26972

De Staat Arnhem

€ 75.000  |  8,5% rente  |  60 maanden  Investeerders: 101
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Laag risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 28-04-2017 in 1 uur volgeschreven door 101 investeerders

Samenvatting

“Wij serveren vers van de markt, rechtstreeks op uw bord. Met een glimlach geven wij Arnhem een nieuw thuis.” Dat is de missie van DE STAAT. Een all day restaurant dat zeven dagen in de week is geopend voor lunch, diner en borrel. DE STAAT maakt met kakelverse producten gerechten met invloeden van over de hele wereld. Van lunch, diner tot avond snacks brengen wij casual eating met een glimlach. Op onze kaart vind je vernieuwende gerechten, maar ook de ‘all-time favourites’ van onze gasten!

DE STAAT is gevestigd in het alom bekende “Waaggebouw” aan het Arnhemse marktplein. Dit is een vernieuwd stadsplein waar wekelijks op vrijdag en zaterdag de warenmarkt plaatsvindt. In 2015 is ook het Waaggebouw in een nieuw jasje gestoken en zijn we bezig om er een nog mooiere plek van te maken. De vorige uitbater is door drukte in zijn andere horecazaak gestopt met het huidige concept en gaat zich focussen op zijn andere onderneming. Toen wij het 250 jaar oude en imposante pand zagen, wisten we dat dit dé plek is om onze droom te realiseren. En zo blazen wij vanaf mei het statige, oude pand een nieuw leven in met het nieuwe concept genaamd “DE STAAT.”

Lisanne heeft ruim 10 jaar ervaring in de horeca en heeft achter de bar en in de bediening gewerkt bij onder andere een grand café, kroeg, zalencentrum en verschillende restaurants. Mathijs heeft naast ruime horeca ervaring ook veel ervaring in het organisatorisch proces. Hij heeft veel leidinggevende ervaring opgedaan tijdens zijn functie als manager bij een grote bioscooporganisatie.

DE STAAT biedt binnen plaats aan ongeveer 80 gasten. Op het terras zijn ruim 75 zitplaatsen, die in de zomer uitgebreid kunnen worden naar in totaal 200 zitplaatsen. Deze terrasplaatsen bevinden zich op het marktplein. De onderneming wordt geëxploiteerd in de vorm van een vof.

Financieringsbehoefte
De totale investeringsbehoefte bedraagt € 145.000,- Er is reeds € 70.000,- geïnvesteerd vanuit het eigen netwerk, waarvan € 25.000,- is verstrekt door middel van een achtergestelde lening. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 75.000,- De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8,5% gedurende de hele looptijd.

Risico
De Dun & Bradstreet score noteert een Laag risico. De overall Collin Credit Score komt uit op Voldoende. De debiteur voor de financiering is DE STAAT vof met haar vennoten Mathijs Gielen en Lisanne Fioole. De huidige en toekomstige inventaris en voorraden worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. Tevens hebben de vennoten een overlijdensrisicoverzekering afgesloten ter hoogte van € 50.000,-. Deze overlijdensrisicoverzekering wordt verpand aan de Zekerhedenagent van Collin Crowdfund.

Video Pitch

Leendoel

De financiering via Collin wordt gebruikt voor aanschaf van inventaris, verbouwing van het restaurant en de aanschaf van een professionele keuken. Het streven is om eind mei volledig operationeel te zijn. De verbouwing en restyling van het pand is inmiddels in gang gezet.

Ondernemer

Mathijs Gielen (27 jaar) heeft zijn hbo diploma voor Small Business and Retail Management behaald en heeft daarnaast veel horeca ervaring. Tot 2012 heeft hij verschillende banen in de horeca gehad. Van het volledig zelfstandig runnen van een keuken als kok, tot het draaien van een kroeg als barman. In 2012 is hij begonnen als manager bij een grote bioscooporganisatie waar hij in 2015 mede verantwoordelijk is geweest voor de opening van een nieuwe, grote bioscoop in Arnhem. Zijn kracht ligt vooral in het organisatorische proces. Hij heeft veel kennis van financiën, personeelszaken en het leiding geven aan grote groepen mensen. Hij is erg ondernemend en ziet veel kansen. Zijn verbeterpunten liggen in de communicatie en social media, waar Lisanne in gespecialiseerd is.

Lisanne Fioole (27 jaar) is hbo afgestudeerd Communicatie Professional en heeft ruim 10 jaar horeca ervaring opgedaan bij diverse concepten. Daarnaast is zij momenteel parttime werkzaam bij een woningcorporatie als communicatiemedewerker. Zij zal zich buiten de bediening- en barwerkzaamheden bezig houden met de marketing en social media van DE STAAT. Op het gebied van financiën en organisatie kan ze veel leren van Mathijs zijn ervaring op dit gebied. 

Lisanne en Mathijs willen van DE STAAT dé nieuwste ontmoetingsplek van Arnhem maken. Ze willen door middel van hun ‘vers van de markt’ concept, unieke plek en terras, de horeca in Arnhem aanvullen en versterken. Zij worden begeleid door Horecaadviesbureau.nl.

Onderneming

In het monumentale pand aan het Arnhemse marktplein ontstaat een nieuw concept voor Arnhem en omstreken onder de naam DE STAAT. Elke stad heeft zijn kenmerkende gebouwen; Arnhem heeft het Waaggebouw. Dit imposante vooroorlogse gebouw heeft met zijn ambiance een rijke historie. Een uniek plekje in Arnhem, met een goed doordacht concept, maakt de kracht van DE STAAT.

Kernprofiel en doelgroep
DE STAAT geeft Arnhem een plek om te genieten van mooie dranken en gerechten, bereid met verse ingrediënten, tegen een betaalbare prijs. Onze gast bezoekt regelmatig horecagelegenheden en hecht waarde aan goede kwaliteit en service, houdt van gezelligheid, waarbij een goede prijs-kwaliteitverhouding centraal staat.

Missie en visie
Wij willen een nieuwe plek creëren waar Arnhem werkt, borrelt, eet en date. We werken met kakelverse producten en serveren vers van de markt, rechtstreeks op je bord op een plek waar je je thuis voelt.

Strategie
Mathijs en Lisanne willen gebruik maken van de plek waar het pand staat. Te midden van het stadhuis, Paleis van Justitie, Provinciale Staten en nog veel meer kantoren en bedrijven is er een grote, potentiële doelgroep voor de lunch. Er zijn weinig lunchzaken in de binnenstad waar deze zakelijke doelgroep terecht kan. Naast de lunch richt DE STAAT zich ook op het diner, dit onder andere omdat er om de hoek een nieuwe woonwijk genaamd “Het Paradijs” is gebouwd. Hier bevindt zich bij uitstek de doelgroep van DE STAAT, wat betreft borrel en diner. Het Waaggebouw is gevestigd vlakbij de Rijnkade. Hier passeren dagelijks veel toeristenboten die rondleidingen krijgen langs de vele historische gebouwen die Arnhem rijk is. Het terras van DE STAAT moet een aantrekkende werking hebben, zodat men nieuwsgierig wordt wat er binnen gebeurt.

Markt en positionering
Arnhem is een groeistad vol bruisende, jonge mensen die steeds op zoek zijn naar wat nieuws. Een modestad met mensen die graag buiten de deur eten voor een goede prijs. De gemeente Arnhem telt per 1 april 2016 154.497. Naar inwonertal is Arnhem de derde gemeente en de tweede stad van Gelderland.

Met het concept willen wij laten zien dat kwaliteit niet duur hoeft te zijn. We willen openheid en toegankelijkheid uitstralen voor een breed publiek. Ons doel is ervoor zorgen dat horeca liefhebbend Arnhem in Arnhem blijft. Het is belangrijk dat wij op bovenstaande punten onderscheidend zijn door middel van uitstekende service en een casual sfeer waar men graag voor terugkomt. Daarnaast biedt het marktplein DE STAAT enorm veel mogelijkheden om zelf evenementen te organiseren. Naast de warenmarkt vinden hier op feestdagen ook allerlei andere markten en muziekevenementen plaats waar wij op in kunnen spelen.
    
Structuur


Bovenstaande verdeling in de vof is tot stand gekomen, aangezien Lisanne haar parttime aanstelling als communicatiemedewerker vooralsnog aanhoudt.

Financieringsbehoefte

Investeringsbehoefte

Overnamesom inventaris € 50.000,-
Inventaris keuken en restaurant € 40.500,-
Verbouwingskosten € 6.000,-
Voorraad € 6.500,-
Onvoorzien € 10.000,-
Werkkapitaal € 32.000,-
Totale investeringsbehoefte € 145.000,-
Onderhandse lening* € 45.000,-
Achtergestelde lening* € 25.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 75.000,-

Leenbedrag: € 75.000,-
Rente: 8,5%
Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing

*Onderhandse lening: Op de leningen ter hoogte van € 45.000,- (bestaande uit drie leningen ter hoogte van € 25.000,- tegen 6% rente, € 10.000,- tegen 8% rente en een lening van € 10.000,- tegen 2% rente) wordt pas na één jaar de eerste aflossing verricht (per 30 april 2018). Er mag pas worden afgelost als de solvabiliteit van de onderneming (eigen vermogen en de achtergestelde lening) minimaal 45% is van het balanstotaal. Deze voorwaarde wordt gecontroleerd aan de hand van de definitieve cijfers 2017 en de tussentijdse cijfers per 31 maart 2018.

*Achtergestelde lening: De lening van € 25.000,-, met een rente van 2% per jaar, wordt achtergesteld ten opzichte van de lening via Collin. Dit betekent dat er niet mag worden afgelost op de achtergestelde lening gedurende de looptijd van de lening via Collin. Rentebetalingen op de achtergestelde lening zijn wel toegestaan.

Risico

Zekerheden en voorwaarden

  • De debiteur is DE STAAT vof De vennoten Mathijs Gielen en Lisanne Fioole zijn vanwege de gekozen rechtsvorm hoofdelijk aansprakelijk.*
  • De lening van een bevriende relatie ter hoogte van € 25.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
  • Ten behoeve van de lening via Collin wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van mevrouw L. Fioole en de heer M.P.A. Gielen voor een bedrag van minimaal € 50.000,-. Deze is minimaal dalend en gelijk aan de looptijd van de lening via Collin.
  • De (huidige en toekomstige) inventaris en voorraad wordt verpand ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund.

* Mathijs en Lisanne hebben in mei 2016 een woning gekocht. Op basis van de WOZ-waarde per 1-1-2016 zit hier een overwaarde in van € 4.000,-. Hierbij dient aangemerkt te worden dat de woning gerenoveerd is na de aankoop. De hypothecaire lening is afgedekt bij overlijden van één van de ondernemers.

Dun & Bradstreet
De Dun & Bradstreet score noteert voor DE STAAT vof een Laag risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is gebaseerd op de prognose voor de resterende zeven maanden in 2017 en de prognose voor 2018. Daarnaast is er gebruik gemaakt van een uitgebreid businessplan mede opgesteld door Horecaadviesbureau.nl.

Rentabiliteit
Na overname wordt er op basis van zeven maanden exploitatie in 2017 een omzet geprognosticeerd van € 347.000,-, met een brutowinstmarge van 70%. Na aftrek van de operationele kosten resteert er een verwachte nettowinst van € 43.000,-. Het verwachte netto cashflow overschot in 2017 bedraagt 74% op een operationele cashflow van € 58.000,-. Lisanne zal parttime werkzaam blijven bij haar huidige werkgever, waardoor er weinig wordt onttrokken uit de onderneming. Voor 2018 wordt er een omzet verwacht van € 557.000,-. Daarmee wordt er voor 2018 een operationele cashflow verwacht van € 95.000,-, wat na aflossingsverplichtingen een netto cashflow overschot oplevert van € 63.000,-.

DE STAAT mag op het marktplein een terras tot 200 zitplaatsen inrichten. De verwachte extra omzet die hiermee gerealiseerd kan worden is in de prognose 2017 en 2018 door de ondernemers voorzichtigheidshalve niet meegenomen. Bij volledige exploitatie van het terras is er een verwacht extra omzetpotentieel aanwezig van € 67.000,- tot € 270.000,-. Op basis van de prognose 2017 en 2018 (exclusief terrasomzet) komt de score voor de rentabiliteit in beide jaren uit op Excellent. Omdat de Rentabiliteit is gebaseerd op prognoses beoordelen wij de Rentabiliteit voorzichtigheidshalve op Ruim voldoende. Dit mede dankzij het comfort uit het loondienstverband van de onderneemster.

Solvabiliteit
Middels de achtergestelde lening is er na overname een eigen vermogen aanwezig van € 25.000,- op een balanstotaal van € 145.000,- (score Voldoende). Na zeven maanden exploitatie in 2017 wordt er, door toevoeging van de verwachte winst, een solvabiliteit verwacht van 38% op een balanstotaal van € 199.000,- (score Goed). In 2018 stijgt de verwachte solvabiliteit naar 59% op een balanstotaal van € 268.000,- (score Excellent). Voor nu wordt de kwalificatie Voldoende van de openingsbalans aangehouden.

Liquiditeit
Bij overname van de onderneming is er een beperkt bedrag aan vlottende activa aanwezig. De verwachte current ratio op de openingsbalans bedraagt 0,7 en scoort hiermee Matig. De vlottende activa zullen naar verwachting stijgen, mede door de winstgevende exploitatie, waardoor de current ratio eind 2017 naar verwachting uit zal komen op 4,8 (vlottende activa €110.000,- ten opzichte van vlottende passiva € 23.000,-) (score Excellent). Voor 2018 wordt een current ratio geprognosticeerd van 7,6. Omdat het een startende onderneming betreft hanteren wij voorzichtigheidshalve de score Voldoende.

Samenvattend
Rentabiliteit: Ruim voldoende
Solvabiliteit: Voldoende
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Voldoende

Extra beloning

Bij een investering van € 500,- tot en met € 1.000,- ontvangt de investeerder eenmalig 15% korting op het eten bij het eerste bezoek. Bij een investering van € 1.500,- tot en met € 2.500,- ontvangt de investeerder eenmalig één dinergerecht naar keuze. Bij een investering van € 3.000,- tot en met € 4.500,- ontvangt de investeerder een diner voor twee personen (exclusief drank) aangeboden. Bij een investering vanaf € 5.000,- ontvangt de investeerder een compleet verzorgd diner in DE STAAT voor twee personen.

De voucher zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-33044 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
28-04-2017 om 10:08
investeerder-13822 heeft € 2.000 geïnvesteerd.
28-04-2017 om 10:08
investeerder-23071 heeft € 500 geïnvesteerd.
28-04-2017 om 10:08
investeerder-14740 heeft € 500 geïnvesteerd.
28-04-2017 om 10:08
investeerder-18400 heeft € 500 geïnvesteerd.
28-04-2017 om 10:07

Reacties

Investeerder – 35031
28-04-2017 11:51
Succes

Ondernemer
Mathijs Gielen
Lisanne Fioole

Crowdfund Coach


Erwin Trapman