27914

Het Galjoen

€ 225.000  |  8,5% rente  |  66 maanden  Investeerders: 253
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

10 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Laag risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 15-08-2017 in 2 uur volgeschreven door 253 investeerders

Samenvatting

Het echtpaar Reinier en Jolanda Boers, de vennoten in vof Het Galjoen, hebben ruime ervaring in het leiden van een restaurantbedrijf. In 2004 zijn zij gestart als zelfstandig ondernemers met hun restaurant Het Galjoen in Noordwijk. Door de ongunstige situering van dat bedrijf (bovenverdieping van een andere horecagelegenheid met een gezamenlijke ingang) en de mogelijkheid het pand te verkopen in 2015, is het restaurant verkocht en kon gezocht worden naar een nieuwe, betere locatie. De naam is bij de verkoop voorbehouden gebleven aan Reinier en Jolanda. De betere locatie hebben ze gevonden in het (nieuwe) centrum van ’s-Gravenzande. In een voormalig bankgebouw aan een plein, wat grotendeels horecavestigingen kent, zal Restaurant Het Galjoen komen. De ondernemers gaan zelf boven het restaurant wonen. Het Galjoen wordt een restaurant met een Frans/Nederlands georiënteerde keuken. Het restaurant zal 7 dagen in de week geopend zijn en heeft een terras. 

Financieringsbehoefte
Het restaurant wordt gevestigd in een huurpand (optie tot koop; bovenwoning is al in privé aangekocht). De ruimte wordt kaal opgeleverd en dient derhalve geheel geschikt gemaakt te worden voor het gebruik als restaurant. Voor de verbouwing, inrichting en overige kosten is een investeringsbehoefte van € 600.000,- begroot. Hiervan wordt € 110.000,- door de vennoten zelf ingebracht uit beschikbaar eigen vermogen (spaarmiddelen) en € 200.000,- door een aantal leningen die door familie en vrienden beschikbaar worden gesteld. De verhuurder van het pand en een aantal horecaleveranciers dragen € 65.000,- bij aan de investering. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 225.000,-. De looptijd is 66 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De eerste 6 maanden na verstrekking zijn aflossingsvrij. De rente bedraagt 8,5% gedurende de gehele looptijd.

Risico
De Dun & Bradstreet score noteert voor vof Het Galjoen een Laag risico. De Collin Credit Score is Voldoende. De debiteur is vof Het Galjoen en door de gekozen rechtsvorm zijn de vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Er wordt een overlijdensrisicoverzekering van € 225.000,- gesloten op het leven van de heer en mevrouw Boers, die verpand wordt aan de investeerders van Collin Crowdfund. Tevens worden de huidige en toekomstige inventaris en voorraden verpand en wordt er een negatieve hypotheekverklaring afgegeven op de in privé aangekochte bovenwoning.

Leendoel

De lening via Collin Crowdfund is bedoeld voor de financiering van de verbouwing en inrichting van het in ’s Gravenzande nieuw te vestigen restaurant Het Galjoen.

Ondernemer

Reinier en Jolanda Boers hebben elkaar in 1994 op de werkvloer leren kennen in Restaurant Elzenhagen in Poeldijk. Reinier werkte daar als kok en Jolanda als gastvrouw. De jaren daarna is er bij diverse bedrijven samengewerkt, waarna ze in 2004 gezamenlijk het Restaurant Het Galjoen hebben opgestart.  

Reinier Boers (44 jaar) is in 1990 begonnen als hulpkok bij restaurant The Lobsterpot in Scheveningen. Vanaf dat moment was zijn liefde voor het koksvak geboren. De volledige opleiding voor restaurantkok heeft hij hierna succesvol afgerond. Om veel ervaring op te doen in verschillende restaurants heeft hij bij diverse horecabedrijven gewerkt. Hierdoor is Reinier breed onderlegd. Daarbovenop is 11 jaar zelfstandig ondernemerschap te tellen. Binnen hun eigen restaurant was Reinier verantwoordelijk voor de inkoop en de keuken. Deze taken zal hij ook in het nieuwe restaurant weer voor zijn rekening nemen. De kernkwaliteiten van Reinier zijn creatief, inspirerend, ambitieus, stressbestendig, leiderschap, doorzettingsvermogen, zelfverzekerd en gastvrij.

Jolanda Boers (41 jaar) heeft na de middelbare Hotelschool bij diverse horecabedrijven in de keuken en bediening gewerkt, hoofdzakelijk als gastvrouw. Zij kent alle aspecten van het horecavak door en door en vormt een naadloze aansluiting met haar man, Reinier. Jolanda was in hun eigen bedrijf verantwoordelijk voor de bediening en gastvrouwrol, administratie, personeel en social media. De kernkwaliteiten van Jolanda zijn sociaal, behulpzaam, spontaan, delegerend, plannen, gastvrij, oprecht en eerlijk.

Gezamenlijk vormen Reinier en Jolanda een gepassioneerd horecastel. Nu hebben zij een concreet doel met de start van hun nieuwe restaurant in ‘s-Gravenzande, wat zij met hart en ziel gaan waarmaken. Beiden hebben alle benodigde opleidingen gevolgd, inclusief Sociale Hygiëne.

Momenteel zijn Reinier en Jolanda in loondienst, totdat ze kunnen starten met het verwezenlijken van hun droom, Restaurant Het Galjoen in ’s-Gravenzande. 

Onderneming

Het Galjoen wordt een restaurant met een Frans/Nederlands georiënteerde keuken. Het restaurant zal 7 dagen in de week geopend zijn, waarbij er gedurende de dag van 11.00 tot 17.00 uur met een lunchkaart wordt gewerkt. Op het menu staan dan onder andere luxe broodjes, eiergerechten en snelle lunchgerechten. Van 12.00 tot 22.00 uur wordt er gewerkt met een à la carte kaart met uitgebreide keuze voorgerechten, soepen, tussengerechten, vis- en vleeshoofdgerechten, nagerechten en menu's. Voorts is in overleg alles mogelijk. Van 12.00 tot 17.00 uur kunnen gasten dus uit 2 kaarten kiezen. De à la carte kaart zal eens in de drie maanden aangepast worden. De lunchkaart eenmaal per halfjaar. 
 
Het bruto vloeroppervlakte van het restaurant bedraagt 240 m2. Daarnaast zal er een buitenterras worden gecreëerd. In het restaurant zijn 74 zitplaatsen en op het terras 36. Er staat een cheftable met uitzicht op de Kopa-Grill, in de open keuken. Het restaurant kan zowel als specialiteiten- als ook voor de wat eenvoudiger maaltijden ingezet worden. Hierbij zal met de indeling worden rekening gehouden. Daarbij biedt het terras mogelijkheden voor alleen een kop koffie voor het winkelend publiek, als ook voor een receptie en feestgelegenheid (restaurant/terras). Belangrijk te vermelden is nog dat medio 2017 het volledig nieuw gebouwde winkelhart van ’s-Gravenzande zal worden geopend. Dit biedt extra mogelijkheden om publiek te trekken. 
 
In de nieuwe vestiging worden moderne reserverings- en kooktechnieken aan- en ingebracht. Te denken valt aan het gebruik van social media, een goed toegankelijke app om afspraken te maken en een open keuken, waar de gasten de koks aan het werk kunnen zien. 
 
Concurrentiepositie en onderscheidend vermogen
In totaal heeft 's-Gravenzande 22 horecagelegenheden. Hiervan worden 5 restaurants als daadwerkelijke concurrent gezien, omdat deze min of meer vergelijkbaar zijn of een vergelijkbare doelgroep hebben. De sterke punten ten opzichte van de concurrentie zijn:
 
  • Het Galjoen is 7 dagen per week open en de eigenaars zijn altijd zelf aanwezig. De meeste andere concurrenten zijn één of meerdere dagen per week gesloten, of gaan pas na 17.00 uur open en hebben op een enkeling na geen gediplomeerde en gespecialiseerde kok in huis. 
  • Onze gasten komen ook van buiten ’s-Gravenzande. De andere restaurants richten zich meer op uitsluitend de 's-Gravenzandse bevolking. 
  • Enige restaurant met een Kopa-Grill in ’s-Gravenzande. De consument wil gezonder leven en is bewuster van zijn omgeving en gericht op duurzaamheid. De Kopa-Grill die in onze keuken staat is daarom een gezonde toevoeging. Gerechten komen heel natuurlijk bereid hieruit en hebben weinig toevoegingen nodig, hetgeen uitstekend past binnen de gezondere levensstijl van de consument.
  • Het Galjoen werkt met verse gebakken aardappelen en diverse verse groenten. Bij de andere restaurants wordt gewerkt met een standaard melange en friet en sla.
  • Variatie in de menukaart. Bij Het Galjoen zal gewerkt gaan worden met seizoen- en streekproducten. Bijvoorbeeld mosselen, asperges, kreeft en wildgerechten. Service ligt bij Het Galjoen op een hoger niveau, de prijs niet.
  • Voldoen aan speciale wensen/verzoeken. Bij Het Galjoen is buiten de kaart om alles 24 uur van tevoren te bestellen waar de gast trek in heeft. Dat gaat van exclusieve zaken als oesters en kreeft, maar ook minder exclusief als andijvie, stamppot of pannenkoeken.
  • Meer visgerechten dan bij de andere horecagelegenheden.
Missie, visie en strategie
De missie van Het Galjoen is: Een schone en gezellige ambiance, in een ongedwongen sfeer, waar service en kwaliteit een vanzelfsprekendheid zijn en op een eerlijke en flexibele manier wordt gewerkt aan het amuseren van onze gasten. Die kunnen dan van een met liefde en zorg bereide lunch, diner of kopje koffie genieten. 
 
Om onze liefde voor de streek te onderstrepen zal er met veel seizoen producten worden gewerkt. In het Westland zijn kwalitatief goede groenten en fruit in ruime mate voorradig. Daar wordt dan ook een beroep op gedaan.  
 
De strategie is gericht op de volgende zaken:
  1. Een goed doordacht en voldoende onderscheidend concept
  2. Een sterke klantfocus en gastbeleving
  3. Een gedisciplineerde uitvoering en operationele excellence achter de schermen
 
Marktinformatie
Het Galjoen gaat zich met name richten op de Westlandse bevolking en een al bestaande vaste gastenkring, die ook van buiten het Westland komt. Het Westland is een gemeente waar de dorpen Naaldwijk, Monster, Poeldijk, Wateringen, Maasdijk en 's-Gravenzande toe behoren. Het Westland telt totaal 104.000 inwoners en kent een grote bedrijvigheid. Het bedrijf richt zich op zowel de particuliere als de zakelijke consument. Zakelijk door zaken aan te bieden als lunches of vergaderingen in een af te sluiten gedeelte van het restaurant. Een groot voordeel van deze ondernemers is dat zij al een vaste klantenkring hebben opgebouwd in hun jaren als restaurateurs in Noordwijk. 
 
Kansen liggen er volop, ook omdat de economie weer aantrekt; mensen gaan er weer meer op uit en eten meer buiten de deur. Een steeds groter deel van de Nederlandse bevolking blijft in eigen land voor vakanties, dus daardoor trekt het toerisme in eigen land aan en gaat men juist op zoek naar bijvoorbeeld een bestemming aan de kust als s‘-Gravenzande. Het Galjoen speelt daarop in. Recente publicaties van ING en Rabobank onderschrijven deze positieve ontwikkelingen voor de horeca. Uit een recente publicatie van ING: ‘Hoogtij in de horeca: omzetgroei 5% in 2017’. 
 
De veranderende samenstelling van huishoudens, meer kapitaalkrachtige senioren, meer singles, meer consumenten met een dubbel inkomen en geen kinderen, levert ook extra klandizie voor ons restaurant op.
 
Structuur 

Financieringsbehoefte

De investering betreft de verbouwing en inrichting van een bestaand pand te ’s-Gravenzande, teneinde het geschikt te maken voor het gebruik als restaurant. De ondernemers beschikken over € 110.000,- aan eigen vermogen (aanwezig op rekeningen) tevens worden zij financieel ondersteund door familie, vrienden en bekenden, die in totaliteit € 200.000,- beschikbaar stellen door middel van leningen. Ook de verhuurder en een aantal leveranciers zorgen voor financiële ondersteuning. 

Investeringsoverzicht 

Verbouwing restaurant € 247.000,-
Inrichting restaurant  € 200.700,-
Inventaris € 67.150,-
Overig* € 85.150,-
Totale investering € 600.000,-
Eigen inbreng € 110.000,-
Leningen derden (familie, vrienden, bekenden)** € 200.000,-
Bijdrage verhuurder verbouwing € 42.000,-
Sponsoring horecaleveranciers € 23.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 225.000,-

* De investeringen zijn vastgelegd middels offertes. Onder overig is o.a. opgenomen voorraad (€ 15.000), bankgarantie huur (€ 12.000) en financieringskosten (€ 10.000). 
** De leningen van derden hebben allen een looptijd van 10 jaar met 6% rente. De aflossing wordt betaald vanaf 1-2-2018. Kopieën van de individuele overeenkomsten zijn in bezit van Collin.

De woning boven het nieuwe restaurant hebben de ondernemers in privé aangekocht en ze hebben een 1e optie tot koop op de te huren bedrijfsruimte. Hierdoor kunnen zij de huidige investeringen in de verbouwing en inrichting voor de toekomst veilig stellen. 

Leenbedrag: € 225.000,-
Rente: 8,5%
Looptijd: 66 maanden, lineaire maandelijkse aflossing. De eerste 6 maanden na verstrekking zijn aflossingsvrij.

Risico

Zekerheden en voorwaarden
  • De debiteuren zijn vof Het Galjoen en haar firmanten de heer R.G. Boers en mevrouw J.J.C. Boers-Rondel. Het vermogen in privé is na de eigen inbreng nihil, waarbij de potentiële overwaarde in de aangekochte bovenwoning niet is meegenomen in het privévermogen.
  • Er wordt een overlijdensrisicoverzekering afgesloten van € 225.000,- op het leven van R.G. Boers en J.J.C. Boers-Rondel. Deze verzekering heeft een looptijd van 5 jaar, is lineair dalend en wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
  • De (huidige en toekomstige) inventaris en voorraden van vof Het Galjoen, worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
  • De ondernemers geven een negatieve hypotheekverklaring af ten behoeve van de door hun in privé aangekochte bovenwoning. Op basis van een aangeleverde verkorte taxatie is er sprake van een ruime overwaarde in de bovenwoning.
Dun & Bradstreet
De Dun & Bradstreet score voor vof Het Galjoen noteert een Laag risico.
 
Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De scores zijn gebaseerd op de opgestelde prognoses voor de jaren 2017 t/m 2019. De overall Collin Credit Score is Voldoende.
 
Rentabiliteit
Volgens planning kan het nieuwe restaurant nog voor de kerst van 2017 haar deuren openen. Het boekjaar 2018 wordt derhalve het eerste volledige exploitatiejaar. Wij beschikken over een gedetailleerd uitgewerkte prognose voor de jaren 2018 t/m 2020. Omdat het hier een nieuw te openen restaurant betreft, gaan wij voor het boekjaar 2018 voorzichtigheidshalve uit van het opgestelde worst case scenario. De prognose voor de omzet die in dat jaar behaald zou worden, € 673.000,-, is wat ons betreft voor een dergelijk restaurant met terras realistisch. Uiteindelijk resteert er in dit startjaar na privéonttrekkingen naar verwachting een gering netto cashflow overschot van € 5.000,- (Score Voldoende). In het best case scenario zijn die marges uiteraard behoorlijk ruimer. Ook voor de jaren 2019 en 2020 hanteren wij de meest voorzichtige prognoses. Op basis van de opgebouwde naamsbekendheid en groeiend klantenbestand, verwacht men de omzet in 2019 te kunnen laten groeien naar € 792.000,-. Mede door de realisatie van betere marges, wordt in 2019 een netto cashflow overschot van € 54.000,- verwacht (score Goed). Vooralsnog hanteren wij voor Rentabiliteit de score Voldoende.
 
Solvabiliteit
De ondernemers brengen € 110.000,- in aan eigen middelen. Dit geeft bij aanvang van de financiering een solvabiliteit van 18% (score Voldoende), hetgeen voor een dergelijk grote investering acceptabel te noemen is. In de rapportage is de solvabiliteit opgenomen per ultimo 2018, na het eerste exploitatiejaar. Omdat de balans door afschrijving wat korter is geworden ten opzichte van het aanvangsmoment en het kapitaal gelijk gebleven is, neemt de solvabiliteit toe tot een geprognosticeerde 21% (Score Voldoende). Door winsttoevoeging van € 49.000,- stijgt de solvabiliteit in 2019 volgens prognose naar 33%. Er is sprake van extra comfort vanuit de overwaarde op de privéwoning. Voor nu hanteren wij echter voor de Solvabiliteit de kwalificatie Voldoende.
 
Liquiditeit
Hoewel er in de begroting rekening gehouden is met een post voor onvoorziene kosten en huurlasten tijdens de bouw, zal de liquiditeit in aanvang krap zijn. Pas in de loop van 2018 zal de liquiditeitspositie volgens de prognose verbeteren, maar de score voor liquiditeit over het boekjaar 2018 komt met 0,5 uit op Matig. Hierbij moet worden opgemerkt dat voor wat betreft de prognoses gerekend is met een worst case scenario. In 2019 verbetert de current ratio (verhouding tussen vlottende activa en vlottende passiva) naar een geprognosticeerde 1,1, hetgeen een score Voldoende zou opleveren. Mede doordat de vlottende activa voornamelijk bestaan uit liquide middelen, achten wij het passend om de score voor Liquiditeit op Voldoende te zetten.
 
Samenvattend
Rentabiliteit: Voldoende
Solvabiliteit: Voldoende
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Voldoende

Extra beloning

Bij investeringen vanaf € 1.000,- ontvangt u een waardebon voor een lunch voor 2 personen.
Voor een investering vanaf € 2.500,- ontvangt u een waardebon voor een diner voor 2 personen.
En eeuwige dank voor u als ambassadeur!

De waardebon zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-20815 heeft € 500 geïnvesteerd.
15-08-2017 om 11:33
investeerder-40084 heeft € 500 geïnvesteerd.
15-08-2017 om 11:28
investeerder-37196 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
15-08-2017 om 11:27
investeerder-35117 heeft € 500 geïnvesteerd.
15-08-2017 om 11:26
investeerder-18805 heeft € 500 geïnvesteerd.
15-08-2017 om 11:26

Reacties

Investeerder – 2527
15-08-2017 10:10
Klinkt allemaal goed, ik ga zeker mee investeren.
Ik mis wel een video pitch.

Wens u heel veel succes.

Investeerder – 38425
15-08-2017 10:36
Beste investeerder,

Bedankt voor uw investering.
Het gaat om het opstarten van een nieuwe zaak. Er is op dit moment nog niet zoveel om op te nemen voor een video, maar nogmaals reuze bedankt voor uw investering!

Met vriendelijke groet,

Reinier en Jolanda Boers

Investeerder – 35384
15-08-2017 10:37
Waarom worden de leningen van derden niet achtergesteld bij de lening van Collin? Wat is de huidige overwaarde van de aangekochte bovenwoning?

Collin Crowdfund
15-08-2017 10:58
Beste investeerder,

Bedankt voor uw reactie.

Door de eigen inbreng van € 110.000,- is de solvabiliteit zonder de achterstelling van de overige relatief kleine leningen (13 leningen van familie, bekenden en vrienden) al Voldoende. Hoewel het comfort groter was geweest, indien deze leningen wel achtergesteld zouden worden, hebben wij dit in deze specifieke aanvraag niet als noodzakelijk beoordeeld. Wij hebben er in deze dus voor gekozen om de betreffende leningen niet achter te laten stellen.

De aangekochte woning wordt gerealiseerd door de bovenruimte van de horecaruimte te verbouwen naar woning. De kosten van deze verbouwing worden geheel gefinancierd door een Woninghypotheek van € 227.250,-. Volgens de taxatie is de overwaarde na verbouwing ruim € 100.000,-.

Met vriendelijke Groet,
Collin Crowdfund

Investeerder – 11118
15-08-2017 10:45
Graag verneem ik wat momenteel de grootte van de hypotheek is op het woonhuis.

Collin Crowdfund
15-08-2017 10:58
Beste investeerder,

Bedankt voor uw reactie.

De aangekochte woning wordt gerealiseerd door de bovenruimte van de horecaruimte te verbouwen naar woning. De kosten van deze verbouwing worden geheel gefinancierd door een Woninghypotheek van € 227.250,-.

Met vriendelijke groet,
Collin Crowdfund

Ondernemer

Reinier Boers

Jolanda Boers-Rondel

Crowdfund Coach


Peter Stout