35374

Liek B.V.

€ 450.000  |  8,0% rente  |  60 maanden  Investeerders: 345
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

97 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Gemiddeld risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 21-03-2020 in 5 dagen volgeschreven door 345 investeerders

Samenvatting

Liek is een supermarkt 2.0 het beste te vergelijken met een overdekte (vers)markt. Een plek waar je lokale, eerlijke, voedzame, duurzame (biologisch) producten vindt. Liek heeft een eigen bakkerij en restaurant. In Liek’s Keuken wordt gekookt met producten uit de winkel, volgens het seizoen. De onderneemster is zeer ervaren en heeft haar sporen verdiend in het verleden. Met Liek wil ze de mensen gezonder laten leven en inspelen op het groeiende bewustzijn van de consument over gezondheid en milieu. De onderneemster verstrekt een borgtocht met een volwaardige hypothecaire inschrijving als onderpand voor de investeerders.

Financieringsbehoefte
De totale investering bedraagt € 580.000,-. Naast € 50.000,- eigen middelen en een achtergestelde lening van € 80.000,- van de partner bedraagt de gevraagde financiering via Collin Crowdfund € 450.000,-. De looptijd is 60 maanden waarvan de eerste 6 maanden aflossingsvrij. De rente bedraagt 8,0% per jaar gedurende de gehele looptijd. De bedenktermijn voor investeerders is voor deze leningaanvraag zeven dagen.

Risico
Dun & Bradstreet kwalificeert Liek B.V. als Verhoogd risico. De Collin credit score is Voldoende. 
De gestelde voorwaarden en zekerheden zijn:

 • De debiteuren zijn Liek B.V. en Pepper B.V.
 • De onderneemster A.J.C. Wijnen-van Vugt geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 300.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde door de hypothecaire inschrijving in privé zoals hieronder vermeld.
 • De lening van Andalo B.V. ter hoogte van € 80.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente ter hoogte van 3% per jaar wordt wel betaald.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van de debiteuren worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Er wordt een tweede hypothecaire inschrijving ter hoogte van € 300.000,-  op het woonhuis verkregen ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 450.000,- en een openstaande schuld van € 450.000,-. Het onroerend goed kent een waarde van € 1.000.000,- conform een waardebepaling van een makelaar van 28-02-2020.
   

Video Pitch

Leendoel

Opstart overdekte markt met restaurant voor lokale, duurzame en biologische producten.

Ondernemer

Angelique Wijnen (1976) is een zeer enthousiaste en ervaren onderneemster. Sinds 2004 heeft ze een eigen callcenter opgezet welke ze een paar jaar geleden heeft verkocht. Ook haar partner is een ervaren ondernemer die meerdere horeca concepten, waaronder restaurants Sopranos en Giornale, in en rond Eindhoven succesvol heeft opgezet en later verkocht.

Angelique is een echte doorzetter, harde werkster, communicatief sterk en kan mensen overtuigen. Haar jarenlange passie voor gezonde voeding, een bewuste levensstijl en haar opleiding tot Vitaliteit en leefstijlcoach hebben Angelique gedreven tot Liek. 
De missie van Angelique is bewust eten toegankelijk maken voor iedereen. Omdat niet iedereen tijd, geld of energie heeft om bewuste keuzes te maken doet Liek er alles aan om deze drempels weg te nemen.
 

Onderneming

Liek is de plek voor al je bewuste boodschappen. Van voeding tot wc papier. Van volwaardige gerechten tot workshops over duurzaam eten en leven. Alle producten die worden verkocht hebben minimale impact op het milieu. We zijn zoveel mogelijk biologisch, in het seizoen, en we garanderen een zo kort mogelijke route naar je bord.

Hiervoor werken we samen met onze lokale helden. Boeren uit de regio voorzien ons van verse producten. Ook een lokale ambachtelijke bakker en kaasboer verkopen shop-in-shop hun producten. Dit kan zowel online als offline. Andere lokale helden zijn ons personeel. Het Liek team zal voor een deel bestaan uit mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.

Je kunt bij Liek terecht voor:

 • Je boodschappen (winkelen, afhalen of bezorgen)  
 • Versbereide maaltijden afhalen (alleen nog maar opwarmen)
 • Een heerlijke lunch of avond eten in ons restaurant 
 • Leuke events en workshops (kookworkshop van onze chef, hoe lees ik etiketten, koffieproeverij, wijnproeverij, (vega) curry’s maken, brood bakken, yoga meets food, creatief met restjes). 
 • Vergaderingen in een daarvoor bestemde vergaderruimte midden tussen al dat heerlijks.

Onderliggende magie
Bij Liek doen we er alles aan om barrières voor bewust eten weg te nemen. Onze slimme app helpt ons hier bij. Het transformeert onze supermarkt 2.0 in een leuke beleving. 

Onze Liek app:

 • Maakt boodschappen doen en komen eten tot een belevenis
 • Verhoogd de orderwaarde door slimme suggesties
 • Verhoogd loyaliteit en retentie door bestellen op afstand en loyaliteitsprogramma 
 • Genereert veel data door tools als "boodschappenlijst" en "promotions"
 • Verandert personeelseigenschappen van snel en efficiënt naar leuk, gastvrij en adviseur

Het concept is vanaf de start schaalbaar ingericht waardoor opschalen (ev. middels franchise) relatief eenvoudig is. Het merk, de processen en de app zijn gestandaardiseerd en bieden ruimte voor meerdere Liek vestigingen.

Consumentengedrag, duurzaam, doelgroep
De consument gaat niet meer eten, maar wel anders. Onder meer de vergrijzing van de bevolking leidt tot minder inname van calorieën, terwijl jongere generaties juist meer buiten de deur gaan eten. Door het gewijzigde gedrag bij de consument ontstaan er interessante nichemarkten. De consument zoekt meer gemak. Onder andere meer out-of-home (groei horeca, foodservice en to-go) en meer convenience (kant-en-klaar, voorgesneden, thuisbezorgen). De consument hecht waarde aan lokaal geproduceerde producten waar de herkomst helder van is en die een sterk verhaal hebben. De vraag naar biologische producten groeit sterk door de associatie van de consument met gezond en duurzaam.

De doelgroep bestaat uit consumenten die of al bezig zijn met gezond eten, duurzaamheid, maar ook de verantwoordelijkheid voelen om bij te dragen aan een betere wereld. Door de laagdrempeligheid en gemak welke Liek biedt, voelt ook de doelgroep die wel willen maar de moeite nog niet nemen of vanuit gemaksoogpunt toch voor reguliere supermarkt kiezen, zich aangesproken. De doelgroep zitqua leeftijd tussen 25-60 jaar, midden/hoog opgeleid. De doelgroep is woonachtig in een straal van circa 5 kilometer. Men is bereid iets meer te betalen voor duurzaamheid, maar willen dan ook kwalitatieve producten en vertrouwen hebben in de aanbieder. De doelgroep heeft een druk en sociaal leven en willen dan ook geassocieerd worden met merken, plekken en winkels welke past bij hun waarden. 

De locatie
Liek ligt op een paar meter afstand van één van de drukste Albert Heijns van Eindhoven aan de Roostenlaan. De mensen uit dit verzorgingsgebied zijn vergelijkbaar met de doelgroep van Liek. Hierdoor is de kans op organische traffic hoog. Mensen zijn nieuwsgierig en lopen een keer binnen op basis van o.a. proeverijen. Vervolgens downloaden zij de app en kunnen we met ze in contact blijven. Hoe vaker ze kopen, hoe meer data, hoe relevanter we kunnen zijn. De locatie bestaat uit 300 m²  winkelruimte en 200 m² horeca. Verder is er een mogelijkheid tot gratis parkeren. 

Juridische Structuur

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Verbouwing, installaties winkel en restaurant € 350.000,-
Ontwikkeling app € 30.000,-
Inrichting winkel en restaurant € 150.000,-
Voorraad € 25.000,-
Overig/onvoorzien € 25.000,-
Totaal

€ 580.000,-

Eigen middelen € 50.000,-
Achtergestelde lening € 80.000,-
Lening Collin Crowdfund € 450.000,-

Leenbedrag: € 450.000,-

Rente: 8,0%
Looptijd: 60 maanden, met eerst 6 maanden aflossingsvrij en daarna lineaire maandelijkse aflossing

Naast de genoemde achtergestelde lening zijn er geen andere financieringen.
De bedenktermijn voor investeerders is voor deze leningaanvraag zeven dagen.

Risico

Zekerheden en voorwaarden

 • De debiteuren zijn Liek B.V. en Pepper B.V.
 • De onderneemster A.J.C. Wijnen-van Vugt geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 300.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde door de hypothecaire inschrijving in privé zoals hieronder vermeld.
 • De lening van Andalo B.V. ter hoogte van € 80.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van de debiteuren worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Er wordt een tweede hypothecaire inschrijving ter hoogte van € 300.000,-  op het woonhuis verkregen ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 450.000,- en een openstaande schuld van € 450.000,-. Het onroerend goed kent een waarde van € 1.000.000,- conform een waardebepaling van een makelaar van 28-02-2020.

Dun & Bradstreet
Collin Crowdfund werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet. De kwalificatie van Dun & Bradstreet wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te bepalen. De kwalificatie voor Pepper B.V. is Laag risico. Voor Liek B.V. is dit Verhoogd risico. Voor deze aanvraag hanteren we de kwalificatie Verhoogd risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van afloscapaciteit, solvabiliteit en zekerheden. De score is gebaseerd op de prognose over 2020 waarin men vanaf juni zal zijn geopend en over geheel 2021. De overall score is Voldoende.

Afloscapaciteit 
De verwachte opening is rond juni 2020. Het verdienmodel bestaat zoals uitgelegd uit drie onderdelen: de retail-winkel, het restaurant en de workshops. De drie aspecten versterken elkaar. De derving bij de retail is kleiner omdat je producten uit de winkel juist gebruikt voor het restaurant en de workshops om de smaak van de producten en gerechten aan te tonen. De verwachte omzet is gebaseerd op het aantal mensen binnen de doelgroep in het verzorgingsgebied. Voor 2020 wordt een omzet verwacht van € 828.000,- wat voor het grootste deel retail-omzet is (€ 650.000,-), er is nog heel beperkt gerekend met omzet voor de overige twee activiteiten. De genormaliseerde (na verrekening mee gefinancierde aanloopkosten) operationele cashflow bedraagt dan € 80.000,- wat voldoende is voor de aflosverplichtingen in 2020 (mede door de aflossingsvrije periode). Voor het eerste volledige jaar wordt een totale omzet van € 2.143.000,- verwacht met een operationele cashflow van € 245.000.Er is dus sprake van een remweg om een eventuele lagere omzet of hogere kosten op te vangen. Aangezien het om prognoses gaat kwalificeren we de afloscapaciteit als Voldoende.

Solvabiliteit
De solvabiliteit wordt naar verwachting 21% eind 2020 bij een balanstotaal van € 523.000,-. In privé is er daarnaast sprake van een forse overwaarde in het woonhuis welke ook wordt ingezet voor deze financiering. Indien de prognose over 2021 wordt gerealiseerd zal de solvabiliteit verder groeien naar 48% bij een balanstotaal van € 628.000,-. Vooralsnog kwalificeren we de solvabiliteit als Voldoende.

Zekerheden
Voor deze lening zijn de volgende zekerheden verkregen:

 • De onderneemster A.J.C. Wijnen-van Vugt geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 300.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde door de hypothecaire inschrijving in privé zoals hieronder vermeld.
 • De lening van Andalo B.V. ter hoogte van € 80.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van de debiteuren worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Er wordt een tweede hypothecaire inschrijving ter hoogte van € 300.000,-  op het woonhuis verkregen ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 450.000,- en een openstaande schuld van € 450.000,-. Het onroerend goed kent een waarde van € 1.000.000,- conform een waardebepaling van een makelaar van 28-02-2020.

Door zowel de persoonlijke borg, de achtergestelde lening, de verpanding roerende zaken als de tweede hypothecaire inschrijving kwalificeren wij de zekerheden als Ruim voldoende.

Samenvattend 
Afloscapaciteit: Voldoende
Solvabiliteit: Voldoende
Zekerheden: Ruim Voldoende
Overall: Voldoende
 

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-150227 heeft € 3.000 geïnvesteerd.
21-03-2020 om 22:16
investeerder-152901 heeft € 30.000 geïnvesteerd.
21-03-2020 om 20:35
investeerder-64204 heeft € 500 geïnvesteerd.
21-03-2020 om 12:10
investeerder-107869 heeft € 500 geïnvesteerd.
21-03-2020 om 8:38
investeerder-69247 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
21-03-2020 om 8:32

Reacties

H.F. Berger
17-03-2020 23:02
Waarom is de hypothecaire zekerheid maar € 300.000,- en niet de volledige leensom?

Angelique Wijnen
17-03-2020 23:05
Geachte Investeerder,

Naast de hypothecaire zekerheid wordt er een flink bedrag zelf geïnvesteerd en worden de roerende zaken verpand. Hiermee is naar mijn mening een passende zekerheid geboden voor een crowdfunding met een rente van 8,0%

Met vriendelijke groet,

Angelique Wijnen

H.F. Berger
18-03-2020 10:47
Ok, dank voor uw reactie. Ik wens u veel succes met uw onderneming.

Ondernemer

A.J.C. Wijnen

Crowdfund Coach


Marc Kogels