.000.000,- in uit eigen middelen. De Rabobank verstrekt een financiering van € 6.000.000,- en LIOF verstrekt een lening van € 1 miljoen. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 1.000.000,-, met een ondergrens van € 750.000,- De looptijd is 60 maanden, inclusief een aflossingsvrije periode van 6 maanden. Na de aflossingsvrije periode geldt een lineaire maandelijkse aflossing in de resterende 4,5 jaar. De rente bedraagt 8,0% gedurende de gehele looptijd.
 
Risico
Voor de bestaande B.V.’s, waarin vakantiepark De Schatberg geëxploiteerd wordt, geeft Dun & Bradstreet een Laag risico of Minimaal risico af. Dun & Bradstreet geeft voor de nieuw op te richten B.V.’s, waarin ABC en FECS geëxploiteerd zullen worden, een Verhoogd risico af. De overall Collin Credit Score komt uit op Ruim voldoende. De volledige groep wordt meegenomen als debiteur voor de financiering. Voor een overzicht van de debiteuren verwijzen wij u naar het kopje Structuur. 
Ronald Hoppzak, Boy Knapen en Karin Hoppzak- van der Steen geven een gezamenlijke persoonlijke borgstelling af ter hoogte van € 400.000,-, deze borgstelling heeft grotendeels materiële waarde. Hoppzak Sevenum Holding B.V. geeft een zakelijke borgstelling af ter hoogte van € 400.000,-, deze borgstelling heeft materiële waarde. Verder is er een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen van 35% op het niveau van Horecrea Sevenum Beheer B.V., Family Entertainment Center Sevenum B.V. en ABC Sevenum B.V. Tenslotte worden de huidige en toekomstige inventaris en voorraden van alle debiteuren voor de financiering in tweede verband verpand aan de investeerders van Collin. 

Video Pitch

Leendoel

De gevraagde financiering zal worden benut ten behoeve van het aankopen van inventaris en keukeninstallaties voor de nieuwe American Buffet Corner en het aankopen van inventaris voor het Family Entertainment Center Sevenum. Deze twee activiteiten zullen een aanvulling worden op de bestaande exploitatie van het vakantiepark De Schatberg. 

Ondernemer

De ondernemers achter De Schatberg zijn Ronald Hoppzak en Boy Knapen. In de nieuwe plannen (ABC en FECS) hebben ook Karin Hoppzak-van der Steen (partner van Ronald) en Hans Hoppzak (vader Ronald) een aandeel. Ronald en Boy zijn eindverantwoordelijk voor het vakantiepark. Karin zal de algehele leiding krijgen over ABC en FECS. Hans Hoppzak zal voornamelijk in een adviserende rol optreden. 

Ronald Hoppzak (1974) heeft ondernemen in zijn bloed zitten. Zijn vader, Hans Hoppzak, is namelijk al vele jaren actief als ondernemer in de recreatiesector. Na het afronden van zijn mavo, havo en mbo opleidingen stortte ook Ronald zich op een ondernemerscarrière. Ronald richt zich in zijn onderneming graag op recreatie met een familiaire insteek. Binnen de huidige organisatie neemt Ronald de rol van Algemeen Directeur op zich. Samen met zijn vrouw Karin heeft Ronald twee kinderen. 

Boy Knapen (1986) is geboren en getogen in Limburg. Hij heeft International Business Economics gestudeerd aan Fontys Hogeschool Venlo en is sinds 2003 in dienst bij De Schatberg. Boy is begonnen in de frietkraam en heeft zich opgewerkt in de organisatie. Sinds enige tijd is Boy mede-eigenaar van het recreatiepark. Binnen de organisatie neemt Boy de rol van CFO op zich. 

Karin Hoppzak (1976) is na het afronden van de opleidingen Bedrijfscommunicatie & PR aan de Rooi Pannen in Tilburg en de Hogere Hotelschool in Maastricht aan de slag gegaan als horecamanager bij De Schatberg. Deze functie heeft zij van 2000 tot en met 2003 bekleed, waarna zij is overgestapt naar de afdeling personeelszaken op De Schatberg. In 2007 is Karin toegetreden als directielid bij De Schatberg, welke functie ze op dit moment nog steeds bekleedt. Karin zal in de toekomst de algehele leiding krijgen over de nieuwe concepten ABC en Family Entertainment Center Sevenum. 

Onderneming

Sinds 1995 wordt vakantiepark De Schatberg geëxploiteerd door de familie Hoppzak. Het vakantiepark behoort tot de grotere vakantieparken van Nederland. In de nabije toekomst worden er twee nieuwe activiteiten toegevoegd aan het geheel: Family Entertainment Center Sevenum (FECS) en American Buffet Corner (ABC) Sevenum. Hierdoor heeft men de gelegenheid om bezoekers van het vakantiepark (naast de bestaande faciliteiten) een zeer uitgebreid assortiment aan entertainment te bieden. De ondernemers spelen in op de trend in de markt, waar dagrecreatie en overnachting steeds vaker worden gecombineerd. 

De Schatberg 
De Schatberg is een veelzijdig vijfsterren vakantiepark, gelegen nabij de A67 en A73 in Sevenum. Het vakantiepark richt zich op kwalitatieve vakanties met een familiaire insteek. De Schatberg is in 1965 ontstaan en is sinds 1995 eigendom van de familie Hoppzak. Het park is 100 hectare groot en biedt een divers en kwalitatief goed aanbod van (luxe) kampeerplaatsen, (luxe) bungalows, een groepshotel, een multifunctioneel centrumgebouw en overige voorzieningen aan haar gasten. Tevens ligt het attractiepark Toverland op slechts 3 kilometer van De Schatberg.
De Schatberg kent drie primaire samenwerkingsverbanden. Ten eerste de verhuur van de vakantiewoningen via Landal Greenparks. Het contract met Landal is begin 2016 verlengd voor 5 jaar, met een optie van nog eens 5 jaar. Ten tweede de verhuur van de kampeerplaatsen via Vacansoleil. Verder heeft de Schatberg samenwerkingsverbanden met diverse partijen op kampeerbied: ANWB, ASCI en Camping Cheque. De Schatberg behoort tot de top van Nederland. Dit wordt bevestigd door de diverse awards die de laatste jaren zijn gewonnen. Het vakantiepark is namelijk al drie jaar op rij uitgeroepen tot ANWB Best Camping, ADAC Superplatz en DCC Europa-Preistrager. 

Family Entertainment Center Sevenum
Het nieuw op te starten Family Entertainment Center Sevenum (FECS) is een indoor attractiepark met als doelgroep kinderen van 3 tot en met 16 jaar. Het park zal worden verdeeld in twee gedeelten, elk met een eigen thema. In het eerste gedeelte wordt een Mattel Play gerealiseerd. Mattel, de grootste speelgoedfabrikant van de wereld, werkt met vele karakters die bekend zijn van TV. In Mattel Play Sevenum komen Bob de BouwerTM, Brandweerman SamTM, Angelina BallerinaTM en Thomas de TreinTM. FECS verkrijgt de exclusieve rechten voor de mascottes van Mattel voor minimaal 7 jaar. Ieder karakter krijgt in FECS zijn eigen ‘wereld’ toebedeeld, waarvan de inrichting zal bestaan uit zowel traditionele speeltoestellen als interactief vermaak. Dit laatste laat de digitalisering van de wereld terugkomen in de speelbeleving van de kinderen.
Het tweede gedeelte richt zich specifiek op tieners en jong volwassenen. Tieners kunnen hier in verschillende gethematiseerde ruimten zich op een actieve wijze vermaken. Zo kan er bijvoorbeeld een videogame in het echt gespeeld worden en is er een Ridge Forest, Underground Bank Robbery en een 'gravity zone' aanwezig. Op termijn behoren uitbreidingen zoals midgetgolf, laser schieten, een theater of bioscoop tot de mogelijkheden, aangezien men een gedeelte van de bovenverdieping bewust nog onbenut laat. 

ABC Sevenum
De American Buffet Corner (ABC) is een franchiseconcept dat een buffetrestaurant op basis van een foodcourt en all-you-can-eat als uitgangspunt heeft. Iedere bezoeker betaalt een vast bedrag en kan dan voor een periode van 2 of 3 uur onbeperkt eten en drinken (alleen niet-alcoholische dranken). Klanten hebben de keuze uit 11 verschillende soorten restaurants. Er komt een steakhouse met authentieke grill, een saladebar, een bakkerij en dessertrestaurant, een sushibar, een Mexicaans restaurant, een soep- en broodbuffet, een Fast Food restaurant, een pannenkoekenrestaurant, een visrestaurant, een Chinees restaurant en een Italiaans restaurant met pasta-station en pizza-oven. Ieder restaurant heeft een eigen keuken en zitgedeelte. Het ABC concept moet bezoekers het gevoel geven dat ze zich op een plein in een klein dorpje bevinden. Dit plein, dat omringd wordt door bomen, decoratieve lantarenpalen en authentieke gevels is het hart van het concept. Doordat er een grote keuze uit verschillende restaurants is, is ieder bezoek aan het ABC restaurant weer een unieke ervaring voor de klanten. Voor de ondernemers is het de ideale kans om als franchisenemer bij ABC in te stappen. 

Doelgroep
De voornaamste klandizie voor het totaalconcept (vakantiepark, ABC en FECS) komt vanuit de Benelux en Nordrhein-Westfalen. In de Benelux wonen ongeveer 29 miljoen mensen. In de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen (waar het Ruhrgebied onder valt) kent ongeveer 18 miljoen inwoners. Uiteraard komen er ook met regelmaat bezoekers van buiten de Benelux en Nordrhein-Westfalen naar De Schatberg. Bezoekers zullen een bezoek aan ABC en/of FECS naar verwachting vaak combineren met een verblijf op het vakantiepark.

Concurrentiepositie
Voor het FECS zijn de ketens Ballorig en Monkey Town te bestempelen als concurrent. Mattel Play zal de concurrentie trachten te overtreffen door vergaande thematisering en branding. Bezie je de concurrentie voor ABC, dan zijn er meerdere spelers in de omgeving die als concurrent bestempeld kunnen worden: Horst World Kitchen, Atlantis Nederweert en Wokpalace Kessel. Al deze restaurants liggen op ongeveer 15 kilometer afstand van De Schatberg. Het ABC concept onderscheidt zich ten opzichte van deze concurrenten doordat men thematisering toepast en een zeer uitgebreid aanbod heeft. Binnen een zone van 30 kilometer mag de franchisegever (ABC) tevens geen franchiseovereenkomst met derden aangaan. Naast deze afspraak is er een exclusieve rayonverdeling afgesproken voor Düsseldorf, waar Sevenum de voorkeurspositie heeft. Dit houdt in dat er geen ABC mag worden opgestart in Düsseldorf, als blijkt dat ABC Sevenum een groot gedeelte van zijn omzet uit de regio Düsseldorf haalt. Indien er wel ruimte zou zijn voor een ABC restaurant heeft ABC Sevenum het eerste recht van exploitatie op dit restaurant. 

Structuur
De exploitatie van het vakantiepark De Schatberg (bestaande activiteit) valt in zijn totaliteit onder Horecrea Sevenum Beheer B.V. Voor de nieuwe activiteiten (ABC en FECS) worden nieuwe B.V.’s opgericht. 


 

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Aankoop inventaris (ABC)  € 1.650.000,-
Aankoop keukeninstallaties (ABC)   € 1.350.000,-
Aankoop inventaris (Family Entertainment)  € 3.000.000,-
Aankoop onroerend goed* € 5.000.000,-
Totale financieringsbehoefte € 11.000.000,-
Eigen inbreng € 3.000.000,-
LIOF** € 1.000.000,-
Rabobank € 6.000.000,-
Te financieren via Collin*** € 1.000.000,-

* Het onroerend goed waar ABC en FECS zich zullen verstigen, zal aangekocht worden door Hoppzak Sevenum Holding B.V. Deze aankoop wordt voor € 3.000.000,- gefinancierd door de Rabobank en voor € 2.000.000,- door terugbetaling van de lening die is ontstaan bij de overname van Horecrea Sevenum Beheer B.V. vanuit de persoonlijke holdings van Boy Knapen en Ronald Hoppzak. 
** De financiering van LIOF is een bullitlening met een looptijd van 7 jaar. De lening wordt dus pas afgelost nadat de volledige schuld bij Collin Crowdfund is terugbetaald binnen de beoogde tijdslijnen.  
*** De financiering van Collin (alsmede Rabobank en LIOF) wordt verstrekt aan Horecrea Sevenum Beheer B.V., welke de ontvangen gelden zal doorlenen aan ABC Sevenum en FECS. Er is overeengekomen dat de Rabobank bestedingscontrole uit zal voeren over de totale verstrekte financiering. De financiering van Collin wordt daarom uitgeboekt op een geblokkeerde Rabobank rekening. 

Leenbedrag: € 1.000.000,- met een ondergrens van € 750.000,- 
Rente: 8,0%
Looptijd: 60 maanden, inclusief een aflossingsvrije periode van 6 maanden. Vanaf de 7e maand geldt er een lineaire maandelijkse aflossing. 

Huidige financieringen
Per 30 september 2016 (einde gebroken boekjaar 2015/2016) is Horecrea Sevenum Beheer B.V. voor ongeveer € 5.000.000,- gefinancierd door de Rabobank. Met de verkoop van enkele pas gebouwde vakantiewoningen in het begin van 2017, wordt er voor € 1.400.000,- aan schuld afgelost.
Als zekerheid voor de huidige en nieuw aan te trekken financiering van de Rabobank is er hypotheek gevestigd op het onroerend goed van het vakantiepark De Schatberg (inclusief het aan te kopen onroerend goed door Hoppzak Sevenum Holding B.V.). Ook zijn de voorraden, inventaris en debiteuren van de financieringsgroep (zelfde debiteuren als Collin, exclusief de persoonlijke holdings) verpand aan de Rabobank. Ook hebben Ronald Hoppzak, Karin Hoppzak-van der Steen en Boy Knapen een borgtocht afgegeven ter hoogte van € 150.000,-. Tevens hebben Ronald en Karin een gezamenlijke borgtocht afgegeven van € 250.000,-. 

Voor de financiering van LIOF zijn geen zekerheden afgegeven. LIOF heeft wel bedongen dat er geen dividenduitkeringen mogen plaatsvinden gedurende de looptijd van de lening, zonder toestemming van LIOF. 

Risico

Zekerheden en voorwaarden

  • De debiteuren zijn Horecrea Sevenum Beheer B.V., Ronald Hoppzak Holding B.V., Boy Knapen Holding B.V., Hoppsteen Holding B.V., Recreatiecentrum de Schatberg B.V., De Schatberg Exploitatie B.V., Domein de Schatberg B.V., Partycentrum De Schatberg B.V., Family Entertainment Center Sevenum B.V., Portal Sevenum B.V., Playground Sevenum B.V. en ABC Sevenum B.V. 
  • Ronald Hoppzak, Boy Knapen en Karin Hoppzak- van der Steen geven een gezamenlijke persoonlijke borgstelling af voor € 400.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment grotendeels materiële waarde.
  • Hoppzak Sevenum Holding B.V. geeft een zakelijke borgstelling af voor € 400.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde. 
  • Ter handhaving van de solvabiliteit is een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van Horecrea Sevenum Beheer B.V., Family Entertainment Center Sevenum B.V. en ABC Sevenum B.V. mogen plaatsvinden, zolang de solvabiliteit (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Collin Crowdfund) 35% of lager is.
  • De huidige en toekomstige inventaris en voorraden van Horecrea Sevenum Beheer B.V., Ronald Hoppzak Holding B.V., Boy Knapen Holding B.V., Hoppsteen Holding B.V., Recreatiecentrum de Schatberg B.V., De Schatberg Exploitatie B.V., Domein de Schatberg B.V., Partycentrum De Schatberg B.V., Family Entertainment Center Sevenum B.V., Portal Sevenum B.V., Playground Sevenum B.V. en ABC Sevenum B.V. worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. Deze activa zijn voorbelast met een verpanding aan de Rabobank. 

Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet kwalificeert Boy Knapen Holding B.V. en Recreatiecentrum de Schatberg B.V. als Minimaal risico. Ronald Hoppzak Holding B.V., Hoppsteen Holding B.V., Horecrea Sevenum Beheer B.V., De Schatberg Exploitatie B.V., Domein De Schatberg B.V. en Partycentrum De Schatberg B.V. kwalificeert Dun & Bradstreet als Laag risico. Tot slot wordt er voor Family Entertainment Center Sevenum B.V., Portal Sevenum B.V., Playground Sevenum B.V. en ABC Sevenum B.V. een Verhoogd risico afgegeven door Dun & Bradstreet. Voor deze aanvraag hanteren we de kwalificatie Laag risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is gebaseerd op de definitieve geconsolideerde jaarrekeningen van Horecrea Sevenum Beheer B.V. van de (gebroken) boekjaren 2014/2015 en 2015/2016 en de geconsolideerde prognose voor 2016/2017. De exploitatie van De Schatberg valt onder deze holding. Collin Crowdfund is tevens in het bezit van de (geconsolideerde) prognoses van de nieuw op te starten ondernemingen; Family Entertainment Center (FECS) en American Buffet Corner (ABC) Sevenum. De overall Collin Credit Score is Ruim voldoende. 

Rentabiliteit
Op basis van de definitieve jaarcijfers 2014/2015 en 2015/2016 laat Horecrea Sevenum Beheer B.V. een gezonde exploitatie en balans zien. In het gebroken boekjaar 2014/2015 werd er een omzet van € 6,5 miljoen gerealiseerd, waar een netto winst van ruim € 580.000,- van over bleef. In 2015/2016 was het resultaat vergelijkbaar: € 6,6 miljoen omzet, met een netto winst van € 675.000,-. De genormaliseerde cashflow was dat boekjaar ruim € 1,3 miljoen, waar een aflossingsdruk van ruim € 400.000,- tegenover stond. Er resteert dat boekjaar een netto cashflow overschot van ruim € 900.000,- (score Excellent). Op basis van deze historische cijfers zou men de aflossingsdruk die voortvloeit uit de nieuwe financiering (ruim € 580.000,- per jaar tot en met 2019) kunnen dragen. In 2019 zal de aflossingsdruk stijgen, aangezien de aflossingsvrije periodes bij de Rabobank dan ten einde zijn. De aflossingsdruk is dat jaar op zijn hoogst: ongeveer € 1,3 miljoen. Volgens de geprognosticeerde exploitatiebegroting van Horecrea Sevenum Beheer B.V., is deze aflossingsdruk te dragen. Zo prognosticeert men in 2016/2017 een genormaliseerde cashflow van ruim € 1,6 miljoen, met een aflossingsdruk van € 584.000,- (score Excellent). 
Voor de nieuwe activiteiten wordt er gecombineerd in het eerste jaar een omzet van ruim € 8 miljoen verwacht, waar een netto winst van ruim € 1 miljoen en een genormaliseerde cashflow van € 1,8 miljoen van over blijft. In het tweede jaar prognosticeert men een omzet van ruim € 9,2 miljoen, waar een netto winst van ruim € 1,7 miljoen en genormaliseerde cashflow van € 2,2 miljoen van zal resteren. In beide jaren zou de rentabiliteit als Excellent gekwalificeerd kunnen worden. Voorzichtigheidshalve achten wij het echter passend om de rentabiliteit van De Schatberg als Ruim voldoende te kwalificeren, omdat het een en ander op de prognoses voor de nieuwe activiteiten is gebaseerd.

Solvabiliteit
Op het moment van financieren is de geconsolideerde solvabiliteit in Horecrea Sevenum Beheer B.V. te kwalificeren als Ruim voldoende, waarbij het risicodragend vermogen ongeveer 27% van het balanstotaal ongeveer € 13 miljoen bedraagt. Aan de passivazijde van de balans zien we op het moment van financiering ruim € 3,4 miljoen eigen vermogen, tegenover een kleine € 10 miljoen aan vreemd vermogen. Dit vreemd vermogen bestaat uit de financiering van de Rabobank, LIOF en Collin, alsmede de crediteuren en overige kortlopende passiva. Wij kwalificeren de solvabiliteit op Ruim voldoende. 

Liquiditeit
Historisch gezien ligt de geconsolideerde current ratio (vlottende activa / vlottende passiva) van Horecrea Sevenum Beheer B.V. boven de 1,0. Per ultimo 2014/2015 was deze namelijk 1,2 (score Ruim voldoende) en per ultimo 2015/2016 1,1 (score Voldoende). Aan het einde van het boekjaar 2016/2017 zal de current ratio volgens prognose verbeteren naar 2,0 (score Excellent). Wij achten het vooralsnog passend om de liquiditeit van Horecrea Sevenum Beheer als Ruim voldoende te kwalificeren. 

Samenvattend
Rentabiliteit: Ruim voldoende
Solvabiliteit: Ruim voldoende
Liquiditeit: Ruim voldoende
Overall: Ruim voldoende

Extra beloning

  • Investeerders die een bedrag van € 1.000,- tot € 2.500,- investeren, ontvangen twee gratis entreebewijzen voor ABC. Deze entreebewijzen zijn in te leveren bij de locaties in Velp en Sevenum.
  • Investeerders die een bedrag van € 2.500,- of meer investeren, ontvangen vier gratis entreebewijzen voor ABC. Deze entreebewijzen zijn in te leveren bij de locaties in Velp en Sevenum.

De voucher zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-16388 heeft € 500 geïnvesteerd.
10-07-2017 om 17:46
investeerder-9771 heeft € 500 geïnvesteerd.
10-07-2017 om 17:46
investeerder-38780 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
10-07-2017 om 17:46
investeerder-11616 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
10-07-2017 om 17:45
investeerder-37147 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
10-07-2017 om 17:44

Reacties

Investeerder – 5025
10-07-2017 11:10
Dag, een interessant project waarbij wel duidelijk is dat de meeste risico’s voor de Collin investeerders zijn. Kunt u aangeven of op dit moment alle (bouw)werkzaamheden reeds volgens planning verlopen? Is er in de begroting rekening gehouden met (eventuele) vertraging in de oplevering en de daarmee samenhangende extra kosten en omzetderving? Op welke wijze wordt hiermee omgegaan?

Collin Crowdfund
10-07-2017 11:18
Namens Boy Knapen onderstaande antwoord:

Geachte investeerder,

Hartelijk dank voor uw vraag en uw interesse in onze crowdfundcampagne. In onze plannen en de financiële analyse van Collin is uitgegaan van een openingsdatum van 1 maart voor beide activiteiten. Dit is een zeer ruime planning, waar al rekening is gehouden met eventuele vertragingen en de bijbehorende kosten.
Naar onze verwachting zullen we eerder vroeger open gaan dan later. Na de bouwvak zullen twee bouwploegen tegelijkertijd beginnen met de constructie van onze projecten.

De theoretische mogelijkheid tot later openen van de nieuwe activiteiten en de bijbehorende omzetderving kan worden opgevangen vanuit de kasstroom van de bestaande activiteiten. Deze kasstroom is historisch gezien erg sterk en we zijn hard op weg om dit jaar een vergelijkbaar resultaat te realiseren.

Met vriendelijke groet,
Boy Knapen

Investeerder – 21531
10-07-2017 11:18
Wat houdt een entreebewijs voor ABC in?
Gratis naar binnen of ook gratis eten?

Collin Crowdfund
10-07-2017 11:24
Namens Boy Knapen onderstaande antwoord:

Geachte investeerder,

Hartelijk dank voor uw vraag. Het entreebewijs voor ABC is inclusief 2 uur gratis eten en drinken (niet-alcoholische dranken).

Met vriendelijke groet,
Boy Knapen

Investeerder – 4848
10-07-2017 13:12
Sorry Collin maar ik heb sterk mijn vraagtekens bij een restaurant inventaris van 1.65 miljoen euro’s en een keuken van 1.35 miljoen euro’s ?
Gaan de gasten van gouden bordjes eten?
Bovendien zijn alle zekerheden voor de bank, hoezo een laag risico score?

Collin Crowdfund
10-07-2017 13:45
Geachte investeerder,

Hartelijk dank voor uw vraag. Het ABC concept dat De Schatberg gaat starten herbergt 11 verschillende soorten restaurants onder één dak. Ieder restaurant heeft een eigen keuken en eigen inventaris, vandaar dat er voor een totaal van € 3 miljoen aan keukeninstallaties en inventaris wordt aangeschaft. Dat komt neer op ongeveer € 300.000,- per restaurant.

Collin werkt met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet (D&B). D&B kwalificeert de bestaande B.V.’s van vakantiepark De Schatberg als Laag risico. De Collin Credit Score, die voortkomt uit de financiële analyse van Collin, is Ruim voldoende (zie ook de toelichting hierover in de pitch).

Met vriendelijke groet,
Collin Crowdfund

Investeerder – 6307
10-07-2017 13:45
Een paar vragen:
1. Waarom is Hoppzak Sevenum Holding B.V. niet eveneens een van de debiteuren, zodat Collin ook een tweede hypotheek op het onroerend goed had kunnen krijgen?
2. Kunt u de “kleine € 10 miljoen” vreemd vermogen in Horecrea Sevenum Beheer B.V. nader toelichten? De financiering van de Rabo aan deze BV is (als ik het goed begrijp) € 3 miljoen (totaal van € 6 miljoen minus de financiering van € 3 miljoen aan de Hoppzak Sevenum Holding BV). LIOF en Colling samen € 2 miljoen, brengt het totaal op € 5 miljoen. Kunt u de resterende € 5 miljoen nader specificeren?
3. Maakt de aflossing van € 2 miljoen bestaande leningen deel uit van de € 3 miljoen eigen middelen?

Collin Crowdfund
10-07-2017 13:51
Geachte investeerder,

Hartelijk dank voor uw reactie, de antwoorden op uw vragen zijn:

1. Er is voor een materiële zakelijke borgstelling gekozen vanuit Hoppzak Sevenum Holding B.V., in plaats van het mee verbinden als debiteur. De reden hiervoor is dat Hoppzak Sevenum Holding B.V. geen aandeel heeft in Horecrea Sevenum Beheer B.V. en dochterondernemingen (vakantiepark De Schatberg).
2. De huidige financieringsopzet zorgt bij Horeacrea Sevenum Beheer B.V. op geconsolideerd niveau voor € 3 miljoen aan vreemd vermogen vanuit de Rabobank, € 1 miljoen vanuit Collin en € 1 miljoen vanuit LIOF. Zoals in de pitch aangegeven (onder het kopje ‘huidige financieringen’) is er een bestaande financiering bij Rabobank, waar op het moment van financieren het uitstaande bedrag ongeveer € 2 miljoen is. In zijn totaliteit is er dus een lang vreemd vermogen van ongeveer € 7,5 miljoen aanwezig op de geconsolideerde balans. Verder is er ruim € 2 miljoen kort vreemd vermogen aanwezig in de onderneming op het moment van financieren.
3. De aflossing van de bestaande leningen maakt geen deel uit van de inbreng aan eigen middelen.

Met vriendelijke groet,
Collin Crowdfund

Investeerder – 10128
10-07-2017 13:52
Collin geeft in de staafdiagram aan: Laag risico volgens Dun & Bradstreet; hoe verhoudt zich dit tot: ‘Dun & Bradstreet geeft voor de nieuw op te richten B.V.’s, waarin ABC en FECS geëxploiteerd zullen worden, een Verhoogd risico af.’ Dit zijn nl. nieuwe entiteiten.

Graag uitleg want zoals ik het nu lees staan de Collin investeerders helemaal achteraan; met andere woorden: zekerheid? € 0,00 ?
Graag spoedig reactie!

Collin Crowdfund
10-07-2017 14:04
Geachte investeerder,

Hartelijk dank voor uw vraag. De onafhankelijke creditrater Dun & Bradstreet geeft voor alle bestaande B.V.’s een Laag- of Minimaal risico af. Aan nieuw opgerichte B.V.’s geeft Dun & Bradstreet over het algemeen een score Verhoogd risico, door nog beperkt beschikbare data.
Wij achten de kwalificatie Laag risico passend voor de aanvraag van De Schatberg, doordat de werkmaatschappijen van dit jarenlang bestaande vakantiepark allen als Laag- of Minimaal risico gekwalificeerd worden.

De primaire zekerheden liggen bij de bankier, voor de financiering bij LIOF zijn geen zekerheden overeengekomen. Voor de investeerders van Collin zijn privé borgstellingen (DGA’s) en een zakelijke borgstelling van beiden € 400.000,- overeengekomen (zie pitch).

Met vriendelijke groet,
Collin Crowdfund

Investeerder – 21591
10-07-2017 14:04
Waarom worden de activiteiten in een nieuwe B.V. geëxploiteerd en wordt de B.V. niet gehangen onder schatberg exploitatie B.V. ?

Collin Crowdfund
10-07-2017 14:09
Antwoord namens Boy Knapen:

Geachte investeerder, Hartelijk dank voor uw vraag.
De reden om de nieuwe activiteiten in nieuwe B.V.’s te hangen is tweeledig. Enerzijds om de exploitatie overzichtelijk te houden. Anderzijds hebben enkel de heer Ronald Hoppzak en ikzelf een aandeel in de bestaande exploitatie, terwijl ook Karin Hoppzak en Hans Hoppzak een aandeel hebben in de exploitatie van de nieuwe activiteiten.

Met vriendelijke groet,
Boy Knapen

Investeerder – 7855
11-07-2017 8:04
Het leendoel is voor inventaris en keuken, maar bijna de helft gaat op aan aankoop onroerend goed. Van wie wordt dit onroerend goed gekocht, is dit één van de bestaande B.V.’s of personen?

Collin Crowdfund
11-07-2017 12:28
Geachte investeerder,

Hartelijk dank voor uw vraag. Het onroerend goed waar ABC en FECS zich zullen vestigen, zal aangekocht worden door Hoppzak Sevenum Holding B.V. ABC en FECS huren de panden van Hoppzak Sevenum Holding B.V.
Het grootste gedeelte van het bedrag wat in de financieringsbehoefte is opgenomen zal benut worden voor het bouwen van de panden. De panden zullen gebouwd worden op het terrein van De Schatberg. Hoppzak Sevenum Holding B.V. heeft een erfpachtovereenkomst met De Schatberg.

Met vriendelijke groet, Collin Crowdfund

Investeerder – 4667
11-07-2017 12:29
Collin, in uw reactie van 15:04 geeft u aan dat: “Voor de investeerders van Collin zijn privé borgstellingen (DGA’s) en een zakelijke borgstelling van beiden € 400.000,- overeengekomen (zie pitch)”
Bij verscheidene projecten in het verleden is gebleken dat deze borgstellingen volkomen waardeloos zijn op het moment dat het fout gaat en nimmer door Collin ten uitvoer kunnen worden gebracht naar de investeerders toe. Wat maakt het bij dit project anders? Worden de borgstellingen ditmaal notarieel vastgelegd of d.m.v. een bankgarantie afgedekt? Enkel de vermelding in de pitch dat er een borgstelling wordt afgegeven is n.a.v. de vorige optredens van Collin volkomen ongeloofwaardig.

Hoor graag van u

Collin Crowdfund
11-07-2017 12:42
Geachte investeerder,

Hartelijk dank voor uw vraag.
De gezamenlijke borgstelling door de DGA’s en de zakelijke borgstelling zijn niet notarieel vastgelegd of d.m.v. een bankgarantie afgedekt. Collin heeft in haar financiële analyse vastgesteld dat de borgstellingen op dit moment respectievelijk grotendeels materieel en materieel zijn.

Met vriendelijke groet, Collin Crowdfund

Investeerder – 4667
12-07-2017 9:07
Bedankt voor uw antwoord.
Het is mij echter volstrekt onduidelijk hoe vanuit Collin dit maal wel kan worden gegarandeerd dat de afgegeven borgstellingen door de geldlener ook daadwerkelijk nagekomen worden op het moment dat de zaak failliet gaat? Zoals gezegd is in het verleden meerdere malen gebleken dat de afgegeven borgstellingen niet nagekomen werden richting de investeerders en er enkel een voorstel voor een afkoopsom werd aangeboden. (met finale kwijting) Die overigens veelal slechts een fractie van de borgstelling bedraagt. Al met al kunnen de gegeven borgstellingen in dit project, mijns inziens, moeilijk als “zekerheden” aangedragen worden.
Met vriendelijke groet

Collin Crowdfund
12-07-2017 9:14
Geachte investeerder,

Hartelijk dank voor uw vraag. Aangezien de bepaling van de materialiteit van een borgstelling een momentopname is op het moment van financieren, kunnen wij u niet garanderen dat deze dezelfde materialiteit heeft op het moment van eventuele default. Deze kan zowel positief als negatief afwijken. Wel zullen borgstellers in geval van default altijd aangesproken worden op het volledige bedrag van de afgegeven borgstelling. De Stichting Zekerhedenagent Collin Crowdfund behartigt namens Collin de belangen van investeerders en heeft de mogelijkheid om namens investeerders te handelen in geval van eventuele default. Een voorstel tot afkoopsom, waar u aan refereert, wordt altijd voorgelegd aan de Crowd in een stemronde en enkel uitgevoerd wanneer de meerderheid hiermee akkoord is.

Met vriendelijke groet,
Collin Crowdfund

Investeerder – 10128
17-07-2017 16:31
in de pitch staat: “Voor de bestaande B.V.’s, waarin vakantiepark De Schatberg geëxploiteerd wordt, geeft Dun & Bradstreet een Laag risico of Minimaal risico af. Dun & Bradstreet geeft voor de nieuw op te richten B.V.’s, waarin ABC en FECS geëxploiteerd zullen worden, een Verhoogd risico af. dus: een VERHOOGD risico geeft Dun & Bradstreet af … en wat staat er bij de staafdiagrammen: LAAG risico. De nieuw nog op te richten B.V.’s staan juridisch geheel los van de bestaande! Zekerheden kunnen hieruit dus niet worden gegeven. Ik volg Collin Crowdfund dus niet in dit ‘blauwe ogen’ verhaal. Ook overweeg ik mijn investering te annuleren. Tenzij Collin mij kan uitleggen wat de ‘oude’ zekerheid juridisch met de nieuwe entiteiten te maken heeft. Ik lees het graag!

Collin Crowdfund
17-07-2017 16:35
Geachte investeerder,

Dank voor uw vraag. De onafhankelijke creditrater Dun & Bradstreet geeft voor alle bestaande B.V.’s een Laag- of Minimaal risico af. Aan nieuw opgerichte B.V.’s geeft Dun & Bradstreet over het algemeen een score Verhoogd risico, door nog beperkt beschikbare data. Wij achten de kwalificatie Laag risico passend voor de aanvraag van De Schatberg, doordat de werkmaatschappijen van dit jarenlang bestaande vakantiepark allen als Laag- of Minimaal risico gekwalificeerd worden. Alle B.V.’s die debiteur zijn in de financiering van Collin zijn opgericht en kunnen derhalve zekerheden verstrekken ten behoeve van de financiering bij Collin.

Met vriendelijke groet,
Collin Crowdfund

Ondernemer
Ronald Hoppzak
Boy Knapen
Karin Hoppzak

Crowdfund Coach


Guus Oerlemans