21734

Op Hete Coolen

€ 350.000  |  8,0% rente  |  60 maanden  Investeerders: 307
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

10 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Laag risico
Collin
Credit Score
Goed
Deze leningaanvraag is op 8-04-2016 in 2 uur volgeschreven door 307 investeerders

Samenvatting

Het restaurant ‘Op Hete Coolen’ van Lars Schuitema zal worden gevestigd in een fraai hoekpand in hartje Rotterdam op een absolute A1 -locatie aan het Schouwburgplein. Het komt op de hoek van de Karel Doormanstraat en Aert van Nesstraat. Op (zeer) korte afstand staan o.a. de Schouwburg, Theater De Doelen en een Pathé bioscoop. 
 
“Op Hete Coolen” zal worden gekenmerkt door een open keuken met de befaamde Josper houtskoolovens. Deze ovens geven de gerechten een typische houtskoolgeur en -smaak mee. Hiermee kunnen, behalve vleesgerechten, ook vis-, kip- en groentegerechten worden bereid. 
 
De menukaart zal vooral bestaan uit kleinere gerechten, waardoor de gast voor meer variatie kan kiezen. Het concept wordt omschreven als qualityfood (geen fastfood, geen slowfood). Het restaurant krijgt geen binnenmuren, waardoor alle activiteiten in de keuken zichtbaar zijn. Dit verhoogt het ambachtelijke en verse karakter van “Op Hete Coolen”. 
 
Gezien de locatie, de zonligging en de omvang van de zaak (circa 130 zitplaatsen en maar liefst 200 terrasplaatsen) zou het zonde zijn om er alleen een avondzaak van te maken. Er is bewust gekozen voor een “state-of-the-art” inrichting en niet voor bijvoorbeeld “oud-bruin”, zodat het restaurant ook geschikt is voor de mobiel werkende zakenman, een kopje koffie, de lunch, een borrel en zelfs een late-night kitchen (als buurman van de Schouwburg en Pathe). 
 

Financieringsbehoefte

De totale investering bedraagt € 545.000,- waarvan € 350.000,- te financieren via Collin Crowdfund, de rente is 8%. De looptijd 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing en rentebetaling. 

Structuur

De exploitatie van het restaurant zal worden uitgevoerd door L. Schuitema Beheer B.V. en Op Hete Coolen B.V (i.o.).  

Risico

De Dun & Bradstreet score voor L. Schuitema Beheer B.V. kwalificeert een Laag risico. De Collin Credit Score is gebaseerd op het jaar 2016 uit de prognoses en heeft de kwalificatie Ruim Voldoende. Lars Schuitema geeft daarnaast een persoonlijk borgstelling af voor het gehele bedrag en er is een non-onttrekkingsverklaring overeengekomen t/m een solvabiliteit van 35%. 

Video Pitch

Leendoel

“Op Hete Coolen” in Rotterdam wil een financiering aantrekken van € 350.000, – via Collin. Deze financiering zal worden gebruikt voor investeringen in de inrichting van het restaurant en als werkkapitaal.

Ondernemer

Lars Schuitema (43) vader van 2 kinderen, is voormalig DGA van Ladessa B.V. te Oosterhout (Noord-Brabant). Heeft als opleidingen slagersvakschool en mbo-horecaopleiding. In 1998 is hij samen met zijn broer het bedrijf Ladessa begonnen, dat inmiddels een grote speler is op het gebied van verkoop en productie van filet americain. Zij hebben beiden in slagerijen gewerkt. Daar hebben ze beiden het vak geleerd en met name hoe kwaliteitsproducten moeten worden gemaakt. De kunst was om op industriële wijze, toch ambachtelijke (van slagerskwaliteit) filet americain te maken. Door de lat van het kwaliteitsniveau en de voedselveiligheid heel hoog te leggen werden vele gerenommeerde groothandels en inkooporganisaties klant van Ladessa. De hoogste kwaliteitstrede, de productinnovatie, de verantwoordelijkheid voor personeel, de omgang met grote klanten en de hoogste hygiëne-eisen hebben van Lars een doorgewinterde ondernemer gemaakt. 
 
 
In 2013 heeft hij zijn 50% belang in Ladessa B.V. aan zijn broer verkocht en heeft vervolgens 2 jaar een sabbatical genomen. Zijn kinderen waren nog erg jong en hij wilde graag kwalitatieve tijd met ze doorbrengen zolang ze nog niet leerplichtig waren. Nu ze allebei naar school gaan, pakt hij de draad weer op en gaat wederom een onderneming beginnen. Het ondernemersbloed kruipt immers waar het niet gaan kan.

Onderneming

Uitstekende locatie  
De locatie is perfect voor een restaurant. De horecazijde van het Schouwburgplein heet de Karel Doormanstraat. Deze lange straat, gelegen tussen het Weena en de Westblaak, is een van de meest succesvolle straten van de havenstad. In het verlengde van het horecadeel ligt een lange rij met vooral originele winkels. “Op Hete Coolen” bevindt zich in een hoekpand. De andere straat, de Aert van Nesstraat, heeft ook een positief imago en vormt de verbinding naar de Coolsingel. Er zijn diverse (grote) parkeergarage op korte afstand, maar er kan ook op straat worden geparkeerd. 
 
Het huurpand, een monument op basis van de Monumentenwet 1988, is verdeeld over twee bouwlagen (kelder en begane grond) met een oppervlakte van in totaal 490m2. Het pand staat in een rij horecagelegenheden, waaronder Steak&Bier, Betty Beer en Café-Italia. Aan het plein zijn ook nog Het Doelen Café, Café Floor, Grieks restaurant Dionissos, Restaurant Mexicano en de Pizzahut gevestigd. Kortom, een plek waar de hele dag tot in de late uurtjes beweging is. Cijfers over het volume zijn niet bekend, maar geschat wordt dat jaarlijks ca. 3 miljoen mensen de locatie passeren. Het restaurant beschikt over een groot terras voor ca. 200 gasten met gunstige zonligging in de lente- en zomermaanden. 

Markt 
Rotterdam heeft zich de laatste vijftien jaar sterk ontwikkeld op het gebied van evenementen, winkelen, uitgaan, dineren, borrelen en overige vrijetijdsbesteding. De stad wordt inmiddels geroemd en genoemd in toonaangevende (reis)gidsen zoals Lonely Planet, The New York Times enzovoort en staat steeds vaker in de top 10 van te bezoeken steden.  
 
De ondernemers in Rotterdam ‘voelen’ de belangstelling van toeristen en dagjesmensen, maar ook van de Rotterdammer zelf. Men is trots op de stad, besteedt er graag zijn vrije tijd en men werkt hard om de stad verder te verbeteren. Rotterdam is hip, is the place to be, Rotterdam is hot! 
 
Het beleid van de Gemeente Rotterdam is erop gericht een ‘groene corridor’ van het gebied tussen het nieuwe Centraal Station en de Nieuwe Maas te maken. Deze ontwikkeling is ingezet met de wijzigingen van de indeling van het Stationsplein, de Westersingel en Mauritsweg. De groene corridor heeft als doel de stad (nog) toegankelijker te maken voor voetgangers en fietsers en langzaamaan het autoverkeer te ontmoedigen. Desalniettemin zijn er vele grote parkeergarages. 
 
Direct achter deze groene corridor ligt het Schouwburgplein, waar o.a. de Pathé bioscoop, De Rotterdamse Schouwburg, de Doelen en een van de grotere parkeergarages van Rotterdam gevestigd zijn. Precies op deze locatie is er een mooie plek voor een nieuw restaurant met de kenmerken zoals hierboven beschreven, “Op Hete Coolen”. 
 
Visie 
Lars Schuitema heeft tijdens zijn sabbatical een ware studie gemaakt naar de lekkerste gerechten. Hoe bijvoorbeeld het vlees wordt bereid, waar het verkocht wordt en hoe het beste tot zijn recht komt. Hij concludeerde dat In de meeste gevallen de bereiding beter, met meer beleving en specialistischer kon. Hierdoor is het idee is ontstaan om zelf een restaurant te openen, waarin hij zijn ideeën kwijt kan. 
 
De kwaliteit van een goed stuk vlees kan worden benadrukt en worden verbeterd door de bereiding. In Spanje kwam hij een speciale houtskooloven tegen die een typische en ontegenzeggelijk bijzondere smaak aan het vlees toevoegt. Met de combinatie van oven en grill kunnen tientallen couverts in korte tijd worden bereid met een geweldig resultaat: vlees, vis, schaal- en schelpdieren, paddenstoelen en groenten worden bijzonder smakelijk. 
 
Positionering en concurrentiepositie 

  • “Op Hete Coolen” is gelegen op een A1 locatie, hartje Rotterdam, dat steeds vaker in de top 10 staat van te bezoeken steden.  
  • Kwaliteit ondernemer, ervaring van 15 jaar in het leveren van kwaliteit en het aansturen van personeel. 
  • Qualityfood concept: de keuken staat centraal in de ruimte zonder muren. Zo laat men zien dat alles eerlijk, vers en ambachtelijk wordt bereid.  
  • Ligging vlakbij de ‘groene corridor’ van het gebied tussen het nieuwe Centraal Station en de Veerhaven. De groene corridor heeft als doel de stad (nog) toegankelijker te maken voor voetgangers en fietsers. 
  • Lange openingstijden voor een breed gevarieerd publiek, met een late-night kitchen als USP voor de bezoekers van de Schouwburg, Pathe en de Doelen. 

Doelgroepen en prognose 
De doelgroep is breed. Daar waar het Stadhuisplein een jong en ‘druk” publiek, trekt het Schouwburgplein veel meer een “mainstream” en ook een ouder publiek. Door de dag heen kan “Op Hete Coolen deze doelgroepen prima bedienen zonder te veel in hokjes willen denken. Doelgroepen lopen immers in elkaar over. 
 
Zakelijk 
“Op Hete Coolen” zal 's morgensvroeg al open te gaan voor o.a. de wifi-werkers. 
 
Particulier 
Koffiedrinkers, het lunchpubliek, de borrelaars en de eters.  
 
Het terras vormt een belangrijk onderdeel vanwege de grootte en de uitstekende zonligging.  
  
De prognose wijkt niet af van wat gebruikelijk is in de horeca en is mede gebaseerd op kengetallen van het Bedrijfschap Horeca & Catering. Het concept en menu is gericht op kleinere gerechten waarmee juist betere marges kunnen worden behaald. De brutomarge heeft topprioriteit bij Lars Schuitema. Dat is een van de redenen om 2 ervaren restaurateurs in de arm te nemen. Zo is ervoor gekozen om de kaart relatief beperkt te houden en de verschillende producten op elkaar af te stemmen om het uitvalpercentage zo laag mogelijk te houden. Daarbij komt dat het terras door de ruime openingstijden ook veel koffie- en theedrinkers zal hebben. Met dit laatste is overigens niet gerekend. 

Structuur 
De activiteiten van Op Hete Kolen worden geëxploiteerd volgens onderstaande structuur.

De exploitatie van het restaurant zal worden uitgevoerd door L. Schuitema Beheer B.V. en Op Hete Coolen B.V (i.o.).  

organigram
 

Financieringsbehoefte

De totale financieringsbehoefte is € 350.000,- en zal worden aangewend voor de investering in interieur, inrichting en keuken. 

Investeringsoverzicht  

Verbouwing pand € 125.000,- 
Inrichting keuken en restaurant € 300.000,-
Werkkapitaal € 50.000,-
Waarborg huur € 45.000,-
Advieskosten* € 25.000,-
Totaal € 545.000,-
Bijdrage verhuurder verbouwing (verbouwingsdepot) € 125.000,-
Brouwerij en drankenlevereranciers € 40.000,-
Donaties leveranciers  € 15.000,-
Lease wasmachine € 15.000,-
Lening via Collin € 350.000,-

*De kosten van het voortraject, waaronder bijvoorbeeld het opstellen van het businessplan, architect kosten en overige bijkomende opstart- en vennootschapskosten.

Leenbedrag: € 350.000,- 
Rente: 8% 
Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing

Risico

Opgemerkt moet worden dat Lars Schuitema inkomsten heeft uit andere bronnen tot eind 2017 en tot dan geen inkomen nodig heeft uit het restaurant. 

Zekerheden 

  • De debiteuren zijn L. Schuitema Beheer B.V. en Op Hete Coolen B.V. 
  • Persoonlijke borgstelling door L. Schuitema van € 350.000,-. Deze heeft op dit moment een morele waarde. 
  • Ter handhaving van de solvabiliteit is een non-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van L. Schuitema Beheer B.V. mogen plaatsvinden, zolang de solvabiliteit (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Collin Crowdfund) 35% of lager is. 

Dun & Bradstreet score 
De Dun & Bradstreet Score voor L. Schuitema Beheer B.V. kwalificeert een Laag risico. 
 
Collin Credit Score 
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score van L. Schuitema Beheer B.V. is gebaseerd op de balans per eind 2014 en de omzetprognose voor 2016 en 2017. De Collin Credit Score komt uit op Ruim voldoende  

Rentabiliteit 
De gedetailleerde, op dag basis opgestelde, prognose is gebaseerd op informatie van enkele Rotterdamse horecaondernemers, een leverancier en op basis van kengetallen van het Bedrijfschap Horeca & Catering. Uitgangspunt is de omzetprognose voor 2016 en 2017 waarbij, gelet op de opening in mei 2016, rekening wordt gehouden met een startfase. Op grond van deze prognose wordt voor 2016 na betaling van rente en aflossing een cashflow overschot van ruim € 80.000,- verwacht dat in 2017 toeneemt tot ruim € 250.000,- bij een omzet van respectievelijk bijna € 1.000.000,- en ruim € 1.800.000,-. Vanwege het startende karakter is de score voorzichtigheidshalve afgewaardeerd van Goed naar Ruim voldoende. 
 
Solvabiliteit 
Na correcties is het eigen vermogen van L. Schuitema Beheer B.V. per eind 2016 € 290.000,-. De solvabiliteit komt hiermee naar verwachting op 23% van het balanstotaal (€ 1.230.000,-). In 2017 verbetert de solvabiliteit naar Goed. Voor nu houden wij de score Voldoende aan. 
 
Liquiditeit 
De liquiditeit is bij de start in 2016 nog beperkt, per eind 2016 is de current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) verbeterd naar 1,7 en deze stijgt in 2017 volgens prognose verder naar ruim 5. Voorzichtigheidshalve hanteren wij de score Goed. 

Samenvattend 
Rentabiliteit: Ruim Voldoende 
Solvabiliteit: Voldoende 
Liquiditeit: Goed 
Overall: Ruim voldoende 

Extra beloning

Alle investeerders krijgen (indien gewenst) een vermelding op onze "wall of fame", indien u hiervoor uw anonimiteit op wil geven.
Investeerders vanaf € 1.500,- krijgen een voucher voor 3 jaar lang een korting van 10% op de rekening.
Investeerders vanaf € 2.500,- en meer krijgen een voucher voor 5 jaar lang een korting van 10 % op de rekening. 

De waardebon zal digitaal worden verzonden via Collin, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

Anonieme investeerder heeft € 1.500 geïnvesteerd.
08-04-2016 om 12:29
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
08-04-2016 om 12:29
Anonieme investeerder heeft € 1.000 geïnvesteerd.
08-04-2016 om 12:28
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
08-04-2016 om 12:24
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
08-04-2016 om 12:23

Reacties

Investeerder – 12527
08-04-2016 11:31
Begrijp ik het goed dat de ondernemer geen eigen vermogen inbrengt?

L. Schuitema
08-04-2016 12:12
Het eigen vermogen in mijn holding (€ 290.000) wordt ingebracht.
Daarnaast krijg ik de komende 1,5 jaar nog een vergoeding van mijn
oude bedrijf, waardoor ik in die periode geen salaris hoef op te
nemen.
Investeerder – 12860
08-04-2016 11:53
wat wordt bedoeld dat de privé borgstelling alleen maar een “morele waarde” heeft?
heeft u inzicht in het privé vermogen van de ondernemer nu kennelijk de financiering volledig door derden geschiedt?

Collin Crowdfund
08-04-2016 11:58
De waarde van een morele borgstelling is dat er een verhaal mogelijkheid vanuit Collin namens de investeerders is op het privé vermogen van de borg, ondanks dat er op dit moment weinig vermogen in privé aanwezig is, blijkens de gegevens die wij hebben ontvangen. Deze commitment levert op dat een ondernemer maximaal zal meewerken om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Dit ter voorkoming van een persoonlijke aanspraak c.q. faillissement.
Investeerder – 12895
08-04-2016 12:01
Het zou prettig zijn als balans en v&w rekening ter inzage waren, om de aannames te toetsen van een laag risico. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij kostenoverschrijdingen in de opstart fase?. En wat is het effect als de omzet aannames van ongeveer 5000 euro per dag in 2017 niet gehaald worden.

Collin Crowdfund
08-04-2016 12:27
Welke informatie in de pitch de ondernemer wenst te delen, wordt door hem bepaald. Hierbij bepaald Collin overigens het minimum. De kwalificatie Laag risico is bepaald door Dun & Bradstreet en nemen wij deze kwalificatie over. De aannames die hieraan ten grondslag liggen kunt u terugvinden op de website van D&B en worden ook in het kort uitgelegd bij het onderdeel Risico’s op onze website. De prognoses zijn gebaseerd op informatie van enkele Rotterdamse horecaondernemers, een leverancier en op basis van kengetallen van het Bedrijfschap Horeca & Catering. Deze zijn beoordeeld door Collin Crowdfund en op basis daarvan zijn is de Collin Credit Score bepaald op Ruim voldoende. De totstandkoming van deze score wordt tevens beschreven bij het onderdeel Risico’s op onze website.

Toevoeging vanuit de ondernemer: Bij de prognose is rekening gehouden met een onverhoopt tegenvallende omzet. Er is een marge in de betalingscapaciteit en voor het personeel werken we met een flexibele schil.

Investeerder – 13585
08-04-2016 12:18
Als ik het goed begrijp, betreft het hier feitelijk de start van een nieuwe onderneming. De beheer-bv bestaat weliswaar sinds 2006, maar er is sprake van nieuwe/andere bedrijfsactiviteiten na 2 jaar afwezigheid (sabbatical). Normaliter zie ik bij startende bedrijven via Collin Crowdfund dat de Dun & Bradstreet score een verhoogd risico noteert als het een startende onderneming is. Op basis waarvan is er nu dan toch sprake van een laag risico volgens D&B?

Collin Crowdfund
08-04-2016 12:33
De werkmaatschappij is inderdaad een nieuwe onderneming. De holding is een al langer bestaande rechtspersoon, die integraal onderdeel is van de kredietbeoordeling en tevens debiteur is van de lening via Collin.
Investeerder – 7906
08-04-2016 13:30
De risicoscore d.m.v een kolom aangegeven is erg onduidelijk. Ten eerst is hij vaag t.o.v. b.v. de verstreken inschrijftijd en volstrekt onlogisch.
Een laag risico geeft een hoge kolom?

Collin Crowdfund
08-04-2016 13:40
Bedankt voor uw feedback. De kolom van het risico is echter gevuld met de kleur groen en hoe meer groen (en dus hoe hoger de kolom) des te positiever is de inschatting van het risico.

Ondernemer
Lars Schuitema

Crowdfund Coach


Servicedesk