37861

Kvik Groningen

€ 285.000  |  7,5% rente  |  50 maanden  Investeerders: 264
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 5-05-2021 in 1 uur volgeschreven door 264 investeerders

Samenvatting

Deens Design Groningen B.V. met als handelsnaam Kvik Groningen, wordt een franchisevestiging binnen de Kvik-formule. Kvik biedt keukens, badkamers en garderobes in Deens design voor een verrassend lage prijs. De opening van de nieuwe vestiging staat gepland voor eind juni 2021.

Invloed coronavirus
Corona heeft in 2020 een beperkte impact gehad op Kvik in Nederland. Winkels bleven in de eerste golf open. Er kwamen minder bezoekers, maar men kwam wel gerichter. De Kvik-vestigingen organiseerden online meetings met klanten, videobellen en verruimde openingstijden. 

Bij de lockdown vanaf december is gebruik gemaakt van de ervaringen van Kvik in België, waardoor de Nederlandse vestigingen snel konden schakelen en organiseerden de Kvik-vestigingen online meetings met klanten (home-selling) en videobellen. De orderomzet bij Kvik tijdens de eerste veertien weken van 2021 was meer dan 50 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar (met de eerste lockdown). Vooruitzichten voor de branche zijn nog altijd positief.

Financieringsbehoefte
De totale investering is € 360.000,-. Met een eigen inbreng van € 40.000,- en een achtergestelde lening van € 35.000,- van Kvik A/S is de gevraagde financiering via Collin Crowdfund € 285.000,-. De looptijd is 50 maanden waarvan de eerste 8 maanden aflossingsvrij. Daarna volgt een lineaire aflossing in 42 maanden. De rente bedraagt 7,5% per jaar gedurende de gehele looptijd. 

Risico
Voor deze aanvraag hanteren we de kwalificatie van Dun & Bradstreet Verhoogd risico. De Collin Credit Score is Voldoende. 
De volgende zekerheden en voorwaarden zijn van toepassing:

 • De debiteuren zijn Deens Design Groningen B.V. en A. Haakma Beheer B.V.
 • De heer A. Haakma geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 175.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde. 
 • De lening van Kvik A/S ter hoogte van €35.000,- wordt gedurende drie jaar achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van Deens Design Groningen B.V. en A. Haakma Beheer B.V. worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Kvik Nederland B.V. (namens Kvik A/S) geeft een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin voor de vaste activa gelijk aan 80% van de boekwaarde (met een afschrijvingstermijn van 60 maanden). Daarnaast wordt een terugkoopverklaring afgegeven voor de voorraad in de showroom en toekomstige courante voorraden tegen boekwaarde.
 • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van de heer A. Haakma voor € 285.000,-. Deze is dalend en gelijk aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin.
 • Het is mogelijk per kalenderjaar maximaal 10% van het oorspronkelijke leenbedrag extra af te lossen zonder extra vergoedingsrente.
 • Via Collin Crowdfund zijn eerder verschillende andere vestigingen van Kvik gefinancierd. Deze leningen lopen naar tevredenheid. De recent via Collin Crowdfund gefinancierde vestiging in Zwolle opent eind april en de vestiging Enschede opent naar verwachting eind juni 2021.

Leendoel

De nieuwe zaak wordt aangepast naar een showroom in het Kvik-concept. De financiering wordt aangewend voor de kosten die dit met zich meebrengt. Daarnaast wordt de financiering aangewend voor de huurgarantie, franchisefee en het werkkapitaal.

Ondernemer

Anton Haakma (1985) woont samen met zijn gezin in Leeuwarden. Na zijn MBO opleiding is hij gaan werken in de facilitaire dienstverlening. Sinds 2010 is hij werkzaam in de keukenbranche bij Keuken Kampioen en Nieuwenhuizen Keukens. In deze periode heeft hij zich ontwikkeld tot een succesvolle vestigingsmanager en veel ervaring opgedaan in het verkoopproces en uitleveren van keukens; naar tevredenheid van de klant. In 2019 kwam Anton in contact met Kvik. Hij werd enthousiast van de mensen bij Kvik, de organisatie, de transparante werkwijze en goede producten. Zijn ambitie is om in het eerste jaar het bedrijf in Groningen op te bouwen met tevreden klanten. De sterke formule en marketing ondersteuning vanuit Kvik gaat daarbij helpen. 

Kvik onderscheidt zich qua prijsformule van andere grote keukenwinkels. Bij Kvik word je geholpen, zoals je zelf ook geholpen wilt worden. De prijs is transparant en niet misleidend. Daarbij is Kvik in een vergevorderd stadium met haar duurzaamheidmissie. De productie van Kvik is CO2 positief. Bovendien zijn alle houten onderdelen van de producten, zoals fronten, kasten en werkbladen van verantwoorde bosbouw en gecertificeerde bronnen, alle folie bedekte fronten zijn van gerecycled plastic PET-flessen. Het MDF hout wat ze gebruiken in dezelfde kastfront is van recyclede MDF, wat nu nog uniek is op de keukenmarkt. De combinatie van transparante prijzen, het gebruik van duurzame materialen en  Het Deens design maken Kvik een perfecte franchiseformule voor de regio Groningen.

Onderneming

Kvik is in 1983 opgericht in Denemarken door Knud Boel Troelsen. In de opstartfase is het Kvik-assortiment verkocht via bestaande retailers. In 1992 heeft Kvik zijn eerste eigen winkels geopend in Denemarken. In 2002 ging Kvik de Deense grens over en opende winkels in Zweden, Noorwegen en Finland. In 2005 is Kvik verkocht aan Ballingslöv International AB of Sweden, in dat jaar opende Kvik zijn eerste winkels in Nederland en België. Momenteel heeft Kvik 160 winkels wereldwijd. 

Ballingslöv is één van de grotere keuken-, badkamer- en garderobefabrikant en -retailer en is onderdeel van Stena Adactum, één van ‘s werelds grootste investeringsmaatschappijen. Ballingslöv heeft een langetermijnstrategie zonder exit horizon. De bedrijfsslogan is ‘’Building strong companies’’. Stena Adactum is onderdeel van Stena, beter bekend van Stena Lines. 

Franchiseformule
Kvik biedt keukens, badkamermeubels en garderobekasten aan in Deens design voor een verrassend lage prijs. Kvik is een uit Denemarken afkomstig, en in West-Europa sterk groeiend winkelconcept, dat geleid wordt door franchisenemers.

Kvik betekent in het Deens snel en slim. Dit is terug te vinden in de snelle en slimme concepten die zorgen dat er voor elke portemonnee en woning een passende en doordachte oplossing geboden wordt. Bij Kvik kan men onder andere terecht voor extra diepe keukens, extra hoge keukens, slimme opbergsystemen, design vormgeving en strakke werkbladen.

Het Deens design is een klasse apart. Het is mooi, eenvoudig en houdt tegelijkertijd rekening met vorm en functie. Het kent een hoge kwaliteit. Omdat Kvik van mening is dat iedereen recht heeft op mooi Deens design in huis, biedt Kvik Deens design aan in een prijsklasse die voor velen is weggelegd. Het is voor Kvik een erezaak om kwaliteitsproducten te ontwikkelen die jarenlang gebruikt kunnen worden.

Kvik Keukens, Badkamers & Garderobes heeft 23 winkels in Nederland waarvan het merendeel is gesitueerd in de Randstad. Er is een groeistrategie ingezet om de succesvolle formule verder uit te breiden. Al meer dan 30 jaar levert Kvik Deense design tegen lage prijzen. Kvik vindt dat het kopen van een keuken net zo leuk moet zijn als het leven in die keuken.

Markt
Kvik Groningen wordt gevestigd op Winkelplein Reitdiephaven. Dit gebied ligt aan de rand van Groningen in een echt Scandinavische omgeving met gratis parkeergelegenheid. Het winkelgebied ligt op twee minuten afstand vanaf de snelweg. Doordat de vestiging langs een doorgaande weg ligt, is de zichtbaarheid uitstekend. Kvik Groningen heeft een showroom van 410 m² en een elders gelegen magazijn. 

Groningen is de grootste stad van noordelijk Nederland. In de stad wonen 200.000 inwoners en er zijn plannen voor 4.000 nieuwe woningen. Recent is bekend geworden dat er daarnaast nog zo’n 50.000 nieuwe woningen komen in de provincie Groningen.

De primaire markt voor Kvik in de Groningse regio omvat 400.000 inwoners. Kvik richt zich op consumenten tussen de 25 en 70 jaar oud, die een eigen woning of appartement bezitten en overwegen om een nieuwe keuken, badkamer of (garderobe-) kast aan te schaffen en tegelijkertijd geïnteresseerd zijn in trendgevoelig design en decor. Qua communicatie richt Kvik zich vooral op vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar omdat zij vaak de doorslaggevende factor zijn in de keukenaankoop. In Groningen zijn meerdere aanbieders van keukens, badkamers en garderobekasten, veelal verder weg gelegen van het Woonplein. 

Onderscheidend vermogen
De Deense ontwerpfilosofie is simplistisch wat duidelijk terugkomt in de collectie. Zo zijn nagenoeg alle modellen greeploos met vlakke fronten. Deze rustige serene uitstraling biedt gelijk het gemak van het schoonhouden. Kvik streeft er doelbewust naar om zich op het gebied van merk, design, prijs en service te onderscheiden van haar concurrenten en geeft, onder andere met haar kwaliteitsgarantie, Kvik-klanten zoveel mogelijk waarde voor hun geld.

Onderdeel van de Kvik-formule zijn de diensten die worden aangeboden. Zo zijn er drie serviceniveaus:

 • Doe het zelf: de bestelde producten worden opgehaald of tegen betaling geleverd in platte pakketten voor de ervaren doe-het-zelver;
 • Doe het leuk: de kasten worden tegen betaling voorgemonteerd en kunnen worden opgehaald of tegen betaling worden geleverd, zo is er enkel nog de installatie thuis;
 • Doe het makkelijk: tegen betaling wordt alles bij de klant thuis volledig geïnstalleerd.

Kvik biedt goede kwaliteit voor een eerlijke prijs, is transparant en er wordt geen gebruik gemaakt van misleidende ‘van/voor’-prijzen. In alle offertes en orders is volledig inzichtelijk hoe de prijs is opgebouwd.

Kvik Keukens, Badkamers en Garderobes haalt zijn inkomsten uit het verkopen, monteren, leveren en installeren van deze producten. De verkopen bestaan voor 90% uit keukens en de resterende 10% uit badkamers en garderobes. Er wordt vanuit marketing sterker ingezet op de verkoop van badkamers en garderobes om de totaalomzet met dat aandeel te laten groeien. Kvik A/S is leverancier van de kasten en DFI Geisler voor de werkbladen uit Denemarken. Stenen werkbladen als graniet, keramiek en composiet komen van Jetstone in Nederland. De apparatuur komt onder andere van Zanussi, Bosch, Siemens, Novy en AEG.

Structuur

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Bouwkundige voorzieningen € 50.000,-
Inventaris en installaties € 131.000,-
Showroom en voorraad € 82.000,-
Huurgarantie € 35.000,-
Franchise entree fee € 12.000,-
Werkkapitaal € 50.000,-
Totale investering € 360.000,-
Eigen inbreng € 40.000,-
Achtergestelde lening Kvik € 35.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 285.000,-

Leenbedrag: € 285.000,-
Rente: 7,5%
Looptijd: 50 maanden waarvan de eerste 8 maanden aflossingsvrij.

Risico

Dun & Bradstreet
Collin Crowdfund werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet. De kwalificatie van Dun & Bradstreet wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te bepalen. De kwalificatie voor A. Haakma Beheer B.V. is Laag risico en voor Deens Design Groningen B.V. Verhoogd risico. Voor deze aanvraag hanteren we een Verhoogd risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van afloscapaciteit, solvabiliteit en zekerheden. De score is bepaald aan de hand van de balans na investering en de prognoses voor de komende drie jaar. De prognoses passen bij de markt en ervaringscijfers van de bestaande vestigingen van de franchiseformule. Via Collin Crowdfund zijn eerder vijf andere vestigingen van Kvik gefinancierd en draaien naar tevredenheid; twee andere vestigingen worden binnenkort geopend. De cijfers zijn opgesteld in samenwerking tussen de ondernemer, zijn eigen financieel adviseur en de franchisegever. De overall Collin Credit Score is Voldoende.

Afloscapaciteit
Over de eerste twaalf maanden na de opening wordt een gefactureerde omzet begroot van € 1.198.000,- (door de levertijd wordt de omzet pas na enkele maanden gefactureerd). De kosten zijn er echter al wel, waardoor er na aflossingen een klein netto cashflow tekort van € 1.000,- resteert. Door aanbetalingen van klanten en door het ingebrachte eigen vermogen wordt er geen liquiditeitstekort begroot. In het tweede jaar wordt een omzet geprognosticeerd van € 1.808.000,- en een netto cashflow overschot na aflossingen van € 49.000,-. Wij kwalificeren de afloscapaciteit als Voldoende.

Solvabiliteit
Het risicodragend vermogen op het moment van financiering bedraagt € 75.000,-. Op een balanstotaal van € 360.000,- betekent dat een solvabiliteit van 20%. Door het aanloopverlies in het eerste jaar wordt het eigen vermogen iets lager. Door de verwachte winsttoevoeging aan het einde van het tweede jaar, herstelt het eigen vermogen en wordt een solvabiliteit begroot van 28% op een balanstotaal van € 369.000. Wij kwalificeren de solvabiliteit als Voldoende.

Zekerheden

 • De debiteuren zijn Deens Design Groningen B.V. en A. Haakma Beheer B.V.
 • De heer A. Haakma geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 175.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde. 
 • De lening van Kvik A/S ter hoogte van €35.000,- wordt gedurende drie jaar achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van Deens Design Groningen B.V. en A. Haakma Beheer B.V. worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Kvik Nederland B.V. (namens Kvik A/S) geeft een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin voor de vaste activa gelijk aan 80% van de boekwaarde (met een afschrijvingstermijn van 60 maanden). Daarnaast wordt een terugkoopverklaring afgegeven voor de voorraad in de showroom en toekomstige courante voorraden tegen boekwaarde.
 • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van de heer A. Haakma voor € 285.000,-. Deze is dalend en gelijk aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin.
 • Het is mogelijk per kalenderjaar maximaal 10% van het oorspronkelijke leenbedrag extra af te lossen zonder extra vergoedingsrente.

Door zowel de verpanding van de roerende zaken, de daarbij afgegeven terugkoopverklaringen en de persoonlijke borgstelling, kwalificeren wij de zekerheid als Ruim Voldoende.

Samenvattend
Afloscapaciteit: Voldoende
Solvabiliteit: Voldoende 
Zekerheid: Ruim Voldoende
Overall: Voldoende

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-194608 heeft € 7.500 geïnvesteerd.
05-05-2021 om 11:27
investeerder-148849 heeft € 500 geïnvesteerd.
05-05-2021 om 11:27
investeerder-38169 heeft € 500 geïnvesteerd.
05-05-2021 om 11:23
investeerder-7623 heeft € 500 geïnvesteerd.
05-05-2021 om 11:23
investeerder-127368 heeft € 500 geïnvesteerd.
05-05-2021 om 11:23

Ondernemer

Anton Haakma

Crowdfund Coach


Henk Beke