28386

Puff Stores

€ 135.000  |  8,0% rente  |  48 maanden  Investeerders: 145
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

2 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 6-06-2018 in 1 uur volgeschreven door 145 investeerders

Samenvatting

Puff Store is een keten van speciaalzaken voor elektrische sigaretten. Met 11 winkels en een webshop is Puff Store marktleider in Nederland. Sinds 2014 zijn er vele tienduizenden klanten van de Puff Stores tevreden overgestapt van de normale sigaret naar dit minder schadelijke alternatief. Puff Stores heeft een flink deel van de Nederlandse markt in handen met 11 vestigingen. Hiervan zijn er vijf in handen van zelfstandige franchisenemers en heeft franchisegever Smart Retail Concepts B.V zelf zes vestigingen in eigen beheer. 

Het Puff Store concept is ontstaan in Italië en Nederland is na Spanje het derde land in Europa waar de Puff Stores zijn gevestigd. Puff Store heeft wereldwijd inmiddels meer dan 300 winkels succesvol draaien, waaronder de elf Nederlandse vestigingen. 

Financieringsbehoefte
Deze grotendeels hypothecair gedekte leningaanvraag dient voor de uitbreiding met twee eigen vestigingen en extra voorraad. De totale investering bedraagt € 160.000,-, waarvan € 25.000,- zelf wordt ingebracht. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 135.000,-. De looptijd is 48 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8,0% gedurende de gehele looptijd.

Risico
Dun & Bradstreet kwalificeert Smart Retail Concepts B.V. als Verhoogd risico. De Collin Credit Score komt uit op Ruim voldoende. De debiteuren zijn de besloten vennootschappen SRC 7 B.V., SRC 8 B.V. en Smart Retail Concepts B.V. De inventaris en voorraden van SRC 7 B.V. en SRC 8 B.V. worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. Vegter Investments B.V. en Nissim Louis B.V. geven een gezamenlijke zakelijke borgstelling af van € 135.000,-. Deze is op dit moment van morele waarde. De beide ondernemers A. Vegter en D. Worms geven een gezamenlijk persoonlijke borgstelling af van € 100.000,-. Deze borgstelling wordt gesecureerd met een tweede hypothecaire inschrijving van € 100.000,- op het motorjacht van A. Vegter. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde. Ten slotte wordt een overlijdensrisicoverzekering van € 135.000,- op het leven van beide ondernemers gesloten die wordt verpand ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund.

Leendoel

Smart Retail Concepts gaat na het succes van de bestaande locaties zowel in Den Bosch als in Haarlem een nieuwe Puff Store vestiging openen. De investering is nodig voor aanpassingen van de twee vestigingen, inventaris en voorraden. Daarnaast is werkkapitaal nodig voor de groeiende voorraad van de centrale organisatie.

Ondernemer

Abel Vegter en Danny Worms zijn de bestuurders en voor 65% eigenaar van Smart Retail Concepts, het bedrijf achter Puff Stores in Nederland.

Abel Vegter (1984) is ongehuwd. Hij heeft hbo Commerciële Sporteconomie gestudeerd in Amsterdam, omdat hij op dat moment op hoog niveau sportte (wakeboarding). Tijdens zijn studie is Abel in 2006 ondernemer geworden met zijn bedrijf Streetsurfing en in 2010 gekozen tot Studentondernemer van het jaar. Na een lastige start groeide het bedrijf erg snel. Doordat de belangrijkste leverancier failliet ging, ging het snel bergafwaarts en is besloten het bedrijf te beëindigen. Na afronding van zijn studie in 2011, heeft hij zijn motorjacht gekocht en een wereldreis gemaakt. 

Danny Worms (1983) is gehuwd met Mirjam Worms-Koopman. Ze hebben samen twee kinderen. Hij heeft een commerciële achtergrond met brede ICT-kennis en heeft meer dan tien jaar ervaring bij verschillende opdrachtgevers in Marketing, Sales en ICT-management. 

Abel kwam eind 2013 in aanraking met de E-Sigaret in het buitenland. Samen met Danny en het derde managementteamlid Iwan Zwemer is het businessplan geschreven en is de Masterfranchiselicentie voor Nederland verworven. In februari 2014 is de eerste Puff Store in Nederland geopend.

Onderneming

Puff Store is een franchiseformule met 11 vestigingen in Nederland en gespecialiseerd marktleider in elektrische sigaretten. Het concept is ontstaan in Italië en Nederland is na Spanje het derde land in Europa waar Puff Stores zijn gevestigd. Puff Store heeft inmiddels meer dan 300 winkels succesvol draaien, waaronder de 11 Nederlands vestigingen.
 
Een kwart van de Nederlandse bevolking rookt dagelijks normale sigaretten. Vanwege de gezondheidsaspecten en door het ontmoedigingsbeleid van de Nederlandse overheid, zijn veel rokers op zoek naar een minder schadelijk alternatief. Bij de Puff Stores zijn de afgelopen vier jaar tienduizenden tevreden klanten succesvol overgestapt op de elektrische sigaret. In een Puff Store krijgen consumenten een volwaardig alternatief voor de normale sigaret. Door de ruime keuze en persoonlijke aandacht in de winkels ervaren klanten Puff als een betrouwbare plek voor advies en uitleg. In de winkels draait alles om de customer experience, waarbij de verkoper ervoor zorgt dat de klanten op de best mogelijk manier worden geïnformeerd en geholpen. Elke klant heeft weer andere behoeften en wensen en de persoonlijke aanpak in een Puff Store wordt door de klanten bijzonder op prijs gesteld. 

De Puff Stores richten zich vooral op het hogere segment. Ze zijn gevestigd op goede locaties in binnensteden en onderscheiden zich door de goede en persoonlijke klantbediening, after sales en service (zoals vervangingen of reparatie). De klanten zijn van alle leeftijden: iedereen van 18 jaar en ouder is welkom in de Puff Stores. De meeste klanten zijn overigens tussen de 30 en 40 jaar oud.

Puff Stores heeft met 11 vestigingen een flink deel van de Nederlandse markt in handen. Hiervan zijn vijf vestigingen in handen van zelfstandige franchisenemers (Delft, Gouda, Alkmaar, Leiden, Amersfoort) en franchisegever Smart Retail Concepts B.V. heeft zes vestigingen in eigen beheer (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Arnhem, Zwolle en Enschede). Binnenkort worden twee nieuwe Puff Stores in eigen beheer geopend in Haarlem en Den Bosch. 

De ambitie is om in elke grotere winkelstad een Puff Store op te zetten, waardoor de consument binnen 20 minuten rijden bij een Puff Store kan komen voor persoonlijk advies en service. De Puff Store staat bekend als de beste specialist voor elektrisch roken in Nederland.

Dankzij het schaalbare concept van de Puff Store, is het break-even moment (circa 7 maanden) en terugverdientijd van de winkels relatief kort in de retail branche. Puff Store bestaat in Nederland nu vier jaar en de ondernemers hebben in die tijd veel ervaring opgedaan en 11 mooie winkels gerealiseerd. Met deze ervaring, die versterkt wordt door de kennis van bijna 300 Puff Stores in Europa, hebben ze alles in huis om een nieuwe Puff Store tot een succes te maken. 

Smart Retail Concepts krijgt zijn inkomsten uit de eigen Puff Stores, de franchise fee van de vijf franchise stores, marge op groothandel en de webshop. Vanuit de groothandel wordt een aantal producten, waar veel vraag naar is, selectief verkocht aan andere bedrijven in Nederland. De omzet van de webshop was in 2017 ongeveer gelijk aan de omzet van één winkel. Doordat ook de webshop flink groeit, gaat in juli een nieuwe site live ter ondersteuning van de verkoop in de winkels. 

Smart Retail Concepts heeft een multi-channel strategie, waarin offline winkelverkoop wordt ondersteund door online verkoop via de webshop. De franchisenemers delen mee in de opbrengsten van de webshop door middel van een commissie op de onlineverkopen in hun postcodegebied. De masterfranchisegever in Italië is de belangrijkste leverancier, verder zijn er voor diverse randartikelen leveranciers uit China, Nederland en de Verenigde Staten.

Structuur
Abel Vegter en Danny Worms hebben als bestuurders samen 65% van de aandelen in bezit. De andere 35% is in handen van drie stille minderheidsaandeelhouders. De eerste vestiging (Puff Store Amsterdam) valt onder Smart Retail Concepts B.V., voor alle andere Puff Stores is een aparte werkmaatschappij opgericht. 

Financieringsbehoefte

De investeringen zijn bedoeld voor het aanpassen en inrichten van twee nieuwe Puff Stores en voor werkkapitaal. De nieuwe winkels worden modern en strak ingericht en zijn erop gericht de consument een langere tijd in de winkel te houden. Een klein deel van de voorraad ligt in de stores. De investering in voorraad is voor een groot deel uitbereiding van de voorraad in het centrale warehouse.

Investeringsoverzicht

Inventaris en installaties € 40.000,-
Bouwkundige voorzieningen € 10.000,-
Huurgaranties € 25.000,-
Voorraad € 30.000,-
Signing en klein materiaal € 20.000,-
Bijbehorende BTW € 26.000,-
Onvoorzien € 9.000,-
Totaal € 160.000,-
Eigen inbreng € 25.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 135.000,-

Leenbedrag: € 135.000,-
Rente: 8,0%
Looptijd: 48 maanden, lineaire maandelijkse aflossing.

Overige financieringen
Smart Retail Concepts B.V. en SRC3 B.V. hebben een rekening courant krediet bij de ABN-AMRO met een kredietlimiet van in totaal € 65.000,-. De bank heeft toestemming gegeven om de huidige en toekomstige inventaris en voorraad van de twee nieuwe werkmaatschappijen SRC 7 B.V. en SRC 8 B.V. te verpanden aan de investeerders van Collin Crowdfund. Verder zijn drie auto’s geleaset bij De Lage Landen.

Risico

Zekerheden en voorwaarden

  • De debiteuren zijn SRC 7 B.V., SRC 8 B.V. en Smart Retail Concepts B.V. 
  • Er geldt een gezamenlijke zakelijke borgstelling voor het bedrag van € 135.000,- door Vegter Investments B.V. en Nissim Louis B.V. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde.
  • Er geldt een gezamenlijke persoonlijke borgstelling voor het bedrag van € 100.000,- door de heer A Vegter en de heer D.N.L. Worms. Deze borgstelling wordt gesecureerd door een tweede hypothecaire inschrijving op het motorjacht van A. Vegter en heeft op dit moment materiële waarde.
  • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van A. Vegter en D. Worms voor een bedrag van minimaal € 135.000,-. Deze is gelijk aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund
  • De (huidige en toekomstige) inventaris en voorraad van SRC 7 B.V. en SRC 8 B.V. worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
  • Er wordt een tweede hypothecaire inschrijving ter hoogte van € 100.000,- op het motorjacht type Sunseeker 64 verkregen ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Het motorjacht is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving door Frieslandbank ter hoogte van € 375.000,- met een openstaande schuld van € 280.000,-. De huidige vrije verkoopwaarde van het schip is, kijkend naar verkoopprijzen van vergelijkbare schepen, circa € 430.000,-.

Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet kwalificeert SRC 7 B.V., SRC 8 B.V. en Smart Retail Concepts B.V. als Verhoogd risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is gebaseerd op de geconsolideerde jaarcijfers over 2016, de voorlopige geconsolideerde jaarcijfers over 2017 en de geconsolideerde prognose voor 2018 van Smart Retail Concepts B.V. De overall Collin Credit Score is Ruim voldoende.

Rentabiliteit
De prognose voor 2018 is gebaseerd op de realisatie in 2017 en plus de verwachte omzet uit de twee nieuwe vestigingen. Hierdoor stijgt de omzet naar verwachting naar € 2,2 miljoen over 2018 met een genormaliseerde cashflow van € 192.000,- (score Excellent). De rentabiliteit over 2017 scoort Excellent met een genormaliseerde cashflow € 148.000,-. Voor beide jaren geldt dat de cashflow ruim toereikend is voor de aflossingsverplichtingen. Omdat er twee nieuwe vestigingen komen en de prognoses nog moeten worden gerealiseerd, wordt de score voor Rentabiliteit voorzichtigheidshalve afgewaardeerd naar Goed.

Solvabiliteit
Aan het einde van het boekjaar 2017 bedroeg de solvabiliteit op geconsolideerd niveau 31% bij een balanstotaal van € 556.000,-. Na realisatie van de prognose voor 2018 komt de solvabiliteit naar verwachting uit op 38% bij een balanstotaal van € 717.000,-. Voor 2017 betekent dit een score Ruim voldoende en voor 2018 resulteert dit in een score Goed. Wij hebben de score voor de Solvabiliteit vastgesteld op Ruim voldoende.

Liquiditeit
De current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) kwam eind 2017 uit op 1,0 (score Voldoende). Hierbij is geen rekening gehouden met de ruimte die het rekening courant krediet nog biedt. Eind 2018 wordt een current ratio geprognosticeerd van 1,6 (score Excellent). Omdat de prognoses nog gerealiseerd moeten worden en een groot deel van de liquiditeit bestaat uit voorraad, hebben wij de score voor de Liquiditeit op dit moment vastgesteld op Voldoende.

Samenvattend
Rentabiliteit: Goed
Solvabiliteit: Ruim voldoende
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Ruim voldoende

Extra beloning

Investeerders vanaf € 1.000,- krijgen een cadeaubon van € 50,- te besteden bij een Puffstore naar keuze. 

De cadeaubon zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer. 

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-51993 heeft € 500 geïnvesteerd.
06-06-2018 om 10:15
investeerder-16501 heeft € 500 geïnvesteerd.
06-06-2018 om 10:14
investeerder-57762 heeft € 500 geïnvesteerd.
06-06-2018 om 10:14
investeerder-37543 heeft € 500 geïnvesteerd.
06-06-2018 om 10:14
investeerder-52529 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
06-06-2018 om 10:14

Ondernemer

Abel Vegter en Danny Worms

Crowdfund Coach


Henk Beke