26722

Mr. Harper

€ 125.000  |  9,0% rente  |  60 maanden  Investeerders: 176
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

8 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 22-05-2017 in 2 uur volgeschreven door 176 investeerders

Samenvatting

“Mr. Harper haakt in op de loungetrend overgekomen uit de grote internationale steden en is een wijnbar gecombineerd met shared dining”.

Ondernemer Eddy Bosman heeft eerder veel ervaring opgedaan in de horeca en gaat nu starten in Rotterdam dicht bij de Erasmusbrug. Mr. Harper wordt een horecagelegenheid met een warme uitstraling, waar eerste klas wijnen worden geschonken en waar kwalitatieve, kleine gerechten worden geserveerd met Franse en Mediterrane invloeden. Naast het restaurant is er een uitgebreid terras en een dj-booth voor een goede sfeer in de latere avond.

Financieringsbehoefte
Voor de overname, verbouwing en opstart van Mr. Harper is een totale investering van € 215.000,- benodigd. Hiervoor wordt door de ondernemer zelf € 40.000,- ingebracht en daarnaast verstrekken drie leveranciers leningen van in totaal € 50.000,- ten behoeve van de opstart. Mr. Harper Rotterdam B.V. vraagt via Collin Crowdfund voor het resterende deel een financiering van € 125.000,-. De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 9,0% per jaar gedurende de gehele looptijd.

Risico
Dun & Bradstreet kwalificeert Mr. Harper Rotterdam B.V. als Verhoogd risico. De overall Collin Credit Score komt uit op Voldoende. Ondernemer E. Bosman geeft een persoonlijke borgstelling af van € 125.000,-. De voorraad en inventaris worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. De heer E. Bosman verpandt een overlijdensrisicoverzekering van € 125.000,- lineair dalend met de financiering aan de investeerders van Collin Crowdfund. Er is een niet-onttrekkingsverklaring tot en met een solvabiliteit van 40% overeengekomen en een lening van € 10.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund.

Video Pitch

Leendoel

De gevraagde financiering zal worden ingezet voor de overname, verbouwing en opstart van het café/restaurant Mr. Harper in Rotterdam. 

Ondernemer

Eddy Bosman (1964) is een horecaman in hart en nieren en heeft eerder veel ervaring opgedaan met eigen ondernemingen in de horeca. Hij is de oprichter en jarenlange exploitant geweest van wijnbar Nostra in Rotterdam. Na bijna 13 jaar is deze wijnbar door omstandigheden gefailleerd en later overgenomen door derden. Dit faillissement is volledig afgewikkeld en Eddy wil na een aantal functies buiten de horeca nu wederom een eigen horecazaak opstarten in Rotterdam. Hij heeft een enorme drive, is sociaal bewogen, een goede organisator en zowel in de keuken, achter de bar als in de bediening inzetbaar.

Onderneming

Mr. Harper dekt precies de lading waar het voor bedoeld is. Er is een nieuwe lounchetrend over komen waaien uit grote steden als New York, Parijs en Londen: shared dining. Mr. Harper zal deze nieuwe trend ook gaan voeren. Shared dining is een vorm van eten waarbij je vaak kleine gerechten met elkaar deelt. In tegenstelling tot het traditionele à la carte eten, zit je met elkaar aan tafel en bestel je hapjes van een menukaart. Eigenlijk net als Tapas, de bekende Spaanse vorm van social dining. Het samenzijn en de gesprekken staan centraal en de ambiance is vaak gezellig in een restaurant waar ze het shared dining principe hanteren. Op de kaart zal er tevens een wijnsuggestie worden gepresenteerd bij elk gerecht. 

Mr. Harper is een horecagelegenheid zoals een horecagelegenheid hoort te zijn. Een locatie die als een warme deken om je heen valt zodra je binnenkomt en waar 1e klas wijnen, een grote range aan gedistilleerd en een hoogwaardige pils worden geserveerd. Een mooie ruimte om te genieten van kwalitatieve gerechten met een kleinere portionering dan men gewend is. Prijzen zijn daar ook op aangepast. Eten, drinken, genieten en loungen op een echt unieke locatie in het centrum van Rotterdam met uitzicht op de Erasmusbrug. 

Mr. Harper zal zich richten op de particuliere en zakelijke markt alsmede op de toeristen voor lunch, diner, borrel en recepties. Mr. Harper zal 7 dagen per week open zijn vanaf 11.00 uur tot de lokaal toegestane sluitingstijden.

Wijnbar 
Bij binnenkomst valt meteen rechts de bar op met hout, ijzer, tegel en zink als belangrijke materialen. Die bar zal een belangrijke pijler worden in het bedrijf. Men kan er een drankje nuttigen alvorens men aan tafel gaat om te dineren of is een mooie plek om met vrienden, (zakelijke) relaties de avond al genietend door te brengen met kleine barhapjes. Daar het mede een wijnbar betreft zullen diverse wijnen van zowel de “oude“ als de “nieuwe“ wereld te krijgen zijn. Onze partner Fourcroy Nederland zorgt voor een drietal wijn klimaatkasten die een prominente plek naast de bar krijgen. Buiten de wijnen zal er uiteraard een assortiment van overige dranken aanwezig zijn. Zo zal er gewerkt worden met een premium pils van een bekend biermerk. De Gin & Tonics zijn niet meer weg te denken deze tijd. We zullen voornamelijk werken met Nederlandse Gin & Tonic soorten. 

In de avond (vanaf 22.00 uur) zullen in het weekend DJ`s hun kunsten vertonen op de draaitafel. Absoluut geen harde muziek, want men moet elkaar nog kunnen verstaan bij een gesprek. Puur en alleen om de sfeer te verhogen en de gasten binnen te houden die anders wellicht een andere gelegenheid zouden bezoeken na het diner. Voorbeelden die een soortgelijk succesvol concept hanteren zijn 1nul8, Bokaal, Rosso en The Suicide Club. 

Aan de bar kunnen barhapjes genuttigd worden, denk daarbij aan Flammkuchen met een variatie aan verse toppings. Charcuterie van gesneden Spaanse en Italiaanse ham soorten, biologische kaasjes met een diversiteit aan Hollandse en buitenlandse kazen. Dit alles geserveerd op robuuste houten planken. 

Terras
Er wordt een compleet nieuw terras geschikt voor 60 personen geplaatst met comfortabele stoelen, uitnodigende tafels en een werkstation met zeer grote wijnkoelers gevuld met ijs en wijnflessen. ’s Avonds zijn er vuurkorven zolang het weer het toelaat. In de zomer wordt er een BBQ geplaatst binnen de terrasomheining waarbij de geuren van gegrild vlees en vis in de ruime omtrek te ruiken zullen zijn. 

Lunch 
Daar de locatie zich bevindt in een gebied met veel kantoren en veel hotels verwachten wij hier een groot voordeel aan te hebben. Mede doordat Mr. Harper vanaf de weg zeer goed te zien is en er duizenden verkeersbewegingen voor de deur plaatsvinden. Steeds meer mensen vinden het prettig om na kantoortijd te relaxen en te genieten van een goed glas wijn met een lekker hapje. De keuken bevindt zich op 1 lijn met de bar. De lunch mag zich weer in populariteit verheugen en met een uitgebalanceerde kaart zal deze tot de verbeelding van de gast spreken. Met mooie kleine verse salades, broodgerechten, klassieke gerechten zoals de Croque Monsieur en Madame, Steak Tartaar, huisgemaakte garnalenkroketjes zal het goed vertoeven worden bij Mr. Harper. 

Diner 
Bij Mr. Harper staat gastvrijheid voorop. Met de kleinere porties van gerechten op onze menukaart kan men van harte combineren. Dus liever twee voorgerechten, geen probleem. Alleen een hoofdgerecht of lekker twee desserts, ook geen probleem, de gast bepaalt. Normaliter hebben vlees en visgerechten in restaurants een gewicht van 160 tot 200 gram. Door dit te reduceren naar 80 tot 100 gram motiveert dit de gast meerdere gerechten te proeven. Daar het gewicht van de gerechten minder is zullen ook de prijzen minder zijn.

Structuur

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht 

Inventaris € 90.000,-
Verbouwing € 50.000,-
Marketing en website € 15.000,-
Voorraad € 10.000,-
Waarborg huur € 7.500,-
Werkkapitaal en opstartkosten € 42.500,-
Totale investering € 215.000,-
Eigen inbreng liquide  € 25.000,-
Eigen inbreng inventaris € 15.000,-
Lening brouwerij* € 25.000,-
Achtergestelde lening wijnkastenleverancier** € 10.000,-
Lening derde*** € 15.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 125.000,-

* Deze lening heeft een looptijd van 60 maanden met een rente van 7% en annuïtaire aflossing. Als zekerheid heeft de ondernemer een persoonlijke borgstelling van € 30.000,- afgegeven.
** Deze lening wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund, heeft een looptijd van 120 maanden met een rente van 6% en geen periodieke aflossing.
*** Voor deze lening zijn geen rente, aflossing en looptijd afgesproken.

Leenbedrag: € 125.000,-
Rente: 9,0%
Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing

Risico

Zekerheden en voorwaarden

  • De debiteur is Mr. Harper Rotterdam B.V.
  • Dhr. E. Bosman geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 125.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde.
  • De lening van JP Horeca B.V. ter hoogte van € 10.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening zullen er geen aflossing of rentebetalingen plaatsvinden op de achtergestelde lening. 
  • Ter handhaving van de solvabiliteit is een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van Mr. Harper Rotterdam B.V. mogen plaatsvinden, zolang de solvabiliteit (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Collin Crowdfund) 40% of lager is.
  • De huidige en toekomstige inventaris en voorraden van Mr. Harper Rotterdam B.V. worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.

Dun & Bradstreet 
Dun & Bradstreet geeft een Verhoogd risico aan voor Mr. Harper Rotterdam B.V.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De score is gebaseerd op de door Horecaadviesbureau.nl opgestelde prognoses voor 2017, 2018 en 2019 en de overall score komt uit op Voldoende.

Rentabiliteit
Over de resterende maanden in 2017 wordt een omzet van € 239.000,- verwacht met een cashflow van € 27.000,-. Dit is ruim toereikend om aan de aflosverplichtingen te voldoen en resulteert in een verwacht netto cashflowoverschot van € 13.000,-. Over het 1e volledige boekjaar 2018 wordt een omzet verwacht van ruim € 500.000,- met een cashflow van € 60.000,- hetgeen na aflossingen en (vervangings)investeringen resulteert in geprognosticeerd netto cashflowoverschot van € 25.000,-. Voor beide jaren zou dit een score Goed betekenen. De aanvraag is echter volledig gebaseerd op prognoses en het is een startende onderneming. Voorzichtigheidshalve waarderen we de rentabiliteitsscore af naar Voldoende.

Solvabiliteit
De solvabiliteit bij de openingsbalans van € 215.000,- is 23% door de eigen inbreng en de achtergestelde lening van in totaal € 50.000,-. De verwachting is dat de solvabiliteit per ultimo 2017 door winsttoevoeging en aflossingen stijgt naar 28% op een balanstotaal van ruim € 220.000,- (score Ruim voldoende). Eind 2018 na het 1e volledige boekjaar is bij een balanstotaal van € 235.000,- een solvabiliteit van 45% geprognosticeerd. Voor nu hanteren we echter de score Voldoende van de openingsbalans.

Liquiditeit
Na aftrek van de begrote opstartkosten komt de current ratio bij de start van het bedrijf op 1,1 (score Voldoende) met een totaal aan vlottende activa van € 35.000,- en de aflosverplichtingen voor het komende jaar op de langlopende schulden als kortlopende schuld (€ 30.000,-). Per ultimo 2017 stijgt de current ratio volgens de winstgevende prognose naar een Excellente waarde van 2,5 (vlottende activa van ruim € 75.000,- / vlottende passiva van € 30.000,-). Over 2018 en 2019 worden ook Excellente current ratio’s geprognosticeerd met respectievelijk 3,7 en 4,6. Aangezien het om een startend bedrijf gaat en de aanvraag volledig op prognoses is gebaseerd, waarderen we de liquiditeit voorzichtigheidshalve op Voldoende. 

Samenvattend
Rentabiliteit: Voldoende
Solvabiliteit: Voldoende
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Voldoende

Extra beloning

  • Investeerders vanaf € 500,- ontvangen eenmalig 15% korting op het eten bij het eerste bezoek. 
  • Investeerders vanaf € 1.500,- ontvangen eenmalig één dinergerecht naar keuze. 
  • Investeerders vanaf € 3.000,- krijgen eenmalig een diner voor twee personen (exclusief drank) aangeboden. 
  • Investeerders vanaf € 5.000,- ontvangen eenmalig een compleet verzorgd diner in Mr. Harper voor twee personen.

De voucher zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-36025 heeft € 500 geïnvesteerd.
22-05-2017 om 11:10
investeerder-3646 heeft € 500 geïnvesteerd.
22-05-2017 om 11:07
investeerder-2940 heeft € 500 geïnvesteerd.
22-05-2017 om 11:06
investeerder-10022 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
22-05-2017 om 11:06
investeerder-31218 heeft € 5.000 geïnvesteerd.
22-05-2017 om 11:04

Reacties

Investeerder – 17247
22-05-2017 10:13
“Dichtbij de Erasmusbrug” en op “unieke lokatie met uitzicht op de Erasmusbrug” is me wat te vaag. Wat is het adres/straat?

Investeerder – 32562
22-05-2017 10:20
Beste investeerder,

Het adres is vaste land 5/7 in Rotterdam.

Met vriendelijke groet,
Eddy Bosman

Investeerder – 17247
22-05-2017 10:56
U bent creatief met dat uitzicht dan.
Bar De Keizer dus.
Investeerder – 35183
22-05-2017 10:21
In de beschrijving wordt als rente 7% en ook 9 % genoemd. Wat gaat het worden?

Collin Crowdfund
22-05-2017 10:29
Beste investeerder,
De rente van 7% heeft betrekking op de lening brouwerij, zoals met een *aangegeven.
De lening van Collin Crowdfund is 9%.

Met vriendelijke groet,
Collin Crowdfund

Investeerder – 23649
22-05-2017 10:30
Die 7 % betreft de lening van de brouwerij.

Ondernemer

Eddy Bosman

Crowdfund Coach


Marc Kogels