Sprout 25-10-2018

Deze disruptors staan in de Challenger50 van 2018

Wie gaan Picnic, Messagebird en Ace&Tate achterna als grootste disruptors van de gevestigde orde? Sprout presenteert met veel trots de Challenger50 van 2018: dé lijst met de meest uitdagende nieuwe ondernemingen van Nederland.

Het begint vaak met een vraag.

Of eerder nog: met frustratie.

Je fiets is gejat of heeft een lekke band en je moet snel ergens zijn. De halve wereld rijdt in een leasebak, dus waarom bestaat zoiets niet voor fietsen?

Je helpt als advocaat graag ondernemers die worstelen met een claim, maar moet op je handen zitten omdat ze de kosten van de procedure niet meer kunnen opbrengen zodat de (corporate) wederpartij aan het langste eind trekt. Waarom kun je in Nederland als ondernemer geen steun krijgen voor een haalbare rechtszaak?

Je werkt bij een supermarkt waar dagelijks massa’s producten over de datum raken en niet meer verkocht mogen worden. Kun je niets beters verzinnen voor dergelijke etenswaren dan ze maar in de container te flikkeren?

Challenger50 van 2018

Swapfiets, Instock en Liesker begonnen vanuit frustratie, vanuit de vraag: waarom kan dit niet beter, sneller en slimmer worden geregeld? Het antwoord op die vraag levert jaarlijks ook in Nederland vele nieuwe ondernemingen op. Maar de Sprout Challenger50 is nadrukkelijk geen lijst met startups: alle challengers bestaan al enkele jaren en hebben met hun omzet, aantal werknemers of opgehaald kapitaal laten zien dat ze aan het schalen zijn. Met een bedrijf waarmee ze de gevestigde orde uitdagen door geen genoegen te nemen met de dingen zoals ze zijn, maar iets nieuws neer te zetten dat het liefst die status quo disrupt.

Geen garantie

Is de lijst een garantie voor succes? Natuurlijk niet: ondernemers die de wereld naar hun hand willen zetten met een gewaagd plan krijgen nergens garantie. In de meer dan 10 jaar waarin Sprout de Challenger50 samenstelt hebben minstens zoveel uitdagers de strijd moeten staken als er challengers zijn doorgegroeid tot gevestigde namen. En wat dat laatste betreft: als gevestigde naam mag je je borst natmaken, want er komt een dag waarop je zelf wordt uitgedaagd en gedisrupt. Wie dacht dat vermaarde disrupters als Binck of DeGiro beleggen eenvoudig maakten, moet bijvoorbeeld maar eens spelen met het appje van Bux.

Voor Sprout is het in elk geval een eer en een genoegen om weer vijftig challengers het podium te geven dat ze verdienen.

Laat je inspireren door de class of 2018: