19131

PUUR Kloosterhoeve

€ 200.000  |  7,5% rente  |  60 maanden  Investeerders: 190
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

96 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 9-02-2016 in 18 dagen volgeschreven door 190 investeerders

Samenvatting

PUUR Kloosterhoeve ligt in het centrum van Harmelen en is een begrip tot ver buiten de regio. Vanaf de jaren ’60 is deze historische boerderij een horecagelegenheid met restaurant, banqueting ruimten en een prachtig terras waar het zomers goed toeven is. Sinds april 2014 hebben 14 Harmelense ondernemers de exploitatie overgenomen. Ze hebben het restaurant opnieuw gestyled en een verfrissend concept geïntroduceerd van ontmoeten, eten en drinken.

Na een succesvolle start werd PUUR Kloosterhoeve eind augustus 2015 getroffen door een brand, met als gevolg dat het restaurant opnieuw opgebouwd moet worden. Inmiddels zijn de herstelwerkzaamheden in volle gang en zal het restaurant medio maart 2016 opnieuw geopend worden. In de tussentijd is er een pop-up restaurant gevestigd in de Hooimijt, onderdeel van de banqueting ruimten, die net als de keuken gespaard is gebleven.

Onlangs is er een geheel nieuw team aangetrokken onder leiding van Paul van Elsdingen. In de keuken zwaait Chef-kok Tamara de Borst de scepter. Zij werkte al eerder als souschef in de Kloosterhoeve en won in 2012 het RTL-programma Top-Chefs.

Financieringsbehoefte

De gevraagde financiering voor de herstart van PUUR Kloosterhoeve bedraagt € 200.000,- op een reeds geïnvesteerd bedrag van € 420.000,- in 2014. De looptijd is 5 jaar met een maandelijkse lineaire aflossing. De rente is 7,5%. PUUR Kloosterhoeve is de handelsnaam van De Vrienden van de Kloosterhoeve B.V. met 14 aandeelhouders, die in 2014 een achtergestelde lening van € 420.000,- hebben verstrekt met een looptijd van 60 maanden (rente 5% per jaar).   

Structuur

Het bestuur van de 14 aandeelhouders van Vrienden van de Kloosterhoeve B.V. bestaat uit: 

Ad Sidera BV J.H. Buurman (bestuurslid)
Burgers Beheer Harmelen BV S.H. Burgers (bestuurslid, voorzitter)
Julius ter Haar Holding BV J.H.M. ter Haar (bestuurslid)
TMB groep BV T.M. Bouman (bestuurslid)

Risico

Dun & Bradstreet noteert een Verhoogd risico, aangezien er door de beperkte financiële historie onder de huidige uitbaters feitelijk uitgegaan wordt van een startersstatus. De Collin Credit Score is Voldoende na afwaardering. De door de 14 aandeelhouders verstrekte leningen van in totaal € 420.000,- zullen worden achtergesteld ten opzichte van de investeerders van Collin. Daarnaast hebben de ondernemers achter De Vrienden van de Kloosterhoeve B.V. een grote lokale betrokkenheid. In 2015 is door 5 aandeelhouders in totaal € 90.000,- extra als lening ingebracht. Deze extra lening zal pas worden afgelost wanneer de solvabiliteit groter is dan 40%. 

Video Pitch

Leendoel

Het interieur en exterieur van de boerderij zijn deels door bluswater aangetast en moeten hersteld worden. De verzekering dekt niet alle schade om PUUR Kloosterhoeve weer up to standards te brengen en een aangescherpt concept te realiseren. De gevraagde € 200.000,- is met name nodig voor het schilderwerk en een groot deel van de inventaris. Verder is de wens om het ontwikkelde concept verder te optimaliseren om toekomstige gasten nog beter van dienst te kunnen zijn. Hiervoor is een horeca-expert ingeschakeld, die ook het ontwerp en look & feel van de inrichting voor zijn rekening zal nemen. 

Ondernemer

De Vrienden van de Kloosterhoeve B.V. exploiteert namens de 14 ondernemers PUUR Kloosterhoeve en kent een bestuur van vier leden dat de bedrijfsleider aanstuurt. De ondernemers beschouwen deze participatie als een maatschappelijk aandeel. Het behoud van een goede ontmoetingsplek in Harmelen staat voorop. Sommige aandeelhouders bieden in specifieke gevallen de eigen expertise aan ter ondersteuning van de onderneming. De Vrienden van de Kloosterhoeve is uitsluitend exploitant en huurt de locatie voor een periode van 5 jaar van Kloosterhoeve Monumenten B.V., inclusief een koopoptie tegen een vooraf bepaalde prijs na afloop van de huurtermijn.

De bedrijfsleider Paul van Elsdingen is per 1 september 2015 aangesteld en verantwoordelijk voor de algehele bedrijfsvoering van PUUR Kloosterhoeve. Paul van Elsdingen, 58 jaar oud, heeft zeer ruime horecaervaring en werkte o.a. als horecamanager bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam en was bedrijfsleider van restaurants als Paisan en De Jonge Haan in Hilversum. Paul heeft zijn middelbare hotelschool opleiding in Duitsland gedaan.

In de keuken zwaait Chef-kok Tamara de Borst de scepter. Zij werkte al eerder als souschef in de Kloosterhoeve en won in 2012 het RTL-programma Top-Chefs. 

Paul van Elsdingen heeft, naast ondersteuning van het bestuur, twee senior sparringpartners vanuit de aandeelhouders: Paul Kotvis en Willem Boot.

Paul Kotvis heeft ruime ervaring op het gebied van exploitatievraagstukken betreffende hospitality-, facility- en vastgoedmanagement. Hij was onder meer directeur van het WTC Amsterdam en het Circustheater in Scheveningen.

Willem Boot is onder meer horecaondernemer van restaurant Geestberge in Maarssen en Grand Café Maria in Utrecht.

Onderneming

Missie en visie
De ondernemers achter De Vrienden van de Kloosterhoeve B.V. willen primair een laagdrempelige ontmoetingsplek in Harmelen in stand houden, waar mensen kwalitatief goed kunnen eten tegen een redelijke prijs. Het rendement komt voor hen op de tweede plaats. In het openingsjaar is deze doelstelling ook gerealiseerd. Na de brand is Rob Bongers van Horeca Development te Eindhoven gevraagd opnieuw naar het concept te kijken en aan te scherpen inclusief het restylen van het restaurant- interieur en exterieur. De verwachtingen van het publiek zijn inmiddels hooggespannen en er wordt uitgekeken naar de heropening. De bestaande entourage en inventaris terugbrengen naar de oude situatie is niet meer voldoende om een succesvolle doorstart te kunnen maken. 

Hier kunt u de website bekijken.  

Financiële doelstellingen 
In 2014 is een omzet behaald van € 685.000,- over een gebroken boekjaar van 1 juni t/m 31 december. Over geheel 2015 wordt een omzet verwacht van ca. € 900.000,- bestaande uit € 600.000,- restaurant omzet en € 300.000,- banqueting omzet. De omzetderving van het restaurant vanaf september 2015 is gedekt door een bedrijfsschadeverzekering die is afgesloten bij Delta Lloyd (maximaal € 600.000 gedurende een periode van 1 jaar). In 2016 wordt een omzet geprognosticeerd van € 1.100.000,-, in het jaar daarop (2017) € 1.300.000,- en vanaf 2018 moet de omzet zich stabiliseren op € 1.500.000,-. In de hoogtijdagen behaalde de Kloosterhoeve ooit circa € 2.000.000,- omzet per jaar. De omzetgroei in de periode 2016-2018 zal hoofdzakelijk uit een hogere bezetting van het zalencomplex (van circa 10% naar circa 30%) moeten komen mede geholpen door een opgaand economisch klimaat. Om deze omzetdoelstelling te realiseren is een nieuwe en ervaren banqueting salesmanager aangetrokken. De personeelskosten worden in 2016 geraamd op 35% van de omzet, de inkoop (food & beverage) op 32%. Deze percentages zijn gebaseerd op de reguliere bedrijfsvoering van 2015.

Marktinformatie 
De doelgroep van het restaurant bestaat uit gezinnen en stellen met 1 a 1,5 modaal inkomen (bovenkant middensegment) die in de regio Utrecht/randstad woonachtig zijn en regelmatig uit eten gaan in een aantrekkelijke locatie waar snel, goed en gezellig met partner of het hele gezin gegeten kan worden. Het aangepaste concept zal gericht zijn op ‘delen’. Alle items op de kaart, van voor-, hoofd- tot nagerecht, kunnen in kleine, middel of grote porties besteld worden. Een gezelschap kan hierdoor meerdere gerechten proeven en eten met elkaar. 

De doelgroep van de banqueting is de Business to Business markt, zowel op regionaal als landelijk niveau. Denk hierbij aan bedrijven en organisaties die een rustige en prettige locatie zoeken voor intieme of wat grotere bijeenkomsten. De banqueting ruimten zijn ook geschikt voor de particuliere markt. Hier richt PUUR Kloosterhoeve zich met name op bruiloften en condoleancebijeenkomsten aan de bovenkant van het segment

PUUR Kloosterhoeve onderhoudt contacten met haar klanten door middel van social media (facebook pagina met 1.000 likes, twitter, website) en periodieke digitale nieuwsbrieven (5.500 adressen, gesplitst in particulier en zakelijk). Daarnaast organiseert PUUR Kloosterhoeve regelmatig zelfstandig evenementen. Afhankelijk van de programmering wordt er incidenteel geadverteerd.

Propositie in de markt
De grote kracht van PUUR Kloosterhoeve is de unieke en aantrekkelijke locatie, de grote naamsbekendheid die opgebouwd is in 50 jaar, de landelijke ligging, de uitstekende bereikbaarheid (5 minuten van de afslag A12), het gratis parkeren en een prachtig buitenterras. Daarnaast is de cross selling tussen ontmoeten (banqueting) en eten (restaurant) een belangrijke asset. Er wordt veel gebruik gemaakt van leveranciers uit het dorp met lokale producten (voorbeeld: brood van meesterbakker Carl Siegert, Hofleverancier te Harmelen).

PUUR Kloosterhoeve heeft in de directe omgeving geen vergelijkbare concurrent, die eten en ontmoeten in deze (nieuwe) vorm en omvang kan aanbieden.

Structuur
Het bestuur van de 14 aandeelhouders van Vrienden van de Kloosterhoeve B.V. bestaat uit: 

Ad Sidera BV J.H. Buurman (bestuurslid)
Burgers Beheer Harmelen BV S.H. Burgers (bestuurslid, voorzitter)
Julius ter Haar Holding BV J.H.M. ter Haar (bestuurslid)
TMB groep BV T.M. Bouman (bestuurslid)

organigram

Financieringsbehoefte

Het interieur en exterieur van de boerderij zijn deels door bluswater aangetast en moeten hersteld worden. Het betreft met name het schilderwerk en een groot deel van de inventaris. Verder is de wens om het ontwikkelde concept verder te optimaliseren om hierdoor toekomstige gasten nog beter van dienst te kunnen zijn. Hiervoor is een horecaexpert ingeschakeld, die ook het ontwerp en look & feel van de inrichting voor zijn rekening neemt.

Sinds de overname in 2014 hebben de aandeelhouders gezamenlijk al € 420.000,- geïnvesteerd in de onderneming. Deze leningen worden achtergesteld ten opzichte van de Collin investeerders. 

Investeringsoverzicht 

Schilderwerk exterieur

€ 25.000,-

Nieuw interieur restaurant

€ 50.000,-

Nieuw interieur banqueting

€ 50.000,-

Audiovisuele apparatuur

€ 10.000,-

Marketingkosten opstart

€ 30.000,-

Extra werkkapitaal

€ 20.000,-

Adviseurs en onvoorzien

€ 15.000,-

Totale financiering via Collin

€ 200.000,-

Leenbedrag: € 200.000,-
Rente: 7,5%  
Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing 

Risico

De ondernemers achter De Vrienden van de Kloosterhoeve B.V. hebben een grote lokale betrokkenheid en willen PUUR Kloosterhoeve als horecagelegenheid graag behouden voor Harmelen. 

Zekerheden

  • Achterstelling van de door de 14 aandeelhouders verstrekte leningen van € 420.000,- ten opzichte van de Collin investeerders. 
  • In 2015 is door 5 aandeelhouders in totaal € 90.000,- extra als lening ingebracht. Deze zal pas worden afgelost wanneer de solvabiliteit groter is dan 40%. 

Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet noteert een Verhoogd risico, aangezien er door de beperkte financiële historie onder de huidige uitbaters uitgegaan wordt van een startersstatus.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De score is gebaseerd op de prognose van 2016, wat het eerste volledige boekjaar zal worden, gezien de overnamedatum in maart 2014 en beperkte opening in 2015 door de brand.

Het gewogen totaaloordeel komt na afwaardering uit op Voldoende.

Rentabiliteit
Voor 2016 wordt er een cashflow overschot (na aflossing lening Collin) verwacht van € 36.000,- bij een omzet van circa € 1.100.000,-. Dit is de omzet na financiering en inclusief alle kosten die gemaakt worden voor het herstel en restylen van alle ruimtes. In deze prognose is geen rekening gehouden met nog te ontvangen verzekeringsgelden, gebaseerd op herstelkosten en geleden verliezen (deels uitgekeerd in 2015). In de prognose 2016 is er dus sprake van ruim voldoende capaciteit voor aflossing. Voorzichtigheidshalve wordt de rentabiliteit door Collin gewaardeerd op Voldoende. 

Solvabiliteit
De Solvabiliteit is Voldoende. Na financiering daalt de solvabiliteit van Excellent naar Voldoende. Er is naast de lening via Collin ook een niet achtergestelde lening van € 90.000,- door de aandeelhouders verstrekt. Deze zal pas worden afgelost indien de solvabiliteit minimaal 40% bedraagt. Op het balanstotaal van ruim € 560.000,- bedraagt de solvabiliteit na kredietverlening 22%. Echter, na voltooiing van het prognosejaar 2016 is de solvabiliteit alweer gestegen tot 33%. Voorzichtigheidshalve is de score direct na kredietverlening aangehouden. De Solvabiliteit komt hiermee uit op Voldoende. 

Liquiditeit
Direct na financiering ontstaat er een current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) van 1,0. Hierbij is dan nog geen rekening gehouden met de post onvoorzien en de mogelijke te ontvangen schadeuitkering. De Liquiditeit komt hiermee uit op Voldoende. 

Samenvattend 
Rentabiliteit: Voldoende
Solvabiliteit: Voldoende
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Voldoende

Extra beloning

PUUR Kloosterhoeve biedt alle investeerders 1x per jaar een diner voor twee personen voor de prijs van één (driegangenmenu voor € 32,50 exclusief drank) gedurende de looptijd van de lening, daarnaast een korting van 25%  op de zaalhuur van één van de banquetingruimten bij een investering vanaf € 1.500,-. 

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

Anonieme investeerder heeft € 2.500 geïnvesteerd.
09-02-2016 om 10:02
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
08-02-2016 om 0:12
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
08-02-2016 om 23:21
Anonieme investeerder heeft € 1.500 geïnvesteerd.
08-02-2016 om 22:32
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
08-02-2016 om 22:29

Reacties

Investeerder – 1980
21-01-2016 10:14
Mooi initiatief om deze prachtige locatie te behouden voor Harmelen, met het nieuwe team en volledig nieuwe inrichting wordt dit weer een trekker voor mensen uit het hele land!

Investeerder – 4234
22-01-2016 14:46
U Schrijft:
De Vrienden van de Kloosterhoeve B.V. met 14 aandeelhouders, die in 2014 een achtergestelde lening van € 420.000,- hebben verstrekt met een looptijd van 60 maanden (rente 5% per jaar).

Kunt u mij zeggen wat het aflossings schema is van deze lening.

Collin Crowdfund
22-01-2016 14:54
De achtergestelde lening wordt middels een door ons opgestelde achterstellingsakte achtergesteld ten opzichte van de Collin investeerders. De aflossing zal dan ook pas plaatsvinden wanneer de lening bij Collin geheel is afgelost.
Investeerder – 12382
22-01-2016 16:01
1) Hoe verhoudt de rente 7.5% zich tot het verhoogde risico?
2) Zijn er nog meer schulden dan de leningen van € 420.000,-, € 90.000,- en de nieuwe lening via Collin van € 200.000,-?

Collin Crowdfund
22-01-2016 16:18
Door de leningnemer heeft gekozen voor een rentepercentage van 7,5%. Wij achten deze aan de hand van de Collin Credit Score passend. De onderneming heeft (behoudens reguliere kortlopende schulden zoals crediteuren en belastingen) geen andere schulden naast de door u genoemde leningen van de aandeelhouders.
Investeerder – 4234
22-01-2016 16:48
Dank voor uw antwoord. Toch is het me nog niet helemaal duidelijk.
Er is een huurcontract van 5 jaar vanaf april 2014.
Er is een achtergestelde lening van 420.000 eur looptijd 60 maanden in gaande april 2014.
De Collin lening gaat in februari 2015 voor de duur van 5 jaar.

De achtergestelde lening van de eigenaren wordt niet eerder afgelost als dan dat de Collin lening volledig afgelost is.

Ik zie hier contradicties, de eindjes zie ik nog niet aan elkaar gekoppeld.

Of bedoeld u te zeggen dat de looptijd van het huurcontract en de achtergestelde lening worden opengebroken zodat ze gelijktijdig aflopen met de voorgestelde Collin lening ?
Graag uw uitleg.

Collin Crowdfund
22-01-2016 16:57
Voor de lening betekent dit inderdaad dat dit wordt opgeschort ofwel eerst dient de lening bij Collin volledig afgelost te zijn. Hiertoe stellen wij onze gebruikelijke achterstellingsaktes op. Het huurcontract kent een verlengingsperiode van 5 jaar.
Investeerder – 9729
25-01-2016 10:19
als ex horeca ondernemer constateer ik dat een bruto winst percentage van 68% wel heel erg laag is en personeelskosten hoog.
N.m.m. moet het bruto winst percentage zeker 75% zijn en dat is zeker haalbaar.hoe denkt u dit te realiseren?

P.D. Kotvis
25-01-2016 11:12
Door een stijging van de omzet van met name de banqueting, is de verwachting dat het percentage van inslag en de personeelskosten omlaag gaat. In 2016 zijn deze percentages geprognosticeerd op 35% (personeelskosten) en 32% (inslag), in 2018 respectievelijk 33% en 30%, hetgeen een verbetering betekent van 4%. De brutowinst komt hierdoor op 72%. We hopen dat u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
Investeerder – 6961
01-02-2016 11:24
Als ik het goed begrijp, was de inventaris niet verzekerd ten tijde van de brand. Klopt dit? En zo ja, waarom hebben jullie dat niet gedaan?

En hoe zit dat nu?

P.D. Kotvis
01-02-2016 12:34
De inventaris is wel verzekerd, echter tegen dagwaarde. Een deel daarvan is her te gebruiken na waterschade, een deel is afgekeurd en onbruikbaar.

Ondernemer
Paul Kotvis
Paul van Elsdingen

Crowdfund Coach


Erwin Trapman