28118

Johnny’s Burger Alphen a/d Rijn

€ 95.000  |  7,5% rente  |  48 maanden  Investeerders: 115
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Laag risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 2-10-2017 in 3 uur volgeschreven door 115 investeerders

Samenvatting

WIJZIGING FINANCIERINGSOPZET JOHNNY'S BURGER ALPHEN A/D RIJN

Beste investeerder,

U heeft geïnvesteerd in de leningaanvraag van Johnny's Burger Alphen a/d Rijn. Helaas hebben wij van één van de twee 1e hypotheekhouders geen toestemming gekregen om een 2e hypotheek te vestigen, waarbij de 1e hypotheekhouder heeft aangegeven dat men principieel geen toestemming geeft voor het vestigen van een 2e hypotheek. Gezien dit feit informeren wij u, in overleg met de ondernemers, over de gewijzigde financieringsopzet.

De volgende wijziging zal plaatsvinden betreffende de oorspronkelijke financieringsopzet.
De hypotheekvestiging 2e in rang ter hoogte van € 40.000,- op de woning van de heer en mevrouw Akkiliç komt te vervallen. Hiervoor in de plaats wordt er een negatieve hypotheekverklaring afgegeven door de eigenaren van de woning, de heer en mevrouw Akkiliç. Een negatieve hypotheekverklaring is een morele verklaring dat er door de eigenaren geen aanvullende hypothecaire inschrijving wordt gedaan zonder toestemming van Collin.

Wij zijn van mening dat door deze aanpassing sprake is van een beperkte afname van de verstrekte zekerheden, maar dat het onderliggende bedrijfsplan niet wijzigt. In verband met deze wijziging geven wij u 7 dagen de mogelijkheid uw investering te heroverwegen. Indien u niets doet, dan zullen we over 7 dagen (16 oktober) de lening rentedragend maken met ingang van de oorspronkelijke uitboekdatum van heden 9 oktober 2017 en overgaan tot uitboeking van de lening.

9 oktober 2017
Collin Crowdfund

Johnny’s Burger is een Eat in, Food to Go én Take away concept dat eerlijke, smaakvolle en kwalitatief goede hamburgers thuisbezorgt. Waar mogelijk worden biologische producten gebruikt. Het doel van deze leningaanvraag is om eind september 2017 de goedlopende vestiging van Johnny’s Burger Alphen aan den Rijn over te nemen door de vof van Ramón Steen en Güngör Akkiliç. 

Franchisegever
Er zijn nu 15 Johnny’s Burgervestigingen in Nederland. Het plan is om eind 2018 landelijke spreiding te hebben met in totaal een 30-tal vestigingen. Uniek aan de burgers van Johnny is de authentieke, à la minuut bereiding. Elke burger komt uit zijn eigen vacuümverpakking en wordt pas op de bakplaat tot een hamburger gevormd. Dit geeft een sublieme persoonlijke eetbeleving. Johnny’s Burger is een full franchiseformule die veel ondersteuning biedt aan haar franchisenemers, door gedetailleerd inzicht in de performance op vestigingsniveau en als het moet op orderniveau.

Financieringsbehoefte
De totale investeringsbehoefte bedraagt € 135.000,-. Hiervan wordt door de ondernemers € 40.000,- uit eigen middelen ingebracht middels een achtergestelde lening. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 95.000,-. De looptijd is 48 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 7,5% gedurende de gehele looptijd.

Risico
De Dun & Bradstreet score voor Johnny’s Burger Alphen ad Rijn V.O.F. noteert een Laag risico. De Collin Credit Score is Ruim voldoende. De debiteuren voor de financiering zijn Johnny’s Burger Alphen ad Rijn V.O.F. met de vennoten Ramón Steen en Güngör Akkiliç en de echtgenote van Güngör Akkiliç, Aynur Akkiliç. Vanwege de gekozen rechtsvorm zijn alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Voor beide vennoten wordt door de Stichting Zekerhedenagent Collin Crowdfund een tweede hypotheek gevestigd op de privéwoningen. Er is door beide ondernemers een overlijdensrisicoverzekering afgesloten ter hoogte van € 95.000,-. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. Ook de inventaris van Johnny’s Burger Alphen ad Rijn V.O.F. wordt verpand ten gunste van de investeerders van Collin Crowdfund. Tenslotte geeft de franchisegever een terugkoopverklaring af voor de inventaris tegen de boekwaarde. 

Video Pitch

Leendoel

De lening wordt gebruikt voor de overname van de bestaande Johnny’s Burger vestiging in Alphen aan den Rijn. Deze vestiging is eerder door Collin Crowdfund gefinancierd; deze lening wordt met de verkoop volledig afgelost.

Ondernemer

Güngör Akkiliç (49), ook wel Akki genoemd, is gehuwd met Aynur. Ze hebben twee kinderen. Hij is sinds 1989 werkzaam bij DB Cargo. Hij is begonnen als machinist, werd daarna dienstindeler en heeft zich opgewerkt tot senior planner. De laatste jaren kwam de wens om voor zichzelf te gaan beginnen. Dit kwam omdat Akki in zijn vrije tijd vooral voor zijn plezier in de horeca werkte. Eerst in een zalencentrum en later in een eetcafé waar het ondernemerschap zijn interesse kreeg. De vrouw van Akki, Aynur, heeft een eigen baan als apothekersassistente.

Zijn vriend en zakenpartner Ramón Steen (38) is ongehuwd en heeft geen kinderen. Hij heeft verschillende functies gehad op de beurs en in de financiële wereld als broker, trader, settlement specialist, fund- en riskmanagement en head middle office, waarin hij verantwoordelijk is geweest voor 18 medewerkers. Hij heeft veel ervaring in het opbouwen van duurzame relaties.

Ramón is de meeste tijd aanwezig en verantwoordelijk voor het aansturen van de werknemers op de werkvloer en het inroosteren van de werknemers. Akki doet de inkoop en de crediteurenadministratie. Beide ondernemers kunnen alle facetten van het vak uitvoeren en vervangen elkaar waar nodig. 

Onderneming

Onderneming
Johnny’s Burger Alphen aan den Rijn is vorig jaar geopend en is in die tijd uitgegroeid tot een volwaardig Johnny’s Burger filiaal met een goed opgebouwd en tevreden klantenbestand. De huidige eigenaar heeft nog een ander bedrijf waar hij meer aandacht aan wil gaan geven. De opbrengst van deze verkoop wordt grotendeels gebruikt om de huidige lening af te lossen. 
 
Johnny’s Burger Alphen aan den Rijn maakt hamburgers alleen op bestelling. Na bereiding worden de hamburgers ter plekke genuttigd of zo snel mogelijk bezorgd bij de klant. Het bezorggebied is bewust niet heel groot, omdat de versheid anders niet gegarandeerd kan worden, terwijl dat juist een ‘unique selling point’ van het bedrijf is. De minimale openingstijden zijn van 12.00 uur tot 22.00 uur, 364 dagen per jaar. Verruiming van de openingstijden is aangevraagd, maar nog niet verwerkt in de exploitatie. 
 
Informatie over Franchisegever
Johnny’s Burger is een full franchiseformule die veel ondersteuning biedt aan haar franchisenemers, door gedetailleerd inzicht in de performance op vestigingsniveau. Het doel is om Johnny’s Burger tot het beste delivery concept in elke vestigingsplaats te maken en een top service te bieden aan haar klanten. Het plan is om eind 2018 een totaal van circa 30 vestigingen te hebben. Op de lange termijn wil men uitbreiden binnen Europa en in Nederland de nummer 1 worden en blijven in thuisbezorgde, kwalitatief hoogwaardige hamburgers. 
Het concept is in 2014 ontstaan in Nederland toen de oprichters samen tot de conclusie kwamen dat er in Nederland geen kwalitatieve hamburgers thuisbezorgd werden. Het idee groeide uit naar Johnny’s Burger Company en staat voor de vintage hamburgerketen: old school met slow cooked hamburgers. De oprichters zijn Tarek Cherkawi en Maarten Luk, twee ondernemers uit de restaurant franchising en verpakkingswereld. Inmiddels zijn er 15 geopende vestigingen. 
 
Concept en producten
Johnny’s Burger heeft voor ieder wat wils, met keuze uit 10 verschillende burgers, wraps, salades en bijgerechten zoals Potato Wedges en Twister Fries. Daarnaast wordt er door de productcommissie vanuit de franchiseformule elk kwartaal een nieuwe burger ontwikkeld. Het drankassortiment is smal maar doeltreffend. De klant heeft de keuze uit Coca-Cola, Fanta, Dr. Pepper, Sprite, Ice-Tea, water en Red Bull. De dranken worden voorgekoeld op 5 graden Celsius zodat bij aankomst bij de klant er een frisse drank op tafel komt. 
 
Prijs
Johnny’s Burger werkt met vaste prijzen in het hele land, met als uitgangspunt dat het voor iedereen bereikbaar is. Vanaf € 10,95 is een burgermenu aan huis te verkrijgen. De bezorging is altijd gratis binnen het verzorgingsgebied. Met de prijs zit de onderneming in het lagere segment ten opzichte van Domino’s Pizza en Sparerib Express. 
 
Plaats Alphen aan den Rijn
Alphen heeft 107.000 inwoners en is een van de snelst groeiende gemeentes met veel werkende jonge mensen. De locatie zit op een druk punt in het recent opgeleverde winkelcentrum “de Baronie” in het centrum van Alphen aan den Rijn. Naastgelegen supermarkten (Hoogvliet en Lidl) zorgen voor een goede traffic. Ook de kleine middenstand is goed vertegenwoordigd: visboer, bakker, Kruidvat, etc. Al met al een representatieve zichtlocatie. Voor kort parkeren is het tot 90 minuten gratis parkeren in de bovenliggende parkeergarage. 
 
Concurrentie
Johnny’s Burger heeft geen directe concurrentie, omdat Johnny’s Burger gespecialiseerd is in de bezorgservice. Indirecte concurrenten zijn o.a. McDonalds en lokale snackbars. De concurrentie bestaat uit de andersoortige bezorgdiensten. In hetzelfde winkelcentrum zit Domino’s pizzeria met zes bezorgfietsen. Ook zit er verderop een Subway, wat concurrentie kan vormen voor de Eat-in. In een aangrenzende wijk zit er nog een tweede Domino’s vestiging en New York Pizza. De aanwezigheid van deze vestgingen toont aan dat er een goede bezorgcultuur bestaat in Alphen. 
 
Moslims 
In Nederland wonen een kleine miljoen moslims. Jonge moslims hebben steeds meer behoefte aan een “one-stop-shop” mogelijkheid. Zij willen zonder beperkingen uit eten kunnen zonder zich druk te maken over de halal-waardigheid. Halal gecertificeerde producten kunnen rekenen op het vertrouwen van moslimconsumenten. In de out-of-home markt zie je steeds meer formules die kansen zien in de halal markt. Halal certificering speelt hierbij een cruciale rol, omdat niet-islamitische bedrijven het vertrouwen van de moslimconsument niet vanzelfsprekend genieten. Echter ook niet-moslims zijn halal-producten gaan waarderen. Zij geven de voorkeur aan halal-producten vanwege de kwaliteit en de smaak. Een halal-certificaat is dus niet alleen relevant voor moslims, maar voor iedereen die halal-kwaliteit waardeert. 
 
Distributiekanalen
 • Delivery: via de telefoon of online heeft de klant zijn bestelling geplaatst. Op het afgesproken tijdstip wordt de maaltijd op de opgegeven locatie afgeleverd. Tijdens de bereiding van een delivery bestelling krijgt de koerier het adres door en bepaalt hij zijn route zodat snelle afhandeling gegarandeerd is. 
 • Food to Go: de klant bestelt zijn maaltijd aan de foodbar of heeft dit via de telefoon of online gedaan. Na bereiding neemt de klant het bestelde mee om het ergens anders op te eten.
 • Eat in: de klant loopt binnen en bestelt zijn maaltijd aan de foodbar. Deze wordt na bereiding opgegeten in de winkel. 
Marketing 
Een groot gedeelte van de lokale marketing komt vanuit de franchisegever zelf. Bij de vestigingen worden wekelijks flyers huis aan huis verspreid in de verschillende postcodegebieden, met acties die zowel landelijk als lokaal zijn gericht. Johnny’s Burger maakt gebruik van bezorgfietsen en –scooters die ook een marketingwaarde vertegenwoordigen. Beide zijn uitgerust met een foodbox, voorzien van Johnny's Burgers signing.
 
Online/App
De duidelijk herkenbare startpagina geeft de kijker direct een bepaald vertrouwen. Johnny’s Burger heeft een retrolook van de jaren ‘50/’60. Het keuzeproces is simpel en er zijn geen bezorgkosten. De klant heeft de keuze uit contante betaling bij levering of direct online via iDeal.
 
Social media
De ondernemers zullen met Johnny’s Burger Alphen aan den Rijn op verschillende sociale platformen verschijnen, zoals Facebook Ads, Twitter, Instagram en Google reviews.
 
Ambitie ondernemers
Dit jaar is de Johnny’s Burger vestiging in Alphen aan den Rijn uitgegroeid tot een begrip in de omgeving. Er wordt een constante kwaliteit en snelle bezorging geboden. Ramón en Akki willen voortborduren op dit succes met de kernwaarden als uitgangspunt. De kernwaarden laten zien vanuit welke basisgedachte Johnny’s Burger denkt en doet.
 • Talent verwezenlijken: Johnny’s medewerkers zitten vol gekend en ongekend talent. Door deze met elkaar te ontdekken en te verbinden is Johnny’s Burger in staat om elke dag te oogsten.
 • Kwaliteit: door talent te verwezenlijken komt de interne kwaliteit tot bloei en is Johnny’s Burger in staat om de klant exact te leveren waar hij naar verlangt.
 • Vertrouwen: door op elkaar te kunnen rekenen en met elkaar te bouwen maakt Johnny’s Burger een (h)eerlijk product.
Structuur
 
 

Financieringsbehoefte

De ondernemers nemen een reeds bestaande vestiging over middels een activa/passiva transactie. Er zijn geen nieuwe investeringen nodig.
 
Goodwill € 10.000,-
Installaties en vergoeding bouwkundige voorzieningen  € 55.000,-
Inventaris en vervoermiddelen € 40.000,-
Franchise fee € 6.000,-
Voorraad € 3.000,-
Waarborgsom huur € 5.000,-
Werkkapitaal € 16.000,-
Totaal € 135.000,-
Eigen vermogen (achtergestelde lening ondernemers) € 40.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 95.000,-
 
Leenbedrag: € 95.000
Rente: 7,5%
Looptijd: 48 maanden, lineaire maandelijkse aflossing.

Risico

Belangrijkste risico’s
De belangrijkste risico's met de bijbehorende risico beperkende maatregelen zijn:
 • Risico van achterblijvende omzet. Dit is een beperkt risico, omdat het al een bestaande, goedlopende vestiging is. De omzetprognose is mede gebaseerd op de ervaringen bij andere vestigingen. 
 • Risico op uitval personele bezetting. Er is een relatief klein team dat elkaars werk moet kunnen overnemen. Ze moeten onafhankelijk van elkaar kunnen werken en kunnen inspringen op eventuele uitval van een ander. 
 • Risico’s die gepaard gaan met uitoefening van het bedrijf. Er wordt een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten, naast rechtsbijstand. Uiteraard ook een brand-, inboedel-, en geldverzekering.  
 • Risico van arbeidsongeschiktheid of overlijden van de ondernemer. Beide ondernemers hebben een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. 
Zekerheden en voorwaarden
 • De debiteuren zijn Johnny’s Burger Alphen ad Rijn V.O.F. met als vennoten Ramón Steen en Güngör Akkiliç. Daarbij tekent de echtgenote van Güngör Akkiliç, Aynur Akkiliç hoofdelijk mee als debiteur. Vanwege de gekozen rechtsvorm zijn alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Naast de met hypotheek te bezwaren overwaarde in de woning van de ondernemers is de vermogenspositie in privé beperkt. 
 • Voor beide vennoten wordt door de Stichting Zekerhedenagent Collin Crowdfund hypotheek gevestigd van elk € 40.000,- als 2e in rang op hun privéwoningen.* 
 • Er wordt een dalende overlijdensrisicoverzekering afgesloten op beider levens ter hoogte van € 95.000,- gelijk aan de looptijd van de lening. De verzekering zal worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. 
 • De inventaris van Johnny’s Burger Alphen aan den Rijn V.O.F. zal worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • De franchisegever geeft een terugkoopverklaring af tegen de boekwaarde van de inventaris met een afschrijvingstermijn van 60 maanden.

* De huidige taxatiewaarde van de woning van Ramon Steen is € 250.000,- met een huidige hypothecaire lening van € 208.000,-. Op de woning van Güngör Akkiliç en Aynur Akkiliç rust een hypothecaire lening van € 218.000,- met een huidige taxatiewaarde van € 285.000,-.

Dun & Bradstreet
De Dun & Bradstreet score van Johnny's Burger Alphen aan den Rijn V.O.F noteert een Laag risico.
 
Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is mede gebaseerd op de cijfers van de huidige vestiging (eerste halfjaar 2017), de balans na investering en prognoses voor 2017-2019. De prognoses passen bij de markt en ervaringscijfers van vergelijkbare vestigingen van de franchiseformule. Ze zijn opgesteld door de ondernemers in samenwerking met de franchisegever. De overall Collin Credit Score is Ruim voldoende.
 
Rentabiliteit
De vestiging wordt per eind september 2017 overgenomen. De prognose over vier maanden in 2017 leidt naar een omzet van € 120.000,-. Na aflossing van de lening bij Collin Crowdfund resteert er voor 2017 een verwachte cashflow van € 17.000,- (score Goed). Voor heel 2018 wordt een omzet van € 362.000,- en een cashflow van € 43.000,- geprognosticeerd. Na aflossing van de lening bij Collin Crowdfund resteert er voor 2018 een verwacht netto cashflowoverschot van € 20.000,- (score Goed). Het gaat hier om een bestaande vestiging, waarbij de score gebaseerd is op goed onderbouwde prognoses. Wij kwalificeren de Rentabiliteit voorzichtigheidshalve op Ruim voldoende. 
 
Solvabiliteit
De solvabiliteit (risicodragend vermogen/balanstotaal) na financiering bedraagt 30% (Ruim voldoende) op een balanstotaal van € 132.000,-. Per ultimo 2017 zal deze solvabiliteit naar verwachting licht stijgen, om in 2018 verder te groeien door ingehouden winst en aflossingen op de lening via Collin Crowdfund naar 58% op een balanstotaal van € 149.000,- (score Excellent). Voor dit moment wordt de score voor de Solvabiliteit van de balans na financiering aangehouden en deze komt op Ruim voldoende. 
 
Liquiditeit
Door de aard van de activiteiten en de structurering van de overname (activa-transactie) komen weinig vlottende activa voor, maar de aanwezige vlottende activa zijn wel grotendeels liquide middelen. Daardoor is de current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) na financiering 0,9 (score Matig). Per ultimo 2017 zal de liquiditeit naar verwachting stijgen en komt de current ratio uit op 1,4 (Ruim voldoende). Voor Johnny’s Burger Alphen aan den Rijn wordt de current ratio in 2018 geprognosticeerd op 2,8. Voor nu hanteren wij voor de de Liquiditeit de score Voldoende.
 
Samenvattend
Rentabiliteit: Ruim Voldoende
Solvabiliteit: Ruim Voldoende 
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Ruim Voldoende 

Extra beloning

Investeerders vanaf € 1.000,- ontvangen een kortingskaart voor 10% korting gedurende de looptijd van de lening bij bestellingen in alle vestigingen van Johnny’s Burger Company. 

De kortingskaart zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-40301 heeft € 500 geïnvesteerd.
25-09-2017 om 10:26
investeerder-21239 heeft € 500 geïnvesteerd.
25-09-2017 om 10:06
investeerder-20884 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
25-09-2017 om 10:06
investeerder-17930 heeft € 500 geïnvesteerd.
25-09-2017 om 10:06
investeerder-39545 heeft € 500 geïnvesteerd.
25-09-2017 om 10:05

Reacties

Investeerder – 16637
26-09-2017 12:04
Wellicht kunt u mij helpen. Er staat: “Leendoel De lening wordt gebruikt voor de overname van de bestaande Johnny’s Burger vestiging in Alphen aan den Rijn. Deze vestiging is eerder door Collin Crowdfund gefinancierd; deze lening wordt met de verkoop volledig afgelost.” Echter, in de opgave Financieringsbehoefte komt de eerdere lening niet terug. Dit wordt dus op andere manier gefinancierd? Waarom wordt dit niet weergegeven in het overzicht?

Collin Crowdfund
26-09-2017 12:07
Beste investeerder,
Hartelijk dank voor uw bericht.

Deze aanvraag van Johnny’s Burger Alphen aan den Rijn V.O.F. is voor de overname in de vorm van een activa passiva transactie voor de bestaande vestiging van Johnny’s Burgers Alphen aan de Rijn. Zij betaalt met behulp van deze financiering de totale overnamesom van € 135.000,- aan de oude franchisenemer. Deze overnamesom is gespecificeerd weergegeven in het investeringsoverzicht en zij nemen hierbij niet de schuld over van de oude franchisenemer.

Wel gaat de oude franchisenemer na ontvangst van de overnamesom de openstaande schuld die hij nog heeft bij Collin Crowdfund aflossen uit deze overnamesom. Dit is een transacties tussen de oude franchisenemer en Collin Crowdfund en komt voort uit het stopzetten van de activiteiten waarvoor hij de destijds de financiering heeft aangevraagd.

Met vriendelijke groet,
Collin Crowdfund

Investeerder – 39878
10-10-2017 13:09
U hebt naar aanleiding van de berichten van 9 oktober de score “laag risico” en “ruim voldoende” gehandhaafd; is deze status nog steeds van toepassing ?

Collin Crowdfund
10-10-2017 13:13
Beste investeerder,

Bedankt voor uw bericht. De status blijft gehandhaafd. Zoals wij ook aangegeven hebben in onze e-mail en bovenaan de pitch, betekent deze aanpassing een beperkte afname van de verstrekte zekerheden. Voor ons is dit onvoldoende aanleiding om de scores hierop aan te passen. Daarbij is de Dun & Bradstreet score (laag risico) een onafhankelijke score waar wij geen invloed op hebben. De Collin Credit Score blijft Ruim voldoende omdat de financiële gegevens waarop deze score gebaseerd is niet gewijzigd zijn.

Met vriendelijke groet,
Collin Crowdfund

Ondernemer

Güngör Akkiliç en Ramón Steen

Crowdfund Coach


Henk Beke