31915

Restaurant Celine

€ 240.000  |  8,0% rente  |  63 maanden  Investeerders: 233
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 4-04-2019 in 1 uur volgeschreven door 233 investeerders

Samenvatting

De financieringsaanvraag wordt voor € 240.000,- gefinancierd via Collin Crowdfund en voor € 125.000,- via zusterplatform Knab Crowdfunding met wie Collin een samenwerkingsovereenkomst heeft. De afgegeven zekerheden in deze financieringsaanvraag gelden naar rato voor de investeerders bij beide platformen. Voor beide aanvragen geldt eenzelfde rentepercentage, looptijd en zekerheidspositie. Zowel de lening via Collin Crowdfund als de lening via Knab Crowdfunding wordt rentedragend 14 dagen nadat beide leningen volledig zijn gefund. Om maximaal gebruik te maken van de samenwerking zal op beide platformen de financieringsaanvraag worden opengezet en creëren we zogenaamde communicerende vaten door de mogelijkheid open te houden de hoogte van de leenbedragen bij beide platformen te kunnen verhogen respectievelijk verlagen naar aanleiding van het verloop van de funding op beide platformen. Hiermee maken we optimaal gebruik van de mogelijkheden om een succesvolle funding te realiseren.

Ondernemers Martijn Stoker en Stephanie Wennekes hebben de afgelopen jaren bij gerenommeerde restaurants mogen werken. Hier hebben zij naast hard werken, ook alle kneepjes van het vak geleerd. Beiden hebben ervaring opgedaan als leidinggevende en eindverantwoordelijke, om zichzelf klaar te stomen voor hun eigen restaurant. Martijn en Stephanie gaan een restaurant in het hogere segment starten in Fort Jutphaas onder de naam Restaurant Céline.

Restaurant Céline staat voor: oog voor details, persoonlijkheid en een juiste prijs-kwaliteit verhouding. Dit willen zij bereiken door de lijn tussen de gast, keuken en bediening zo kort mogelijk te maken. De stijl van de keuken is verfijnd met een Scandinavische en Franse kookstijl. 

Financieringsbehoefte
De totale investeringsbehoefte bedraagt € 490.000,-. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 240.000,- en via Knab Crowdfunding € 125.000,-. De overige € 125.000,- wordt door een private investor gefinancierd. Er wordt binnen zes maanden een bedrag ter hoogte van € 170.000,- boetevrij afgelost uit de teruggave van de BTW over de gedane investeringen en de verkoop van de woning van de heer Stoker en mevrouw Wennekes. Deze vervroegde aflossing wordt pro rato verdeeld over de Collin Crowdfund en Knab Crowdfunding leningen. De looptijd is 63 maanden waarvan de eerste 3 maanden aflossingsvrij. De rente bedraagt 8% gedurende de gehele looptijd. 

Risico
Debiteuren van de financiering zijn Restaurant Céline B.V. en Céline Holding B.V. De Dun & Bradstreet score is Verhoogd risico. De Collin Credit Score is Voldoende. Er worden persoonlijke borgstellingen afgegeven door de ondernemers, de heer M. Stoker en mevrouw S.C. Wennekes van ieder € 50.000,-. Deze borgstellingen zijn momenteel materieel van aard. Na verkoop van de eigen woning en gedeeltelijke eenmalige vervroegde aflossing ter hoogte van € 170.000,- zal de waarde van de borgstellingen voor ongeveer de helft materieel zijn, gezien de verwachte overwaarde op de woning ter hoogte van € 150.000,-. Tot het moment van verkoop geven de heer Stoker en mevrouw Wennekes tevens een negatieve hypotheekverklaring af op de eigen woning. Er wordt een gezamenlijke persoonlijke borgstelling door de ouders van mevrouw Wennekes afgegeven van € 50.000,-. Deze borgstelling is momenteel materieel van aard. De huidige en toekomstige inventaris en voorraden van Restaurant Céline B.V. en Céline Holding B.V. worden in eerste verband verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund en Knab Crowdfunding. Er is een aflopende overlijdensrisicoverzekering afgesloten voor € 190.000,- op het leven van de heer M. Stoker en mevrouw S.C. Wennekes, waarvan de rechten worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund en Knab Crowdfunding. 

Leendoel

De financiering is benodigd voor de opstart en inrichting van Restaurant Céline welke zal worden gevestigd in Fort Jutphaas te Nieuwegein bij Utrecht.

Ondernemer

Ondernemers zijn Martijn Stoker (29) en Stephanie Wennekes (27), een stel waarbij eten en drinken centraal staat in het leven. Zij hebben de afgelopen jaren bij gerenommeerde restaurants mogen werken. Hier hebben zij naast hard werken, ook alle kneepjes van het vak geleerd. Beiden hebben zij ervaring opgedaan als leidinggevende en eindverantwoordelijke om zichzelf klaar te stomen voor hun eigen restaurant. Zij hebben duidelijk voor ogen hoe zij de bedrijfsvoering voor zich zien en de neuzen staan dan ook in dezelfde richting.

Martijn heeft zijn MBO zelfstandig werkend kok, leermeester, sociale hygiëne, BHV en VMBO RSG Steenwijk afgerond. Werkervaring heeft hij opgedaan bij De Lindenhof ** (2 Michelin sterren) in Giethoorn als leerling, De Librije *** in Zwolle als leerling en zelfstandig werkend kok, De Groene Lantaarn** in Zuidwolde als Sous-Chef, Restaurant Zeyn van de Jaarbeurs als chef-kok en momenteel is hij werkzaam als executive chef bij de Vermaat Groep op kasteel Nijenrode.

Stephanie Wennekes is de levenspartner van Martijn Stoker. Zij heeft de opleiding Vinologie aan de Wijnacadenie in Maarn afgerond, alsmede de HBO Hogeschool TIO in Utrecht (Hotel en Eventmanagement) en de propedeuse van Small Business Management. Daarnaast heeft ze haar sociale hygiëne behaald. Werkervaring heeft zij opgedaan als gastvrouw bij Kaatje van de Sluis* in Blokzijl en De Groene Lantaarn** in Zuidwolde en als Maître-Sommelier bij Restaurant Kasteel Heemstede*. Op dit moment werkt zij als gastvrouw bij Restaurant Teus in Houten.

Vanaf het moment beide partners elkaar ontmoetten bij De Librije, dromen ze al van een eigen restaurant. Een aantal jaar geleden hebben zij doelen opgesteld die zij wilden behalen voordat zij de stap naar een eigen restaurant gingen zetten. Dit waren doelen op werkgebied, maar ook privé, namelijk een gezin. Nu het paar in 2015 een kind heeft gekregen, is het eerste doel behaald. Inmiddels is men toe aan de volgende stap: een eigen restaurant!

Onderneming

Menu
Met Restaurant Céline in Fort Jutphaas creëren zij een restaurant in het hogere segment, met oog voor details, persoonlijkheid en een juiste prijs-kwaliteit verhouding. Zij verkopen een totale beleving voor hun gasten. Deze beleving is een combinatie van het verkopen van een product, namelijk de gerechten en bijbehorende dranken, maar ook een dienst, namelijk de professionele service en een complete lunch of avond uit in het restaurant. De gasten kunnen een keuze maken uit een 4-, 5- of 6-gangen menu of één van de Signature Dishes. Dit zijn gerechten die de kookstijl van Martijn Stoker weerspiegelen en waar gasten voor terug zouden moeten komen.

Uitstraling
De naam Céline is gekozen, omdat het elegantie en vrouwelijkheid uitstraalt. De Franse vertaling hiervan is ‘heerlijk en goddelijk’. De locatie van het restaurant is Fort Jutphaas gelegen in Nieuwegein. Dit karakteristieke pand is makkelijk te bereiken vanuit de omliggende steden en dorpen en het bevindt zich in de driehoek van de A2, A12 en de A27. Via een sfeervolle brug bereikt u het fort omgeven door bomen en water. Het fort heeft een stoere uitstraling en wanneer je in het pand staat heeft het sfeervolle ruimtes en een wijnkelder. Het interieur zal een luxe en sfeervolle aankleding krijgen ter contrast van het stoere pand.

Logo
Ook bij het logo is uitgebreid stilgestaan: Een klaproos (ook wel papaver) komt vooral voor op droge zanderige grond die kort geleden omgewoeld is, zoals op spoordijken of op opgespoten zandvlaktes. De zaden van een klaproos behouden onder de grond erg lang hun kiemkracht en ontkiemen als ze, soms na jaren, weer aan de oppervlakte komen. De klaproos is een echte pioniersplant. Stephanie en Martijn willen met dit logo elegantie, kwetsbaarheid en kracht uitstralen, wat terugkomt in het interieur en contrasteert met het stoere Fort Jutphaas. Tegelijkertijd weerspiegelt het hen als duo: Martijn als grote krachtige man met een pure maar rauwe stijl van koken en Stephanie als verfijnde gastvrouw met oog voor detail. Zij zullen dit logo in verschillende stijlen en kleuren toepassen en in het interieur terug laten komen.

De markt 
Vandaag de dag hoort het bij een lifestyle om regelmatig buiten de deur te eten. Dit is ook te zien aan de omzetcijfers van de horeca over de afgelopen zeven jaar die elk jaar meer groeien. Al ruim vijf jaar neemt de omzet van de horeca, bestaande uit logiesverstrekking en eet- en drinkgelegenheden, ieder kwartaal toe. Met 3,2% nam de omzet van restaurants het sterkst toe in het tweede kwartaal van 2018. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017 groeide de omzet van restaurants met 7% op basis van cijfers van de CBS.

Op dit moment bestaat het totale aanbod momenteel in de horecabranche uit ongeveer 57.000 bedrijven, waarvan ruim 16.000 restaurants op basis van de cijfers van de CBS en Misset Horeca. De kwaliteit van restaurants is de afgelopen jaren sterk toegenomen en Nederland telt op dit moment 108 sterrenrestaurants. Dit is niet per se een doel van Martijn en Stephanie, maar zij zullen zich wel richten op het hogere segment binnen de restaurantbranche .

De onderneming gaat gebruik maken van hun opgebouwde netwerk om personeel te werven en bieden aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden aan met veel groeimogelijkheden door de start van het nieuwe concept.

Concurrentie
De concurrentie in de horecabranche is fors doordat er een toename is te zien in de keten- en fastfoodbedrijven. Om als ‘alleenstaand’ restaurant te kunnen concurreren met de franchise- en ketenrestaurants wordt de locatie en een onderscheidend concept steeds belangrijker. Met een fort als pand hebben zij al een groot onderscheidend vermogen door hun unieke locatie. Het luxe ‘fine dining’ concept van Restaurant Céline richt zich op een doelgroep welke nog weinig wordt bediend in de omgeving van het fort. 

Een ander voordeel welke de restaurantketen-trend biedt is dat het vaak uniekheid en persoonlijkheid mist. Hier willen Stephanie en Martijn juist op inspelen om zo hun persoonlijkheid van een jong stel met veel horecapassie en ervaring een onderscheidende factor te laten zijn. 
Samenvattend geloven zij volledig in de potentie van de locatie, het concept en de opgedane ervaring. Na alle gemaakte stappen is het nu tijd om hun droom waar te maken. 

Structuur
De onderneming kent een bv-structuur, een werkmaatschappij met daarboven een holding, waar de heer Stoker en mevrouw Wennekes beiden voor 50% aandeelhouder in zijn.

Financieringsbehoefte

Inversteringsoverzicht

Interieur, keuken en keukenapparatuur €201.000,-
Inventaris  €131.500,-
Waarborgsom huur €15.000,-
Voorfinancieren BTW €70.000,-
Werkkapitaal €56.000,-
Aanloopkosten €16.500,-
Totaal €490.000,-
Private investor €125.000,-
Lening via Knab Crowdfunding €125.000,-
Lening via Collin Crowdfund €240.000,-

Leenbedrag: € 240.000,-
Rente: 8%
Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing waarvan de eerste 3 maanden aflossingsvrij, waarbij binnen 6 maanden een bedrag ter hoogte van € 170.000,- vervroegd afgelost zal worden uit de verkoopopbrengst van de eigen woning en de voorgefinancierde BTW. Deze vervroegde aflossing wordt pro rato verdeeld over de Collin Crowdfund en Knab Crowdfunding leningen.

Lening private investor
De lening welke bij een private investor is gesloten, heeft de volgende kenmerken:

 • Bedrag: € 125.000,-
 • Looptijd 120 maanden
 • Jaarlijkse rente 3%
 • Geen gestelde zekerheden

Risico

Zekerheden en voorwaarden

De afgegeven zekerheden in deze financieringsaanvraag gelden naar rato voor de investeerders bij beide platformen.

 • De debiteuren zijn Restaurant Céline B.V. en Céline Holding B.V. 
 • De heer M. Stoker geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 50.000,-. Deze borgstelling heeft op het moment van financieren een materiële waarde, maar zal na verkoop van de eigen woning en de daarbij behorende gedeeltelijke vervroegde aflossing wijzigen naar een waarde van ongeveer de helft materieel; 
 • Mevrouw S.C. Wennekes geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 50.000,-. Deze borgstelling heeft op het moment van financieren een materiële waarde, maar zal na verkoop van de eigen woning en de daarbij behorende gedeeltelijke vervroegde aflossing wijzigen naar een waarde van ongeveer de helft materieel;
 • De heer M. Stoker en mevrouw S.C. Wennekes geven een negatieve hypotheekverklaring af op hun eigen woning aan de Simon Vestdijkstraat 27, 3544 KL te Utrecht. Dit is een belofte dat er geen aanvullende hypothecaire inschrijving op de eigen woning wordt gedaan zonder toestemming van Collin Crowdfund & Knab Crowdfunding.
 • De heer Th. H. Wennekes en mevrouw S.T.M. Wennekes-Vernooij geven een gezamenlijke persoonlijke borgstelling af voor € 50.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde.
 • Er is een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van de heer M. Stoker en mevrouw S.C. Wennekes voor een bedrag van € 190.000,-. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund en Knab Crowdfunding.
 • De (huidige en toekomstige) inventaris en voorraad van Restaurant Céline B.V. en Céline Holding B.V. wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund en Knab Crowdfunding.

Dun & Bradstreet
Collin Crowdfund werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet. De kwalificatie van Dun & Bradstreet wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te bepalen. De kwalificatie voor Restaurant Céline B.V. is Verhoogd risico. De kwalificatie voor als voor Céline Holding B.V. is Laag risico. Voor deze aanvraag hanteren we de kwalificatie Verhoogd risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is gebaseerd op de openingsbalans en de prognose over 2019 en 2020.

Rentabiliteit
De prognose voor de omzet in 2019 komt uit op € 602.000,- met een bruto marge van € 436.000,-. Na aflossing van de Collin- en familielening en na betaling van de fiscus resteert er een netto cashflow van € 94.000,-. In 2020 verwacht men volgens de prognose een omzet stijging naar € 1.017.000,-. 2020 is ook het eerste gehele kalenderjaar. Het cashflowoverschot groeit dan verder naar € 142.000,-. De Collin Credit Score voor Rentabiliteit waarderen wij af naar Voldoende, omdat we te maken hebben met een start-up en de cijfers voornamelijk zijn gebaseerd op prognoses. 

Solvabiliteit
Door de inbreng aan eigen middelen in de eerste zes maanden vanuit de verkoop van de eigen woning ter hoogte van € 100.000,- bedraagt de solvabiliteit vanaf dat moment ruim 20% op een balanstotaal van € 490.000,-. Volgens prognose zal deze de jaren erna verder groeien naar 32% op een balanstotaal van naar verwachting € 500.000,- voor 2020. Wij kwalificeren de Solvabiliteit vooralsnog op Voldoende. 

Liquiditeit
De current ratio (vlottende activa – vlottende passiva) bedraagt bij aanvang 2,1, maar omdat we hier te maken hebben met een startende horecaonderneming waarbij de voorraad- en crediteurenpositie in beginsel nog beperkt zijn waarderen we de score voor Liquiditeit af naar Voldoende. 

Samenvattend
Rentabiliteit: Voldoende
Solvabiliteit: Voldoende
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Voldoende

Extra beloning

 • Alle investeerders krijgen bij een bezoek aan het restaurant een glas champagne aangeboden voor twee personen als aperitief.
 • Investeerders vanaf € 1.500,- krijgen een glas champagne aangeboden bij een bezoek aan het restaurant voor twee personen als aperitief + een Chef’s Bite van Chef Martijn (op basis van 2 personen).

De voucher zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-20658 heeft € 500 geïnvesteerd.
04-04-2019 om 11:25
investeerder-50133 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
04-04-2019 om 11:25
investeerder-30884 heeft € 500 geïnvesteerd.
04-04-2019 om 11:24
investeerder-36427 heeft € 3.000 geïnvesteerd.
04-04-2019 om 11:23
investeerder-66880 heeft € 500 geïnvesteerd.
04-04-2019 om 11:23

Ondernemer

Martijn Stoker en Stephanie Wennekes

Crowdfund Coach


Ies Bos