28503

Limbo Emmen

€ 200.000  |  9,0% rente  |  60 maanden  Investeerders: 209
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 19-01-2018 in 1 uur volgeschreven door 209 investeerders

Samenvatting

De gemeente Emmen heeft het lokale Raadhuisplein ontwikkeld tot HET evenementenplein van Emmen. Aan dit plein, waar ook het nieuwe Wildlands Zoo Emmen en het nieuwe Atlas Theater gevestigd zijn, worden alle activiteiten binnen de gemeente Emmen georganiseerd. Dit brengt vanuit het verzorgingsgebied van de gemeente Emmen met ruim 100.000 inwoners, aanvullend anderhalf miljoen mensen uit binnen- en buitenland naar het plein. De jonge, maar ervaren horecaondernemers Jeffrey Mol en Ruben Neehoff hebben het initiatief genomen om in maart 2018 aan dit plein een multifunctioneel horecabedrijf te vestigen; Limbo Emmen B.V. 

De doelstelling is dat Limbo dé horeca hotspot wordt van Emmen en omstreken, waar gasten graag komen genieten van het (dak)terras, een gezellig bezoek aan het Spaans/Mediterraans restaurant, of een uitgaansavond waarbij ze telkens worden verrast met vernieuwende concepten. De uitstraling van Limbo wordt een combinatie van hippe elementen en een moderne, maar toch warme ambiance waar gasten zich direct thuis voelen. Op de begane grond ligt de focus op de warme ambiance met verschillende gezellige (zit)hoeken. De eerste etage wordt juist hip en strak, waarbij de juiste sfeer gecreëerd wordt door lichtgebruik. Hierdoor kunnen de drie zalen op de eerste etage uitstekend worden aangepast aan de sfeer van elke dinnershow, clubnacht, business meeting of bruiloft. 
 
Financieringsbehoefte
De totale financieringsbehoefte van € 540.000,- wordt voor € 40.000,- voorzien door eigen inbreng van de twee ondernemers (ieder voor 50%). De Rabobank financiert € 300.000,- .
De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 200.000,- . De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 9% gedurende de gehele looptijd.
 
Risico
De Dun & Bradstreet score is Verhoogd risico. De Collin Credit Score voor Limbo Emmen B.V. is Voldoende. De debiteur is Limbo Emmen B.V. De huidige en toekomstige keukeninventaris van Limbo Emmen B.V. wordt in eerste verband verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. Jeffrey Mol en Ruben Neehoff geven een gezamenlijke borgstelling af voor € 200.000,-, welke op dit moment morele waarde heeft. Er geldt een niet onttrekkingsverklaring voor Limbo Emmen B.V. gedurende de looptijd van de lening van Collin Crowdfund, door de aandeelhouders (geen dividend, geen rekeningcouranten met privé, wel regulier salaris). Ten slotte is er een dalende overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van Jeffrey Mol en Ruben Neehoff voor een bedrag van € 200.000,-.

Video Pitch

Leendoel

Het doel van de financiering is het opstarten van Limbo Emmen. Het pand wordt verbouwd en ingericht. Ook wordt geïnvesteerd in een moderne keuken, diverse bars, inventaris en de voorraad. Daarnaast is er een werkkapitaalbehoefte ten behoeve van de exploitatie waaronder marketing, huurgarantie en artiesten vooruitbetaling.

Ondernemer

Ruben Neehoff (23) is zijn horecacarrière in 2006 begonnen als DJ op evenementen en in horecazaken. Vanaf 2013 organiseert hij samen met zijn compagnon onder de naam Bliss Events jaarlijks zo’n 15 publieksevenementen in feesttenten en zalen. In 2015 is het Bliss Festival daarbij gekomen, een snel groeiend muziekfestival dat in twee jaar tijd van 1000 bezoekers naar ruim 2500 bezoekers is gegroeid. Bliss Events organiseert alles zelf en heeft de volledige verantwoordelijkheid over onder andere (horeca)inkoop en verkoop, aansturing van 75 personeelsleden, marketing en financiën. Ruben heeft in 2013 zijn vwo afgerond. Daarna heeft hij twee jaar International Business gestudeerd aan de universiteit en is in herfst 2017 afgestudeerd voor commerciële economie aan het hbo. 

Het hebben van een eigen zaak is Ruben’s droom sinds hij begon met het organiseren van evenementen. 
Eind 2016 deed zich, op een zeer geschikte locatie in het centrum van Emmen, de kans aan. De timing, in combinatie met de horeca ontwikkelingen in Emmen, was perfect en Ruben besloot tot de gedroomde stap; Limbo Emmen samen met Jeffrey tot een succes maken.

Jeffrey Mol (27) is al ruim tien jaar te vinden voor en achter de schermen van de horeca. Hij is onder andere huis-DJ van Ajax in de Amsterdam Arena. Verder draait hij meerdere keren per week op verschillende (internationale) locaties, waaronder festivals, discotheken, besloten feesten enzovoort. Ook in Emmen en omstreken is hij geen onbekende. Hij kan out of the box denken en ontwikkelt en implementeert horecaconcepten. Verder helpt hij graag een handje mee achter de bar. De opleidingen die hij heeft gevolgd zijn commercieel medewerker (mbo), vestiging manager (mbo) en facility management (hbo). Jeffrey is op veel verschillende locaties geweest, waarbij het steeds meer begon te kriebelen om een eigen zaak te starten waarin hij zijn eigen creativiteit, ideeën en aansturingen zou kunnen loslaten. In een ideeën logboek heeft Jeffrey zijn inzichten verzameld om van Limbo een succes te maken. Het enige wat nog nodig was, was het vinden van een geschikte locatie. Een geschikte compagnon was namelijk al in beeld. 

Onderneming

De gasten van Limbo Emmen zullen voornamelijk bestaan uit volwassenen van circa 20 jaar en ouder. Limbo ligt aan een winkelstraat en aan een bruisend plein, dus er zal overdag veel winkelend publiek te vinden zijn. Daarnaast zullen ook zakenlieden en studenten komen lunchen en borrelen. Bij het dineren ligt de focus op echte Spaanse gerechten, verse kwaliteit en een gezellige avond uit. Veel gasten willen tegenwoordig meer dan alleen een snel hapje eten en dan weer naar huis. Dit zal veel families, vriendengezelschappen en bedrijfsuitjes gaan aantrekken. In het weekend tijdens de uitgaansuren zal er op de begane grond gefocust worden op de doelgroep 30+ en zal er op de eerste verdieping in de clubzaal worden gefocust op de doelgroep 20+

Missie
De missie van Limbo is om haar gasten een complete horecabeleving te bieden op de beste locatie van Emmen die de ‘wow factor’ geeft. Daarnaast zal de complete horecabeleving terugkomen in alle aspecten van de bedrijfsvoering, waarin gezelligheid, kwaliteit, persoonlijkheid, creativiteit en passie belangrijke kernwoorden zijn.

Visie
Limbo wil de komende jaren uitgroeien tot dé horeca hotspot van Emmen en omstreken en wil bekend staan als trendsetter die altijd twee stappen vooruit loopt op de concurrentie.

Positionering en onderscheidend vermogen
Het onderscheidend vermogen ligt in de driedeling en invulling van Restaurant, Terras en Club.

Restaurant
In het restaurant en op het terras kan tijdens lunch en diner worden genoten van de Spaans/Mediterraanse keuken, waarin verse Spaanse tapas en Mediterraanse (houtskool)grill gerechten met een creatieve twist worden geserveerd. Deze worden bereid door een ervaren chef-kok die in Spanje heeft gewerkt. Met deze keuken is Limbo de enige in Emmen en omstreken, terwijl Spaanse tapas in deze regio steeds populairder wordt. Tijdens de lunch kunnen gasten kiezen uit losse tapas gerechtjes, of een speciale 2- of 3 gangen tapas lunchaanbieding. De uitsmijters, broodjes Hawaï en broodjes kroket maken geen onderdeel uit van Limbo, die gerechten kan men beter halen bij een van de 20 andere lunchzaken in Emmen. ’s Avonds gaat het om gezelligheid, kwaliteit en persoonlijkheid. Het is de bedoeling dat gasten voor een gezellige avond uit (met vrienden, familie, als bedrijfsuitje enz.) bij Limbo komen dineren en borrelen. Bij Limbo kan tijdens het diner gekozen worden voor een meergangen (4 tot 7 gangen) Tapas diner voor een toegankelijke prijs. Er kan ook à la carte Spaans/Mediteraans gegeten worden van onder andere de houtskoolgrill. 

Limbo zal niet gaan werken met een ‘’all you can eat’’ concept, omdat dat niet past bij de visie van een gezellige avond uit. Meestal duurt ‘’all you can eat’’ maar 2 tot 2,5 uur en worden gasten daarna verzocht om weg te gaan, omdat de tafel dezelfde avond soms dan nog een keer kan worden volgeboekt. 
Ieder weekend is er minimaal één avond waarop rond 20:00 uur vanaf het podium een muzikant op zijn/haar piano, gitaar of ander instrument begint te spelen. Hierdoor ontstaat een goede sfeer en blijven gasten graag naborrelen, en komen er juist vanaf dit tijdstip gasten bij voor de borrel, waardoor het alleen maar gezelliger wordt. Op vrijdag en zaterdag neemt een DJ of andere artiest het van de muzikant over en gaat de helft van de tafels en stoelen aan de kant zodat er kan worden gedanst.

Terras
Het terras van Limbo heeft een aantal voordelen: allereerst bevindt het zich op steenworp afstand van de speeltuin op het prijswinnende Raadhuisplein, waardoor ouders kunnen genieten op het terras terwijl de kinderen kunnen spelen. Daarnaast zijn de terrassen gericht op het westen, waardoor er vanaf 13:00 ‘s middags tot zonsondergang zon is. Naast het terras aan het Raadhuisplein krijgt Limbo het grootste dakterras van Drenthe met uitzicht op het nieuwe ‘’Wildlands Aventure Zoo’’. De oude traverse (loopbrug die vroeger over het plein en over het pand van Limbo Liep) wordt hiervoor omgebouwd. Op dit terras kan straks met een panoramaview over het Raadhuisplein heerlijk worden geborreld. Ook kan het dakterras worden afgehuurd voor (bedrijfs)feesten en kunnen er andere evenementen gehouden worden. Ook gaan er in de zomer speciale foodevenementen gehouden worden, waarbij de kok live voor de gasten kookt op het dakterras. Te denken valt aan een mega paella pan, of ‘’grillen op hoger niveau’’ met de Green Egg.

Club
In de club zal een hoogwaardig geluidssysteem en lichtshow komen te hangen en worden er vernieuwende en hippe evenementen georganiseerd. De clubzaal is op de eerste etage en biedt ruimte aan ongeveer 500 personen met de grootste dansvloer van Emmen en omstreken. Gecombineerd met de overige publieke ruimtes in het pand, kunnen er ongeveer 1000 personen tegelijk uit hun dak gaan.
 

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Verbouwing en installatiewerk € 100.000,-
Keukeninventaris + koel-/vriescel € 100.000,-
Meubilair en inventaris € 80.000,-
Promotiematerialen € 30.000,-
Kassasysteem, beveiliging, wifi € 10.000,-
Huurgarantie € 25.000,-
Voorraad € 30.000,-
Voorfinanciering BTW* € 78.750,-
Opstart/werkkapitaal € 86.250,-
Totaal € 540.000,-
Eigen inbreng € 40.000,-
Financiering via Rabobank € 300.000,-
Financiering via Collin Crowdfund € 200.000,-

Leenbedrag: €200.000,-
Rente: 9,0%
Looptijd: 60 maanden, met een lineaire maandelijkse aflossing.

* De BTW ontvangst wordt afgelost op de lening van de Rabobank.

Risico

Zekerheden en voorwaarden

 • De debiteur is Limbo Emmen B.V.
 • Een gezamenlijke persoonlijke borgstelling voor het bedrag van € 200.000,- door J.A. Mol en R. Neehoff. Deze borgstelling heeft momenteel morele waarde.
 • Ten behoeve van de lening via Collin wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van R. Neehoff en J.A. Mol voor een bedrag van minimaal € 200.000,-. Deze is gelijk aan de looptijd van de lening via Collin en wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • De (huidige en toekomstige) keukeninventaris van Limbo Emmen B.V. wordt verpand in eerste verband aan de investeerders van Collin Crowdfund. 
 • Een niet-onttrekkingsverklaring voor Limbo Emmen B.V. gedurende de looptijd van de lening van Collin Crowdfund. Door de aandeelhouders (geen dividend, geen rekeningcouranten met privé, wel regulier salaris)

Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet geeft voor Limbo Emmen B.V. een Verhoogd risico aan. Voor deze aanvraag hanteren wij de Dun & Bradstreet score Verhoogd risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. Voor de beoordeling is uitgegaan van de door de ondernemers en hun accountant opgestelde uitgebreide prognoses en balansen voor 2018, 2019 en 2020 van Limbo Emmen B.V. Daarnaast is de ondernemer mede begeleid door Bas Hansma van Atlant.co. De overall Collin Credit Score is Voldoende.

Rentabiliteit
Het Raadhuisplein wordt hét horeca- en activiteitencentrum van Emmen. De locatie van Limbo Emmen (tegenover de ingang van Wildlands Adventure Zoo en het Atlas Theater) zorgt voor veel traffic gedurende de dag en de avond. Dit resulteert in een rendabele exploitatie met een verwachte omzet in het eerste jaar van € 1,2 miljoen, oplopend naar bijna € 1,4 miljoen in het derde jaar. De exploitatieprognose is uitgebreid onderbouwd. Het netto cashflowoverschot wordt reeds in het eerste jaar berekend op 31%, rekening houdend met een ruim voldoende reservering voor vervangingsinvesteringen (gelijk aan de afschrijvingen). De berekende score voor de rentabiliteit is Goed. Omdat het hier een startende onderneming in de horeca betreft en de score gebaseerd is op toekomstige verwachtingen, hanteren wij voor de Rentabiliteit voorzichtigheidshalve de Score Voldoende.

Solvabiliteit
Het eigen vermogen bij aanvang is matig (7%). Beide ondernemers brengen hun spaarmiddelen in voor een bedrag van € 40.000,-, op een openingsbalans totaal van € 555.000,-. De ontwikkeling van het vermogen is goed. Jaarlijks wordt gedoteerd vanuit de winst, waardoor in het tweede jaar reeds een ruim voldoende aansprakelijk vermogen (34%) is opgebouwd. Wij baseren de score voor de Solvabiliteit op de openingsbalans en deze is derhalve Matig.

Liquiditeit
De liquiditeitspositie is dekkend. De aflosverplichtingen kunnen ruimschoots worden voldaan vanuit de cashflow. Aangezien het een nieuwe onderneming betreft zullen de vervangingsinvesteringen in de eerste jaren niet hoog zijn. Er is echter wel rekening gehouden met vervangingsinvesteringen ter hoogte van de afschrijvingen. Dit bedrag (€ 64.000,-) is voor de eerste jaren als remweg te betitelen. De Current ratio groeit van 0,8 bij opening naar 1,2 het eerste jaar en naar 2,8 in het tweede jaar. Overall wordt de Liquiditeit als Voldoende beoordeeld.

Samenvattend
Rentabiliteit: Voldoende
Solvabiliteit: Matig
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Voldoende

Extra beloning

Voor investeerders geldt een extra beloning:

Bij een investering van € 500,- tot en met € 1.500,

 • Een half jaar lang op dinsdag tot en met donderdag 10% korting op lunch/diners 
 • Uitnodiging pre-openings event​

 Bij een investering van € 2.000,- tot en met € 4.500,-

 • Twee jaar lang op dinsdag tot en met donderdag 10% korting op lunch/diners.
 • Uitnodiging pre-openings event 

Bij een investering vanaf € 5.000,-

 • 1x deelnemen aan een dinershow met een tafel van vier personen. Toegang en eten is inbegrepen (2 jaar geldig).
 • Altijd 10% korting op lunch/diners, geldig gedurende de looptijd van de lening.
 • Uitnodiging pre-openingsevent.

De voucher en uitnodiging zullen digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-4728 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
19-01-2018 om 11:34
investeerder-3767 heeft € 500 geïnvesteerd.
19-01-2018 om 11:34
investeerder-41424 heeft € 500 geïnvesteerd.
19-01-2018 om 11:32
investeerder-41136 heeft € 500 geïnvesteerd.
19-01-2018 om 11:31
investeerder-11290 heeft € 500 geïnvesteerd.
19-01-2018 om 11:31

Ondernemer
Ruben Neehoff en Jeffrey Mol

Crowdfund Coach


Benno van der Werf