R&A Sports & Swimming aan het woord: “Het is heel laagdrempelig om bij Collin een financiering onder te brengen”

familie van zeegen

 Onderneming: R&A Sports & Swimming

Eigenaar: Anton, Onno & Odette van Zeegen

Geïnterviewde: Odette van Zeegen, directielid

Leendoel: Het realiseren van een eigen instructiebad waarin alle kinderen uit Vathorst (Amersfoort) en omstreken op een plezierige wijze kunnen leren zwemmen. 

R&A Sports & Swimming is een familiebedrijf dat zich sinds 2004 bezighoudt met onder meer zwemlessen voor kinderen vanaf 4 jaar. Vader Anton is toentertijd begonnen met een compagnon, waarna in 2013 Onno en Odette, de zoon en dochter van Anton, toetraden in de zaak. “Vanuit daar zijn wij als een familiebedrijf verder gaan bouwen”, aldus Odette van Zeegen.

Op dat moment hadden zij twee locaties, Blaricum en Baarn, maar kregen zij vele aanvragen vanuit de regio Amersfoort. Samen met het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst zijn zij rond de tafel gegaan om de mogelijkheden te bespreken. ‘Daar is ruimte, ga maar bouwen!’ kregen zij te horen. “Er komt dan vervolgens veel bij kijken, waaronder ook een stuk financiering, en de banken waren niet erg toegeeflijk” vertelt Odette. Uiteindelijk zijn zij via een contactpersoon bij Collin terecht gekomen en startte onze Crowdfund Coach Fred Bouwman het crowdfundproces met de familie Van Zeegen.

Laagdrempelig financieringsproces

“Het proces naar de daadwerkelijke livegang van onze financieringsaanvraag was best wel leuk, maar omdat het een andere manier van financieren is, was het aan de andere kant ook wel even spannend.” Onnodige spanning, bleek achteraf. Hoewel het om een redelijk bedrag ging, is het financieringsproces door de familie als gemakkelijk ervaren. “Het is heel laagdrempelig om bij Collin een financiering onder te brengen.” Daarnaast gaf de fijne begeleiding van Fred Bouwman, en het feit dat er op dat moment nog vrijwel geen financiering niet succesvol gefund was, de ondernemers veel rust. ‘We gaan het regelen!’ en ‘We gaan het gewoon doen!’ waren onder andere de enthousiasmerende woorden van onze Crowdund Coach in de aanloop naar de livegang van de financieringsaanvraag.

Uniek aspect: Toegankelijkheid voor bekenden

Een uniek aspect van het crowdfunden voor de familie Van Zeegen was de toegankelijkheid voor bekenden. Tussen de 244 investeerders zaten redelijk veel bekenden van de ondernemers. Daarnaast hebben de vrienden en familie alvorens de publieke livegang van de leningaanvraag mogen investeren. “Je maakt je plannen middels crowdfunden toegankelijk voor bekenden, en als ik dan toch rente moet betalen, geef ik dit liever aan mensen die ik ken.”

Al met al is de livegang van de financieringsaanvraag soepel verlopen en snel succesvol gefund. “Eerst mochten de vrienden en familie investeren, dat was erg leuk en hier kwam veel uit, daarna ging de aanvraag officieel publiekelijk live op het Collin platform. Drie kwartier later was de aanvraag volledig volgeschreven! Dit vonden wij een hele bijzondere gewaarwording.” Bovendien vonden de ondernemers het erg bijzonder dat er maar liefst 144 mensen wilden investeren in hun bedrijf, op basis van de gegeven info én de risico’s.

Een vliegende start voor de onderneming

Met de succesvolle funding, is in september 2016 het zwembad in Amersfoort geopend. Omdat er veel kinderen in deze regio wonen, maar nog weinig tot niets aan amusement werd geboden, was het zwembad direct populair. “De aanmeldingen stroomden binnen.” Er werd enorm naar uitgekeken door de omwonende en de onderneming heeft dan ook een vliegende start gemaakt.

Naast zwemlessen worden er ook vele andere activiteiten aangeboden, “het zwembad vervult een maatschappelijke functie.”

Familie van Zeegen is ontzettend blij met het resultaat en kijkt met een fijn gevoel terug op het crowdfundingproces. “Uiteindelijk konden we met het geld van zo veel mensen onze droom waarmaken.”

Sports & Swimming zwembad
Foto: Sports & Swimming | Locatie Amersfoort - Vathorst

Ervaringen van investeerders

Vragen over investeren?

E-mail
info@collincrowdfund.nl

Telefoon
085 401 6546

Bereikbaarheid
Werkdagen van 9.00 – 17.00 uur.

Investeren bij Collin

  • Aantrekkelijk rendement
  • Kredietwaardige leningen
  • Loyaliteitsprogramma
  • Online portefeuille