Haarlems Dagblad 08-09-2016

Noor verruilt grote stad voor dorp

BLOEMENDAAL – Voorbijgangers stappen binnen voor een praatje als ze zien dat de deuren van het nieuwe Bloemendaalse restaurant Noor openstaan. ,,Die dorpse gemoedelijkheid bevalt me goed’’, zegt eigenaar en chefkok Michel Magielse (50).

Hij verliet zijn zaak in de Haarlemse Kleine Houtstraat voor een groter pand in Bloemendaal.

Na tien jaar Noor in de Kleine Houtstraat was Magielse toe aan wat anders. Iets groters vooral. In zijn restaurantje in de Kleine Houtstraat moest hij regelmatig gasten teleurstellen die een tafel wilden reserveren.

Sinds vandaag is Noor open. Tot en met zaterdag draait Magielse proef met één voordelig try-out menu: vier gangen voor 30 euro. Vanaf volgende week zijn alle gerechten van de kaart te bestellen. Magielse, die in het verleden onder meer chefkok was bij Augusta in IJmuiden en Riche in Zandvoort, betitelt zijn kookstijl als ’klassiek Frans’ en ’een tikje landelijk’. Hij wil op dezelfde voet doorgaan als in Haarlem. ,,Ik ga hier niet opeens anders koken. We staan in de Lekker Top 500: dat wil ik handhaven.’’

Bende

Op Bloemendaalseweg 35 vond de ondernemer precies wat hij zocht: een pand waar hij twee keer zoveel gasten kan ontvangen. Al stemde zijn eerste rondgang in het voormalige Chinese restaurant hem niet vrolijk.

,,Ik trof een bende aan, zo smerig. Ik heb nog wel even getwijfeld, omdat er zo verschrikkelijk veel aan moest gebeuren. Zou ik het nou wel doen?’’ De afmeting, de plek in het dorpscentrum en de gratis parkeerplaatsen ’om de hoek’ trokken hem over de streep.

Van de voormalige ’Chinees’ is geen spoor terug te vinden in de nieuwe Noor, of het moet de tekening van een Chinees zeilschip zijn die Magielse op de achterdeur heeft laten zitten. Verder is alles nieuw.

Het kostte Magielse geen moeite om uit de Kleine Houtstraat te vertrekken. Het aanzien van het deel van de straat waar Noor zat stoorde hem steeds meer. Het pand naast Noor brandde in april 2014 af, waarbij Magielses zaak veel schade opliep. Noor kon na een half jaar weer open, maar het naastgelegen pand is nog altijd niet herbouwd. ,,Telkens als de eigenaar een stap vooruit heeft gezet, doet-ie ook weer twee stappen terug.”