Investeerders.nl 15-08-2017
Heb je bij crowdfunding advies nodig?
Heb je bij crowdfunding advies nodig?
Steeds meer accountants en boekhouders geven tegenwoordig ook financieel advies. Enkelen daarvan zijn zelfs al gespecialiseerd als crowdfunding adviseur. Maar wil je bij crowdfunding advies, of zet je de campagne liever zelf op? In de praktijk blijkt dat er nogal wat bij een succesvolle campagne komt kijken!
Ondernemers nemen steeds meer het roer zelf in handen. Waar voorheen de accountmanager van de bank leidend was qua financieringen, de accountant qua fiscale zaken en de pastoor of dominee voor de rest, maakt de ondernemer van nu zijn besluiten zelf. Crowdfunding als concept leent zich perfect voor de transparante en moderne manier van ondernemen. Door iedereen te laten weten welke investering jij met het geld gaat doen, kun je perfect testen of ‘de wereld’ dit een goed idee vindt.
Hierbij zet je je financieringsaanvraag online en kunnen vermogende particulieren hierin investeren. Meestal met een tegenprestatie als rente, maar soms ook in ruil voor je producten of diensten. Crowdfunding, waarbij je de financieringsbehoefte vervult met geld van het publiek, klinkt daarmee als de ultieme manier van marktwerking.
Toch is het niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Zelf een crowdfunding-campagne opzetten kost veel tijd en de weg naar succes zit boordevol valkuilen. Platformen als Collin Crowdfund en Kapitaal op Maat gaven eerder aan dat zij ongeveer twee derde van alle aanvragen afwijzen. Als reden geven ze dat ondernemers toekomstige financiële gevolgen onvoldoende in kaart kunnen brengen. Maar ondernemers die een adviseur hebben ingeschakeld hebben procentueel gezien een veel grotere slagingskans. Jezelf goed op de hoogte laten brengen door middel van crowdfunding-advies is dus zeker geen overbodige luxe!
Advies bij de keuze voor het juiste platform
Het begint al bij het kiezen van de site waarop je jouw aanvraag wilt publiceren. Je kunt je hier natuurlijk zelf in verdiepen. Maar advies inwinnen voor het beste crowdfunding-platform kan je traject enorm versnellen. In de eerste vijf jaar dat crowdfunding als financieringsoplossing actief is in ons land, was het aantal platformen al uitgegroeid tot bijna honderd. Het overgrote deel hiervan is onbekend en zul je niet zo snel tegenkomen. Toch blijft er dan nog een groot aantal platforms over met elk hun eigen plussen en minnen. Welk platform is nu geschikt voor jouw type bedrijf, financiering of tegenprestatie?
De juiste financieringsaanvraag
Er is een reden waarom je op zoek bent naar geld. Toch wil dan niet direct zeggen dat het gewenste bedrag ook de ideale financieringsaanvraag voor je crowdfunding-campagne is. Het succes van je campagne is in grote mate afhankelijk van je kredietscore, onderpand, tegenprestatie, rentelast en looptijd. Al deze zaken moeten met elkaar in verhouding zijn.
Een slechte crowdfunding-campagne heeft niet alleen een slechte rente, of moeite om investeerders te vinden; in veel gevallen gaat die niet eens van start. Diverse platformen geven aan dat ze veel aanvragen afwijzen. Soms zelfs nadat er al kosten zijn gemaakt. Goed crowdfunding-advies had je hiervoor kunnen behoeden.
Een bijkomend voordeel als je bij crowdfunding advies inwint, is dat de adviseur je campagne kan optimaliseren. Als hij adviseert dat je 10% van de investering uit eigen zak moet betalen, maar de campagne vervolgens wel beloond wordt met een lage rente, is dat iets dat je waarschijnlijk wel wilt overwegen? Een adviseur kan je precies vertellen welke verhoudingen het meest kansrijk zijn.
Een goede pitch
Je zou denken dat investeerders staan te springen om te kunnen investeren in een solide, betrouwbare en rendabele aanvraag zoals die van jou. In de praktijk blijken investeerders sceptisch. Zelfs als vooraanstaande kredietwaardigheidscontroleurs jouw case als risicoloos bestempelen kunnen investeerders van mening zijn dat ze er hun vingers niet aan willen branden. Soms gaat dat zelfs op onderbuikgevoel. Bijvoorbeeld als je in een bijgeleverd filmpje slecht uit je woorden komt, of op een foto een onzekere ondernemer uitstraalt. Pitchen is een expertise op zich. Een goede crowdfunding-adviseur kan je hierbij helpen.
Deze experts geven over crowdfunding advies
Wil je een adviseur inschakelen voor je crowdfunding-campagne? Advies is er op verschillende plaatsen te vinden. Om te beginnen zou je eens kunnen peilen hoeveel ervaring je huidige accountant of boekhouder hier al mee heeft. Twijfel je nog of crowdfunding wel de geschikte financiering is? Er zijn diverse landelijke financiële adviseurs zoals Credion, dat landelijk opereert en in vrijwel elke grote stad een vestiging heeft, en NLinvesteert. Ook Middenduin uit Nijkerk kan je helpen. Liever een specialist? Douw en Koren en De Breed & Partners zijn twee adviesbureaus die zich specifiek richten op crowdfunding.
