Sprout 3-1-2017
Happy New Year Crowdfunding Top 100
Op nummer 1 in de Happy New Year Crowdfunding Top 100 van 2016 staat KAISR met zijn opblaasbaar loungebed. In totaal heeft dit project € 3.921.026 miljoen opgehaald. De Top 10 van meest succesvolle crowdfunding projecten bestaat volledig uit projecten die meer dan een miljoen hebben opgehaald. Is the sky the limit?
Crowdfunding faillissementen
Elke week publiceert De Breed & Partners, adviesbureau voor innovatiefinanciering, de Nederlandse Crowdfunding Top 40. Hierbij wordt gekeken welke projecten in 1 week het meeste geld hebben opgehaald. ‘De doelbedragen zijn inderdaad omhoog geschoten, maar het is helaas niet alleen hosanna in het Nederlandse crowdfunding landschap’, aldus Judith Herrewijn. ‘Ongeveer 80% van het opgehaalde bedrag bestaat uit leningen en we zien nu steeds vaker defaults terugkomen. Dat een ondernemer niet aan de betaalverplichting kan voldoen komt natuurlijk voor, dit hoort bij de risico’s, maar voor de ‘crowd’ is dat lastig te slikken’. Bart Ruitenbeek van Fundwijzer geeft het belang aan van transparantie omtrent defaults. ‘De eerste platformen maken de default cijfers al maandelijks openbaar’.
Regelgeving via de AFM
Een logisch gevolg is dan ook dat de Autoriteit Financiële Markten in 2016 een verplichte investeerderstoets (bij investeringen vanaf € 500) heeft ingesteld waarbij het belang van spreiding wordt benadrukt. Volgens Jeroen Snellen van financieringsplatform Investormatch is dit een stap in de goede richting. De AFM zou zich wellicht in 2017 meer moeten richten op goede informatievoorziening bij de losse projecten en openheid over projecten in problemen. Bart merkt nog op dat verschillende platformen het afgelopen jaar een stichting hebben opgericht welke zich richt op het waarborgen van de zekerheden die aan investeerders worden gegeven.
Trends & ontwikkelingen
‘We zien een enorme toename van projecten op het gebied van duurzaamheid. Een greep uit de projecten in de Top 100: zonnestroomsystemen, hybride & thermische zonnepanelen, elektrisch aangedreven invalidenvoertuigen. Het succes van deze projecten geeft aan dat veel mensen naast het financieel rendement het maatschappelijk rendement ook belangrijk vinden. Daarnaast blijven vastgoed en horeca projecten populair. Dat is op zich logisch omdat de toegang tot een bancaire lening zeer lastig is voor deze ondernemers. De magische woorden voor 2017 zijn wat mij betreft: verduurzaming, deeleconomie, luchtzuivering en toepassingen in de zorg’, aldus Judith van de Crowdfunding Top 40.
Opkomst converteerbare lening
Wat ook opmerkelijk is, is de opkomst van de converteerbare lening. Volgens Jeroen Snellen zal dit zich ongetwijfeld doorzetten in 2017. ‘Steeds meer platformen gaan deze hybride vorm van crowdfunding aanbieden. De reden dat ze zo populair zijn is omdat het waarderingsvraagstuk (vaak een heikel punt bij jonge bedrijven) wordt uitgesteld. De lening converteert naar aandelen op een bepaald moment in de toekomst. Dit kan bijvoorbeeld bij een volgende investeringsronde zijn of op een vastgestelde datum’.
Top 3 meest voorkomende platformen in de Top 100
1. Collin Crowdfund
2. Geldvoorelkaar
3. Duurzaam investeren
Er zijn inmiddels meer dan 70 Nederlandse crowdfunding platformen. Of er nog een shake-out gaat plaatsvinden? Er zijn al redelijk wat platformen die een aantal projecten hebben gehost en deze niet meer vol krijgen. Er komen ook geen projecten meer bij, het zijn zombie platformen geworden. Er zullen in elk geval niet veel nieuwe toetreders meer bijkomen, afgezien van buitenlandse partijen die al slagkracht hebben. En of platformen de krachten gaan bundelen? Het wachten is op de eerste fusie. Wij kijken in elk geval weer uit naar een spannend en innovatief jaar met crowdfunding in de hoofdrol. Bekijk hier de Crowdfunding Top 100 van 2016. Voor de actuele Crowdfunding Top 40 van deze week klik hier.