29063

Freelancer B.V.

€ 100.000  |  8,0% rente  |  42 maanden  Investeerders: 124
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 26-03-2018 in 1 uur volgeschreven door 124 investeerders

Samenvatting

Freelancer brengt freelancers en opdrachtgever in de zakelijke dienstverlening bij elkaar via een online platform. Freelancers kunnen een profiel aanmaken en opdrachten ontvangen in hun vakgebied. Dagelijks krijgen freelancers een update met de nieuwste opdrachten. Hier kunnen de freelancers op reageren met een offerte. Uit alle uitgebrachte offertes maakt de opdrachtgever vervolgens een keuze. Freelancer.nl zorgt ervoor dat dit proces zo goed mogelijk verloopt en dat freelancer en opdrachtgever tevreden zijn. Freelancer.nl is eind 2012 opgericht door Niels van der Schoot en Felix Weerts. Koen van der Weijden is er sinds begin 2014 om de sales kant van het bedrijf op te zetten. Het bedrijf is uitgegroeid tot een top drie speler in de markt waar Niels, Felix en Koen erg trots op zijn. Op dit moment wordt de onderneming in een meervoudige B.V.-constructie geëxploiteerd.

Vorig jaar is de eerste tranche van € 100.000 live gegaan van Freelancer B.V. Tot op heden zijn de betalingsverplichtingen naar de investeerders van Collin Crowdfund tijdig nagekomen. Op basis van de groei van het aantal nieuwe freelancers en de ontwikkeling van de gemiddelde Customer Lifetime Value zou een tweede campagne van € 100.000 volgen. Dit is de pitch waarmee het bedrag wordt gefund.

Financieringsbehoefte
De gevraagde vervolgfinanciering via Collin Crowdfund bedraagt wederom € 100.000,-. De looptijd is evenals bij de eerste lening 42 maanden, waarvan de eerste zes maanden aflossingsvrij, met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8% gedurende de gehele looptijd.

Risico
Dun & Bradstreet noteert een Verhoogd risico voor zowel Freelancer B.V. als Be Found Media B.V. De overall Collin Credit Score is Ruim voldoende. De debiteuren voor de financiering zijn Freelancer B.V. en Be Found Media B.V. De lening van de grootaandeelhouder ter hoogte van € 55.135,- wordt achtergesteld ten opzichte van de lening van Collin Crowdfund. Ter handhaving van de solvabiliteit wordt, evenals bij de eerste verstrekking, een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen van 30% op zowel het niveau van Freelancer B.V. als Be Found Media B.V. De inventaris van Freelancer B.V. wordt in tweede verband verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. De heer N.J. van der Schoot geeft een persoonlijke borgstelling af ter hoogte van € 80.000,- en de heer K. van der Weijden geeft een persoonlijke borgstelling af van € 20.000,-. Beiden zijn momenteel moreel van aard.

Leendoel

Vanwege de hoge prioriteit van de snelle ontwikkeling van de app en de noodzakelijke afronding daarvan, wordt de financiering gebruikt om te investeren in Google AdWords en andere marketing campagnes, zoals het verder verbeteren van het platform. De app is inmiddels gereed en zal op korte termijn live gaan.

Ondernemer

Niels van der Schoot (31) is de algemeen directeur en grootaandeelhouder van Freelancer B.V. Tijdens zijn universitaire studie Bestuur- en organisatiewetenschappen heeft hij als online marketing freelancer gewerkt voor verschillende opdrachtgevers. Na de afronding van zijn studie is hij begonnen met Freelancer.nl. Verder heeft hij corporate ervaring als productmanager bij Sanoma. Niels is verantwoordelijk voor productontwikkeling en strategie. Als algemeen directeur voert hij de dagelijkse leiding. 

Koen van der Weijden (31) is de commercieel directeur van Freelancer B.V. en is tevens aandeelhouder. Na zijn hbo studie International Business and Languages heeft Koen ervaring opgedaan als accountmanager, trainer en ondernemer op het gebied van zowel sales als communicatie. Hij heeft bij meerdere organisaties gewerkt, waaronder het toonaangevende Improvers. Koen is verantwoordelijk voor het kantoor in Haarlem waar hij het team aanstuurt dat zich bezighoudt met sales, klantenservice, klantrelaties en kwaliteitsbewaking van Freelancer.nl. Hij zorgt ervoor dat de groei van Freelancer.nl zo goed mogelijk verloopt. Daarnaast is Koen leverancier van klantenservice en sales (telefonische acquisitie) aan Freelancer B.V.

Felix Weerts (30 jaar) is head of marketing van Freelancer B.V. en is aandeelhouder. Felix heeft aan de Nyenrode New Business School gestudeerd. Hij heeft meerdere jaren ervaring als head of marketing bij MySocialDatabase, een exclusieve Nederlandse partner van Twitter. In 2012 heeft hij samen met Niels Freelancer.nl opgericht. Felix is binnen Freelancer verantwoordelijk voor de online marketing campagnes.
 

Onderneming

Freelancer.nl is een marktplaats voor freelancers in de zakelijke dienstverlening. Met het bedrijf worden lokale freelancers in de zakelijke dienstverlening vindbaar gemaakt voor opdrachtgevers. Freelancers kunnen een profiel aanmaken en opdrachten ontvangen in hun vakgebied. Als opdrachtgever kun je een opdracht plaatsen en freelancers laten reageren of direct zoeken in de database met verschillende zoekfilters. Freelancers kunnen voor een fee van tussen de € 35,- en € 60,- per maand gevonden worden en reageren op opdrachten. Freelancer bestaat inmiddels vijf jaar en er zijn op dit moment meer dan 36.000 freelancers ingeschreven. Er zijn meer dan 1.500 betalende klanten, waarvan er honderden al jaren lid zijn. Er zijn freelancers die via het platform duizenden euro’s per maand verdienen. Begin vorig jaar heeft Freelancer.nl de Staffing Award 2017 gewonnen. Men verwacht voorts dat de instroom organisch zal groeien door de virale marketingtechniek, die men heeft toegepast in de app. Freelancers worden namelijk beloond voor het aanmelden van collega's en kunnen een "team" laten zien op het profiel. Daarnaast zal de app zorgen voor nieuwe media-exposure in de pers en verwacht men dat de retentie zal verbeteren door meer opdrachten en een lagere uitstroom.

Verdienmodel
De omzet wordt grotendeels behaald door freelancers die verschillende abonnementen kunnen afnemen. Door het model van recurring revenue (abonnementen) ligt er een goede en steeds groeiende bodem onder de omzet. Gemiddeld betaalt een freelancer € 250,- per jaar voor een account. Op dit moment heeft Freelancer in Nederland 1120 klanten en in België 540. Door een verhoging van de prijzen is is afzetvolume wat gedaald, maar is de kwaliteit van de afnemer van de dienst gestegen. Doordat de vraag van de nieuwe freelancer is gewijzigd, neemt de conversie op new sales toe. Het mes snijdt aan meerdere kanten en dit is nu ook zichtbaar in de cashflow. De ARPU (Average Revenue Per User) is ook verhoogd.

Missie, visie en doelstellingen
Over drie jaar wil Freelancer in Nederland de marktplaats voor bemiddeling van freelancers in de zakelijke dienstverlening zijn met minimaal 3.000 opdrachten per maand, 50% succesratio en 100.000 freelancers in de database. Men denkt dat met het platform onderscheidend kan zijn door de focus te leggen op freelancers lokaal vindbaar te maken. Middels een mobiele app (uniek in Nederland) kunnen freelancers eenvoudig lokaal gevonden worden en direct worden benaderd voor een opdracht. Ook kunnen freelancers reageren op interessante opdrachten terwijl ze onderweg zijn. Over vijf jaar is het doel marktleider zijn in Nederland en België wat betreft het aantal eindopdrachtgevers en aantal matches. De missie van Freelancer is zoveel mogelijk freelancers lokaal vindbaar maken. Haar toekomstvisie is zelfstandige samenwerking, met flexibiliteit van afstand en tijd.

Doelgroep
Freelancer heeft twee doelgroepen:

 • Freelancers. Men richt zich op alle freelancers in de zakelijke dienstverlening die graag beter gevonden willen worden en/of op zoek zijn naar nieuwe opdrachtgevers. Dit zijn vaak beginnende freelancers of freelancers met een beperkt netwerk. De belangrijkste categorieën zijn: IT, webdesign, marketing en communicatie, tekst en vertaling en financieel. De leeftijd van deze doelgroep ligt tussen de 25 en 50 jaar.
 • Opdrachtgevers. Freelancers en MKB bedrijven tot 100 medewerkers met behoefte aan freelancers.

Klanten zijn onder te verdelen in:

 • Freelancers in de zakelijke dienstverlening
 • Corporate bedrijven 
 • Intermediairs en recruiters
 • MKB-bedrijven

Positionering in de markt
Freelancer richt zich naast intermediairs voornamelijk op eindopdrachtgevers. Dit is ook waar de freelancers voor betalen om op te kunnen reageren. Het doel is om een van de meest innovatieve apps te creëren die het mogelijk maakt snel op een opdracht te kunnen reageren en direct met een opdrachtgever te kunnen chatten. Door de mobiele app en de uitgebreide profilering van een freelancer kun je via Freelancer.nl het snelst de juiste freelancer vinden voor jouw opdracht. 

Concurrentiepositie / onderscheidend vermogen
De USP’s van Freelancer zijn:

 • Mobiele applicatie voor snelle communicatie
 • Uitgebreide profilering van freelancers
 • ID-, CV / referenties check
 • Algoritme voor het snel vinden van de beste beschikbare lokale freelancer

Wat Freelancer anders maakt, is dat het platform het snelst de juiste freelancer vindt voor de opdracht. Men heeft uitgebreide profielen met portfolio, referenties en meerdere checks. Als enige ‘marktplaats’ in Nederland biedt Freelancer een mobiele app. Wanneer je een opdracht plaatst krijgen passende freelancers binnen de categorie een pushmelding en kan direct worden gecommuniceerd via de chat. Verder biedt men een open en transparante database waarin je zelf een freelancer kunt uitzoeken aan de hand van vele zoekcriteria. 

Structuur

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Investering in Google AdWords € 50.000,-
Verbetering van het platform € 50.000,-
Totaal  en lening via Collin Crowdfund € 100.000,-

Leenbedrag: € 100.000,-
Rente: 8 %
Looptijd: 42 maanden, waarvan de eerste zes maanden aflossingsvrij, en daarna lineaire maandelijkse aflossing.

Lopende financiering bij Qredits
Qredits heeft in 2016 een lening verstrekt van € 50.000,- met een looptijd van 36 maanden met een aflossingsvrije periode van 10 maanden rente van 9,75%. Inmiddels zijn conform planning 12 van de 26 termijnen voldaan. Als zekerheid geldt een eerste pandrecht op de inventaris van Freelancer B.V. en heeft Niels een persoonlijke borgstelling afgegeven ter hoogte van € 50.000,-.

Risico

Specifieke branche-/ ondernemingsrisico’s
Het belangrijkste continuïteitsrisico voor de onderneming is de afhankelijkheid van Google via wie men bezoekers binnenkrijgt. Mede de ranking is hiervan sterk afhankelijk. Men probeert deze afhankelijkheid te verminderen door ook andere kanalen aan te boren zoals social media en contact te zoeken met meerdere strategische partners. Op facebook heeft men nu een succesvolle contentcampagne draaien en werkt men samen met diverse bedrijven voor de instroom van freelancers en opdrachtgevers. Voor eventuele arbeidsongeschiktheid en overlijden van het management is men verzekerd. Ook heeft de onderneming een aansprakelijkheidsverzekering welke schade tot € 1.000.000,- dekt.

Zekerheden en voorwaarden

 • De debiteuren zijn Freelancer B.V. en Be Found Media B.V. 
 • De heer N.J. van der Schoot geeft nogmaals een persoonlijke borgstelling af voor € 80.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde. 
 • De heer K. van der Weijden geeft nogmaals een persoonlijke borgstelling af voor € 20.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde. 
 • Ter handhaving van de solvabiliteit worden er een tweetal niet-onttrekkingsverklaringen overeengekomen. Deze houden in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van Freelancer B.V. en Be Found Media B.V. mogen plaatsvinden, zolang de vennootschappelijke (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Collin Crowdfund) 30% of lager is.
 • De lening van de heer N. van der Schoot (indirect grootaandeelhouder) ter hoogte van € 55.135,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
 • De (huidige en toekomstige) inventaris van Freelancer B.V. wordt in tweede verband verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. De eerste pandhouder heeft toestemming gegeven voor vestiging van dit pandrecht.
 • De eerste voorwaarde voor een tweede livegang was om minimaal 3.000 nieuwe freelancers aan te trekken met Google AdWords. Realisatie: 1807 in Nederland en 1595 in België, dus in het totaal 3402.
 • De tweede voorwaarde was om een gemiddelde Customer Lifetime Value (CLV) te realiseren van minimaal € 200,-. Na een controle is inmiddels een bedrag van € 241,- gerealiseerd.

Dun & Bradstreet
Freelancer B.V. en Be Found Media B.V. worden door Dun & Bradstreet gekwalificeerd met een Verhoogd risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De score is mede gebaseerd op de voorlopige cijfers 2017 en de prognose voor de jaren 2018. De overall Collin Credit Score bedraagt Ruim voldoende.

Rentabiliteit
In 2017 is er een omzet gerealiseerd van € 367.000,- bij een voorlopige winst van € 33.000,-. Mede omdat ervoor is gekozen prioriteit te geven aan de ontwikkeling van de nieuwe mobiele app in plaats van de investering in AdWords is de oorspronkelijk begrootte omzet bijgesteld. De verwachte omzet in 2018 is € 606.000,- met een genormaliseerde cashflow van € 72.000,-. Dit is toereikend voor het voldoen van de aflossingsverplichtingen. De verwachte omzet is berekend op basis van nieuwe cijfers over de conversieratio en de prijs van de ingekochte leads. Naarmate de omzet toeneemt, neemt het tarief voor de marketingkosten af en naarmate de investeringen in Google AdWords toenemen, wordt het tarief per investering lager. Deze twee aspecten hebben in de toekomst naar verwachting een positieve invloed op de winstgevendheid. Wij stellen de Rentabiliteit op dit moment vast op Ruim voldoende.

Solvabiliteit
De solvabiliteit per ultimo 2017 is 32% op een balanstotaal van € 334.000,- met een score Ruim voldoende. Per ultimo 2018 wordt een solvabiliteit begroot van 28%. Deze lichte procentuele daling wordt veroorzaakt door een noemenswaardige stijging van het balanstotaal. Wij hanteren voor de Solvabiliteit de score Ruim voldoende.

Liquiditeit
De current ratio per ultimo 2017 komt volgens de conceptcijfers uit op 1,0 (score Voldoende). De vlottende activa van de onderneming bestaan voornamelijk uit debiteuren (abonnementenvergoeding) en overlopende activa. Naar verwachting zal in 2018 de current ratio toenemen naar 1,4 (score Ruim voldoende). Wij kwalificeren de Liquiditeit voorzichtigheidshalve op Voldoende.

Samenvattend
Rentabiliteit: Ruim voldoende 
Solvabiliteit: Ruim voldoende
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Ruim voldoende

Extra beloning

Alle investeerders worden uitgenodigd voor het jaarlijkse event van Freelancer. De uitnodiging zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-48151 heeft € 500 geïnvesteerd.
26-03-2018 om 10:04
investeerder-28853 heeft € 500 geïnvesteerd.
26-03-2018 om 10:03
investeerder-13033 heeft € 500 geïnvesteerd.
26-03-2018 om 10:03
investeerder-40082 heeft € 500 geïnvesteerd.
26-03-2018 om 10:03
investeerder-10398 heeft € 500 geïnvesteerd.
26-03-2018 om 10:03

Ondernemer
Niels van der Schoot
Koen van der Weijden
Felix Weerts

Crowdfund Coach


Fred Bouwman