43899

Kvik Utrecht

€ 260.000  |  8,5% rente  |  48 maanden  Investeerders: 256
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Laag risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 20-12-2022 in 1 uur volgeschreven door 256 investeerders

Samenvatting

Ingeborg van Steen is een ervaren ondernemer en neemt met haar nieuwe werkmaatschappij Deens Design Utrecht B.V. de bestaande vestiging van Kvik in Utrecht over. Deze activa/passiva transactie omvat de overname van de orderportefeuille van € 1,4 miljoen, showroomkeukens, voorraad en de vaste activa tegen boekwaarde. Kvik Nederland is op dit moment hoofdhuurder van het pand en geeft een terugkoopverklaring af voor de showroomkeukens, inventaris en huurdersinvesteringen. Het huidige personeel van de vestiging wordt ook overgenomen. In de prognoses is de omzet is voorzichtig begroot, Kvik houdt rekening met een lagere omzet dan de afgelopen jaren is gerealiseerd. 

Financieringsbehoefte
De totale investering is € 310.000,-. Met een eigen inbreng van € 50.000,- is de gevraagde financiering via Collin Crowdfund € 260.000,-. De looptijd is 48 maanden waarvan de eerste 3 maanden aflossingsvrij. Daarna volgt een lineaire aflossing in 45 maanden. De rente bedraagt 8,5% gedurende de gehele looptijd. 

Risico
Voor deze aanvraag hanteren we de kwalificatie van Dun & Bradstreet Laag risico. De Collin Credit Score is Ruim voldoende. 
De volgende zekerheden en voorwaarden zijn van toepassing:

 • De debiteuren zijn Holding van Steen B.V. en Deens Design Utrecht B.V.
 • Mevrouw I. van Steen geeft persoonlijke borgstelling af voor € 150.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment grotendeels materiele waarde door overwaarde op de privéwoning. 
 • Mevrouw I. van Steen geeft een negatieve hypotheekverklaring af op het woonhuis aan de Eerste Markstraat 26, 4811 PA Breda, kadastraal bekend onder sectie A, nummer 9386 te Breda. Dit is een morele verklaring dat er geen aanvullende hypothecaire inschrijving op het woonhuis mag worden gedaan zonder toestemming van Collin Crowdfund. Ook mag de huidige hypothecaire schuld niet verhoogd worden binnen de bestaande hypothecaire inschrijving. Daarnaast mag het pand zonder toestemming van Collin Crowdfund niet verkocht worden. Op dit moment is er sprake van een ruime overwaarde in het onderpand. Het onroerend goed kent op basis van de WOZ-waarde een marktwaarde van € 482.000,- en is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 350.000,- en openstaande schuld van € 209.000,-.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van debiteuren, waaronder maar niet uitsluitend de rechten uit de orderportefeuille, worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Kvik A/S en Kvik NL B.V. geven een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin Crowdfund voor de inrichting van de winkel (showroom) gelijk aan de aanschafwaarde.
 • Kvik A/S en Kvik NL B.V. geven een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin Crowdfund voor de roerende zaken gelijk aan 80% van de boekwaarde met een afschrijvingstermijn van 60 maanden. 
 • Kvik A/S en Kvik NL B.V. geven een verklaring af aan de investeerders van Collin Crowdfund voor het vergoeden van bouwkundige voorzieningen aan het pand (‘huurdersinvesteringen’), gelijk aan 80% van de boekwaarde met een afschrijvingstermijn van 60 maanden. 
 • Men heeft de mogelijkheid om éénmaal per kalenderjaar maximaal 20% van het oorspronkelijke leenbedrag af te lossen zonder extra vergoedingsrente. De looptijd zal hierbij gelijk blijven.

Via Collin Crowdfund zijn eerder verschillende andere vestigingen van Kvik gefinancierd. Deze leningen lopen naar tevredenheid; de als eerste gefinancierde vestiging is inmiddels volledig afgelost.

Leendoel

De ondernemer neemt als franchisenemer de bestaande vestiging van Kvik Utrecht over door middel van een activa/passiva-transactie. Hiervoor is een nieuwe B.V. opgericht. De financiering is bestemd voor de overname van de orderportefeuille, showroomkeukens, voorraad, inventaris, huurderinvesteringen aan het pand en werkkapitaal.

Ondernemer

Ingeborg van Steen (1967) is een ervaren ondernemer. Na een Mbo-opleiding Retailmanagement heeft ze van 1995 tot 2006 twee vestigingen van Domino’s Pizza geëxploiteerd, gevolgd door vijf jaar Bagels & Beans als franchisenemer. In de tussentijd heeft Ingeborg de Hbo- opleiding Management, Economie & Recht afgerond. Van 2012 tot en met 2017 was ze weer franchisenemer bij Domino’s Pizza. Daarna heeft ze als zelfstandig professional verschillende interim opdrachten gedaan. 
Tijdens Corona kwam ze in contact met Kvik. De organisatie (de formule en de mensen) spreekt haar enorm aan. Ook Kvik is positief over haar, waardoor ze de gelegenheid krijgt de vestiging Utrecht over te nemen van een andere franchisenemer. Sinds oktober werkt Ingeborg in een Kvik vestiging om de producten en processen goed te leren kennen. 

Ingeborg heeft altijd interesse gehad in interieurs en inrichting van woningen. Samen met het personeel wil ze Kvik Utrecht nog succesvoller maken en de omzet tot boven de € 3,5 miljoen te laten groeien. Daarbij gaat de sterke formule-ondersteuning vanuit Kvik een goede bijdrage aan leveren.

Onderneming

Kvik is in 1983 opgericht in Denemarken. In 2002 ging Kvik de Deense grens over en opende winkels in Zweden, Noorwegen en Finland. In 2005 is Kvik verkocht aan Ballingslöv International AB of Sweden, in dat jaar opende Kvik zijn eerste winkels in Nederland en België. Momenteel heeft Kvik 180 winkels in tien verschillende landen. 

Ballingslöv is één van de grotere keuken-, badkamer- en garderobefabrikant en -retailer en is onderdeel van Stena Adactum, één van ‘s werelds grootste investeringsmaatschappijen. Ballingslöv heeft een langetermijnstrategie zonder exit horizon. 

Franchiseformule
Kvik biedt keukens, badkamermeubels en garderobekasten aan in Deens design voor een verrassend lage prijs. Kvik is sterk gegroeid; de vestigingen worden door franchisenemers geëxploiteerd.

Kvik betekent in het Deens snel en slim. Dit is terug te vinden in de snelle en slimme concepten die zorgen dat er voor elke portemonnee en woning een passende en doordachte oplossing geboden wordt. Bij Kvik kan men onder andere terecht voor extra diepe keukens, extra hoge keukens, slimme opbergsystemen, design vormgeving en strakke werkbladen.

Kvik Keukens, Badkamers & Garderobes heeft 28 winkels in Nederland. Er is een groeistrategie ingezet om de succesvolle formule verder uit te breiden. Al bijna 40 jaar levert Kvik Deense design tegen lage prijzen. Kvik vindt dat het kopen van een keuken net zo leuk moet zijn als het leven in die keuken.
 
Markt
Kvik is al meer dan tien jaar gevestigd op de Woonboulevard in Utrecht aan de Europalaan 95a. Dit is een mooie zichtlocatie op een van de belangrijkste invalswegen vanaf de A12. Er is gratis parkeerruimte voor de deur. Op de woonboulevard zijn meer dan 90 woonwinkels gevestigd. 

Kvik richt zich op consumenten tussen de 25 en 70 jaar oud, die een eigen woning of appartement bezitten en overwegen om een nieuwe keuken, badkamer of (garderobe-) kast aan te schaffen en tegelijkertijd geïnteresseerd zijn in trendgevoelig design en decor. Qua communicatie richt Kvik zich vooral op vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar omdat zij vaak de doorslaggevende factor zijn in de keukenaankoop. 

Onderscheidend vermogen
De Deense ontwerpfilosofie is simplistisch wat duidelijk terugkomt in de collectie. Zo zijn er modellen greeploos met vlakke fronten. Deze rustige serene uitstraling biedt gelijk het gemak van het schoonhouden. Kvik streeft er doelbewust naar om zich op het gebied van merk, design, prijs en service te onderscheiden van haar concurrenten en geeft, onder andere met haar kwaliteitsgarantie, Kvik-klanten zoveel mogelijk waarde voor hun geld.

Onderdeel van de Kvik-formule zijn de diensten die worden aangeboden. Zo zijn er drie serviceniveaus:

 • Doe het zelf: de bestelde producten worden opgehaald of tegen betaling geleverd in platte pakketten voor de ervaren doe-het-zelver;
 • Doe het leuk: de kasten worden tegen betaling voorgemonteerd en kunnen worden opgehaald of tegen betaling worden geleverd, zo is er enkel nog de installatie thuis;
 • Doe het makkelijk: tegen betaling wordt alles bij de klant thuis volledig geïnstalleerd.

Kvik onderscheidt zich qua prijsformule van andere grote keukenwinkels. Bij Kvik word je geholpen, zoals je zelf ook geholpen wilt worden. De prijs is transparant en niet misleidend. Daarbij is Kvik in een vergevorderd stadium met haar duurzaamheidmissie. De eigen Kvik productie is sinds begin 2021 C02-positief geworden. Dit is een belangrijke stap om in 2025 de volledige toeleveringsketen C02-positief te laten worden. 

Alle houten onderdelen van de producten, zoals fronten, kasten en werkbladen van verantwoorde bosbouw en gecertificeerde bronnen, alle folie bedekte fronten zijn van gerecycled plastic PET-flessen. Het MDF hout wat ze gebruiken in dezelfde kastfront is van recyclede MDF, wat nu nog uniek is op de keukenmarkt. 

Kvik Keukens, Badkamers en Garderobes haalt zijn inkomsten uit het verkopen, monteren, leveren en installeren van deze producten. De verkopen bestaan voor 90% uit keukens en de resterende 10% uit badkamers en garderobes. Er wordt vanuit marketing sterker ingezet op de verkoop van badkamers en garderobes om de totaalomzet met dat aandeel te laten groeien. Kvik A/S is leverancier van de kasten en DFI Geisler voor de werkbladen uit Denemarken. Stenen werkbladen als graniet, keramiek en composiet komen van Jetstone in Nederland. De apparatuur komt onder andere van Zanussi, Bosch, Siemens, Novy en AEG.

Structuur

Financieringsbehoefte

Ondernemer neemt per medio december 2022 de exploitatie over in de vorm van een activa/passiva transactie, waardoor er geen Btw wordt berekend. Er wordt geen goodwill betaald voor de locatie, zoals bepaald is in de franchise overeenkomst. 
De portefeuille met getekende orders wordt overgenomen. De te verrekenen aanbetalingen van deze orders zijn in minder gebracht op de overnamesom. De huurderinvesteringen, inventaris en installaties worden overgenomen tegen boekwaarde. Er worden geen vervangingsinvesteringen voorzien. De showroomkeukens zijn eigentijds en worden samen met de voorraad tegen aanschafwaarde overgenomen.

Investeringsoverzicht

Huurdersinvesteringen € 61.000,-
Inventaris en installaties € 22.000,-
Showroomkeukens € 111.000,-
Voorraad € 202.000,-
Marge orderportefeuille € 144.000,-
Werkkapitaal € 7.000,-
Totale investering € 547.000,-
Eigen inbreng € 50.000,-
Crediteuren (te verrekenen aanbetalingen) € 237.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 260.000,-

Leenbedrag: € 260.000,-
Rente: 8,5%
Looptijd: 45 maanden waarvan de eerste 3 maanden aflossingsvrij.

Risico

De ondernemer neemt op overnamedatum een lopende exploitatie over. Dit omvat een portefeuille van € 1,4 miljoen aan getekende orders die in de komende anderhalf jaar worden uitgeleverd en op dat moment gefactureerd. 
Het risico van ontbrekende keukenapparatuur dat zich de afgelopen twee jaar manifesteerde, is sterk afgenomen. Het huidige personeelsbestand blijft werken in de vestiging. 
Het risico van een lagere omzet is meegenomen in de aanvraag. De prognose gaat uit van een circa 10% lagere omzet voor 2023 in vergelijking met 2020 en 2021. Daarnaast heeft een groot deel van de bedrijfskosten (installatiekosten, franchise fee) een variabel karakter, waardoor ze meebewegen met de omzet. De break-even omzet is ongeveer een kwart lager dan begroot. 
Als een nieuwe order getekend wordt, wordt er een deel aanbetaald. Het restant volgt bij aflevering. Door de nieuwe aanbetalingen en uitgeleverde orders is er naar verwachting geen liquiditeitstekort. 

Dun & Bradstreet
Collin Crowdfund werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet. De kwalificatie van Dun & Bradstreet wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te bepalen. De kwalificatie voor Holding van Steen B.V. is Laag risico en voor de werkmaatschappij Deens Design Utrecht B.V. is verhoogd risico. Omdat een bestaande vestiging wordt overgenomen en de holding al meer dan tien jaar bestaat, hanteren we voor deze aanvraag een Laag risico. 

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van afloscapaciteit, solvabiliteit en zekerheden. De score is bepaald aan de hand van de balans na investering, de prognoses voor de komende drie jaar, die lager zijn begroot dan de realisatie uit de afgelopen jaren. De cijfers zijn opgesteld in samenwerking tussen de ondernemer en de franchisegever. De prognoses passen bij de markt en ervaringscijfers van de bestaande vestigingen van de franchiseformule. Collin Crowdfund heeft eerder andere Kvik vestigingen gefinancierd; deze draaien naar tevredenheid. De overall Collin Credit Score is Ruim Voldoende.

Afloscapaciteit
Over de eerste twaalf maanden na de overname wordt een gefactureerde omzet begroot van € 2.860.000,- (waaronder een groot deel aan reeds getekende orders). Het cashflowoverschot na aflossing op de Collin-lening wordt begroot op € 111.000,-. In het tweede jaar wordt een omzet geprognosticeerd van € 3.194.000,- en een netto cashflow overschot van € 160.000,-. Wij kwalificeren de afloscapaciteit als Ruim voldoende .

Solvabiliteit
Het risicodragend vermogen op het moment van financiering bedraagt € 50.000,-. Op een balanstotaal van € 614.000,- betekent dat een solvabiliteit van 8%. Door de verwachte winsttoevoeging aan het einde van het eerste jaar en aflossingen op de Collin-lening, wordt een solvabiliteit begroot van 37% op een balanstotaal van € 539.000,-. Wij kwalificeren de solvabiliteit als Voldoende.

Zekerheden en voorwaarden

 • De debiteuren zijn Holding van Steen B.V. en Deens Design Utrecht B.V.
 • Mevrouw I. van Steen geeft persoonlijke borgstelling af voor € 150.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment grotendeels materiele waarde door overwaarde op de privéwoning. 
 • Mevrouw I. van Steen geeft een negatieve hypotheekverklaring af op het woonhuis aan de Eerste Markstraat 26, 4811 PA Breda, kadastraal bekend onder sectie A, nummer 9386 te Breda. Dit is een morele verklaring dat er geen aanvullende hypothecaire inschrijving op het woonhuis mag worden gedaan zonder toestemming van Collin Crowdfund. Ook mag de huidige hypothecaire schuld niet verhoogd worden binnen de bestaande hypothecaire inschrijving. Daarnaast mag het pand zonder toestemming van Collin Crowdfund niet verkocht worden. Op dit moment is er sprake van een ruime overwaarde in het onderpand. Het onroerend goed kent op basis van de WOZ-waarde een marktwaarde van € 482.000,- en is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 350.000,- en openstaande schuld van € 209.000,-.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van debiteuren, waaronder maar niet uitsluitend de rechten uit de orderportefeuille, worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Kvik A/S en Kvik NL B.V. geven een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin Crowdfund voor de inrichting van de winkel (showroom) gelijk aan de aanschafwaarde.
 • Kvik A/S en Kvik NL B.V. geven een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin Crowdfund voor de roerende zaken gelijk aan 80% van de boekwaarde met een afschrijvingstermijn van 60 maanden. 
 • Kvik A/S en Kvik NL B.V. geven een verklaring af aan de investeerders van Collin Crowdfund voor het vergoeden van bouwkundige voorzieningen aan het pand (‘huurdersinvesteringen’), gelijk aan 80% van de boekwaarde met een afschrijvingstermijn van 60 maanden. 
 • Men heeft de mogelijkheid om éénmaal per kalenderjaar maximaal 20% van het oorspronkelijke leenbedrag af te lossen zonder extra vergoedingsrente. De looptijd zal hierbij gelijk blijven.

Door zowel de verpanding van de activa en de daarbij afgegeven terugkoopverklaringen, rechten uit de orderportefeuille, de persoonlijke borgstelling en de negatieve hypotheekverklaring, kwalificeren wij de zekerheden als Ruim voldoende.

Samenvattend
Afloscapaciteit: Ruim voldoende
Solvabiliteit: Voldoende 
Zekerheid: Ruim voldoende
Overall: Ruim voldoende

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-356502 heeft € 500 geïnvesteerd.
20-12-2022 om 14:30
investeerder-44647 heeft € 500 geïnvesteerd.
20-12-2022 om 14:29
investeerder-108696 heeft € 500 geïnvesteerd.
20-12-2022 om 14:28
investeerder-282533 heeft € 500 geïnvesteerd.
20-12-2022 om 14:28
investeerder-110771 heeft € 500 geïnvesteerd.
20-12-2022 om 14:28

Ondernemer

I.A.G. van Steen

Crowdfund Coach


Henk Beke