30941

Kvik Heerhugowaard

€ 270.000  |  7,5% rente  |  55 maanden  Investeerders: 273
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 13-09-2018 in 1 uur volgeschreven door 273 investeerders

Samenvatting

Kvik biedt keukens, badkamers en garderobes in Deens design voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Kvik heeft 17 winkels in Nederland waarvan het merendeel is gesitueerd in de Randstad. De broers Thijs en Lex Kaptein worden franchisenemers van de nieuwe Kvik-vestiging in Heerhugowaard, vanuit hun werkmaatschappij Kapteins Kitchen B.V. 

Financieringsbehoefte
De financiering zal worden gebruikt voor de verbouwing en inrichting van de nieuwe vestiging van Kvik in Heerhugowaard. De totale investering is € 320.000,-. Met een eigen inbreng van € 50.000,- is de gevraagde financiering via Collin Crowdfund € 270.000,-. De looptijd is 55 maanden, waarvan de eerste zeven maanden aflossingsvrij zijn. Vanaf de achtste maand geldt een lineaire maandelijkse aflossing in 48 maanden. De rente bedraagt 7,5% gedurende de gehele looptijd.

Risico
De Dun & Bradstreet score voor deze aanvraag is Verhoogd risico. De Collin Credit Score is Voldoende. De debiteuren zijn Kapteins Kitchen B.V, Thijs Kaptein Holding B.V. en Lex Kaptein Holding B.V. De inventaris en voorraad worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. Kvik Nederland B.V. (namens de Deense franchisegever Kvik A/S) geeft een terugkoopverklaring af voor de inventaris, showroom en bouwkundige voorzieningen. Deze is op dit moment materieel van aard. Daarnaast geven Thijs en Lex Kaptein elk een persoonlijke borgstelling af van € 135.000,-. Beide borgstellingen hebbenop dit moment morele waarde. Ten slotte wordt een gezamenlijke overlijdensrisicoverzekering ter hoogte van € 275.000,- verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.

Video Pitch

Leendoel

De nieuwe zaak wordt aangepast naar het Kvik-concept in een showroom en in een ruimte voor montage en opslag. De financiering wordt aangewend voor de kosten die dit met zich meebrengt. Daarnaast maken de franchise fee en werkkapitaal onderdeel uit van het leendoel.

Ondernemer

Thijs Kaptein (39 jaar) woont samen met Marije Schipper; zij is Ouder- en Kind adviseur bij Cordaan in Amsterdam. Samen hebben ze drie kinderen. Na zijn mbo-4 opleiding en twee jaar werken in de zorg is Thijs gaan werken bij een agentschap in Bruids- en Avondkleding, waar hij zich heeft ontwikkeld tot Sales Manager. Hierin mistte hij het directe contact met de klanten.

Zijn broer Lex Kaptein (33 jaar) woont samen met Marieke Klaare. Zij werkt bij een collectieve inkooporganisatie voor het MKB. Samen hebben ze twee kinderen. Na zijn leer- en werk is Lex begonnen in de bouw als timmerman en is doorgegroeid tot uitvoerder. In deze functie voerde hij zelfstandig zijn werk uit, deed de planning en gaf leiding aan een klein team. 

Een jaar geleden kwamen Thijs en Lex in contact met Kvik. Zij werden enthousiast van de mensen bij Kvik, de transparante werkwijze en goede producten. Vanaf 1 september zijn Thijs en Lex begonnen met een stage binnen Kvik en worden ze voorbereid op de opening in Heerhugowaard.

Thijs en Lex hebben als broers al langere tijd de wens om samen te werken. Zij zijn van mening dat zij elkaar goed kunnen aanvullen. De front office zal worden geleid door Thijs. Ook de financiën en marketing zal hij voor zijn rekening nemen. Lex gaat de backoffice leiden: planning, inkoop en uitlevering van de keukens. In de opstartfase zal Lex ook de verkoop voor zijn rekening nemen, zodat hij later in de zaak indien nodig kan bijspringen. 

De ambitie is om zich in het eerste jaar te vestigen en een naam op te bouwen met tevreden klanten. Het doel is om een omzet boven prognose te realiseren. De sterke formule en marketingondersteuning vanuit Kvik gaat daarbij helpen. Het uiteindelijke doel is om binnen drie jaar een jaaromzet te behalen van € 2 miljoen.

Onderneming

Kvik (www.kvik.nl) is in 1983 opgericht in Denemarken door Knud Boel Troelsen. In de opstartfase is het Kvik assortiment verkocht via bestaande retailers. In 1992 heeft Kvik zijn eerste eigen winkels geopend in Denemarken. In 2002 ging Kvik de Deense grens over en opende winkels in Zweden, Noorwegen en Finland. In 2005 is Kvik verkocht aan Ballingslöv International AB of Sweden, in dat jaar opende Kvik zijn eerste winkels in Nederland en België. Momenteel heeft Kvik 145+ winkels wereldwijd. Ballingslöv is één van de grotere keuken-, badkamer- en garderobefabrikanten en -retailers. Ballingslöv is onderdeel van Stena Adactum, één van ‘s werelds grootste investeringsmaatschappijen. Ballingslöv heeft een langetermijnstrategie zonder exit horizon. De bedrijfsslogan is ‘’Building strong companies’’. Stena Adactum is onderdeel van Stena, beter bekend van Stena Lines. Dit familiebedrijf heeft een imperium opgebouwd met diverse ondernemingen. Stena heeft een jaarlijkse omzet van 5,6 miljard euro en 19.000 medewerkers wereldwijd.

Franchiseformule
Kvik biedt trendy keukens, badkamermeubels en garderobekasten aan in hedendaags Deens design voor een verrassend lage prijs. Kvik is een uit Denemarken afkomstig en in West-Europa sterk groeiend winkelconcept, dat geleid wordt door franchisenemers. Kvik betekent in het Deens snel en slim. Dit is terug te vinden in de snelle en slimme concepten die zorgen dat er voor elke portemonnee en woning een passende en doordachte oplossing geboden wordt. Bij Kvik kan men onder andere terecht voor extra diepe keukens, extra hoge keukens, slimme opbergsystemen, design vormgeving en strakke werkbladen.

Het Deens design is een klasse apart. Het is mooi, eenvoudig en houdt tegelijkertijd rekening met vorm en functie. De kwaliteit is van topklasse. Omdat Kvik van mening is dat iedereen recht heeft op mooi Deens design in huis, biedt Kvik Deens design aan in een prijsklasse die voor iedereen is weggelegd. Het is voor Kvik een erezaak om kwaliteitsproducten te ontwikkelen die jarenlang gebruikt kunnen worden.

Kvik Keukens, Badkamers & Garderobes heeft 17 winkels in Nederland, waarvan het merendeel is gesitueerd in de Randstad. Er is een groeistrategie ingezet om de succesvolle formule verder uit te breiden. Al meer dan 30 jaar levert Kvik Deense design tegen lage prijzen. Kvik vindt dat het kopen van een keuken net zo leuk moet zijn als het leven in die keuken.

Markt
Kvik Heerhugowaard is de 18e vestiging en komt op bedrijventerrein Beveland in Heerhugowaard. Het is centraal gelegen en nabij de provinciale weg N242. In de directe omgeving zitten bedrijven zoals Praxis en Gamma, LeenBakker, Markt, Ballorig, McDonalds en andere keukenzaken zoals Grando, KeukenKampioen en Tulp. Mede door de concentratie aan keukenverkooppunten is er ook een sterke aantrekkingskracht vanuit de regio naar de Woonboulevard. De Randstad regio Heerhugowaard/Alkmaar telt 290.000 inwoners verdeeld over 127.000 huishoudens. De gemiddelde inkomensindex ligt iets hoger dan landelijk (103) en het aantal meerpersoonshuishoudens met kinderen is ook hoger dan gemiddeld (36% ten opzichte van 33%).

Kvik richt zich op consumenten tussen de 25 en 70 jaar oud, die een eigen woning of appartement bezitten en overwegen om een nieuwe keuken, badkamer of (garderobe-) kast aan te schaffen en tegelijkertijd geïnteresseerd zijn in trendgevoelig design en decor. Qua communicatie richt Kvik zich vooral op vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar, omdat zij vaak de doorslaggevende factor zijn in de keukenaankoop.

Onderscheidend vermogen
De Scandinavische ontwerp filosofie is simplistisch wat duidelijk terugkomt in de collectie. Zo zijn nagenoeg alle modellen greeploos met vlakke fronten. Deze rustige serene uitstraling biedt gelijk het gemak van het schoonhouden. Kvik streeft er doelbewust naar om zich op het gebied van merk, design, prijs en service te onderscheiden van haar concurrenten en geeft, onder andere met haar kwaliteitsgarantie, Kvik klanten zoveel mogelijk waarde voor hun geld.

Onderdeel van de Kvik formule zijn de diensten die worden aangeboden. Zo zijn er drie serviceniveaus:

  • Doe het zelf: de bestelde producten worden opgehaald of tegen betaling geleverd in platte pakketten voor de ervaren doe het zelf-er;
  • Doe het leuk: de kasten worden tegen betaling voor gemonteerd en kunnen worden opgehaald of tegen betaling worden geleverd, zo is er enkel nog de installatie thuis;
  • Doe het makkelijk: tegen betaling wordt alles bij de klant thuis volledig geïnstalleerd.

Kvik biedt een goede kwaliteit voor een eerlijke prijs, is transparant en er wordt geen gebruik gemaakt van misleidende ‘van/voor’-prijzen. In alle offertes en orders is volledig inzichtelijk hoe de prijs is opgebouwd.
Kvik Keukens, Badkamers en Garderobes haalt zijn inkomsten uit het verkopen, monteren, leveren en installeren van deze producten. De verkopen bestaan voor 90% uit keukens en de resterende 10% uit badkamers en garderobes. Er wordt vanuit marketing sterker ingezet op de verkoop van badkamers en garderobes om de totaalomzet met dat aandeel te laten groeien. Kvik A/S is leverancier van de kasten en DFI Geisler voor de werkbladen uit Denemarken. Stenen werkbladen als graniet, keramiek en composiet komen van Jetstone in Nederland. De apparatuur komt onder andere van Zanussi, Smeg, Bosch, Siemens, Novy en AEG.

Structuur
In de werkmaatschappij Kapteins Kitchen B.V. zit de exploitatie van Kvik Heerhugowaard. Thijs Kaptein Holding B.V. en Lex Kaptein Holding B.V. hebben elk 50% van de aandelen in de werkmaatschappij. Thijs en Lex bezitten als DGA 100% van de aandelen in hun personal holding.

Financieringsbehoefte

De vestiging is 600 m2 groot. De bouwkundige voorzieningen worden deels genomen door de verhuurder. Bij aanvang wordt de showroom ingericht met een beperkte voorraad. Keukens die nodig zijn voor plaatsing en levering vallen onder onderhanden werk.

Kvik A/S wordt hoofdhuurder (10 jaar huurcontract) en brengt geen waarborgsom in rekening. De meeste materialen komen uit Denemarken; zonder BTW. De Nederlandse investeringen worden vrij van BTW gefactureerd aan Kvik A/S in Denemarken.

Investeringsoverzicht

Bouwkundige voorzieningen € 83.000,-
Inventaris en installaties € 96.000,-
Showroom en voorraad € 75.000,-
Franchise entree fee € 10.000,-
Werkkapitaal € 56.000,-
Totaal € 320.000,-
Eigen inbreng € 50.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 270.000,-

Leenbedrag: € 270.000,-
Rente: 7,5%
Looptijd: 55 maanden, waarvan de eerste zeven maanden aflossingsvrij zijn. Vanaf de achtste maand geldt een lineaire maandelijkse aflossing in 48 maanden.

Risico

Zekerheden en voorwaarden

  • De debiteuren zijn Kapteins Kitchen B.V., Thijs Kaptein Holding B.V. en Lex Kaptein Holding B.V.
  • Kvik Nederland B.V. (namens Kvik A/S) geeft een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin voor de bouwkundige voorzieningen tegen boekwaarde (met een afschrijvingstermijn van vijf jaar) en de inventaris, installaties, showroom en toekomstige voorraden tegen aanschafwaarde. Aangezien Kvik Nederland B.V. (en haar Deense moeder Kvik A/S) een solide partij is, is de waarde van de terugkoopverklaring op dit moment materieel. Dun & Bradstreet hanteert voor Kvik A/S een score Minimaal risico.
  • Lex Kaptein geeft een persoonlijke borgstelling af van € 135.000,-. Deze heeft op dit moment morele waarde.
  • Thijs Kaptein geeft een persoonlijke borgstelling af van € 135.000,-. Deze heeft op dit moment morele waarde.
  • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van Thijs en Lex Kaptein voor € 275.000,-. Deze is dalend en minimaal gelijk aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. 
  • De (huidige en toekomstige) inventaris, installaties, showroom en voorraden van Kapteins Kitchen B.V. worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. 

Dun & Bradstreet
De Dun & Bradstreet score voor Kapteins Kitchen B.V. is Verhoogd risico, terwijl voor Thijs Kaptein Holding B.V. en Lex Kaptein Holding B.V. een score Laag risico wordt afgegeven. Wij hanteren voor deze aanvraag de score Verhoogd risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De score wordt bepaald aan de hand van de balans na investering en de prognoses voor de komende drie jaar. De prognoses passen bij de markt en ervaringscijfers van de bestaande vestigingen van de franchiseformule. De vestiging Kvik Woerden is eerder via Collin Crowdfund gefinancierd en draait boven prognose. De cijfers zijn opgesteld in samenwerking met de franchisegever. De overall Collin Credit Score is Voldoende. 

Rentabiliteit
Over de eerste twaalf maanden wordt een omzet begroot van € 890.000,- met een ordergrootte van € 1.200.000,- (door de levertijd wordt de omzet pas na enkele maanden gefactureerd). De kosten worden wel genomen, waardoor er een negatieve genormaliseerde cashflow van € 45.000,- (score Matig) is. Dit aanloopverlies is meegenomen in de financieringsopzet, evenals gedaan is bij de aanvraag van Kvik Woerden. In het tweede jaar wordt een omzet geprognotiseerd van ruim € 1.700.000,- (met een ordergrootte van € 1.800.000,-) en een genormaliseerde cashflow van € 164.000,-. Dit is ruim toereikend voor het voldoen van de financiële verplichtingen. Voor dit moment beoordelen we de score voor Rentabiliteit op Voldoende.

Solvabiliteit
De solvabiliteit op het moment van financiering bedraagt € 50.000,-. Op een balanstotaal van € 321.000,- betekent dat een solvabiliteit van 16% (score Voldoende). Door het verlies in de eerste maanden en de lopende aflossingen, wordt verwacht dat zowel het eigen vermogen als de solvabiliteit negatief zullen zijn na het eerste jaar (score Matig). Door onder meer de toevoeging van het resultaat is het eigen vermogen aan het einde van het tweede jaar volgens de begroting € 83.000,- met een solvabiliteit van 24% (score voldoende). De afgegeven terugkoopverklaring door de franchisegever Kvik A/S geeft comfort om op de lange termijn aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Wij waarderen de Solvabiliteit op Voldoende.

Liquiditeit
Door de aanbetalingen ontstaat een comfortabele liquiditeitspositie. Daardoor dalen de liquide middelen in het aanloopjaar slechts beperkt. De aanbetalingen zitten in de liquide middelen èn bij de kortlopende schulden. De current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) is op het moment van financieren 3,4. Aan het eind van het eerste jaar is de liquiditeit naar verwachting gedaald naar 0,8 (score Matig). Dit wordt onder andere veroorzaakt door de levertijd van de keukens en de te verwachten aanloopverliezen. Aan het einde van het tweede jaar wordt verwacht dat de current ratio zich zal normaliseren op een niveau van 1,3 (score Ruim voldoende). Wij beoordelen de Liquiditeit als Voldoende. 

Samenvattend
Rentabiliteit: Voldoende
Solvabiliteit: Voldoende
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Voldoende

Extra beloning

Investeerders vanaf € 1.000,- ontvangen een voucher ter waarde van de hoogte van de BTW bij een bestelling van een volledige keuken, badkamermeubel of garderobe. De waardebon is uitsluitend te besteden bij Kvik Heerhugowaard en zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer. Door aanspraak te maken op deze beloning zal mogelijk uw anonimiteit opgeheven worden in verband met de benodigde gegevens voor de verzending.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-3318 heeft € 500 geïnvesteerd.
13-09-2018 om 10:46
investeerder-12614 heeft € 500 geïnvesteerd.
13-09-2018 om 10:45
investeerder-50040 heeft € 500 geïnvesteerd.
13-09-2018 om 10:44
investeerder-56516 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
13-09-2018 om 10:44
investeerder-61168 heeft € 10.000 geïnvesteerd.
13-09-2018 om 10:44

Reacties

Investeerder – 61686
13-09-2018 8:24
Veel succes.

Ondernemer

Thijs en Lex Kaptein

Crowdfund Coach


Henk Beke