28634

Kvik Woerden

€ 230.000  |  8,0% rente  |  60 maanden  Investeerders: 219
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 8-11-2017 in 1 uur volgeschreven door 219 investeerders

Samenvatting

Kvik biedt keukens, badkamers en garderobes in Deens design voor een verrassend lage prijs. Kvik heeft 14 winkels in Nederland waarvan het merendeel is gesitueerd in de Randstad. Chris Passier wordt franchisenemer van de nieuwe Kvik-vestiging in Woerden, vanuit zijn werkmaatschappij Deens Design Woerden B.V. 

Financieringsbehoefte
De financiering zal worden gebruikt voor de verbouwing en inrichting van de nieuwe vestiging van Kvik in Woerden. De totale investering is € 280.000,- De ondernemer, Chris Passier, brengt zelf € 50.000,- in. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 230.000,-. De looptijd is 60 maanden, met eerst een aflossingsvrije periode van 5 maanden, gevolgd door 55 maanden lineaire aflossing. De rente bedraagt 8,0% gedurende de gehele looptijd.

Risico
De Dun & Bradstreet score noteert voor Deens Design Woerden B.V en de Chris Passier Beheer B.V. een Verhoogd risico, omdat beide B.V.’s nieuw zijn ingeschreven bij de KvK. De Collin Credit Score is Voldoende. De debiteuren zijn Deens Design Woerden B.V (t.h.o.d.n. Kvik Woerden) en Chris Passier Holding B.V.

De voorraad en inventaris worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. Kvik Nederland geeft tevens een comfortabele terugkoopverklaring af. Er wordt een overlijdensrisicoverzekering ter hoogte van het lening bedrag verpand aan de investeerders van Collin. Ten slotte geeft Chris Passier een persoonlijke borgstelling af welke op dit moment morele waarde heeft. 

Video Pitch

Leendoel

De nieuwe zaak wordt aangepast naar het Kvik-concept in een showroom en in een ruimte voor montage en opslag. De financiering wordt aangewend voor de kosten die dit met zich meebrengt. Het werkkapitaal wordt gefinancierd door middel van eigen inbreng. De franchisegever, Kvik A/S, wordt hoofdhuurder en verlangt geen huurgarantie. 

Ondernemer

Chris Passier (31 jaar) is ongehuwd. Zijn partner is een ondernemende freelance fotografe. Na zijn mbo-opleiding is Chris in 2012 gaan werken bij Buitenhof Tuinmeubelen. Eerst als assistent-bedrijfsleider en al vrij snel als bedrijfsleider in Houten. Tijdens deze periode is zijn enthousiasme voor retail gegroeid en heeft hij zich ontwikkeld tot een ondernemende, coachende bedrijfsmanager. In de avonduren heeft hij de opleiding ‘Bedrijfsmanagement MKB’ aan de Fontys Hogeschool in 2016 succesvol afgerond.

Na het afronden van zijn opleiding ging Chris op zoek naar nieuwe uitdagingen en kwam hij begin 2017 in contact met Kvik. Chris zijn kernwaarden: eerlijk, oprecht, transparant, proactief en met klanten een ambassadeurschap creëren. Deze kernwaarden sluiten aan op de Kvik filosofie.
 

Onderneming

Kvik is in 1983 opgericht in Denemarken door Knud Boel Troelsen. In de opstartfase is het Kvik assortiment verkocht via bestaande retailers. In 1992 heeft Kvik zijn eerste eigen winkels geopend in Denemarken. In 2002 ging Kvik de Deense grens over en opende winkels in Zweden, Noorwegen en Finland. In 2005 is Kvik verkocht aan Ballingslöv International AB of Sweden, in dat jaar opende Kvik zijn eerste winkels in Nederland en België. Momenteel heeft Kvik 145+ winkels wereldwijd. 

Ballingslöv is één van de grotere keuken-, badkamer- en garderobefabrikant en -retailer. Ballingslöv is onderdeel van Stena Adactum, één van ‘s werelds grootste investeringsmaatschappijen. Ballingslöv heeft een langetermijnstrategie zonder exit horizon. De bedrijfsslogan is ‘’Building strong companies’’. Stena Adactum is onderdeel van Stena, beter bekend van Stena Lines. Dit familiebedrijf heeft een imperium opgebouwd met diverse ondernemingen. Stena heeft een jaarlijkse omzet van 5,6 miljard euro en 19.000 medewerkers wereldwijd. 

Franchiseformule
Kvik biedt trendy keukens, badkamermeubels en garderobekasten aan in hedendaags Deens design voor een verrassend lage prijs. Kvik is een uit Denemarken afkomstig, en in West-Europa sterk groeiend winkelconcept, dat geleid wordt door franchisenemers. 

Kvik betekent in het Deens snel en slim. Dit is terug te vinden in de snelle en slimme concepten die zorgen dat er voor elke portemonnee en woning een passende en doordachte oplossing geboden wordt. Bij Kvik kan men onder andere terecht voor extra diepe keukens, extra hoge keukens, slimme opbergsystemen, design vormgeving en strakke werkbladen. 
Het Deens design is een klasse apart. Het is mooi, eenvoudig en houdt tegelijkertijd rekening met vorm en functie. De kwaliteit is van topklasse. Omdat Kvik van mening is dat iedereen recht heeft op mooi Deens design in huis, biedt Kvik Deens design aan in een prijsklasse die voor iedereen is weggelegd. Het is voor Kvik een erezaak om kwaliteitsproducten te ontwikkelen die jarenlang gebruikt kunnen worden.

Kvik Keukens, Badkamers & Garderobes heeft 14 winkels in Nederland waarvan het merendeel is gesitueerd in de Randstad regio. Er is een groeistrategie ingezet om de succesvolle formule verder uit te breiden. Al meer dan 30 jaar levert Kvik Deense design tegen lage prijzen. Kvik vindt dat het kopen van een keuken net zo leuk moet zijn als het leven in die keuken.

Markt
Kvik Woerden is de 15e vestiging en komt op bedrijventerrein Polanen in Woerden, direct gelegen aan de A12 tussen Utrecht en Rotterdam. In de directe omgeving zitten bouwmarkten zoals Praxis, interieurzaken (o.a. Leenbakker, Beter Bed), autobedrijven en andere keukenzaken zoals Tulip en Mandemakers. Door de concentratie aan keuken verkooppunten in de directe omgeving is er een sterke aantrekkingskracht vanuit de regio naar het retailpark. 

Woerden ligt midden in het groene hart van de Randstad. Klanten komen uit een gebied tot 20 autominuten afstand. De regio kent een bovengemiddeld inkomensindex (107) en hoog percentage koopwoningen (68%). 

Kvik richt zich op consumenten tussen de 25 en 70 jaar oud, die een eigen woning of appartement bezitten en overwegen om een nieuwe keuken, badkamer of (garderobe-) kast aan te schaffen en tegelijkertijd geïnteresseerd zijn in trendgevoelig design en decor. Qua communicatie richt Kvik zich vooral op vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar, omdat zij vaak de doorslaggevende factor zijn in de keukenaankoop.

Onderscheidend vermogen
De Scandinavische ontwerp filosofie is simplistisch wat duidelijk terugkomt in de collectie. Zo zijn nagenoeg alle modellen greeploos met vlakke fronten. Deze rustige serene uitstraling biedt gelijk het gemak van het schoonhouden. 

Kvik streeft er doelbewust naar om zich op het gebied van merk, design, prijs en service te onderscheiden van haar concurrenten en geeft, onder andere met haar kwaliteitsgarantie, Kvik klanten zoveel mogelijk waarde voor hun geld. 

Onderdeel van de Kvik formule zijn de diensten die worden aangeboden. Zo zijn er drie serviceniveaus:

  • Doe het zelf: de bestelde producten worden opgehaald of tegen betaling geleverd in platte pakketten voor de ervaren doe het zelf-er;
  • Doe het leuk: de kasten worden tegen betaling voor gemonteerd en kunnen worden opgehaald of tegen betaling worden geleverd, zo is er enkel nog de installatie thuis;
  • Doe het makkelijk: tegen betaling wordt alles bij de klant thuis volledig geïnstalleerd.

Kvik biedt goede kwaliteit voor een eerlijke prijs, is transparant en er wordt geen gebruik gemaakt van misleidende ‘van/voor’-prijzen. In alle offertes en orders is volledig inzichtelijk hoe de prijs is opgebouwd.

Kvik Keukens, Badkamers en Garderobes haalt zijn inkomsten uit het verkopen, monteren, leveren en installeren van deze producten. De verkopen bestaan voor 90% uit keukens en de resterende 10% uit badkamers en garderobes. Er wordt vanuit marketing sterker ingezet op de verkoop van badkamers en garderobes om de totaalomzet met dat aandeel te laten groeien. Kvik A/S is leverancier van de kasten en DFI Geisler voor de werkbladen uit Denemarken. Stenen werkbladen als graniet, keramiek en composiet komen van Jetstone in Nederland. De apparatuur komt onder andere van Zanussi, Smeg, Bosch, Siemens, Novy en AEG.

De doelstelling voor Kvik Woerden is om binnen 5 jaar tot de top-3 Nederlandse Kvik winkels te behoren. De kpi`s hiervoor zijn omzet, ebita en customer loyalty. 

Structuur
In de werkmaatschappij Deens Design Woerden B.V. zit de exploitatie van Kvik Woerden. De Chris Passier Beheer B.V. houdt 100% van de aandelen in de werkmaatschappij. Chris Passier bezit als DGA 100% van de aandelen in de holding.

Financieringsbehoefte

De vestiging is 800m2 groot, waarvan de directe showroom 350 m2. De bouwkundige voorzieningen zijn begroot op € 83.300,-. Hiervan neemt de verhuurder € 40.000,- voor zijn rekening. Bij aanvang wordt de showroom ingericht met voorraad. Keukens die nodig zijn voor plaatsing en levering vallen onder onderhanden werk.

Kvik A/S wordt hoofdhuurder (10 jaar huurcontract) en brengt geen waarborgsom in rekening. De meeste materialen komen uit Denemarken; zonder BTW. De Nederlandse investeringen worden gefactureerd aan Kvik A/S in Denemarken. 

Bouwkundige voorzieningen € 43.300,-
Inventaris en installaties € 96.500,-
Showroom € 75.000,- 
Franchise entree fee € 10.000,-
Werkkapitaal € 55.200,-
Totale investering € 280.000,-
Eigen inbreng € 50.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 230.000,-

Leenbedrag: € 230.000,-
Rente: 8%
Looptijd: 60 maanden. De eerste 5 maanden zijn aflossingsvrij (de rente wordt wel betaald), gevolgd door 55 maanden lineaire aflossing.

Risico

De belangrijkste risico's met de bijbehorende risico beperkende maatregelen: 

1. Risico van een lage omzet.
Het grootste risico is een achterblijvende omzet. De opgestelde exploitatie is mede gebaseerd op ervaringen van de huidige vestigingen. Kvik Nederland heeft elke dag zicht op de offerte en orderportefeuille en kan tijdig ondersteuning bieden bij achterblijvende omzet. 

2. Risico’s die gepaard gaan met uitoefening van het bedrijf. 
Er wordt een brand-, inboedel-, en geldverzekering afgesloten. 

3. Ziekte, arbeidsongeschiktheid of overlijden van de ondernemer. 
De structuur van het verkoopteam is opgezet op zelfstandig functioneren en continuïteit van de bedrijfsvoering; deels met ondersteuning door Kvik Nederland. Op het leven van de ondernemer wordt een overlijdensrisicoverzekering afgesloten.

Zekerheden en voorwaarden

  • De debiteuren zijn Deens Design Woerden B.V. en Chris Passier Beheer B.V. 
  • Chris Passier geeft een persoonlijke borgstelling af ter hoogte van het leenbedrag. De borgstelling heeft op dit moment morele waarde. 
  • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van Chris Passier voor een bedrag van minimaal € 230.000,-. Deze is minimaal dalend en gelijk aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. 
  • De (huidige en toekomstige) inventaris, installaties, showroom en voorraden van Deens Design Woerden B.V. en Chris Passier Beheer B.V. worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. 
  • Kvik Nederland (namens Kvik A/S) is hoofdhuurder van het pand en geeft een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin voor de bouwkundige voorzieningen tegen boekwaarde (met een afschrijvingstermijn van 5 jaar) en de inventaris, installaties, showroom en toekomstige voorraden tegen aanschafwaarde. 

Dun & Bradstreet
De Dun & Bradstreet score voor Deens Design Woerden B.V. en Chris Passier Beheer B.V. is een Verhoogd risico. 

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. 
Deze is bepaald aan de hand van de balans na investering en de prognoses voor de komende drie jaar. De prognoses passen bij de markt en ervaringscijfers van de bestaande vestigingen van de franchiseformule. Ze zijn opgesteld in samenwerking met de franchisegever. De overall Collin Credit Score is Voldoende. 

De keukenbranche kent altijd een lastig eerste jaar. Uiteraard moeten de klanten geworven worden. Zodra een order is getekend, wordt bij Kvik 15% aanbetaald. Het restant wordt te allen tijde voldaan vóór de levering. Op basis van ervaringen binnen Kvik wordt er over de orderomzet een bepaalde levertijd aangehouden. Zo wordt 40% van de omzet na 3 maanden uitgeleverd en betaald. Bedrijfseconomisch wordt een break-even omzet geprognosticeerd in de achtste maand na opening. Het dieptepunt in de liquiditeitsprognose zit eind maand 4; daarom is er van uitgegaan dat de eerste vijf maanden geen aflossing betaald wordt. De rente wordt wel betaald.

Rentabiliteit
De prognose over eerste 12 maanden leidt naar een ordergrootte van € 1,2 miljoen, waarbij € 890.000,- is gefactureerd. Door de levertijd, wordt de omzet pas na enkele maanden gefactureerd. De kosten worden wel genomen, waardoor er in het eerste jaar een genormaliseerde cashflow van negatief € 46.000,- resteert (score Matig). 
Over het tweede jaar wordt een ordergrootte geprognosticeerd van € 1,8 miljoen, waarbij € 1,7 miljoen is gefactureerd. Het cashflowoverschot, na aflossing op de lening bij Collin Crowdfund, bedraagt dan € 127.000,- (score Excellent). Voor dit moment hanteren we de score voor Rentabiliteit op Voldoende. 
 
Solvabiliteit
De solvabiliteit op het moment van financiering bedraagt € 50.000,- op een balanstotaal van € 285.000,-. Met 17% is dat score een Voldoende. Door het aanloopverlies en de aflossingen op de Collin lening daalt het balanstotaal na 12 maanden naar € 274.000,-. De solvabiliteit aan het eind van het eerste jaar is dan negatief (score Matig). Aan het eind van het tweede jaar is de solvabiliteit volgens de prognose hersteld naar 33% bij een balanstotaal van € 380.000 (score Ruim voldoende). Voor dit moment hanteren we score voor Solvabiliteit op Matig. De afgegeven terugkoopverklaring geeft wel comfort.
 
Liquiditeit
In de liquiditeitsbegroting is rekening gehouden met de levertijd en de aanbetalingen. De current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) op het moment van financieren is 2,4 (score Excellent). Aan het eind van het eerste jaar is de liquiditeit gedaald naar 0,6 (score Matig), om vervolgens te normaliseren op een niveau van 1,5 (score Goed). Wij beoordelen de Liquiditeit als Voldoende. 

Samenvattend
Rentabiliteit: Voldoende
Solvabiliteit: Matig 
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Voldoende

Extra beloning

Investeerders vanaf € 1.000,- ontvangen een waardebon voor een complete keuken vrij van 21% BTW. De waardebon is uitsluitend te besteden in Kvik Woerden en zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-7050 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
08-11-2017 om 11:14
investeerder-22301 heeft € 500 geïnvesteerd.
08-11-2017 om 11:14
investeerder-17456 heeft € 500 geïnvesteerd.
08-11-2017 om 11:14
investeerder-36598 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
08-11-2017 om 11:13
investeerder-6415 heeft € 500 geïnvesteerd.
08-11-2017 om 11:13

Reacties

B. Hoogland
08-11-2017 11:12
Heeft de ondernemer ervaring met de keukenbranche en daarnaast specifiek met dit merk?

C.A.W. Passier
08-11-2017 11:28
Beste heer/mevrouw Hoogland,

Bedankt voor uw vraag. In mijn carrière ben ik 5 jaar werkzaam geweest in de retail als bedrijfsmanager en tegelijkertijd actief in de verkoop.
Vanuit Kvik is er een intensief trainings programma waar ik inmiddels ook goed doorheen ben gekomen.
Ik heb geen specifieke ervaring in de keukenbranche, maar door het slanke concept is dit goed te door gronden.

Hopelijk heb ik uw vraag hiermee naar verwachting beantwoordt.

Met vriendelijke groet,
Chris Passier

Ondernemer
Chris Passier

Crowdfund Coach


Henk Beke