28018

Johnny’s Burger Tilburg

€ 140.000  |  8,0% rente  |  60 maanden  Investeerders: 165
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

12 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 14-09-2017 in 2 uur volgeschreven door 165 investeerders

Samenvatting

Johnny’s Burger is een Eat in, Food to Go én Take Away concept dat eerlijke, smaakvolle en kwalitatief goede hamburgers thuisbezorgt. Het doel van deze leningaanvraag is om begin september 2017 een nieuwe Johnny’s Burger franchisevestiging te openen door Evren Bal en Gokhan Timar in Tilburg. Johnny’s Burger is een full franchiseformule die veel ondersteuning biedt aan haar franchisenemers, door gedetailleerd inzicht in de performance op vestigingsniveau en als het moet op orderniveau. Er zijn nu 20 Johnny’s Burger vestigingen in Nederland. Uniek aan de burgers van Johnny is de authentieke, à la minute bereiding. Elke burger komt uit zijn eigen vacuümverpakking en wordt pas op de bakplaat tot een hamburger gevormd. Dit geeft een sublieme persoonlijke eetbeleving. 

Financieringsbehoefte
De totale investeringsbehoefte van JBC Tilburg B.V. bedraagt € 180.000,-. Hiervan wordt € 40.000,- middels achtergestelde leningen ingebracht. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 140.000,-. De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8,0% gedurende de gehele looptijd.

Risico
Dun & Bradstreet kwalificeert de onderneming als Verhoogd risico. De Collin Credit Score is Voldoende. De debiteuren voor de financiering zijn JBC Tilburg B.V., Bal Holding B.V. en Eray Holding B.V. De ondernemers geven een gezamenlijke persoonlijke borgstelling af voor het gehele leenbedrag. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde. Er is door beide ondernemers een overlijdensrisicoverzekering afgesloten welke wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. De huidige en toekomstige inventaris van JBC Tilburg B.V. wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. De franchisegever geeft tevens een terugkoopverklaring af voor de inventaris. Tenslotte worden de leningen ter hoogte van in totaal € 40.000,- van de personal holdings van de ondernemers achtergesteld ten opzichte van de Collin investeerders.

Video Pitch

Leendoel

De lening wordt gebruikt voor de verbouwing en inrichting van de nieuwe Johnny’s Burger vestiging in Tilburg. Verder zal de lening ook gebruikt worden voor de aanschaf van apparatuur en vervoersmiddelen en ten slotte als lokaal marketingbudget voor met name het eerste jaar.

Ondernemer

Evren Bal (36 jaar) woont in Nijmegen en is getrouwd met Zeynep Bal-Akagündüz (36 jaar). Samen hebben ze twee kinderen. In 2002 is Evren cum laude afgestudeerd voor zijn IT opleiding aan de universiteit in Izmir en Isparta in Turkije. 
Sinds 2005 is Evren zelfstandig ondernemer in beveiligingssystemen en de IT sector. Eind 2015 heeft hij met een compagnon een Nederlandse Award mogen ontvangen voor de beste Turkse Ondernemer van het jaar. Na 12 jaar ondernemen in beveiligingssystemen en de IT sector wil Evren een jongensdroom waarmaken: het runnen van een eigen fastfoodzaak. Nadat hij verschillende concepten heeft bekeken, sprak Johnny’s Burger het meest aan. Toen bekend werd dat Johnny’s Burger een vestiging in Tilburg wilde beginnen, aarzelde hij geen moment. 

Gokhan Timar (35 jaar) woont in Druten en is getrouwd met Janey Timar-Ernste. Ook zij hebben twee kinderen. Gokhan heeft eerst 10 jaar gewerkt als elektricien in de panelenbouw. Naast zijn werkzaamheden heeft hij verschillende avondstudies gevolgd. In 2007 is Gokhan begonnen als ZZP’er en heeft hij gewerkt aan grote projecten bij Schiphol, Nutricia en voor jachtschepen op de Arabische Emiraten. In 2008 heeft hij eerst samen met zijn compagnon projecten aangenomen. Vervolgens is hij in 2010 alleen verder gegaan met een eigen bedrijfspand te Druten. Naast zijn huidige werk, wil hij zich ook richten op de foodsector. Het totaalconcept en daarbij het unieke van Johnny’s Burger sprak hem meteen aan. 

Evren heeft neveninkomsten uit zijn IT-bedrijf (licenties en abonnementen) en zijn vrouw heeft een baan als P&O-adviseur. Dat maakt ze minder afhankelijk van het resultaat van de onderneming. Gokhan houdt zijn eigen bedrijf vooralsnog aan, en heeft ook daar inkomen uit. Zijn vrouw Janey is allround Beauty Specialist. Ze heeft haar eigen salon en geeft gespecialiseerde- en verzorgende behandelingen. Evren zal 5 à 6 dagen per week aanwezig zijn in Tilburg en zal de administratie verzorgen. Zijn echtgenote verzorgt de HR (recruitment en planning). Gokhan zal voorlopig 3 dagen per week in de zaak staan. Evren is feitelijk degene die de leiding heeft over de vestiging en zal worden ondersteund door een fulltime bedrijfsleider. Het doel is dat ze alle werkzaamheden kunnen verrichten en van elkaar kunnen overnemen. Zo zal er op de rustige maandag & dinsdag geen ander personeel in de keuken aanwezig zijn.

Onderneming

Onderneming
Johnny’s Burger Tilburg B.V. maakt hamburgers op bestelling. Na bereiding worden de hamburgers ter plekke genuttigd of zo snel mogelijk bezorgd bij de klant. Het bezorggebied is bewust niet heel groot, omdat de versheid van de hamburgers anders niet gegarandeerd kan worden, terwijl dat juist een ‘unique selling point’ van het bedrijf is. De minimale openingstijden zijn van 12.00 uur tot 22.00 uur, 364 dagen per jaar. Verruiming van de openingstijden is voor de vestiging in Tilburg aangevraagd, maar nog niet verwerkt in de exploitatie.  Vanaf 1 oktober wordt de vestiging aangesloten bij Thuisbezorgd.nl.

Informatie over Franchisegever
Johnny’s Burger is een full franchiseformule die veel ondersteuning biedt aan haar franchisenemers, door gedetailleerd inzicht in de performance op vestigingsniveau. Het doel is om Johnny’s Burger tot het beste delivery concept in elke vestigingsplaats te maken en een top service te bieden aan haar klanten. Het plan van de franchisegever is om per ultimo 2018 ongeveer 30 vestigingen te hebben. Op de lange termijn wil men uitbreiden binnen Europa en in Nederland de nummer 1 worden én blijven in thuisbezorgde, kwalitatief hoogwaardige hamburgers. 
Het concept is in 2014 ontstaan in Nederland toen de oprichters samen tot de conclusie kwamen dat er in Nederland geen kwalitatieve hamburgers thuisbezorgd werden. Het idee groeide uit naar Johnny’s Burger Company en staat voor de vintage hamburgerketen: old school met slow cooked hamburgers. De oprichters zijn Tarek Cherkawi en Maarten Luk, twee ondernemers uit de restaurant franchising en verpakkingswereld. Inmiddels zijn er 20 geopende vestigingen. Johnny’s Burger Tilburg wordt een nieuwe franchisevestiging. Later dit jaar worden er vestigingen geopend in Almere, Utrecht en Groningen en Roosendaal.

Concept en producten
Johnny’s Burger heeft voor ieder wat wils, met keuze uit 10 verschillende burgers, wraps, salades en bijgerechten zoals Potato Wedges en Twister Fries. Daarnaast wordt er door de productcommissie vanuit de franchiseformule elk kwartaal een nieuwe burger ontwikkeld. Het drankassortiment is niet groot maar wel doeltreffend. De klant heeft de keuze uit Coca-Cola, Fanta, Dr. Pepper, Sprite, Ice-Tea, water en Red Bull. 

Prijs
Johnny’s Burger werkt met vaste prijzen in het hele land, met als uitgangspunt dat het voor iedereen betaalbaar is. Vanaf € 9,95 is een burgermenu aan huis te verkrijgen. De bezorging is gratis binnen het verzorgingsgebied. Met de prijs zit de onderneming in het lagere segment ten opzichte van de concurrentie, zoals Domino’s Pizza en Sparerib Express. 

Plaats 
Tilburg is de vijf na grootste gemeente van Nederland met 212.000 inwoners. Het is een studentenstad met een universiteit en enkele hogescholen. Johnny’s Burger wordt gevestigd aan het Pieter Vreedeplein in Tilburg. Dit is een A-locatie in het centrum met veel winkels, uitgaansgelegenheden (Pathé, Jacks Casino) en enkele grote bedrijven. Het nieuwe pand is onderdeel van de herontwikkeling van het centrumgebied achter de voormalige V&D. Het ligt aan Pieter Vreedeplein en wordt vanbinnen aangepast en ingericht aan de eisen van de formule. 
Johnny’s Burger Tilburg wordt een combinatie van Eat in, Take away en Delivery. De inrichting is strak maar gezellig, vriendelijk en oud-Amerikaans. Daardoor ziet het er modern en vers uit. De nieuwe vestiging heeft een tiental stoelen binnen en een terras buiten met 20 stoelen. Het terras heeft grote parasols, zijschotten en terrasverwarming, waardoor er nagenoeg het hele jaar gebruik van gemaakt kan worden. 

Er is relatief veel concurrentie aanwezig. In het centrum zijn ook andere delivery bedrijven zoals Burger Business en De Beren Bezorgrestaurant. Daarnaast zijn McDonald’s, KFC en lokale snackbars concurrenten. Johnny’s Burger onderscheidt zich door echte homemade burgers. De burgers worden per bestelling bereid en niet op voorhand zoals bij de grote ketens. Tevens is het mogelijk om zelf een hamburger samen te stellen door additionele producten toe te voegen. Johnny’s Burger was de eerste professionele hamburgerketen in Nederland die hamburgers thuisbezorgt. Helaas valt niet heel Tilburg onder het verzorgingsgebied van het Pieter Vreedeplein, hoewel het hele centrum wel kan worden bereikt. De doelstelling is dat er binnen drie jaar een tweede of derde vestiging is in Tilburg. Zo zijn de hamburgers van Johnny’s voor iedereen in Tilburg bereikbaar!

Doelgroepen Tilburg
Voor Eat-in bestaat de doelgroep uit het winkelend- en uitgaanspubliek en bezoekers van de bioscoop tegenover het winkelpand. Delivery en Take Away is populair onder studenten, alleenstaanden en tweeverdieners zonder kinderen. Deze doelgroepen worden dan ook actief benaderd. Tevens heeft Johnny’s Burger een halal certificering. 

Marketing 
Een groot gedeelte van de lokale marketing komt vanuit de franchisegever zelf. Bij de vestigingen worden wekelijks flyers huis aan huis verspreid in de verschillende postcodegebieden, met acties die zowel landelijk als lokaal zijn gericht. Johnny’s Burger maakt gebruik van bezorgfietsen en -scooters die ook een marketingwaarde vertegenwoordigen. Beide zijn uitgerust met een foodbox, voorzien van Johnny's Burgers logo. De ondernemers zullen met Johnny’s Burger Tilburg op verschillende sociale platformen verschijnen in de social media, zoals Facebook, Twitter, Instagram en Google reviews.

Online/App
De duidelijk herkenbare startpagina geeft de kijker direct een bepaald vertrouwen. Johnny’s Burger heeft een retrolook van de jaren ‘50/’60. Het keuzeproces is simpel en er zijn geen bezorgkosten. De klant heeft de keuze uit contante betaling bij levering of direct online via iDeal.
 
Structuur
De ondernemers hebben beide een nieuwe personal holding opgericht, met daarin elk 50% van de aandelen van de nieuwe JBC Tilburg B.V. Beide houden ze naast JBC Tilburg voorlopig nog andere activiteiten aan met hun eenmanszaak. De eenmanszaak Nerotech draait vooral op abonnementen en licenties; de tijdsbelasting is enkele uren in de ochtend per dag, waarna Evren de rest van de dag kan besteden aan JBC Tilburg B.V. Gokhan besteed minimaal drie dagen per week aan zijn eenmanszaak, de rest (vaak ’s avonds en in t weekend) aan JBC Tilburg. Ondernemers verdienen elk gemiddeld tussen de € 1.500,- en € 2.000,- per maand met hun eenmanszaak, waardoor ze minder financieel afhankelijk zijn van de inkomsten uit JBC Tilburg

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht
 
Verbouwing en inrichting € 62.500,-
Installaties, inrichting en vervoermiddelen € 42.500,-
Franchise fee en marketingkosten € 24.500,-
Voorraad en opstartkosten € 9.000,-
Waarborgsom huur  € 8.000,-
Liquide middelen en BTW € 33.500,-
Totale investering € 180.000,-
Achtergestelde lening  € 40.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 140.000,-
Leenbedrag: € 140.000,-
Rente: 8,0%
Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing.

Risico

Belangrijkste risico’s
De belangrijkste risico's met de bijbehorende risico beperkende maatregelen zijn:
 
 • Risico van achterblijvende omzet: dit is het grootste risico voor de onderneming. Dit wordt ondervangen door een goede en effectieve marketingcampagne bij de start. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van de ervaring van de franchisegever. De omzetprognose is mede gebaseerd op de ervaringen bij andere Johnny’s Burger vestigingen.
 • Risico op uitval personele bezetting: er is een relatief klein team dat elkaars werk moet kunnen overnemen. Ze moeten onafhankelijk van elkaar kunnen werken en kunnen inspringen bij eventuele uitval van een ander. 
 • Risico’s die gepaard gaan met uitoefening van het bedrijf: er wordt een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten, naast rechtsbijstand. En uiteraard een brand-, inboedel-, en geldverzekering.
 • Arbeidsongeschiktheid of overlijden van de ondernemer: beide ondernemers hebben een overlijdensrisicoverzekering afgesloten welke wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 
Zekerheden en voorwaarden
 • De debiteuren zijn JBC Tilburg B.V., Bal Holding B.V. en Eray Holding B.V.
 • De heer E.M. Bal en G. Timar geven een gezamenlijke persoonlijke borgstelling af voor € 140.000,-. De beide partners tekenen mee als borg voor deze borgstelling. De borgstelling heeft op dit moment morele waarde. 
 • Er is een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van E.M. Bal en G. Timar ter hoogte van € 140.000,-, met een looptijd gelijk aan die van de lening. De verzekering zal worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. 
 • De huidige en toekomstige inventaris van JBC Tilburg B.V. zal worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • De franchisegever geeft een terugkoopverklaring af voor de inventaris tegen 100% van de boekwaarde (bij een afschrijvingstermijn van 60 maanden). 
 • De franchisegever geeft een verklaring af waarbij men in geval van default van JBC Tilburg maximaal zes maanden de rente en aflossing voldoet. 
 • De lening van C.E.M. Bal ter hoogte van € 15.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze lening wordt pas op 30-9-2022 afgelost. De rente van 7,0% wordt wel jaarlijks betaald.
 • Een lening van E.M. Bal ter hoogte van € 5.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze lening wordt pas op 30-9-2022 afgelost. De rente van 7,0% wordt wel jaarlijks betaald.
 • Een lening van G. Timar ter hoogte van € 20.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze lening wordt pas op 30-9-2022 afgelost. De rente van 7,0% wordt wel jaarlijks betaald.
 
Dun & Bradstreet
De Dun & Bradstreet score noteert voor JBC Tilburg B.V. een Verhoogd risico. Bal Holding B.V. en Eray Holding B.V. noteren beide een Verhoogd Risico. Voor deze aanvraag hanteren we de score Verhoogd Risico, omdat het een startende onderneming betreft. 
 
Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is mede gebaseerd op de geconsolideerde balans na investering en de prognoses voor de jaren 2017-2019. De prognoses passen bij de markt en ervaringscijfers van vergelijkbare vestigingen van de franchiseformule. Ze zijn opgesteld in samenwerking met de franchisegever. De overall Collin Credit Score is Voldoende.
 
Rentabiliteit
De prognose over de laatste vier maanden van 2017 leidt naar een omzet van € 157.000,- en een genormaliseerde cashflow van negatief € 6.000,-, wat onder andere wordt veroorzaakt door de aanloopkosten. Twee-derde van de omzet uit bezorgingen komt online binnen via Thuisbezorgd.nl. De kosten hiervan worden tot de inkoopkosten gerekend. Over geheel 2018 wordt een omzet geprognosticeerd van € 522.000,- en een genormaliseerde cashflow van € 54.000,-. Na aflossing van de lopende leningen bij Collin Crowdfund resteert er voor 2018 een verwacht netto cashflowoverschot van € 28.000,- (score Goed). Omdat de prognose nog wel waargemaakt moet worden, beoordelen wij de Rentabiliteit op Voldoende. 
 
Solvabiliteit
De solvabiliteit (risicodragend vermogen / balanstotaal) op het moment van financiering bedraagt 22% (score Voldoende) op een balanstotaal van € 180.000,-. Per ultimo 2017 zal het balanstotaal dalen naar € 162.000,- (door het opgelopen verlies in de eerste vier maanden en de aflossingen). De solvabiliteit wordt per ultimo 2017 geprognosticeerd op 16% (score Voldoende). Per ultimo 2018 is de solvabiliteit volgens de prognose hersteld naar 32% bij een balanstotaal van € 177.000 (score Ruim voldoende). Voor dit moment hanteren we score voor Solvabiliteit op Voldoende. 
 
Liquiditeit
De vestigingen van Johnny’s Burger kennen een seizoenpatroon, waar in de liquiditeitsprognose rekening mee is gehouden. De current ratio (vlottende activa / vlottende passiva) op het moment van financieren is 2,2 (score Excellent). Doordat de BTW deels wordt mee gefinancierd, ontstaat er na teruggave extra werkkapitaal waaruit de aanloopkosten opgevangen kunnen worden. Per ultimo 2017 zal de liquiditeit naar verwachting dalen en komt de current ratio uit op 1,4 (score Goed) om vervolgens verder toe te nemen in 2018 naar 1,9 (score Excellent). Wij beoordelen de Liquiditeit als Ruim voldoende. 
 
Samenvattend
Rentabiliteit: Voldoende
Solvabiliteit: Voldoende 
Liquiditeit: Ruim voldoende
Overall: Voldoende

Extra beloning

Investeerders die een bedrag van € 1.000,- of meer investeren, ontvangen een kortingskaart voor 10% korting gedurende de looptijd van de lening bij bestellingen in alle vestigingen van Johnny’s Burger Company. 

De kortingskaart zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-41196 heeft € 500 geïnvesteerd.
14-09-2017 om 11:49
investeerder-21267 heeft € 500 geïnvesteerd.
14-09-2017 om 11:43
investeerder-38801 heeft € 500 geïnvesteerd.
14-09-2017 om 11:29
investeerder-16140 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
14-09-2017 om 11:21
investeerder-12733 heeft € 2.500 geïnvesteerd.
14-09-2017 om 11:20

Ondernemer

Evren Bal en Gokhan Timar

Crowdfund Coach


Henk Beke