25759

Republic Moto Rotterdam

€ 250.000  |  7,5% rente  |  60 maanden  Investeerders: 280
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

67 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 11-01-2017 in 10 uur volgeschreven door 280 investeerders

Samenvatting

Republic Moto Rotterdam is een unieke formule waarbij kwalitatief hoogwaardige horeca, retail en inspirerende events onder één dak worden aangeboden. Het doel van de onderneming is om in het centrum van Rotterdam een ontmoetingsplek te creëren voor motorliefhebbers uit de regio Rotterdam en wijde omtrek. Een ontmoetingsplek waar niet enkel de passie voor motoren, motorrijden en motorsport kan worden gedeeld, maar waarbij ook bijzondere producten en diensten worden geboden in een inspirerende horeca- en retail omgeving. 

De klant van Republic Moto is de bovengemiddeld gepassioneerde motorrijder die in het dagelijkse leven ook waarde hecht aan kwaliteit, kennis en beleving. Tevens is Republic Moto geschikt voor de consument die toevallig motorrijder is, maar die altijd op zoek is naar het bijzondere, dit ook herkent en erkent en die altijd gaat voor kwaliteit. Republic Moto is dé plek waar deze consument volledig op zijn of haar wenken wordt bediend.

Financieringsbehoefte
De totale financieringsbehoefte is € 900.000,-. Deze financieringsbehoefte bestaat uit de inrichting van het pand, inventaris, apparatuur voor de keuken & ICT, borgsom voor de huur, verbouwingskosten van het pand, voorraden en onvoorziene uitgaven. De eigen inbreng is € 150.000,-. De verhuurder van het pand verstrekt een lening ter hoogte van € 400.000,- en de Rabobank verstrekt een rekening courant krediet ter hoogte van € 100.000,-. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 250.000,-. De looptijd is 60 maanden, met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 7,5% gedurende de gehele looptijd.

Risico
De debiteuren zijn Republic Moto Rotterdam B.V. en Egbert Egbers Holding B.V. Voor Egbert Egbers Holding B.V. geeft Dun & Bradstreet een Minimaal risico. Voor de werkmaatschappij Republic Moto Rotterdam B.V. geeft Dun & Bradstreet een Verhoogd risico, mede vanwege het startende karakter van deze onderneming. De Collin Credit Score voor Republic Moto Rotterdam B.V. is Ruim voldoende. Egbert Egbers geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 125.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde. De door de heer Egberts eerder afgegeven borgstelling in de lening van Vai Vai Vespa ter hoogte van € 175.000,- blijft gehandhaafd totdat de lening van Republic Moto Rotterdam afgelost is. Ter handhaving van de solvabiliteit is een non-onttrekkingsverklaring op het niveau van Egbert Egbers Holding B.V. van 40% overeengekomen. 

Video Pitch

Leendoel

De financiering die bij Collin gevraagd wordt, zal benut worden om de verbouwing en inrichting van het pand Republic Moto Rotterdam te faciliteren.

Ondernemer

Egbert Egbers (1970) is een ervaren sales & marketingcommunicatie specialist. Hij heeft ruim 20 jaar ervaring in de gemotoriseerde tweewielerbranche, zowel op nationaal als internationaal niveau. De heer Egbers is lid van Eilandraad Rotterdam, een platform voor innovatieve retail ondernemers in de stad Rotterdam en INCrowd, een initiatief van landelijke branche organisatie INRetail waar innovatieve retail ondernemers samenkomen.

Via Egbert Egbers Holding B.V. is de heer Egbers ook mede-eigenaar (8%) van REVzone B.V., het moederbedrijf van het succesvolle motorkledingmerk REV’IT!. Tussen 2000 en 2015 was de heer Egbers verantwoordelijk voor de sales- en marketing strategie van het bedrijf. Hij is daarnaast eigenaar (100%) van MotoConsult B.V., een marketing strategie & brand architectuur consultancy voor derden. Tevens is Egbert eigenaar van franchise formule Vai Vai Vespa B.V. (100%), middels welke hij een belang heeft van 50% in Vai Vai Vespa Rotterdam B.V. Tot slot is hij mede-eigenaar (25%) van Crick’d B.V., een start-up die zich bezighoudt met de ontwikkeling van een revolutionaire nieuwe helm voor de cricket sport.

De heer Egbers is geen onbekende voor Collin Crowdfund investeerders, omdat het in december 2015 geopende Vai Vai Vespa Rotterdam deels via Collin Crowdfund is gefinancierd. Vai Vai Vespa Rotterdam (finalist Tweewielerwinkel van het Jaar 2016) is inmiddels een begrip in Rotterdam en wordt door retail professionals en marketeers vaak als voorbeeld van ‘het nieuwe retail ondernemen’ genoemd.

Onderneming

Republic Moto Rotterdam is een unieke formule waarbij kwalitatief hoogwaardige horeca, retail en inspirerende events onder één dak worden aangeboden. Het doel van de onderneming is om in het centrum van Rotterdam een ontmoetingsplek te creëren voor motorliefhebbers uit de regio Rotterdam en wijde omtrek. Een ontmoetingsplek waar niet enkel de passie voor motoren, motorrijden en motorsport kan worden gedeeld, maar waarbij ook bijzondere producten en diensten worden geboden in een inspirerende horeca- en retail omgeving. 

Republic Moto Rotterdam zal niet enkel aantrekkingskracht uitoefenen op het motorrijdende publiek, maar door de kwaliteit van het horeca aanbod, inrichting en algehele sfeer van de locatie, ook aantrekkelijk zijn voor een breder publiek, met name mannen in de leeftijdscategorie 35+. De ambiance die wordt neergezet is die van een stoer, maar verfijnd Grand Café annex American Sports-bar met een bijzonder hoogwaardige uitstraling. Motor-gerelateerde kunst is prominent aanwezig in de horeca- en retail inrichting. 

Concept Republic Moto
Motorrijden is een hobby die meerdere verschijningsvormen kent en aan diverse primaire behoeftes uiting geeft. Voor de één betekent de motor het gevoel van absolute vrijheid en onafhankelijkheid waarmee de drang naar avontuur, ‘het ontdekken’ wordt ingevuld (Adventure Segment). Voor de ander is de motorfiets een expressiemiddel om de eigen identiteit te benadrukken, met name in de grote steden (Urban Segment). Daarnaast is er een bijzonder grote groep motorsport liefhebbers die zowel actief als passief de motorsport willen beleven (Sport Segment). 

Er zijn echter geen geschikte locaties voor motorrijders om de passie te kunnen delen en te beleven. Veelal fungeren lokale motorzaken als trefpunt voor motorrijders. Deze zijn echter meestal gesitueerd op een industrieterrein en voornamelijk ingericht op de verkoop van nieuwe motorfietsen en service verlening en hoofdzakelijk geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Deze bedrijven zijn niet ingericht op het cateren en het organiseren van events voor grotere groepen. 

Horeca
Republic Moto Rotterdam biedt zowel de locatie als de horeca faciliteiten om dit wel te kunnen doen. Republic Moto serveert ontbijt, lunch en diner en kan groepen tot 80 personen in het restaurant cateren. Het forse terras voor de deur biedt 28 verwarmde zitplaatsen direct aan de gevel en in de zomermaanden is er de mogelijkheid om uit te breiden tot nog eens 80 extra zitplaatsen op het over-terras. Daarbij is er voldoende parkeergelegenheid voor het pand en in de directe omgeving. 

Events
Het 80 zitplaatsen biedende grand-café/restaurant beschikt over 6 TV schermen een grote video wall waarop motor gerelateerde films en video’s kunnen worden getoond. Ook ongeveer 20 keer per jaar worden live MotoGP en World Superbike wedstrijden uitgezonden (op zaterdag en zondag). De grote leestafel die zich in dit deel van de horeca ruimte bevindt kan worden weggereden waardoor deze plek wordt getransformeerd tot podium ten behoeve van product presentaties, muziek optredens, stand-up comedy et cetera. In samenwerking met diverse motormerken worden verschillende binnen- en buiten events georganiseerd, zodat het hele jaar interessante events en activiteiten worden aangeboden. 

Retail
Een ander belangrijk onderscheid maakt Republic Moto middels het aanbod kleding, accessoires en toebehoren voor motorrijders. Het gemiddelde aanbod bij motorzaken is vrij beperkt, generalistisch en hoofdzakelijk gericht op de ‘gemiddelde’ motorrijder. 

Het product aanbod binnen Republic Moto is gebaseerd op het ‘category leadership’ principe. Binnen de diverse product categorieën (helmen, kleding, laarzen, accessoires) en per type motorrijder (Adventure, Sport en Urban), worden enkel de ‘category leaders’ aangeboden. Het Republic Moto team is hier leidend in en stelt jaarlijks de collecties samen. Er zijn geen afnameverplichtingen vanuit de diverse leveranciers. Zij conformeren zich aan de positioneringsstrategie van Republic Moto. De eindverbruiker moet er van uit kunnen gaan dat Republic Moto garant staat voor een continue aanbod van het beste van het beste in iedere categorie. Dit is de belofte die wordt gedaan en die consciëntieus wordt nagekomen. Iedere fabrikant of leverancier die producten of diensten aanbiedt die aan deze criteria voldoen, zijn potentiele partners. 

Er is veel aandacht voor product presentatie en de bijzondere verhalen achter de gevoerde merken. Dit ‘story-telling’ aspect wordt mede ondersteund door de nauwe samenwerking met leveranciers. Veel leveranciers zien Republic Moto dan ook als platform om het verhaal achter het merk te kunnen vertellen, zowel richting eindverbruikers (thema-avonden) als richting B2B. 

In de online store wordt een breder assortiment aangeboden dan in de winkel, echter altijd op hoog niveau. Hier zal een kleine ‘overlap’ zijn met het betrekking tot het aanbod in het hogere segment bij de reguliere motorkleding speciaalzaak. 

Doelgroep
De klant van Republic Moto is de bovengemiddeld gepassioneerde motorrijder die in het dagelijkse leven ook waarde hecht aan kwaliteit, kennis en beleving. Een consument die toevallig motorrijder is maar die altijd op zoek is naar het bijzondere, dit ook herkent en erkent en die altijd gaat voor kwaliteit. 
Republic Moto is dé plek waar deze consument volledig op zijn/of haar wenken wordt bediend. Een bijzondere, inspirerende omgeving met bijzondere producten en diensten waar gelijkgestemden zich gelijk thuis voelen. De bezoekers en klanten van Republic Moto zijn de belangrijkste ambassadeurs van het concept en zij vormen gezamenlijk de community rondom Republic Moto. Social Media en Community Building zijn hierbij de belangrijkste marketing communicatie middelen van Republic Moto. 

Alhoewel motorrijden statistisch gezien een hobby voor mannen is, is Republic Moto een bijzonder vrouwvriendelijke omgeving. Dat komt zowel tot uiting in het lichte interieur, het type events en het product aanbod in zowel de retail omgeving, als ook op de menukaart.

Republic Moto wordt gemanaged door horeca, marketing en retail professionals en medewerkers die de passie van de klant begrijpen en delen en die zich dus kunnen verplaatsen in de doelgroep. De link met de doelgroep en de belevingswereld is een belangrijke ‘must have’ op het CV van de medewerkers. 

Locatie
Republic Moto Rotterdam zal worden gevestigd in het centrum van Rotterdam, aan de Goudsesingel 340a, in het voormalige ABN AMRO Bank kantoor. De onderneming bevindt zich in de directe nabijheid van de populaire Meent en Pannekoekstraat, waar reeds veel inspirerende en bijzondere retail en horeca formules aanwezig zijn. De locatie is goed bereikbaar voor zowel automobilisten als motorrijders, met ruim voldoende parkeergelegenheid aan de Goudsesingel en omgeving. Daarnaast is de locatie uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. De begane grond is verdeeld in ongeveer 220m2 horeca en 200m2 retail oppervlakte. De kelder van ruim 300m2 wordt gebruikt als horeca- en retail opslag ruimte en kantoorruimte.

Concurrentiepositie
Op retail vlak heeft Republic Moto weinig concurrentie. In de nabije omgeving bevindt zich een kleine motorkleding speciaalzaak (Martijn’s Motorkledingshop) en de dichtstbijzijnde motorzaak met een serieus aanbod kleding en accessoires (Motoport) bevindt zich in Schiedam langs de A20. Beide hebben echter geen vergelijkbaar productaanbod, zijn gesloten op maandag en zondag en bieden geen horeca. Op horeca gebied zijn de belangrijkste concurrenten met een vergelijkbaar aantal zitplaatsen en buitenterras; Brasserie Pierre (Pannekoekstraat), The Fishmarket, Café van Zanten en Café Pol (Binnenrotte).

Schaalbaarheid Concept
Het Republic Moto concept is een internationaal concept, omdat de gemene deler, de passie voor motoren en de ‘motor lifestyle’, in vrijwel ieder (westers) land aanwezig is. Het concept leent zich voor vrijwel iedere grote Europese stad met een verzorgingsgebied van 1 miljoen inwoners en kan eenvoudig worden aangepast naar lokale behoeften, gebruiken en regelgeving. Vergelijkbare formules zijn The Bikeshed in London en Deus ex Machina uit Australië. Het verschil met beide, bijzonder succesvolle formules is dat deze zich specifiek richten op de zogenaamde ‘vintage’ scene terwijl Republic Moto een bredere doelgroep motorrijders bedient. 

Juridische structuur
Egbert Egbers Holding B.V. heeft de nieuwe onderneming Republic Moto Rotterdam B.V. in maart 2016 opgericht en is voor 76,9% eigenaar van het bedrijf, nadat in juni 2016 middels een aandelen emissie een belang van 23,1% (aandelen B) voor € 150.000,- is verkocht aan een Italiaanse investeerder. Deze € 150.000,- is vervolgens in de vorm van contanten door Egbert Egbers Holding B.V. ingebracht in de onderneming. 

Financieringsbehoefte

Inrichting & inventaris € 300.000,-
Apparatuur keuken & ICT € 70.000,-
Borgsom huur € 30.000,-
Verbouwingskosten pand € 275.000,-
Voorraden € 100.000,-
Aanloopkosten/ onvoorzien € 125.000,-
Totaal € 900.000,-
Eigen inbreng*  € 150.000,-
5-jarige lening, verstrekt door verhuurder € 400.000,-
Rekening Courant Rabobank € 100.000,-
Financiering via Collin Crowdfund  € 250.000,-

*De eigen inbreng van €150.000,- komt voort uit emissie van 23,1% van de aandelen Republic Moto Rotterdam B.V. aan een Italiaanse investeerder. Dit bedrag is al grotendeels gebruikt om de aanloopkosten in 2016 op te vangen. 

Leenbedrag: € 250.000,-
Rente: 7,5%
Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing

Risico

Zekerheden en voorwaarden

  • De debiteuren zijn Republic Moto Rotterdam B.V. en Egbert Egbers Holding B.V. 
  • Egbert Egbers geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 125.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde. De door de heer Egbers eerder afgegeven borgstelling in de lening van Vai Vai Vespa ter hoogte van € 175.000,- blijft gehandhaafd totdat de lening van Republic Moto Rotterdam B.V. afgelost is. 
  • Ter handhaving van de solvabiliteit is een non-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van Egbert Egbers Holding B.V. mogen plaatsvinden, zolang de solvabiliteit (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Collin Crowdfund) 40% of lager is.

Dun & Bradstreet
Voor Egbert Egbers Holding B.V. geeft Dun & Bradstreet een Minimaal risico. Voor de werkmaatschappij Republic Moto Rotterdam B.V. geeft Dun & Bradstreet een Verhoogd risico, mede vanwege het startende karakter. Wij hanteren voor deze aanvraag qua Dun & Bradstreet score de kwalificatie Verhoogd risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De scores zijn gebaseerd op de prognoses voor de jaren 2016, 2017 en 2018 van Republic Moto Rotterdam B.V. De overall Collin Credit Score voor Republic Moto Rotterdam B.V. is Ruim voldoende. 

Rentabiliteit
Het jaar 2016 wordt voor de analyse van de rentabiliteit buiten beschouwing gelaten, omdat dit een opstartjaar betreft, waarin geen omzet is gegenereerd. De bedrijfsvoering van Republic Moto Rotterdam zal aanvangen in januari 2017. In 2017 wordt er een omzet van ruim € 1,9 miljoen geprognosticeerd. Na aftrek van kosten resteert er een genormaliseerde cashflow van ruim € 250.000. De aflossingsdruk in 2017 is € 108.000,- voor Republic Moto, waarna er een netto cashflow overschot van ongeveer € 140.000,- wordt geprognosticeerd. Dit zou een score van Goed betekenen. In 2018 wordt er een omzetstijging naar ruim € 2,4 miljoen voorspeld. Het netto cashflow overschot zou dat jaar op ruim € 170.000,- uitkomen, bij een genormaliseerde cashflow van ruim € 310.000,-. Dit zou tevens de score Goed betekenen. Omdat de rentabiliteit op prognoses is gebaseerd, hanteren wij voor de rentabiliteit voorzichtigheidshalve de score Ruim voldoende. 

Solvabiliteit
Via een emissie van 23,1% aandelen is er bij aanvang € 150.000,- aan eigen vermogen ingebracht in Republic Moto Rotterdam, waarmee de aanloopkosten zijn bekostigd. Per ultimo 2016 resteert er nog ruim € 30.000,- aan eigen vermogen. Hierdoor bedroeg de solvabiliteit van Republic Moto Rotterdam 4,45% op een balanstotaal van ruim € 700.000,-. Dit zou leiden tot een score van Matig. Na toevoeging van de geprognosticeerde winst in 2017 verbetert de solvabiliteit naar 22,1% op een balanstotaal van ruim € 910.000,-. In 2018 zal na realisatie van de prognose de solvabiliteit toenemen naar ruim 41% op een balanstotaal van € 1.045.000,-. 
Mede-debiteur Egbert Egbers Holding B.V. heeft per ultimo 2016 op geconsolideerd niveau een solvabiliteit van ruim 45% op een balanstotaal van ruim € 1.200.000,-, hetgeen een score Goed impliceert. Daarnaast zit er nog een stille reserve van ruim € 500.000,- in de waardering van het minderheidsbelang in REVzone B.V.
Mede op basis van de afgegeven non-onttrekkingsverklaring (40% solvabiliteit) op het niveau van Egbert Egbers Holding B.V., achten wij het passend om de solvabiliteit vast te stellen op Ruim voldoende.

Liquiditeit
Ultimo 2016 is op de balans van Republic Moto Rotterdam B.V. de current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) gelijk aan 0,9, wat een score van Matig zou betekenen. Ultimo 2017 verbetert de current ratio volgens prognose naar 1,4, wat een score van Goed tot gevolg heeft. De prognose over het jaar 2018 voorspelt een verdere verbetering van de liquiditeit. Wij achten het meest passend om voor de liquiditeit de score Voldoende te hanteren, mede doordat 2016 een opstartjaar is voor Republic Moto Rotterdam. 

Samenvattend
Rentabiliteit: Ruim voldoende 
Solvabiliteit: Ruim voldoende
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Ruim voldoende

Extra beloning

Bij een investering van € 1.000,- of meer ontvangt de investeerder een waardebon die recht geeft op een volledig verzorgd diner voor 2 personen in het restaurant, gedurende de looptijd van de investering. Het diner is inclusief voor-, hoofd- en nagerecht, maar exclusief dranken. 

De waardebon zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-25986 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
11-01-2017 om 21:18
investeerder-10500 heeft € 2.500 geïnvesteerd.
11-01-2017 om 21:17
investeerder-29093 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
11-01-2017 om 21:17
investeerder-16388 heeft € 500 geïnvesteerd.
11-01-2017 om 20:35
investeerder-9201 heeft € 500 geïnvesteerd.
11-01-2017 om 20:21

Reacties

Investeerder – 10128
11-01-2017 12:25
Egbert, waarom werkt de site niet? http://www.republicmoto.com Uitsluitend een weinig zeggend foto filmpje maar cafe of winkel of nieuws… niets te zijn door mij.

E Egbers
11-01-2017 12:34
Beste investeerder; De site staat klaar om ‘live’ te gaan. We willen dit pas doen nadat we daadwerkelijk de deuren van het restaurant en de de store kunnen openen. Dan gaan we dit ook met veel tamtam via social media de wereld inbrengen.

Met vriendelijke groet
Egbert Egbers

Investeerder – 6344
11-01-2017 12:35
Er staat dat “Egbert Egbers Holding B.V. heeft de nieuwe onderneming Republic Moto Rotterdam B.V. in maart 2016 opgericht”. Ik zie echter dat er al cijfers gedeponeerd zijn over 2015. Hoe kan dat dan als de B.V. pas in maart 2016 is opgericht?

E Egbers
11-01-2017 12:48
Beste investeerder, door een naam- en statutenwijziging van de ‘lege’ B.V. Moto Concepts B.V. is Republic Moto Rotterdam B.V. tot stand gekomen. Moto Concepts is opgericht in 2015, echter hebben hier geen activiteiten in plaats gevonden (enkel wat administratiekosten). Derhalve is in 2016 besloten om Moto Concepts B.V. te wijzigen in Republic Moto Rotterdam B.V. De cijfers 2015 hebben dus betrekking op de oude B.V. waarin dus nagenoeg geen activiteiten hebben plaatsgevonden. Met vriendelijke groet, Egbert Egbers
Investeerder – 10128
11-01-2017 12:36
Vai Vai Vespa is in mei 2016 verkocht? Lees ik ergens overheen onderweg met een Phone? Prognoses zijn een werkelijkheid die nog moet gaan komen. Eigen vermogen van minder dan 5% momenteel is zeer zwak Ik heb geïnvesteerd maar begin enigszins te twijfelen. Kun je die twijfel ontkrachten?

E Egbers
11-01-2017 13:10
Beste investeerder, Dit betreft duidelijk een misverstand. Ik weet niet waar u deze informatie vandaan heeft, maar Vai Vai Vespa B.V. is gewoon 100% dochter van Egbert Egbers Holding B.V. Vai Vai Vespa B.V. heeft een belang van 50% in Vai Vai Vespa Rotterdam B.V. Vai Vai Vespa Rotterdam heeft haar deuren geopend op 15 December 2015. Wij sluiten net het eerste echt operationele jaar af. De eigen vermogenspositie eind 2015 was zwak aangezien de investeringen in 2015 hebben plaatsgevonden en er nog een verlies is gemaakt dor Allbikes B.V., zoals het bedrijf voorheen heette. U hoeft zich geen zorgen te maken over het succes van Vai Vai Vespa Rotterdam! Ik hoop hiermee uw twijfel te hebben ontnomen! Met vriendelijke groet, Egbert Egbers
Investeerder – 10128
11-01-2017 13:30
Beste Egbert, Dank voor je reactie. Ik heb waarschijnlijk uit een LinkedIn profiel? een verkeerde conclusie getrokken. Sorry daarvoor! Rest me nog je veel succes te wensen met ook deze nieuwe onderneming.

E Egbers
11-01-2017 17:31
Geen probleem! Het is inderdaad altijd beter om zaken even te checken bij twijfel.

Bedankt voor de goede wensen!

Met vriendelijke groet, Egbert Egbers

Ondernemer
Egbert Egbers

Crowdfund Coach


Johan Mol & Leon Westmaas