29066

Duetz / Adam

€ 1.750.000  |  7,5% rente  |  60 maanden  Investeerders: 871
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

79 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Laag risico
Collin
Credit Score
Goed
Deze leningaanvraag is op 16-01-2018 in 12 uur volgeschreven door 871 investeerders

Samenvatting

Deze hypothecair gedekte leningaanvraag dient voor de overname en restyling van 17 Adam-Brandstore filialen. 

Duetz Kleding uit Zeist is een familiebedrijf met een historie van 160 jaar. Pim en Astrid Duetz staan als vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf met vestigingen in Bergen, Bilthoven, Heemskerk, Hilversum, Soest en een ‘flagshipstore’ in Zeist. De strategische waarde van de overname van de 17 Adam-Brandstores voor het familiebedrijf dat werd opgericht in 1857, is groot. 
Door de overname uit het faillissement van de voormalige Doniger Fashion Groep (het moederbedrijf van modemerken als McGregor, Gaastra en Adam Brandstore), wordt een nog meer klantgerichte organisatie neergezet en wordt het hele bedrijf toekomstbestendiger. Duetz bereikt hiermee meer klanten in het middensegment en realiseert een brede landelijke aanwezigheid door de combinatie van een eigen online platform en fysieke winkels. 

Financieringsbehoefte
De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 1.750.000,-, met een ondergrens van € 1.300.000,-. De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 7,5% gedurende de gehele looptijd.
 
Risico
Dun & Bradstreet geeft Quality of Life B.V. de kwalificatie Minimaal risico en Service Unlimited B.V. de kwalificatie Verhoogd risico. Voor Adam Holding B.V. i.o. is door Dun & Bradstreet nog geen kwalificatie afgegeven, omdat de oprichting van deze onderneming nog niet is afgerond. Voor deze leningaanvraag hanteren wij de kwalificatie Laag risico. De overall Collin Credit Score komt uit op Goed. 

De debiteuren voor de leningaanvraag zijn Quality of Life B.V., Service Unlimited B.V. en de nog op te richten Adam Holding B.V. Er wordt een tweede hypotheekinschrijving van € 1.750.000,- afgegeven op de zakelijke panden in Zeist en Bilthoven ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze inschrijving is materieel, gezien de huidige taxatiewaarde van € 4.625.000,- en de hypothecaire schuld van € 2.120.000,-. Daarnaast wordt de huidige en toekomstige inventaris en voorraden van de Adam-winkels verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
De ondernemers Pim en Astrid Duetz geven een gezamenlijke persoonlijke borgstelling af ter hoogte van € 100.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde. Ten slotte is er een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen tot en met een solvabiliteit van 35% op het geconsolideerde niveau van Quality of Life B.V.

Video Pitch

Leendoel

Duetz neemt na een zorgvuldige selectie 17 van de 43 Adam winkels over uit het faillissement van de voormalige Doniger Fashion Group. De overname is in de vorm van een activa/passiva transactie, waarbij de inventaris, handelsnaam en klantenbestand worden overgenomen. De winkels worden na de overname volledig gerestyled. De huidige huurcontracten van de Adam winkels zijn op dit moment kortlopend, zodat met de eigenaren van de winkels nieuwe huurcontracten kunnen en zullen worden afgesloten. Ten slotte wordt geïnvesteerd in een nieuw IT-platform en CRM-pakket. 

Ondernemer

Pim Duetz (1958) is de eigenaar en bestuurt de winkels tezamen met zijn vrouw, Astrid Duetz (1967). Pim is na zijn studie Fiscaal Recht begonnen als fiscalist bij onder andere PWC en heeft in 1993 de winkel van zijn vader overgenomen en uitgebouwd tot de succesvolle keten die het vandaag de dag is. Astrid Duetz stuurt de verkopers van de winkels aan. Pim is verantwoordelijk voor de inkoop, marketing, webshop, logistiek, IT en administratie. Pim heeft in de afgelopen 25 jaar laten zien over ondernemerskwaliteiten te beschikken. Hij heeft de winkel, die hij destijds overnam, door laten groeien naar een kleine retailketen. Hij staat open voor ontwikkeling van nieuwe technologieën en is in staat is om een grotere organisatie aan te sturen, waarbij zijn “span of control” groter wordt.

Onderneming

Duetz is specialist in exclusieve dames- en herenmode. In de huidige zes winkels staan kwaliteit, service en aandacht voor de klant centraal. Duetz opereert in het midden-hoog segment van de modebranche en richt zich op de bovenkant van de lokale markt. Het bedrijf verkoopt merken als Corneliani, Jacob Cohën, Eton en Tommy Hilfiger. Daarmee positioneert het bedrijf zich boven concurrenten als Only for Men en Suit Supply waar het aan de onderzijde wel overlap mee heeft. 

De Adam-formule zit een stapje lager in de markt en kenmerkt zich vooral door een no-nonsens collectie. Daardoor heeft Adam een heel stabiel klantenbestand van mannen die niet per se het allernieuwste willen, maar wel fatsoenlijk gekleed willen zijn. De onderkant van Duetz is daarmee gelijk aan de formule van Adam. Door de formules van Duetz en Adam samen te voegen zet Duetz een duidelijkere positionering neer, zowel voor Duetz als voor de Adam-Brandstores. Duetz maakt een klein stapje naar beneden waar meer lokale klanten zitten maar met behoud van beleving. Dit terwijl de over te nemen Adam stores juist worden ‘opgetild’ en geactualiseerd zonder duurder te worden. 

Geschiedenis
De geschiedenis van Duetz begint in 1857. Bernard Willem Duetz was vanuit Duitsland naar Holland gekomen om hier zijn geluk te beproeven. In diezelfde tijd gingen ook de families Brenninkmeijer, Dreesman en vele anderen op diezelfde manier aan het werk. B.W. Duetz belandde uiteindelijk in Wijk bij Duurstede waar in 1857 de winkel Duetz ontstond. In 1922 werd de winkel verplaatst naar Zeist. Vanaf 1982 werd voorzichtig begonnen met dameskleding en zo groeide Duetz uit tot een kwaliteitsbedrijf voor het hele gezin. In september 1992 nam Pim Duetz het bedrijf over. Hij zorgde onder meer voor een toename van de kwaliteitsformule in de filialen van Duetz. Door de bijzondere inzet van de mensen die bij Duetz werken, wist het bedrijf zich ook in moeilijke tijden uitstekend te handhaven en is Duetz voor vele klanten een begrip. Duetz is uniek in de regio vanwege zijn grote betrouwbaarheid in klantvriendelijkheid, service en kwaliteit. Sinds 2007 mag het bedrijf derhalve het predicaat Hofleverancier voeren.
Inmiddels heeft Duetz zes winkels in de regio Utrecht en Noord-Holland. De Flagshipstore bevindt zich in Zeist met een ruime collectie heren- en damesmode. Naast de vestiging in Zeist heeft Duetz nog een dames- en herenmodezaak in Bilthoven en herenzaken in Soest, Hilversum, Bergen en Heemskerk.

Duetz Online
Sinds de zomer van 2016 heeft Duetz ook een online webshop. In de webshop wordt een groot deel van de dames- en herencollectie aangeboden. Het retail landschap is sterk aan het veranderen. De consument bepaalt waar, wanneer en bij wie wordt gekocht. Digitaal wint, fysieke winkels verliezen aandeel, maar ‘bricks & clicks’ in een omnichannel (meerdere kanalen) omgeving groeien naar elkaar toe. De consument vergelijkt op internet, past, voelt en ervaart in de winkel, neemt het gekochte artikel mee of krijgt dit thuisgestuurd. Kortom: de consument kiest voor gemak en wordt hierin op alle mogelijke manieren op zijn wenken bediend.

Het nieuwe IT-platform van Duetz vormt straks de centrale database. Alle data van inkopen, verkopen, logistiek, kassa, webstore, marketing en CRM worden hierin verwerkt. Duetz krijgt hiermee continu inzicht in en toegang tot de aanwezige voorraden van merken die zowel in de Duetz- en Adam winkels als in de webshop ‘realtime’ beschikbaar zijn. De voorraden liggen deels in de winkels en deels bij een logistieke partner, zodat webshopklanten snel kunnen worden bediend en de fysieke shops regelmatig van voorraadaanvulling kunnen worden voorzien. 

Online en offline worden met elkaar verbonden. Een nieuwe webshop, een aangepast winkelconcept en de overname van de Adam winkels geeft dit nieuwe beleid vorm. In de winkels staat beleving, sfeer en uitstraling centraal. Ondersteund vanuit digitale innovaties zoals instore screen concepten met CRM-integratie, het gemak concept click-collect & return en inzet van showroomstores waar de consument brede collecties kan zien, voelen en passen. En vanzelfsprekend kopen: de aankopen worden desgewenst in de Duetz cadeaubox naar de consument verstuurd. 

Door schaalvergroting en digitalisering in te zetten wordt Duetz een online en offline platform voor de man van 40+ die kiest voor een goede prijs-kwaliteit verhouding. Dat is in de basis waar Duetz al 160 jaar voor staat in een hedendaagse, digitale jas. De consument van de toekomst maakt geen onderscheid tussen online en offline, maar wil kunnen winkelen, ophalen, laten toesturen of komen passen waar en wanneer hij wil. Duetz is er klaar voor. 

Structuur

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Overname en restyling van de winkels € 865.000,-
Nieuwe digitale techniek in de winkels € 340.000,-
Huurgaranties € 300.000,-
IT-platform en CRM-systeem € 120.000,-
Kosten (o.a. due diligence) en onvoorzien € 125.000,-
Werkkapitaal € 250.000,-
Totale investering € 2.000.000,-
Eigen inbreng € 250.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 1.750.000,-

Leenbedrag: € 1.750.000,- (met een ondergrens van € 1.300.000,-)
Rente: 7,5%
Looptijd: 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing

Duetz kan desgewenst de restyling van de winkels temporiseren en over een langere periode uitsmeren. Om die reden is een ondergrens van € 1.300.000,- aangegeven. De BTW wordt uit de eigen kasstroom voorgefinancierd.

Risico

Zekerheden en voorwaarden

  • De debiteuren zijn Quality of Life B.V., Service Unlimited B.V. en de nog op te richten Adam Holding B.V. 
  • De ondernemers Pim en Astrid Deutz geven gezamenlijk een persoonlijke borgstelling af voor € 100.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde.
  • Ter handhaving van de solvabiliteit is een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het geconsolideerde vermogen van Quality of Life B.V. mogen plaatsvinden, zolang de solvabiliteit (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Collin Crowdfund) 35% of lager is.
  • De (huidige en toekomstige) inventaris en voorraden van de over te nemen Adam-winkels worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
  • Er wordt een tweede hypothecaire inschrijving ter hoogte van € 1.750.000,- op het bedrijfs-/winkelpand Voorheuvel 3-7, 3701 JA te Zeist en het winkelpand Julianalaan 41, 3722 GE te Bilthoven verkregen ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze inschrijving heeft op dit moment een materiële waarde, gezien de huidige taxatiewaarde van € 4.625.000,- en de hypothecaire schuld van € 2.120.000,- bij Van Lanschot Bankiers. De ondernemer gaat mogelijk over tot herfinanciering van het onroerend goed. Indien dit van toepassing is zal de huidige positie van Collin Crowdfund intact blijven.

Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet geeft Quality of Life B.V. de kwalificatie Minimaal risico en Service Unlimited B.V. de kwalificatie Verhoogd risico. Voor Adam Holding B.V. i.o. is door Dun & Bradstreet nog geen kwalificatie afgegeven omdat de oprichting van deze onderneming nog niet is afgerond. Voor deze leningaanvraag hanteren wij de kwalificatie Laag risico. 

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit en is gebaseerd op de gerealiseerde jaarcijfers 2016/2017 (gebroken boekjaar) en de prognoses voor 2017/2018 en 2018/2019. De overall Collin Credit Score komt uit op Goed.

Rentabiliteit
In het boekjaar 2016/2017 is er op groepsniveau een omzet van € 7.557.000,- gerealiseerd en bedroeg het netto cashflowoverschot € 506.000,- (score Excellent). In boekjaar 2017/2018 zal de omzet naar verwachting uitkomen op € 12.055.000,- en komt het netto cashflowoverschot volgens prognose uit op € 91.000,- (score Ruim voldoende). In het boekjaar 2018/2019 wordt een omzet € 17.428.000,- geprognosticeerd met een netto cashflowoverschot van € 392.000,- (score Goed). Omdat de prognoses nog gerealiseerd moeten worden, hebben we de score voor de Rentabiliteit voorzichtigheidshalve vastgesteld op Ruim voldoende.

Solvabiliteit
Aan het einde van het boekjaar 2016/2017 bedroeg de solvabiliteit op geconsolideerd niveau 38% bij een balanstotaal van € 6.845.000,-. Na realisatie van de prognose 2017/2018 komt de solvabiliteit uit op 29% bij een balanstotaal van € 9.456.000,- (stijging van het balanstotaal als gevolg van de overname van de Adam-winkels). Voor 2016/2017 en 2017/2018 resulteert dit in respectievelijk een score Goed en Ruim voldoende. In boekjaar 2018/2019 stijgt de solvabiliteit conform begroting naar 36% bij een balanstotaal van € 9.334.000,-, wat correspondeert met een score Ruim voldoende. De stille reserves in het onroerend goed, die per 31-8-2017 € 1.600.000,- bedragen, zijn niet meegenomen in de berekening van de solvabiliteit. Wij hebben de score voor de Solvabiliteit derhalve vastgesteld op Goed.

Liquiditeit
De current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) kwam na het gebroken boekjaar 2016/2017 uit op 3,5 en daarmee komt de score uit op Excellent. Voor 2017/2018 en 2018/2019 betreft de score naar verwachting 2,0 respectievelijk 2,4 waarmee de score eveneens Excellent tot gevolg heeft. Omdat de prognoses nog gerealiseerd moeten worden en een groot deel van de liquiditeit bestaat uit voorraad, hebben wij de score voor de Liquiditeit op dit moment vastgesteld op Goed. 

Samenvattend
Rentabiliteit: Ruim voldoende
Solvabiliteit: Goed
Liquiditeit: Goed
Overall: Goed

Extra beloning

De volgende waardebonnen worden verstrekt: 

  • Bij een investering van € 2.500,- tot en met € 4.500,- ontvangen de investeerders een cadeaubon van € 100,- te besteden in de Adam of Duetz vestigingen.
  • Bij een investering van € 5.000,- tot en met € 9.500,- ontvangen de investeerders een cadeaubon van € 200,- te besteden in de Adam of Duetz vestigingen.
  • Bij een investering vanaf € 10.000,- ontvangen de investeerders een cadeaubon van € 500,- te besteden in de Adam of Duetz vestigingen. 

De waardebon zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-9869 heeft € 500 geïnvesteerd.
16-01-2018 om 22:01
investeerder-38926 heeft € 500 geïnvesteerd.
16-01-2018 om 21:59
investeerder-49666 heeft € 500 geïnvesteerd.
16-01-2018 om 21:55
investeerder-17781 heeft € 500 geïnvesteerd.
16-01-2018 om 21:55
investeerder-48823 heeft € 500 geïnvesteerd.
16-01-2018 om 21:55

Reacties

Investeerder – 44737
16-01-2018 11:48
geachte, Kunt u mij zeggen of het taxatierapport ten behoeve van de tweede hypothecaire inschrijving ter hoogte van € 1.750.000,- op het bedrijfs-/winkelpand Voorheuvel 3-7, 3701 JA te Zeist en het winkelpand Julianalaan 41, 3722 GE te Bilthoven door een erkende taxateur is opgesteld en hoe bij herfinanciering van de 1e hypothecaire inschrijving de zekerheid tav. Colling gewaarborght zijn?

Collin Crowdfund
16-01-2018 14:16
Beste investeerder,

Bedankt voor uw reactie. De inschrijving van de 1e hypotheek is voor de twee panden samen € 3,9 miljoen. De restant financiering is € 2.120.000,-. Met de ondernemer is afgesproken dat de financiering niet hoger zal worden, waardoor de huidige positie van Collin Crowdfund intact blijft.

De taxatie van de panden in Zeist en Bilthoven is uitgevoerd door Patist Makelaardij & Taxatiebureau, in samenwerking met Nassau Makelaars & Bedrijfshuisvesting, beide gespecialiseerd in taxatie van bedrijfspanden. De positie van de Collin investeerders zal bij mogelijke herfinanciering niet verslechteren.

Met vriendelijke groet,

Collin Crowdfund

Investeerder – 4234
16-01-2018 11:48
U schrijft: Deze inschrijving heeft op dit moment een materiële waarde, gezien de huidige taxatiewaarde van € 4.625.000,- en de hypothecaire schuld van € 2.120.000,- bij Van Lanschot Bankiers. De ondernemer gaat mogelijk over tot herfinanciering van het onroerend goed. Indien dit van toepassing is zal de huidige positie van Collin Crowdfund intact blijven. Wil dit zeggen dat bij herfinanciering de hypothecaire schuld van 2120K met 1ste hypotheekrecht niet zal toenemen. Kunt u zeggen wat op dit moment de hoogte is van de 1ste hypothecaire inschrijving?

Collin Crowdfund
16-01-2018 14:17
Beste investeerder,

Bedankt voor uw reactie. De inschrijving van de 1e hypotheek is voor de twee panden samen € 3,9 miljoen. De restant financiering is € 2.120.000,-. Met de ondernemer is afgesproken dat de financiering niet hoger zal worden, waardoor de huidige positie van Collin Crowdfund intact blijft.

De taxatie van de panden in Zeist en Bilthoven is uitgevoerd door Patist Makelaardij & Taxatiebureau, in samenwerking met Nassau Makelaars & Bedrijfshuisvesting, beide gespecialiseerd in taxatie van bedrijfspanden. De positie van de Collin investeerders zal bij mogelijke herfinanciering niet verslechteren.

Met vriendelijke groet,

Collin Crowdfund

Investeerder – 10174
16-01-2018 11:48
De 1e hypotheek schuld is momenteel € 2.120.000. Hoe hoog is de inschrijving van de 1e hypotheek?

Collin Crowdfund
16-01-2018 14:17
Beste investeerder,

Bedankt voor uw reactie. De inschrijving van de 1e hypotheek is voor de twee panden samen € 3,9 miljoen. De restant financiering is € 2.120.000,-. Met de ondernemer is afgesproken dat de financiering niet hoger zal worden, waardoor de huidige positie van Collin Crowdfund intact blijft.

De taxatie van de panden in Zeist en Bilthoven is uitgevoerd door Patist Makelaardij & Taxatiebureau, in samenwerking met Nassau Makelaars & Bedrijfshuisvesting, beide gespecialiseerd in taxatie van bedrijfspanden. De positie van de Collin investeerders zal bij mogelijke herfinanciering niet verslechteren.

Met vriendelijke groet,

Collin Crowdfund

Investeerder – 5025
16-01-2018 12:35
Komt er een negatieve hypotheekverklaring, om te bewerkstelligen dat de ruimte in de 1e hypothecaire inschrijving niet alsnog zal worden gebruikt ten behoeve van de (toekomstige?) 1e hypotheekhouder?

Collin Crowdfund
16-01-2018 14:51
Beste investeerder,

Bedankt voor uw reactie. Op het moment van herfinanciering, waardoor de eerste hypotheekhouder wordt afgelost en daar een nieuwe 1e hypotheekhouder voor in de plaats komt, is altijd toestemming noodzakelijk van Collin Crowdfund namens haar investeerders. In de pitch is daarop voorgesorteerd. Uw positie zal in dat geval niet verslechteren.

Met vriendelijke groet,

Collin Crowdfund

Investeerder – 49293
16-01-2018 14:15
Kunt u aangeven waarom in de tekst hierboven Heemskerk als winkel wordt genoemd terwijl deze winkel nu opgeheven wordt en er een andere modezaak van andere ondernemers inkomen?

Collin Crowdfund
17-01-2018 8:51
Beste investeerder,

Bedankt voor uw reactie. Namens de ondernemer kunnen wij u het volgende berichten:
Op het moment van het schrijven van de pitch was niet duidelijk wat er met de vestiging Heemskerk zou gaan gebeuren. Sinds kort is echter besloten dat de winkel niet meer past in de Duetz of Adam formule.

Met vriendelijke groet,

Collin Crowdfund

Investeerder – 33773
17-01-2018 17:10
Goedemorgen, wat gaat er gebeuren met de resterende 26 Adam-winkels? Is er geen risico dat die straks in de wielen gaan rijden of meeliften op het succes van “onze” winkels?

Collin Crowdfund
17-01-2018 17:12
Beste investeerder,

Bedankt voor uw reactie. Namens de ondernemer kunnen wij u het volgende berichten:
In de koopovereenkomst zijn afspraken gemaakt om dit te voorkomen.

Met vriendelijke groet,

Pim Duetz

Ondernemer
Pim Duetz

Crowdfund Coach


Henk Beke


Erwin Trapman