Fortune Coffee regio Hapert aan het woord: “Crowdfunding is een snelle en anonieme financieringsoplossing.”

Onderneming: Fortune Coffee regio Hapert
Ondernemer: Antonie Loonen
Leendoel: Voor de groei van het bedrijf wordt geïnvesteerd in de aanschaf van een derde bestelbus, voorraad, inventaris en voor het herfinancieren van het leverancierskrediet. 

De franchisevereniging Fortune Coffee is een Nederlandse zakelijke koffieleverancier. In november 2012 heeft Fortune Coffee regio Hapert zijn start gemaakt. Middels deze nieuwe vestiging is Fortune Coffee ook haar duurzame koffie kunnen gaan leveren aan ruim 750 aangesloten bedrijven in de regio Hapert en omstreken. Waar franchiseondernemer Antonie Loonen aanvankelijk de onderneming alleen heeft gerund, met zijn partner als back-up, is het team inmiddels gegroeid naar vijf medewerkers.

Groei vereist financiering

“De groei is zo ontzettend hard gegaan in het begin, dat het niet bij te houden was met financiering”, aldus Antonie Loonen. Daar kwam Collin Crowdfund te hulp. De toenmalige Crowdfund Coach Gert-jan van der Veght, die tevens een van de begeleiders was van de franchisevereniging, adviseerde Antonie om Collin in te schakelen. Samen met de Crowdfund Coach is Antonie het leningaanvraagproces gestart, waarna op 9 april 2018 de aanvraag als investeringskans live kwam te staan op het Collin-platform. Al snel na livegang was de investeringskans volledig gefinancierd. “Dat ging zó snel, binnen een half uur was het geregeld.”

Even naar adem kunnen happen tijdens de pandemie

Nadat de financiering binnen was, kon de franchiseonderneming de groei op financieel gebied weer bijbenen. Maar toen de coronabesmettingen in februari 2020 snel toenamen, bracht dit veel onzekerheid met zich mee. Dit gold ook voor Antonies franchiseonderneming, “We merkten dat het betalingsgedrag van onze klanten veranderden. Waar betalingen voorheen gemiddeld binnen 20 dagen werden gedaan, steeg dit plotseling naar een gemiddelde van 40 dagen.”

Om op deze verandering en onzekerheid van de markt in te spelen, heeft Fortune Coffee regio Hapert de rem op de bedrijfsvoering gezet. “We hielden vanaf dat moment de leveranciersbussen binnen. We reden alleen nog uit voor storingen of problemen met de apparaten. Als er toch een bestelling werd geplaatst, werd deze alleen geleverd als de betaling voor de vorige levering was voldaan.”

Afbeelding blog Fortune Coffee
Foto: Update omtrent COVID-19 maatregelen 2020 (Facebook-pagina Fortune Coffe regio Hapert)

Naast deze aangepaste bedrijfsvoering is er ook een uitstel van betaling aangevraagd bij Collin, “Collin was de snelste opschorting die geregeld kon worden.” Omdat de franchiseonderneming tevens een Collin-lening had lopen uit 2015 en deze nog maar één maand terugbetaling nodig had, is Antonie geadviseerd om enkel de tweede Collin-lening met drie maanden uit te stellen. “Daar waren wij achteraf wel blij mee, dan was de andere lening in ieder geval al afgelost.” Het uitstel van de andere lening heeft hen wat ademruimte gegeven in een spannende en onzekere tijd. “We konden toen even naar adem happen. Met wat geld op de rekening ervaarden we weer wat meer rust.”

Alsnog een constant en positief jaar gedraaid

De aangepaste bedrijfsvoering heeft de onderneming twee weken lang beperkt. Na deze twee weken zag de franchiseonderneming weer sneller betalingen binnenkomen, “Onze klanten bestaan voor 90% uit bedrijven in de maakindustrie. Omdat zij weinig hinder hebben ondervonden van de pandemie, hebben wij dat uiteindelijk ook niet gehad.”

Eenmaal het vertrouwen teruggekregen, kon de bedrijfsvoering opnieuw als voorheen worden opgepakt en werd de rem opgeheven. “Dit heeft ervoor gezorgd dat wij alsnog een constant en positief jaar hebben gedraaid en onze groei hebben kunnen voortzetten.”

Afbeelding team Fortune Coffee Hapert
Foto: Uitbreiding team 2021 (Instagram-account Fortune Coffee regio Hapert)

(Crowdfund)Financiering voor verdere bedrijfsgroei

Op de vraag of hij crowdfunding nogmaals zou overwegen wanneer er nieuwe financiering nodig is, geeft Antonie stellig antwoord: “ja, zeker!”

Hoewel de franchisesondernemer zich ervan bewust is dat er meerdere mogelijkheden zijn, verkiest hij toch crowdfunding boven andere opties.

 “Natuurlijk zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden, maar crowdfunding is een hele prettige manier. Ook al is het niet de goedkoopste, is het wel een snelle en anonieme financieringsoplossing.”, aldus de franchiseondernemer Antonie.

Wat hij dan precies met ‘anoniem’ bedoelt: “Ik ken wel mensen of ondernemers waar ik bij aan zou kunnen kloppen om een lening af te sluiten, maar dan heb ik toch altijd het gevoel dat ik niet helemaal kan doen en laten wat ik wil. Bij Collin heb je enkel met Collin te maken, niet met de investeerders. Zij zien mij wel natuurlijk, maar ik weet dat niet en dat vind ik een prettig gevoel.”

Benieuwd naar de organisatie? 

Ervaringen van investeerders

Vragen over investeren?

E-mail
info@collincrowdfund.nl

Telefoon
085 401 6546

Bereikbaarheid
Werkdagen van 9.00 – 17.00 uur.

Investeren bij Collin

  • Aantrekkelijk rendement
  • Kredietwaardige leningen
  • Loyaliteitsprogramma
  • Online portefeuille