39784

Marquardt Gorinchem B.V

€ 400.000  |  8,0% rente  |  60 maanden  Investeerders: 418
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 25-08-2021 in 1 uur volgeschreven door 418 investeerders

Samenvatting

De Marquardt Keukens formule is een succesvolle en vernieuwende formule onder De Mandemakers Groep. Charlotte en Rowan de Haas krijgen de kans een nieuwe vestiging van Marquardt Keukens te beginnen in Gorinchem. De vestiging komt op een goede locatie en heeft een groot verzorgingsgebied. In Duitsland heeft Marquardt nu 24 eigen filialen en 16 franchisevestigingen en in Nederland vijf (waarvan vier franchise).

Charlotte de Haas – de Groot is een ervaren ondernemer en Rowan de Haas werkt al langer in de keukensector, de laatste jaren als vestigingsmanager. De franchisegever staat volledig achter de ondernemers en ondersteunt het vertrouwen in de ondernemers met een achtergestelde lening en door een terugkoopverklaring op de showroomvoorraad en inventaris.

Invloed coronavirus
Corona heeft een beperkte impact gehad op Marquardt in Nederland. Winkelen op afspraak werkte goed. Er was onverminderd veel vraag naar kwalitatief goede keukens met stenen werkbladen (graniet, composiet, marmer). De vooruitzichten voor de keukenbranche zijn positief.

Financieringsbehoefte
De totale investering is € 588.500,-. De ondernemers brengen zelf € 50.000,- in. De franchisegever financiert de BTW voor (€ 88.500,-) en verstrekt een achtergestelde lening van € 50.000,-. 
De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 400.000,-. De looptijd is 60 maanden, waarvan de eerste 6 maanden aflossingsvrij. Vanaf de zevende maand geldt een lineaire maandelijkse aflossing in 54 maanden. De rente bedraagt 8,0% per jaar gedurende de gehele looptijd. 

Risico
Voor deze aanvraag hanteren we de kwalificatie van Dun & Bradstreet Verhoogd risico. De Collin Credit Score is Voldoende.
De gestelde voorwaarden en zekerheden zijn:

 • De debiteuren zijn Marquardt Gorinchem B.V. en RNC-DHG Holding B.V.
 • De heer R. de Haas en mevrouw C.M. de Haas – de Groot geven een gezamenlijke persoonlijke borgstelling af voor € 100.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment grotendeels materiële waarde op basis van het woonhuis met overwaarde waarvoor een tweede hypothecaire inschrijving verkregen wordt.
 • Er wordt een tweede hypothecaire inschrijving (derdenhypotheek) ter hoogte van € 100.000,- op het woonhuis aan de Espendreef 1, 4254 BS te Sleeuwijk, kadastraal bekend als sectie S nummer 725, te Werkendam verkregen ten behoeve van de investeerders van Collin. Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 350.000,- en openstaande schuld van € 270.000,-. Het onroerend goed kent een marktwaarde van € 355.000,- op basis van een taxatierapport met waardepeildatum 9 augustus 2021.
 • Voornoemde twee aparte zekerheidsrechten (derdenhypotheekrecht én borgtocht) kunnen door Collin los van elkaar worden uitgewonnen.
 • De heer R. de Haas en mevrouw C.M. de Haas – de Groot geven een negatieve hypotheekverklaring af op het woonhuis aan de Espendreef 1, 4254 BS te Sleeuwijk. Dit is een morele verklaring dat er geen aanvullende hypothecaire inschrijving op het woonhuis wordt gedaan zonder toestemming van Collin Crowdfund. Ook mag de huidige hypothecaire schuld niet verhoogd worden binnen de bestaande hypothecaire inschrijving(en).
 • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van de heer R. de Haas en mevrouw C.M. de Haas – de Groot voor een bedrag van € 400.000,-. Deze is gelijk aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • De lening van Marquardt Nederland B.V. ter hoogte van € 50.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Vanaf de 25ste maand na verstrekking van de Collin lening mag hierop worden afgelost, zolang de solvabiliteit van Marquardt Gorinchem B.V. minimaal 20% blijft. De rente mag betaald worden.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van Marquardt Gorinchem B.V. en RNC-DHG Holding B.V. worden in eerste verband verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Marquardt Nederland B.V. geeft een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin Crowdfund voor de showroomkeukens en de voorraden gelijk aan 70% van de boekwaarde met een afschrijvingstermijn van 60 maanden tot 40% van de aanschafwaarde van € 123.000,-. De afschrijving is daarmee 1% per maand. 
 • Marquardt Nederland B.V geeft een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin Crowdfund voor de bouwkundige voorzieningen (vaste activa voor zover niet nagelvast), inventaris en installaties gelijk aan 70% van de boekwaarde met een afschrijvingstermijn van 60 maanden. De aanschafwaarde is € 144.000,-. 
 • Men heeft de mogelijkheid om éénmaal per kalenderjaar maximaal 10% van het oorspronkelijke leenbedrag af te lossen zonder extra vergoedingsrente. De looptijd zal hierbij gelijk blijven. Zolang de solvabiliteit van Marquardt Gorinchem B.V. minimaal 20% bedraagt.

Leendoel

De ondernemers gaan een nieuwe franchisevestiging van Marquardt Keukens in Gorinchem opzetten. De financiering is bestemd voor de aanschaf van de showroom, inventaris, bouwkundige aanpassingen en werkkapitaal.

Ondernemer

Charlotte de Haas-de Groot (1991) is getrouwd met Rowan de Haas (1989). Ze wonen in Sleeuwijk en hebben twee zoontjes. Charlotte heeft na een Mbo-opleiding Opticien Manager en Contactlensspecialist verschillende (management) functies gehad in de optieksector. Bijna vier jaar geleden heeft ze als franchisenemer een eigen optiek zaak geopend in Raamsdonkveer. In 2020 heeft ze een opleiding Interieurontwerp gedaan. Charlotte beheerst het optiek-vak van A tot Z, de laatste jaren is ze vooral bezig geweest met aansturen van personeel, planning, marketing, administratie, opleiden en bedrijfsvoering. Charlotte is een controle freak. Houdt graag alles systematisch bij en houdt van werkstructuur. Ook beschikt ze over een flexibel en positieve instelling Het plan is om samen met Rowan een eigen bedrijf te starten.

Rowan de Haas is na zijn Mbo-opleiding gaan werken bij De Mandemakersgroep. Eerst als Verkoopadviseur. Rowan kreeg bij Keuken Kampioen vrij snel de kans om door te groeien en hij werd Vestigingsmanager in Dordrecht en daarna in Son en Breugel. In 2018 werd Rowan Vestigingsmanager bij Keuken Concurrent in o.a. Houten en Den Bosch. Hij heeft een groot netwerk en beschikt over ruimtelijk inzicht wat essentieel is bij het ontwerpen en tekenen van een keuken. 

Na jarenlang ervaring te hebben opgedaan, wil Rowan nu voor zichzelf starten. Charlotte brengt haar ondernemerservaring in. Zo vullen Charlotte en Rowan elkaar goed aan in Marquardt Keukens Gorinchem.

Onderneming

Marquardt Keukens is een van de concepten van De Mandemakers Groep en is een van origine Duitse succesvolle keukenformule met 24 eigen vestigingen en 16 franchisevestigingen in Duitsland en inmiddels vijf vestigingen in Nederland (waarvan vier franchise). Het doel is een 15 tot 20-tal franchisevestigingen te ontwikkelen in Nederland. 

Bij Marquardt staan de medewerkers heel dicht bij de klant en wordt alles georganiseerd vanuit de vestiging waar de klant de keuken aanschaft. Van inmeten, transport, leidingadvies, montage en aansluiten tot oplevering van de keuken na montage en de service. 

Marquardt werkt uitsluitend met A merken keukens en apparatuur en houdt van mooie keukens. En op een mooie keuken hoort een stenen werkblad. Dit geeft een gevoel, beleving van een rijke keuken met een mooie uitstraling. De prijzen van de keukens en apparatuur zijn transparant.

Marquardt verkoopt keukens in het midden- en midden/hoog segment en onderscheidt zich op de volgende facetten:

25 jaar breuk-garantie op graniet producten uit onze eigen granietfabriek
De keukens van Marquardt onderscheiden zich door de unieke constructie van de werkbladen van graniet, composiet en natuursteen, waarvoor gebruikgemaakt wordt van het gepatenteerde natuursteensysteem van Marquardt. De experts maken granieten bladen voor tafels, frezen afdruip groeven in massief graniet en maken achterwanden, graniet wangen en sokkels.

Eigen granietfabriek
Marquardt Keukens bezit de grootste granietfabriek van Duitsland. In de fabriek in Thüringen wordt jaarlijks meer dan 95.000 vierkante meter graniet en natuursteen verwerkt. In deze fabriek wordt met precisie en met de modernste middelen alle granieten bladen voor uw Marquardt-keuken gemaakt. 

Geen aanbetaling
Bij Marquardt hoeft de klant bij aanschaf van een keuken niets aan te betalen. De keuken met graniet, natuursteen of composiet wordt samengesteld in de uitvoering èn met de gewenste apparatuur. De klant betaalt wanneer de bestelling wordt geleverd.

De keuken hoeft nog niet geplaatst te worden? 
Het is bij Marquardt mogelijk om een keuken met graniet op een later moment te laten plaatsen, als het huis bijvoorbeeld nog gebouwd wordt. Dit is mogelijk door het zogeheten 'afroepsysteem'. De klant zoekt een keuken uit en kan die tot twee jaar op afroep zetten. Tijdens deze twee jaar blijft de prijs van de keuken, ongeacht prijswijzigingen, hetzelfde. Daarnaast kunnen in deze periode altijd nog wijzigingen worden aangebracht.

Keukens uit Duitsland
Keukens van de allerbeste kwaliteit – Made in Germany! Marquardt vertrouwt uitsluitend op beproefd Duits kwaliteitswerk. Alle keukens en apparaten worden gemaakt in Duitsland.

Markt 
De markt voor keuken zaken is goed: de woningmarkt is gespannen en consumenten kiezen ervoor hun woning aan te passen in plaats van verhuizen. De lage hypotheekrente en stijging van het consumentenvertrouwen vertaalt zich in verdere stijging van de keukenomzet. 

Marquardt Keukens wordt in Gorinchem gevestigd in een nieuw gedeelte aan de Spijksedijk 24 E op de Woonboulevard Spijksepoort met tien zaken onder één dak. De relatief nieuwe Woonboulevard is uitstekend te bereiken met de auto of het openbaar vervoer. Er is voor de deur gratis parkeergelegenheid. Direct naast Marquardt Keukens komt een goed lopende sportwinkel en nieuwe winkels in sanitair en verlichting. In de nabijheid zijn enkele andere aanbieders van keukens, met een andere positionering dan Marquardt Keukens. 

Structuur 

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Bouwkundige voorzieningen, inventaris en installaties € 298.000,-
Showroom keukens € 123.000,-
Waarborgsom huur € 11.000,-
Werkkapitaal (aanloopkosten en liquide middelen) € 68.000,-
BTW over de investeringen € 88.500,-
Totale investering € 588.500,-
Eigen inbreng € 50.000,-
Achtergestelde lening franchisegever € 50.000,-
BTW voorfinanciering door franchisegever € 88.500,-
Lening via Collin Crowdfund € 400.000,-

 

Leenbedrag: € 400.000,-
Rente: 8,0%
Looptijd: De looptijd is 60 maanden waarvan de eerste zes maanden aflossingsvrij. Vanaf de zevende maand geldt een lineaire maandelijkse aflossing in 54 maanden.

Risico

Dun & Bradstreet
Collin Crowdfund werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet. De kwalificatie van Dun & Bradstreet wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te bepalen. De kwalificatie voor RNC-DHG Holding B.V. is Laag risico en voor Marquardt Gorinchem B.V. Verhoogd risico. Voor deze aanvraag hanteren we een Verhoogd risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van afloscapaciteit, solvabiliteit en zekerheden. De score is bepaald aan de hand van de balans na investering en de prognoses voor de komende drie jaar. De cijfers zijn opgesteld in samenwerking tussen de ondernemer, de eigen financieel adviseur en de franchisegever. De prognoses passen bij de markt en ervaringscijfers van de bestaande vestigingen van de franchiseformule. De overall Collin Credit Score is Voldoende.

Afloscapaciteit
We gaan uit van een verlengd boekjaar vanaf de opening in november 2021 tot en met eind 2022. Over deze periode wordt een omzet begroot van € 1.069.000,-. Een deel wordt vrijwillig aanbetaald (15%), het restant bij aflevering. De exploitatiekosten moeten wel al betaald worden, waardoor er na aflossingen op de Collin-lening een netto cashflow tekort van € 134.000,- wordt begroot. Door aanbetalingen en door het ingebrachte beginvermogen is er naar verwachting geen liquiditeitstekort. In het tweede jaar wordt een omzet geprognosticeerd van bijna € 1.488.000,- en een netto cashflow overschot na aflossingen van € 73.000,-. Wij kwalificeren de afloscapaciteit als Voldoende.

Solvabiliteit
Het risicodragend vermogen op het moment van financiering bedraagt € 100.000,-. Op een balanstotaal van € 589.000,- betekent dat een solvabiliteit van 17%. Door het aanloopverlies in het (verlengde) eerste boekjaar zal het aansprakelijk vermogen naar verwachting verdampen. Door de verwachte winsttoevoeging aan het einde van het tweede jaar, herstelt het aansprakelijk vermogen en wordt een solvabiliteit begroot van 12% op een balanstotaal van € 866.000. Wij kwalificeren de solvabiliteit als Voldoende.

Zekerheden en voorwaarden

 • De debiteuren zijn Marquardt Gorinchem B.V. en RNC-DHG Holding B.V.
 • De heer R. de Haas en mevrouw C.M. de Haas – de Groot geven een gezamenlijke persoonlijke borgstelling af voor € 100.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment grotendeels materiële waarde op basis van het woonhuis met overwaarde waarvoor een tweede hypothecaire inschrijving verkregen wordt.
 • Er wordt een tweede hypothecaire inschrijving (derdenhypotheek) ter hoogte van € 100.000,- op het woonhuis aan de Espendreef 1, 4254 BS te Sleeuwijk, kadastraal bekend als sectie S nummer 725, te Werkendam verkregen ten behoeve van de investeerders van Collin. Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 350.000,- en openstaande schuld van € 270.000,-. Het onroerend goed kent een marktwaarde van € 355.000,- op basis van een taxatierapport met waardepeildatum 9 augustus 2021.
 • Voornoemde twee aparte zekerheidsrechten (derdenhypotheekrecht én borgtocht) kunnen door Collin los van elkaar worden uitgewonnen.
 • De heer R. de Haas en mevrouw C.M. de Haas – de Groot geven een negatieve hypotheekverklaring af op het woonhuis aan de Espendreef 1, 4254 BS te Sleeuwijk. Dit is een morele verklaring dat er geen aanvullende hypothecaire inschrijving op het woonhuis wordt gedaan zonder toestemming van Collin Crowdfund. Ook mag de huidige hypothecaire schuld niet verhoogd worden binnen de bestaande hypothecaire inschrijving(en).
 • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van de heer R. de Haas en mevrouw C.M. de Haas – de Groot voor een bedrag van € 400.000,-. Deze is gelijk aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • De lening van Marquardt Nederland B.V. ter hoogte van € 50.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Vanaf de 25ste maand na verstrekking van de Collin lening mag hierop worden afgelost, zolang de solvabiliteit van Marquardt Gorinchem B.V. minimaal 20% blijft. De rente mag betaald worden.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van Marquardt Gorinchem B.V. en RNC-DHG Holding B.V. worden in eerste verband verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Marquardt Nederland B.V. geeft een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin Crowdfund voor de showroomkeukens en de voorraden gelijk aan 70% van de boekwaarde met een afschrijvingstermijn van 60 maanden tot 40% van de aanschafwaarde van € 123.000,-. De afschrijving is daarmee 1% per maand. 
 • Marquardt Nederland B.V geeft een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin Crowdfund voor de bouwkundige voorzieningen (vaste activa voor zover niet nagelvast), inventaris en installaties gelijk aan 70% van de boekwaarde met een afschrijvingstermijn van 60 maanden. De aanschafwaarde is € 144.000,-. 
 • Men heeft de mogelijkheid om éénmaal per kalenderjaar maximaal 10% van het oorspronkelijke leenbedrag af te lossen zonder extra vergoedingsrente. De looptijd zal hierbij gelijk blijven. Zolang de solvabiliteit van Marquardt Gorinchem B.V. minimaal 20% bedraagt.

Door zowel de tweede hypothecaire inschrijving en de gezamenlijke persoonlijke borgstelling, de verpanding van de roerende zaken en showroomkeukens en de daarbij afgegeven terugkoopverklaringen, kwalificeren wij de zekerheid als Voldoende.

Samenvattend
Afloscapaciteit: Voldoende
Solvabiliteit: Voldoende 
Zekerheid: Voldoende
Overall: Voldoende

Extra beloning

Bij een investering vanaf € 1.000,- t/m € 4.500,- ontvangen de investeerders een waardebon van € 250,-.
Bij een investering vanaf € 5.000,- t/m € 9.500,- ontvangen de investeerders een waardebon van € 500,-.
Bij een investering vanaf € 10.000,- of meer ontvangen de investeerders een waardebon van € 1.000,-.

Deze waardebon is uitsluitend in te wisselen bij Marquardt Gorinchem en is geldig tot 01-07-2022 bij aanschaf van een complete keuken.

De waardebon zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer. Het doorgeven van uw investeerdersnummer kan van toepassing zijn indien u aanspraak maakt op deze beloning.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-251235 heeft € 500 geïnvesteerd.
25-08-2021 om 11:54
investeerder-195663 heeft € 2.500 geïnvesteerd.
25-08-2021 om 11:54
investeerder-274305 heeft € 500 geïnvesteerd.
25-08-2021 om 11:53
investeerder-35342 heeft € 500 geïnvesteerd.
25-08-2021 om 11:52
investeerder-102426 heeft € 500 geïnvesteerd.
25-08-2021 om 11:52

Ondernemer

R. de Haas en C.M. de Haas-de Groot

Crowdfund Coach


Henk Beke