Het Galjoen
Samenvatting
Het echtpaar Reinier en Jolanda Boers, de vennoten in vof Het Galjoen, hebben ruime ervaring in het leiden van een restaurantbedrijf. In 2004 zijn zij gestart als zelfstandig ondernemers met hun restaurant Het Galjoen in Noordwijk. Door de ongunstige situering van dat bedrijf (bovenverdieping van een andere horecagelegenheid met een gezamenlijke ingang) en de mogelijkheid het pand te verkopen in 2015, is het restaurant verkocht en kon gezocht worden naar een nieuwe, betere locatie. De naam is bij de verkoop voorbehouden gebleven aan Reinier en Jolanda. De betere locatie hebben ze gevonden in het (nieuwe) centrum van ’s-Gravenzande. In een voormalig bankgebouw aan een plein, wat grotendeels horecavestigingen kent, zal Restaurant Het Galjoen komen. De ondernemers gaan zelf boven het restaurant wonen. Het Galjoen wordt een restaurant met een Frans/Nederlands georiënteerde keuken. Het restaurant zal 7 dagen in de week geopend zijn en heeft een terras.
Financieringsbehoefte
Het restaurant wordt gevestigd in een huurpand (optie tot koop; bovenwoning is al in privé aangekocht). De ruimte wordt kaal opgeleverd en dient derhalve geheel geschikt gemaakt te worden voor het gebruik als restaurant. Voor de verbouwing, inrichting en overige kosten is een investeringsbehoefte van € 600.000,- begroot. Hiervan wordt € 110.000,- door de vennoten zelf ingebracht uit beschikbaar eigen vermogen (spaarmiddelen) en € 200.000,- door een aantal leningen die door familie en vrienden beschikbaar worden gesteld. De verhuurder van het pand en een aantal horecaleveranciers dragen € 65.000,- bij aan de investering. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 225.000,-. De looptijd is 66 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De eerste 6 maanden na verstrekking zijn aflossingsvrij. De rente bedraagt 8,5% gedurende de gehele looptijd.
Risico
De Dun & Bradstreet score noteert voor vof Het Galjoen een Laag risico. De Collin Credit Score is Voldoende. De debiteur is vof Het Galjoen en door de gekozen rechtsvorm zijn de vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Er wordt een overlijdensrisicoverzekering van € 225.000,- gesloten op het leven van de heer en mevrouw Boers, die verpand wordt aan de investeerders van Collin Crowdfund. Tevens worden de huidige en toekomstige inventaris en voorraden verpand en wordt er een negatieve hypotheekverklaring afgegeven op de in privé aangekochte bovenwoning.
Leendoel
De lening via Collin Crowdfund is bedoeld voor de financiering van de verbouwing en inrichting van het in ’s Gravenzande nieuw te vestigen restaurant Het Galjoen.
Ondernemer
Reinier en Jolanda Boers hebben elkaar in 1994 op de werkvloer leren kennen in Restaurant Elzenhagen in Poeldijk. Reinier werkte daar als kok en Jolanda als gastvrouw. De jaren daarna is er bij diverse bedrijven samengewerkt, waarna ze in 2004 gezamenlijk het Restaurant Het Galjoen hebben opgestart.
Reinier Boers (44 jaar) is in 1990 begonnen als hulpkok bij restaurant The Lobsterpot in Scheveningen. Vanaf dat moment was zijn liefde voor het koksvak geboren. De volledige opleiding voor restaurantkok heeft hij hierna succesvol afgerond. Om veel ervaring op te doen in verschillende restaurants heeft hij bij diverse horecabedrijven gewerkt. Hierdoor is Reinier breed onderlegd. Daarbovenop is 11 jaar zelfstandig ondernemerschap te tellen. Binnen hun eigen restaurant was Reinier verantwoordelijk voor de inkoop en de keuken. Deze taken zal hij ook in het nieuwe restaurant weer voor zijn rekening nemen. De kernkwaliteiten van Reinier zijn creatief, inspirerend, ambitieus, stressbestendig, leiderschap, doorzettingsvermogen, zelfverzekerd en gastvrij.
Jolanda Boers (41 jaar) heeft na de middelbare Hotelschool bij diverse horecabedrijven in de keuken en bediening gewerkt, hoofdzakelijk als gastvrouw. Zij kent alle aspecten van het horecavak door en door en vormt een naadloze aansluiting met haar man, Reinier. Jolanda was in hun eigen bedrijf verantwoordelijk voor de bediening en gastvrouwrol, administratie, personeel en social media. De kernkwaliteiten van Jolanda zijn sociaal, behulpzaam, spontaan, delegerend, plannen, gastvrij, oprecht en eerlijk.
Gezamenlijk vormen Reinier en Jolanda een gepassioneerd horecastel. Nu hebben zij een concreet doel met de start van hun nieuwe restaurant in ‘s-Gravenzande, wat zij met hart en ziel gaan waarmaken. Beiden hebben alle benodigde opleidingen gevolgd, inclusief Sociale Hygiëne.
Momenteel zijn Reinier en Jolanda in loondienst, totdat ze kunnen starten met het verwezenlijken van hun droom, Restaurant Het Galjoen in ’s-Gravenzande.
Onderneming
- Het Galjoen is 7 dagen per week open en de eigenaars zijn altijd zelf aanwezig. De meeste andere concurrenten zijn één of meerdere dagen per week gesloten, of gaan pas na 17.00 uur open en hebben op een enkeling na geen gediplomeerde en gespecialiseerde kok in huis.
- Onze gasten komen ook van buiten ’s-Gravenzande. De andere restaurants richten zich meer op uitsluitend de 's-Gravenzandse bevolking.
- Enige restaurant met een Kopa-Grill in ’s-Gravenzande. De consument wil gezonder leven en is bewuster van zijn omgeving en gericht op duurzaamheid. De Kopa-Grill die in onze keuken staat is daarom een gezonde toevoeging. Gerechten komen heel natuurlijk bereid hieruit en hebben weinig toevoegingen nodig, hetgeen uitstekend past binnen de gezondere levensstijl van de consument.
- Het Galjoen werkt met verse gebakken aardappelen en diverse verse groenten. Bij de andere restaurants wordt gewerkt met een standaard melange en friet en sla.
- Variatie in de menukaart. Bij Het Galjoen zal gewerkt gaan worden met seizoen- en streekproducten. Bijvoorbeeld mosselen, asperges, kreeft en wildgerechten. Service ligt bij Het Galjoen op een hoger niveau, de prijs niet.
- Voldoen aan speciale wensen/verzoeken. Bij Het Galjoen is buiten de kaart om alles 24 uur van tevoren te bestellen waar de gast trek in heeft. Dat gaat van exclusieve zaken als oesters en kreeft, maar ook minder exclusief als andijvie, stamppot of pannenkoeken.
- Meer visgerechten dan bij de andere horecagelegenheden.
- Een goed doordacht en voldoende onderscheidend concept
- Een sterke klantfocus en gastbeleving
- Een gedisciplineerde uitvoering en operationele excellence achter de schermen
Financieringsbehoefte
De investering betreft de verbouwing en inrichting van een bestaand pand te ’s-Gravenzande, teneinde het geschikt te maken voor het gebruik als restaurant. De ondernemers beschikken over € 110.000,- aan eigen vermogen (aanwezig op rekeningen) tevens worden zij financieel ondersteund door familie, vrienden en bekenden, die in totaliteit € 200.000,- beschikbaar stellen door middel van leningen. Ook de verhuurder en een aantal leveranciers zorgen voor financiële ondersteuning.
Investeringsoverzicht
Verbouwing restaurant | € 247.000,- |
Inrichting restaurant | € 200.700,- |
Inventaris | € 67.150,- |
Overig* | € 85.150,- |
Totale investering | € 600.000,- |
Eigen inbreng | € 110.000,- |
Leningen derden (familie, vrienden, bekenden)** | € 200.000,- |
Bijdrage verhuurder verbouwing | € 42.000,- |
Sponsoring horecaleveranciers | € 23.000,- |
Lening via Collin Crowdfund | € 225.000,- |
* De investeringen zijn vastgelegd middels offertes. Onder overig is o.a. opgenomen voorraad (€ 15.000), bankgarantie huur (€ 12.000) en financieringskosten (€ 10.000).
** De leningen van derden hebben allen een looptijd van 10 jaar met 6% rente. De aflossing wordt betaald vanaf 1-2-2018. Kopieën van de individuele overeenkomsten zijn in bezit van Collin.
De woning boven het nieuwe restaurant hebben de ondernemers in privé aangekocht en ze hebben een 1e optie tot koop op de te huren bedrijfsruimte. Hierdoor kunnen zij de huidige investeringen in de verbouwing en inrichting voor de toekomst veilig stellen.
Leenbedrag: € 225.000,-
Rente: 8,5%
Looptijd: 66 maanden, lineaire maandelijkse aflossing. De eerste 6 maanden na verstrekking zijn aflossingsvrij.
Risico
- De debiteuren zijn vof Het Galjoen en haar firmanten de heer R.G. Boers en mevrouw J.J.C. Boers-Rondel. Het vermogen in privé is na de eigen inbreng nihil, waarbij de potentiële overwaarde in de aangekochte bovenwoning niet is meegenomen in het privévermogen.
- Er wordt een overlijdensrisicoverzekering afgesloten van € 225.000,- op het leven van R.G. Boers en J.J.C. Boers-Rondel. Deze verzekering heeft een looptijd van 5 jaar, is lineair dalend en wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
- De (huidige en toekomstige) inventaris en voorraden van vof Het Galjoen, worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
- De ondernemers geven een negatieve hypotheekverklaring af ten behoeve van de door hun in privé aangekochte bovenwoning. Op basis van een aangeleverde verkorte taxatie is er sprake van een ruime overwaarde in de bovenwoning.
Extra beloning
Bij investeringen vanaf € 1.000,- ontvangt u een waardebon voor een lunch voor 2 personen.
Voor een investering vanaf € 2.500,- ontvangt u een waardebon voor een diner voor 2 personen.
En eeuwige dank voor u als ambassadeur!
De waardebon zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.
Reacties
Ik mis wel een video pitch.
Wens u heel veel succes.
Bedankt voor uw investering.
Het gaat om het opstarten van een nieuwe zaak. Er is op dit moment nog niet zoveel om op te nemen voor een video, maar nogmaals reuze bedankt voor uw investering!
Met vriendelijke groet,
Reinier en Jolanda Boers
Bedankt voor uw reactie.
Door de eigen inbreng van € 110.000,- is de solvabiliteit zonder de achterstelling van de overige relatief kleine leningen (13 leningen van familie, bekenden en vrienden) al Voldoende. Hoewel het comfort groter was geweest, indien deze leningen wel achtergesteld zouden worden, hebben wij dit in deze specifieke aanvraag niet als noodzakelijk beoordeeld. Wij hebben er in deze dus voor gekozen om de betreffende leningen niet achter te laten stellen.
De aangekochte woning wordt gerealiseerd door de bovenruimte van de horecaruimte te verbouwen naar woning. De kosten van deze verbouwing worden geheel gefinancierd door een Woninghypotheek van € 227.250,-. Volgens de taxatie is de overwaarde na verbouwing ruim € 100.000,-.
Met vriendelijke Groet,
Collin Crowdfund
Bedankt voor uw reactie.
De aangekochte woning wordt gerealiseerd door de bovenruimte van de horecaruimte te verbouwen naar woning. De kosten van deze verbouwing worden geheel gefinancierd door een Woninghypotheek van € 227.250,-.
Met vriendelijke groet,
Collin Crowdfund