40583

Kvik Maastricht

€ 280.000  |  7,0% rente  |  48 maanden  Investeerders: 228
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 3-09-2021 in 1 uur volgeschreven door 228 investeerders

Samenvatting

Deens Design Limburg B.V. met als handelsnaam Kvik Maastricht, wordt een franchisevestiging binnen de Kvik-formule. Kvik biedt keukens, badkamers en garderobes in Deens design voor een verrassend lage prijs. De opening van de nieuwe vestiging staat gepland voor medio november 2021.

Invloed coronavirus
Corona heeft in 2020 een beperkte impact gehad op Kvik in Nederland. Winkels bleven in de eerste golf open. Er kwamen minder bezoekers, maar men kwam wel gerichter. De Kvik-vestigingen organiseerden online meetings met klanten, videobellen en verruimde openingstijden. 

Bij de lockdown vanaf december 2020 is gebruik gemaakt van de ervaringen van Kvik in België, waardoor de Nederlandse vestigingen snel konden schakelen en organiseerden de Kvik-vestigingen online meetings met klanten (home-selling) en videobellen. 

De orderomzet bij Kvik tijdens de eerste 29 weken van 2021 was ongeveer 50 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar (met de eerste lockdown). Vooruitzichten voor de branche zijn nog altijd positief.

Financieringsbehoefte
De totale investering is € 330.000,-. Met een eigen inbreng van € 50.000,- is de gevraagde financiering via Collin Crowdfund € 280.000,-. De looptijd is 48 maanden waarvan de eerste 8 maanden aflossingsvrij. Daarna volgt een lineaire aflossing in 40 maanden. De rente bedraagt 7,0% gedurende de gehele looptijd. 

Risico
Voor deze aanvraag hanteren we de kwalificatie van Dun & Bradstreet Verhoogd risico. De Collin Credit Score is Ruim Voldoende. 
De volgende zekerheden en voorwaarden zijn van toepassing:

 • De debiteuren zijn Deens Design Limburg B.V. en Rywin Holding B.V.
 • De heer R.G.M. Winkens geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 140.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiele waarde. 
 • De heer R.G.M. Winkens geeft een negatieve hypotheekverklaring af op het huidige woonhuis met als adres: Sperwerdreef 19, 6446 DJ te Brunssum, kadastraal bekend onder sectie G, nummer 1482 te Brunssum. Dit is een morele verklaring dat er geen aanvullende hypothecaire inschrijving op woonhuis wordt gedaan zonder toestemming van Collin Crowdfund. Ook mag de huidige hypothecaire schuld niet verhoogd worden binnen de bestaande hypothecaire inschrijving(en). Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 340.000,- en openstaande schuld van € 234.000,-. Het onroerend goed kent een waarde van € 473.000,- op basis van de Woz waarde.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van debiteuren worden in eerste verband verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van de heer R.G.M. Winkens voor een bedrag van € 280.000,-. Deze is gelijk aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Kvik Nederland B.V. (namens Kvik A/S) geeft een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin voor de vaste activa gelijk aan 80% van de boekwaarde (met een afschrijvingstermijn van 60 maanden). Daarnaast wordt een terugkoopverklaring afgegeven voor de voorraad in de showroom en toekomstige courante voorraden tegen aanschafwaarde.
 • Men heeft de mogelijkheid om éénmaal per kalenderjaar maximaal 10% van het oorspronkelijke leenbedrag af te lossen zonder extra vergoedingsrente. De looptijd zal hierbij gelijk blijven.

Via Collin Crowdfund zijn eerder verschillende andere vestigingen van Kvik gefinancierd. Deze leningen lopen naar tevredenheid. De recent via Collin Crowdfund gefinancierde vestiging in Groningen is in juni 2021 geopend.

Video Pitch

Leendoel

De nieuwe zaak wordt aangepast naar een showroom in het Kvik-concept. De financiering wordt aangewend voor de kosten die dit met zich meebrengt. Daarnaast wordt de financiering aangewend voor de huurgarantie en het werkkapitaal.

Ondernemer

Robert Winkens (1964) woont in Brunssum, op ongeveer 20 minuten rijden van de nieuwe zaak in Maastricht. Samen met zijn partner Anita heeft hij een zoon van 16 jaar oud. Na zijn MDS opleiding is hij gaan werken in de detailhandel. Sinds begin jaren ’90 is hij werkzaam in de keukenbranche, eerst bij Horn Keukens en later als Vestigingsmanager bij Brugman (Mandemakers Groep) tot 2017. In dat jaar heeft hij de overstap gemaakt naar de gezondheidszorg, waar hij het Relatiebeheer deed bij een Revalidatie instituut waar ook Anita reeds werkzaam was als financial controller.

Hij bleek de keukenbranche te missen en kwam in contact met Kvik Keukens. Robert werd enthousiast van de mensen bij Kvik, de organisatie, de transparante werkwijze en goede producten. Zijn ambitie is om binnen drie jaar de prognose te overtreffen. Zijn uitgebreide ervaring, gecombineerd met backoffice ervaring van zijn partner en de sterke formule-ondersteuning vanuit Kvik gaan daarbij helpen. 

Kvik onderscheidt zich qua prijsformule van andere grote keukenwinkels. Bij Kvik word je geholpen, zoals je zelf ook geholpen wilt worden. De prijs is transparant en niet misleidend. Daarbij is Kvik in een vergevorderd stadium met haar duurzaamheidmissie. De productie van Kvik is CO2 positief. Bovendien zijn alle houten onderdelen van de producten, zoals fronten, kasten en werkbladen van verantwoorde bosbouw en gecertificeerde bronnen, alle folie bedekte fronten zijn van gerecycled plastic PET-flessen. Het MDF hout wat ze gebruiken in dezelfde kastfront is van recyclede MDF, wat nu nog uniek is op de keukenmarkt. De combinatie van transparante prijzen, het gebruik van duurzame materialen en het Deens design maken Kvik een perfecte franchiseformule voor de regio Maastricht.

Onderneming

Kvik is in 1983 opgericht in Denemarken door Knud Boel Troelsen. In de opstartfase is het Kvik-assortiment verkocht via bestaande retailers. In 1992 heeft Kvik zijn eerste eigen winkels geopend in Denemarken. In 2002 ging Kvik de Deense grens over en opende winkels in Zweden, Noorwegen en Finland. In 2005 is Kvik verkocht aan Ballingslöv International AB of Sweden, in dat jaar opende Kvik zijn eerste winkels in Nederland en België. Momenteel heeft Kvik 160 winkels wereldwijd. 

Ballingslöv is één van de grotere keuken-, badkamer- en garderobefabrikant en -retailer en is onderdeel van Stena Adactum, één van ‘s werelds grootste investeringsmaatschappijen. Ballingslöv heeft een langetermijnstrategie zonder exit horizon. De bedrijfsslogan is ‘’Building strong companies’’. Stena Adactum is onderdeel van Stena, beter bekend van Stena Lines. 

Franchiseformule
Kvik biedt keukens, badkamermeubels en garderobekasten aan in Deens design voor een verrassend lage prijs. Kvik is een uit Denemarken afkomstig, en in West-Europa sterk groeiend winkelconcept, dat geleid wordt door franchisenemers.

Kvik betekent in het Deens snel en slim. Dit is terug te vinden in de snelle en slimme concepten die zorgen dat er voor elke portemonnee en woning een passende en doordachte oplossing geboden wordt. Bij Kvik kan men onder andere terecht voor extra diepe keukens, extra hoge keukens, slimme opbergsystemen, design vormgeving en strakke werkbladen.

Het Deens design is een klasse apart. Het is mooi, eenvoudig en houdt tegelijkertijd rekening met vorm en functie. Het kent een hoge kwaliteit. Omdat Kvik van mening is dat iedereen recht heeft op mooi Deens design in huis, biedt Kvik Deens design aan in een prijsklasse die voor velen is weggelegd. Het is voor Kvik een erezaak om kwaliteitsproducten te ontwikkelen die jarenlang gebruikt kunnen worden.

Kvik Keukens, Badkamers & Garderobes heeft 24 winkels in Nederland waarvan het merendeel is gesitueerd in de Randstad. Er is een groeistrategie ingezet om de succesvolle formule verder uit te breiden. Al meer dan 30 jaar levert Kvik Deense design tegen lage prijzen. Kvik vindt dat het kopen van een keuken net zo leuk moet zijn als het leven in die keuken.
 
Markt
Kvik Maastricht wordt gevestigd op de Fregatweg 43 op bedrijventerrein Beatrixhaven in Maastricht. Het winkelgebied ligt ten noorden van Maastricht op drie minuten rijden van de snelweg A2 en heeft ruim voldoende gratis parkeergelegenheid. De winkelruimte bevindt zich op een uitstekende zichtlocatie langs een druk bereden doorgaande weg. Kvik Maastricht deelt de entree met Auping, heeft een showroom van 350 m² en een inpandig magazijn en vóórmontage ruimte van 370 m². 

Maastricht is de grootste stad van Limburg en heeft een sterke regiofunctie tot ver in België en Duitsland. In Maastricht zelf zijn 70.000 huishoudens, het primaire verzorgingsgebied van Kvik gaat uit van 250.000 huishoudens. De Gemeente Maastricht gaat vóór 2030 nog 3.500 nieuwe woningen realiseren; met de bouw hiervan is reeds gestart.

Kvik richt zich op consumenten tussen de 25 en 70 jaar oud, die een eigen woning of appartement bezitten en overwegen om een nieuwe keuken, badkamer of (garderobe-) kast aan te schaffen en tegelijkertijd geïnteresseerd zijn in trendgevoelig design en decor. Qua communicatie richt Kvik zich vooral op vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar omdat zij vaak de doorslaggevende factor zijn in de keukenaankoop. In Maastricht zijn meerdere aanbieders van keukens, badkamers en garderobekasten, veelal verder weg gelegen van de Kvik vestiging. 

Onderscheidend vermogen
De Deense ontwerpfilosofie is simplistisch wat duidelijk terugkomt in de collectie. Zo zijn nagenoeg alle modellen greeploos met vlakke fronten. Deze rustige serene uitstraling biedt gelijk het gemak van het schoonhouden. Kvik streeft er doelbewust naar om zich op het gebied van merk, design, prijs en service te onderscheiden van haar concurrenten en geeft, onder andere met haar kwaliteitsgarantie, Kvik-klanten zoveel mogelijk waarde voor hun geld.

Onderdeel van de Kvik-formule zijn de diensten die worden aangeboden. Zo zijn er drie serviceniveaus:

 • Doe het zelf: de bestelde producten worden opgehaald of tegen betaling geleverd in platte pakketten voor de ervaren doe-het-zelver;
 • Doe het leuk: de kasten worden tegen betaling voorgemonteerd en kunnen worden opgehaald of tegen betaling worden geleverd, zo is er enkel nog de installatie thuis;
 • Doe het makkelijk: tegen betaling wordt alles bij de klant thuis volledig geïnstalleerd.

Kvik biedt goede kwaliteit voor een eerlijke prijs, is transparant en er wordt geen gebruik gemaakt van misleidende ‘van/voor’-prijzen. In alle offertes en orders is volledig inzichtelijk hoe de prijs is opgebouwd.

Kvik Keukens, Badkamers en Garderobes haalt zijn inkomsten uit het verkopen, monteren, leveren en installeren van deze producten. De verkopen bestaan voor 90% uit keukens en de resterende 10% uit badkamers en garderobes. Er wordt vanuit marketing sterker ingezet op de verkoop van badkamers en garderobes om de totaalomzet met dat aandeel te laten groeien. Kvik A/S is leverancier van de kasten en DFI Geisler voor de werkbladen uit Denemarken. Stenen werkbladen als graniet, keramiek en composiet komen van Jetstone in Nederland. De apparatuur komt onder andere van Zanussi, Bosch, Siemens, Novy en AEG.

Structuur

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Bouwkundige voorzieningen € 84.500,-
Inventaris en installaties € 87.500,-
Showroom en voorraad € 82.000,-
Huurgarantie € 19.500,-
Werkkapitaal € 56.500,-
Totale investering € 330.000,-
Eigen inbreng € 50.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 280.000,-

Leenbedrag: € 280.000,-
Rente: 7,0%
Looptijd: 48 maanden waarvan de eerste 8 maanden aflossingsvrij.

Risico

Dun & Bradstreet
Collin Crowdfund werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet. De kwalificatie van Dun & Bradstreet wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te bepalen. De kwalificatie voor Rywin Holding B.V. is Laag risico en voor Deens Design Limburg B.V. is de kwalificatie Verhoogd risico. Voor deze aanvraag hanteren we een Verhoogd risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van afloscapaciteit, solvabiliteit en zekerheden. De score is bepaald aan de hand van de balans na investering en de prognoses voor de komende drie jaar. De cijfers zijn opgesteld in samenwerking tussen de ondernemer en de franchisegever. De prognoses passen bij de markt en ervaringscijfers van de bestaande vestigingen van de franchiseformule. Collin Crowdfund heeft eerder andere Kvik vestigingen gefinancierd; deze draaien naar tevredenheid. De overall Collin Credit Score is Ruim Voldoende.

Afloscapaciteit
Over de eerste twaalf maanden na de opening wordt een gefactureerde omzet begroot van € 1.157.000,- (door de levertijd wordt de omzet pas na enkele maanden gefactureerd). De kosten zijn er echter al wel, waardoor er na aflossingen een netto cashflow tekort van € 93.000,- resteert. Door aanbetalingen van klanten en door het ingebrachte eigen vermogen wordt er geen liquiditeitstekort begroot. In het tweede jaar wordt een omzet geprognosticeerd van € 1.944.000,- en een netto cashflow overschot na aflossingen van € 57.000,-. Wij kwalificeren de afloscapaciteit als Voldoende.

Solvabiliteit
Het risicodragend vermogen op het moment van financiering bedraagt € 50.000,-. Op een balanstotaal van € 330.000,- betekent dat een solvabiliteit van 15%. Door het aanloopverlies in het eerste jaar wordt het eigen vermogen negatief. Door de verwachte winsttoevoeging aan het einde van het tweede jaar, herstelt het eigen vermogen en wordt een solvabiliteit begroot van 17% op een balanstotaal van € 355.000,-. Wij kwalificeren de solvabiliteit als Voldoende.

Zekerheden

 • De debiteuren zijn Deens Design Limburg B.V. en Rywin Holding B.V.
 • De heer R.G.M. Winkens geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 140.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiele waarde. 
 • De heer R.G.M. Winkens geeft een negatieve hypotheekverklaring af op het huidige woonhuis met als adres: Sperwerdreef 19, 6446 DJ te Brunssum, kadastraal bekend onder sectie G, nummer 1482 te Brunssum. Dit is een morele verklaring dat er geen aanvullende hypothecaire inschrijving op woonhuis wordt gedaan zonder toestemming van Collin Crowdfund. Ook mag de huidige hypothecaire schuld niet verhoogd worden binnen de bestaande hypothecaire inschrijving(en). Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 340.000,- en openstaande schuld van € 234.000,-. Het onroerend goed kent een waarde van € 473.000,- op basis van de Woz waarde.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van debiteuren worden in eerste verband verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van de heer R.G.M. Winkens voor een bedrag van € 280.000,-. Deze is gelijk aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Kvik Nederland B.V. (namens Kvik A/S) geeft een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin voor de vaste activa gelijk aan 80% van de boekwaarde (met een afschrijvingstermijn van 60 maanden). Daarnaast wordt een terugkoopverklaring afgegeven voor de voorraad in de showroom en toekomstige courante voorraden tegen aanschafwaarde.
 • Men heeft de mogelijkheid om éénmaal per kalenderjaar maximaal 10% van het oorspronkelijke leenbedrag af te lossen zonder extra vergoedingsrente. De looptijd zal hierbij gelijk blijven.

Door zowel de verpanding van de roerende zaken, de daarbij afgegeven terugkoopverklaringen en de persoonlijke borgstelling, kwalificeren wij de zekerheid als Goed.

Samenvattend
Afloscapaciteit: Voldoende
Solvabiliteit: Voldoende 
Zekerheden: Goed
Overall: Ruim Voldoende

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-236676 heeft € 500 geïnvesteerd.
03-09-2021 om 11:13
investeerder-51493 heeft € 500 geïnvesteerd.
03-09-2021 om 11:13
investeerder-218209 heeft € 500 geïnvesteerd.
03-09-2021 om 11:13
investeerder-89488 heeft € 500 geïnvesteerd.
03-09-2021 om 11:12
investeerder-232797 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
03-09-2021 om 11:12

Ondernemer

R.G.M. Winkens

Crowdfund Coach


Henk Beke